Het huishoudboekje van Jet (62): “Mijn inkomen is vooral fiscaal laag”

rondkomen laag inkomen

Lezen over wat andere mensen met hun geld doen blijft interessant. Daarom kun je hier bijvoorbeeld terecht voor aflosverhalen, geldgeheimen en verhalen over geld en relaties. Maar soms zijn die geldverhalen wat lastig in perspectief te plaatsen. Daarom leek het me interessant om deze series aan te vullen met een kijkje in het huishoudboekje van lezers. Vandaag doen we dat bij Jet (62). Zij is deeltijdgepensioneerde en moet op papier rondkomen met een laag inkomen, maar weet dat op een slimme manier aan te vullen.

Leuk dat je meedoet met deze rubriek, met wie hebben we het genoegen?

“Ik ben Jet, 62 jaar oud en ik woon alleen. Mijn volwassen kinderen zijn inmiddels de deur uit. Ik ben deeltijdgepensioneerde en verdien daarnaast nog geld door te werken als postbezorger, redacteur-corrector, autodeler én kamerverhuurder.”

Wat levert dat je per maand op?

“Ik ontvang netto 667 euro pensioen, 99 euro aan zorgtoeslag, 200 euro voor de postbezorging en nog 695 euro voor de verhuur van een kamer in mijn huis.

Daarnaast heb ik nog wisselende inkomsten van redactiewerk dat ik uitvoer. Meestal is dat een paar honderd euro per maand.

Vroeger maakte ik meer uren en was dit echt mijn hoofdinkomen. Nu doe ik eigenlijk alleen nog de klussen die ik leuk vind.

Mijn bruto-inkomen voor de belasting is pakweg 1500 euro per maand. Op basis daarvan krijg ik maximale zorgtoeslag. Voor hen is dit dus een laag inkomen. Maar ik zie dit niet als rondkomen met een laag inkomen; mijn inkomen is vooral fiscaal gezien laag. De kamerverhuur is namelijk nauwelijks belast. Bovendien heb ik extreem lage vaste lasten.”

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Die vaste lasten, kun je daar wat meer over zeggen?

“Mijn vaste lasten zijn als volgt:

 • Gemeentebelasting: 62 euro
 • Boodschappen: 275 euro (veel biologisch, geregeld kinderen die mee eten)
 • Auto: 36 euro
 • Goede doelen (vast): 50 euro
 • Netflix: 14 euro
 • Verzekeringen: 60 euro (huis, aansprakelijkheid, reisverzekering, rechtsbijstand)
 • Energie: 20 euro (waarvan ik weer een deel terugkrijg)
 • Water: 27 euro (inclusief waterschapsbelasting)

Dat deze vaste lasten zo laag zijn, heb ik vooral te danken aan een beetje geluk en slimme keuzes. Ik heb bijvoorbeeld geen hypotheek. Mijn huis is voor 100 procent betaald uit een erfenis van mijn ouders en de overwaarde die ik van mijn vorige woning ontving na mijn scheiding.

Ik heb de afgelopen jaren behoorlijk geïnvesteerd in energiezuinige maatregelen, waardoor ik pakweg een tientje per maand kwijt ben aan energiekosten. Van mijn voorschot krijg ik dus vrijwel altijd weer terug.

Ook geef ik veel aan goede doelen en dankzij mijn lage bruto-inkomen, kan ik deze giften deels aftrekken.

Mijn auto deel ik 50/50 met een vriendin. We hebben een gezamenlijke agenda om de auto te reserveren. Hierdoor betaal ik aan vaste kosten dus ook maar de helft.

Bij mijn zorgverzekering – die bij mij overigens volledig wordt gedekt door de zorgtoeslag – heb ik een maximaal eigen risico, omdat ik goed gezond ben. En mocht ik een keer het hele eigen risico opmaken, dan kan ik dat wel dragen. Ik vind echt dat je niet meer moet verzekeren dan écht nodig is.

In het lijstje zie je overigens ook geen internetabonnement terug; dat zijn voor mij bedrijfskosten.”

Waar geef jij je geld wél of juist niet aan uit?

“Ik geef bijvoorbeeld totaal niet om uiterlijk. Ik koop nooit nutteloze frutsels en ik ga bijna nooit naar verjaardagen. Ik heb wel eens een jaar geen kleding gekocht en had eigenlijk niet het gevoel dat ik iets miste.

