In november maken zorgverzekeraars traditiegetrouw hun premies voor het komende jaar bekend. En dat betekent dat prijsbewust Nederland op zoek gaat naar de voordeligste zorgverzekering. Alles afdekken kan inmiddels sowieso niet meer; het verplichte eigen risico is inmiddels opgeschroefd naar 385 euro. En als je wilt, kun je kiezen voor nog eens 500 euro extra eigen risico. Dan betaal je per maand ongeveer 20 euro minder aan premie. Of dat uit kan, hangt deels af van wat je géén eigen risico kost. En dat heb ik hier voor je op een rijtje gezet.
Bijgewerkt: november 2020
In dit artikel:
Voor welke zorg betaal je geen eigen risico?
Het eigen risico geldt alleen voor zorg uit de basisverzekering. Voor aanvullende verzekering geldt die drempel niet. Je eigen risico vrijwillig verhogen blijft, zoals het woord al zegt, een risico. Om daarin een goed afgewogen keuze te kunnen maken, is het handig om te weten wat je niet zelf hoeft te betalen als je wél een (hoog) eigen risico hebt.
Kortom: welke zorgkosten je ‘veilig’ kunt maken, zonder dat je daarvoor later de rekening gepresenteerd krijgt.
Zorgkosten die niet via je eigen risico betaald hoeven te worden:
- Bezoek aan de huisarts. Dit wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Eventueel voorgeschreven medicijnen vallen wél onder je eigen risico. Hierin kun je echter ook keuzes maken; ga je voor de neusspray van de apotheek voor 15 euro, of scoor je er eentje van 3 euro bij de drogist?
- Griepprik voor risicogroepen
- Verloskundige zorg en kraamzorg*
- Bepaalde hulpmiddelen (eenvoudige loophulpmiddelen als krukken, rollators en looprekken worden niet meer vergoed vanuit het basispakket, maar een verstelbaar bed of speciaal matras voor behandeling, verpleging, revalidatie en verzorging kan nog wél in aanmerking komen.
- Verpleging en persoonlijke verzorging (wijkverpleging)
- Bevolkingsonderzoeken (b.v. voor borstkanker, voor vervolgonderzoeken betaalt je wél een eigen risico)
- Ketenzorg*
- Nacontroles voor donoren
- Voetzorg diabetes mellitus bij een podotherapeut
- Zorg voor mensen die jonger zijn dan 18 jaar – je kinderen vallen dus tot hun 18e onder jouw polis
- Zorg die wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering
*) Hiervoor kunnen eigen bijdrages gelden, maar die worden niet vanuit het eigen risico betaald.
>> Vergelijk hier voor de beste zorgverzekering <<
Wat valt WEL onder het eigen risico?
Daarnaast zijn er nog een aantal kostenposten waarvan je misschien denkt dat ze onder het eigen risico vallen, maar waarbij dat niet het geval is. Dit zijn bijvoorbeeld:
- Ziekenhuiszorg: denk aan verblijf, persoonlijke verzorging en verpleging in een ziekenhuis of een behandelkliniek
- Geneesmiddelen: de medicijnen die door de huisarts of een specialist worden voorgeschreven
- Specialistische zorg, inclusief consulten, controles, onderzoeken, ingrepen en behandelingen
- Ambulancevervoer: als je met spoed met de ambulance of traumahelikopter naar het ziekenhuis vervoerd wordt. Een ambulanceritje kan al snel oplopen tot zo’n 750 euro.
- Paramedische zorg uit de basisverzekering, bijvoorbeeld logopedie en fysiotherapie
- Bepaalde hulpmiddelen, zoals de hierboven genoemde eenvoudige loophulpmiddelen, maar ook een hoortoestel of kunstgebit
Voor bovenstaande kosten kun je je aanvullend verzekeren. Doe je dat niet, dan worden ze dus – tot en met de hoogte van het door jou gekozen risico – in rekening gebracht.
Het is dus NIET zo dat een doorverwijzing van de huisarts je vrijwaart van eigen kosten bij bijvoorbeeld een bezoek aan het ziekenhuis.
Wel of geen hoog eigen risico?
Of je wel of geen hoog eigen risico neemt, blijft natuurlijk een persoonlijke keuze, die ook deels afhangt van je budget. Zelf maak ik mijn keuze elk jaar opnieuw en baseer ik die op twee factoren:
- Of ik zorgkosten verwacht in dat jaar; en
- of of ik een potje van 885 euro heb om de kosten uit te betalen, mochten ze er wel zijn
Verwacht ik zorgkosten die hoger zijn dan 885 euro, dan kies ik voor minimaal eigen risico. De besparing van ongeveer 20 euro per maand (en dus 240 euro per jaar) weegt dan niet op tegen het risico van de extra kosten. Blijven de verwachte zorgkosten onder de +- 600 euro, dan overweeg ik wél een maximaal eigen risico.
Waarom 600 euro?
Ik heb al een verplicht eigen risico van 385 euro. Een maximaal risico levert me een voordeel op van 240 euro. Opgeteld bij het eigen risico brengt me dat op 625 euro. Aangezien zorgkosten altijd héél onvoorspelbaar zijn, rond ik dat maar even af op 600 euro. Blijven de kosten daaronder, dan kan ik het wagen. Anders zou het niet verstandig zijn.
Toch zorgkosten gemaakt?
Heb je nu voor een hoog risico gekozen, maar word je toch verrast door extra kosten én de bijbehorende nota? Dan hoef je niet meteen in de stress te schieten. Met de meeste zorgverzekeraars kun je een betalingsregeling treffen. Neem contact met ze op om de mogelijkheden te bespreken.
Weet je zeker dat je sowieso meer zorgkosten maakt? Dan kun je overwegen om je eigen risico in termijnen te betalen. De meeste zorgverzekeraars bieden je de mogelijkheid om dit in 10 termijnen te doen. En heb je uiteindelijk tóch minder kosten gemaakt? Dan krijg je het verschil natuurlijk terug.
Voordeligste zorgverzekering
Het is verstandig om jaarlijks even te kijken naar welke zorgverzekering en welk risicobedrag voor jou het meest gunstig zijn. De dekking van het basispakket kan namelijk per jaar verschillen. Bovendien verandert je eigen situatie misschien. Als je zwanger bent, wil je mogelijk andere zorg dan wanneer je op leeftijd bent. En als je zo fit als een hoentje bent, dan kun je mogelijk met een hele uitgeklede – en voordelige! – polis ook volstaan.
Een makkelijke manier om te kijken welke optie voor jou het beste is, is door een vergelijking te maken. Dat hoef je niet zelf te doen; dat heb ik al voor je gedaan. Met deze vergelijker kun je alle premies naast elkaar zetten. En in tegenstelling tot veel andere vergelijkers, zijn hier alle zorgverzekeraars in opgenomen. Weet je zeker dat je de beste deal krijgt.
>> Vergelijk hier voor de beste zorgverzekering <<
Kies jij (bewust) voor een hoog eigen risico? Of zit je liever aan de veilige kant?
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!
Ik heb voor het tweede jaar op rij voor een eigen risico van 500 extra gekozen. Als ik niets breek o.i.d ben ik in ieder geval dit afgelopen jaar door. Nog zo'n jaar plus een paar maanden en dan heb ik de kosten en dus het risico er uit. Voor mijn man heeft dit geen zin i.v.m medicatie en vaker arts en ziekenhuisbezoek. Wel is ook de tandartsverzekering al een jaar geleden opgezegd en dat hebben we voor dit jaar al uit qua kosten. Als je een potje hebt waar je het eventuele hoge eigen risico van 860 in hebt zitten, is het vaak goedkoper gebruik te maken van deze optie. Ook mijn studerende dochter doet het al voor het tweede jaar zo en is zich bewust van het te lopen risico. Maar doordat er voldoende gespaard is, kan het.
Bedankt voor het rijtje. Eigenlijk word er best heel veel vergoed waar je niks voor hoeft te betalen als ik nu het overzichtje zie! (al blijft er genoeg over natuurlijk van wél betalen)
Lees ik nu verkeerd? Zorg door medisch specialisten en in ziekenhuizen valt toch juist WEL onder het eigen risico?
Als ik het goed begrijp niet op het moment dat je wordt doorverwezen door een huisarts. De spoedeisende hulp gaat idd wel van je eigen risico af.