Wél geef ik graag aan mijn kinderen, bijvoorbeeld een vliegticket, een jaar collegegeld of hulp bij de aankoop van een huis. Op dit soort extra’s voor mijn kinderen zou ik echt nooit willen besparen. Op gezond eten trouwens ook niet.

Als ik zelf iets nodig heb, dan kijk ik eerst op Marktplaats of zoek ik online naar de beste prijs.

En eigenlijk ben ik ontzettend tevreden met mijn leven op deze manier.”

Hoe houd jij je financiën onder controle?

“Toen ik nog voornamelijk als zzp’er werkte, gebruikte ik daarvoor een bepaald boekhoudprogramma. Daar heb ik gewoon een extra administratie in aangemaakt. Zo kan ik mijn inkomsten en uitgaven ook gemakkelijk vergelijken met voorgaande jaren.

In dit overzicht komen verschillende soorten posten voor, zoals boodschappen, auto, huis, kamerverhuur, luxe en vakantie, kleding, gezondheidszorg, etc.

En als ik iets écht wil, dan doe ik het ook gewoon. De kunst is juist om niet te veel te willen.

Ik spaar maandelijks ook, maar heb niet echt een spaardoel. Ik wil alleen liever niet interen op wat ik heb en dat lukt goed.

Ik verwacht over een jaar of vijf te stoppen met de postbezorging en mijn tekstwerk. Dan komt er nog een lijfrenteplan vrij dat ik in 10 jaar laat uitkeren én mijn AOW gaat dan in. Financieel gezien ga ik er dan dus zeker niet op achteruit.”

Wat zijn jouw gouden tips voor het rondkomen met een lager inkomen?

“Kijk of je een kamer kunt verhuren! Je mag als hospita namelijk belastingvrij 5.367 euro (2019) aan kamerhuur ontvangen. Dit bedrag hoef je zelfs niet eens op te geven bij je aangifte. Boven dat bedrag gelden andere regels, maar het blijft heel lucratief om te verhuren.

Dit is gewoon een fors bedrag, zeker als je moet rondkomen met een laag inkomen. Ja, je offert een stukje van je privacy op, maar voor mij is dit het zeker waard. Ik heb geïnvesteerd in een eenvoudige tweede badkamer en een keukentje op zolder en dat geld had ik er snel weer uit.

Ook het delen van de auto scheelt enorm. En als dat niet kan; kijk of je de jouwe kunt verhuren via een autodeelplatform. Want geloof me: zo’n auto kost gewoon meer dan je denkt.

Heb je een koophuis? Investeer daar dan in. Koop zonnepanelen, isoleer je dak en de muren, neem HR++-glas. Dat scheelt enorm in je maandlasten. En als je dit niet in één keer kunt betalen, kun je via de gemeente vaak goedkoop lenen voor zo’n investering.

Als je echt moet rondkomen van een héél laag inkomen, accepteer dan dat het misschien niet heel verstandig is om een enorme hond of zes katten in huis te hebben.

En: stoppen met roken is de beste bezuiniging die er is, zowel voor je portemonnee als voor de gezondheid van jou en je omgeving. Dat is écht moeilijk, ik weet er alles van, maar zeker lonend.

En tot slot: kijk eens kritisch naar je verzekeringen, abonnementen en andere vaste kosten en/of vraag een (vrijwillige) budgetcoach om hierin met je mee te kijken.”

Bedankt voor het delen van je verhaal!

Wil jij ook meedoen met deze serie? Meld je dan hier aan en vul de vragen zo uitgebreid mogelijk in. Vast bedankt!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

11 Comments
 1. Wat een mooi huishouden, doen waar je gelukkig van wordt . Chapeau
  Heb het gevoel dat ze zich weinig aantrekt van anderen, niet persé die auto wilt hebben omdat de buurvrouw deze ook heeft.
  Deze dame denkt aan lange termijnen. Dit terwijl we tegenwoordig in een “nu “cultuur leven.
  Ik moet nu een nieuwe tv, nu een andere auto.

  Ik word ook niet gelukkig om veel te betalen aan mijn energie leverancier,dus ook ongeveer dezelfde investeringen gedaan. ben nu zo’n 20 euro pm kwijt .
  In 6 jaar zonnepanelen en kachel terug verdient.
  Mijn huisje is afbetaald rond mijn 50ste, ook ik heb geen riant salaris maar door kritisch te zijn, goede investering te doen en niet de neiging te hebben om mee te rennen in de “nu ” cultuur kan een hele hoop.

 2. Ze heeft het mooi voor elkaar!
  Klein dingetje: vroeger mocht je donaties aftrekken als ze boven de 1% van je bruto inkomen kwamen. Deze drempel vervalt tegenwoordig echter als je minimaal 5 jaar periodiek schenkt. Je kan dan het volledige bedrag aftrekken, onafhankelijk van je inkomen.

 3. Het had juist wel interessant geweest om te weten hoe laag haar vaste lasten dan zijn.

  En denk dat de factoren geluk en slimme keuzes in dit verhaal ongeveer 50-50 zijn.

 4. Mooi om dit te zien. Dit lijk een beetje op het idee, wat ik straks wil doen. Je moet als mens in loondienst en pensioen van de PFZW wel opletten dat je niet ruim 5 jaar voor je pensioen, pensioen op gaat nemen, omdat je dat nog niet mag bijwerken……..Niets van anderen aantrekken in consumptie gedrag vind ik prachtig. Ze heeft een mooie creatieve manier gevonden voor de auto, door deze samen te delen. Volgens mij is dit een dame die heel goed in staat is op lange termijn te plannen, maar ook om goed na te denken over wat voor haar belangrijk is. Ook hier zie je weer wat overzicht, gedrag en bewust zijn met je doet. Volgens mij de belangrijkste pijlers voor een gezond budget.

 5. Lela heeft gelijk: geluk en slimme keuzes 50/50. Maar om je geluk optimaal te benutten moet je die slimme keuzes wel zelf maken. Bijvoorbeeld de keuze om een stukje privacy te ruilen voor inkomen.
  Ik vergat nog dat een van mijn kinderen mij rente betaalt voor een hypothecaire lening. De ’truc’ is dat ik haar jaarlijks een belastingvrije schenking geef die voldoende is om de rente te betalen. Zo heeft zij renteaftrek. Dit is een volledig geaccepteerde manier om je kind te helpen (“familiebank”). Zonder die aanvullende lening had ze destijds geen huis kunnen kopen in haar eentje.
  Mijn vaste lasten en uitgaven? Gemeentebelastingen 62 euro per maand, boodschappen ca. 275 euro (veel biologisch, geregeld kinderen die mee-eten), mijn helft van WA en belasting auto: 36 euro, vaste goede doelen: 50 euro, Netflix 14 euro (mijn kinderen gebruiken die ook en betalen de helft en met mijn ex heb ik een ruil: medegebruik Netflix tegen medegebruik online krantabonnement), verzekeringen ca. 60 euro (huis, aansprakelijkheid, reisverzekering waarbij studerende kinderen zijn meeverzekerd, rechtsbijstand: door te hoog vermogen kom ik niet in aanmerking voor gesubsidieerde rechtshulp), energie 20 euro voorschot dat ik grotendeels terugkrijg, water 27 euro incl. waterschapsbelasting, de zorgverzekering wordt volledig gedekt door de zorgtoeslag.

 6. Vergeet ik nog Ziggo: dat zijn bedrijfskosten (geen enkel bedrijf kan zonder internet, ook in een thuiskantoor) en daarom staat er geen internetprovider in mijn huishoudboekje.

 7. Mooi overzicht geeft dit huishoudboekje. Deze dame staat creatief en flexibel in het leven en heeft ook nog eens een financieel goed plaatje, fijn als dat lukt!

  Wel hoop ik dat je huurder nooit het puntenstelsel ontdekt. Een kamer/ deel vh huis verhuren voor 695 is echt te veel. Niet volgens mijzelf/ vraag en aanbod, maar hier zijn gewoon overheidsregels voor. Tip van mij, reken het zelf uit, voor je huurder het teveel betaalde geld terugvraagd!

 8. Vera, het is een zelfstandig gemeubileerd en ingericht appartement met eigen keuken en badkamer inclusief alle bijkomende kosten zoals energie, airco, verwarming, internet en tv en gebruik van de inventaris. Niet zomaar een kamer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.