Je hoort toch altijd doorverwezen worden via een huisarts? Anyway, in mijn gevallen moest ik ziekenhuis kosten van mijn eigen risico betalen
Niet altijd, b.v. met een ongeluk niet. Apart, ik kom hier ook een beetje tegenstrijdige berichten over tegen, zal even het berichtje een beetje aanpassen…
als je in het ziekenhuis komt op verwijzing van je huisarts gaat dat zeker van je eigen risico af. Julia
Er was een tijd sprake van een regeringsvoornemen waarin mensen die op eigen initiatief en zonder medische indicatie naar de eerste hulp (dus niet de huisartsenpost) gingen, dus zonder doorverwijzing van de huisarts, extra zouden moeten betalen. Omdat dit zowel wettechnisch als praktisch niet uitvoerbaar bleek is dit voorstel in de prullenbak gegaan. Praktisch is het niet uitvoerbaar omdat ter plekke op de eerste hulp onderzocht moet worden hoe urgent de hulpvraag van de patiënt nu werkelijk was (met alle mogelijke tumult en agressie als gevolg). Maar ook wettechnisch niet omdat als je een eigen bijdrage voor de eerste hulp gaat vragen voor eerste hulp zorg die toch al onder het eigen risico zou vallen , je in strijd met de Zorgverzekeringswet handelt. Een heel ondoordacht voorstel van de regering dus. Maar goed dat het de prullenbak in is gegaan. De huisartsenpost (al dan niet in het ziekenhuis) is wel kosteloos, daar zouden mensen naar toe moeten gaan.
Specialisten (en sowieso alles wat met ziekenhuis te maken heeft) vallen er wel onder! En geloof me maar, ik heb bij een zorgverzekering gewerkt, en al veel te veel mensen teleur moeten stellen die dachten goed te zitten omdat ze waren doorverwezen.
Mijn medicijnen zijn heel duur, dus die 360 ben ik al heel snel kwijt. Even voor sparen dus.
Ik ga dus niet voor een hoger eigen risico.
Voor de aanvullende verzekering moet ik nog even goed kijken hoe en wat ik wil. Kijken wat daar nu wel/niet gedekt is. Daar zijn wel een aantal wijzigingen in aangebracht.
wij hebben nauwelijks medische zorg nodig. beide dit jaar nog geen 14 euro kwijt aan eigen risico. wijhebben sinds dit jaar het ER op max gezet (850) en besparen hier dus mee. hopelijk kan dit nog lang uit voor ons. we hebben het geld op een spaarrekening staan dus als het nodig is, komen we niet in problemen. dat vond ik de belangrijkste reden om het te doen. omdat we de middelen ervoor hebben. heb je het geld niet, dan nooit die keus maken om het ER te verhogen!!
Specialist gaat bij mij van eigen risico af. Reden voor mij om de controle door huisarts te laten doen. Overigens krijg ik sinds kort veel duurdere medicijnen en gebruik dus het volledig eigen risico op. dus een hoger eigen risico ga ik niet doen. Tandartsverzekering heb ik vorig jaar wel opgezegd
Zoals ik al zei, specialisten zijn WEL eigen risico, net als eigenlijk alles wat er in het ziekenhuis gebeurt, op verloskundige zorg na. En ook bij dat laatste: (urine- of bloed-)onderzoeken vallen meestal onder het kopje 'onderzoeken' en dus onder het ER, en niet onder verloskundige zorg, ook niet als het wel met een zwangerschap te maken heeft.
AWBZ is trouwens een beetje een duh-iets, dat heeft namelijk dat is namelijk een heel ander potje dan de zorgverzekering, en heeft dus niets met zorgverzekering-regels te maken 😉
Vorig jaar had ik het maximale eigen risico en mijn man niet omdat hij bij de kno arts liep. Dat is nu klaar. Dit jaar draaien wij het om. Mijn man heeft het hoogste eigen risico en ik niet. Ik moet aankomend jaar een onderzoek naar glaucoom laten doen en aangezien ik nergens kon vinden wat zo'n onderzoek ongeveer kost denk ik dat ik mijn eigen risico maar op 0 zet. De tandarts hebben we er afgelopen jaar al uitgegooid. Uiteraard hebben we dat geld wel apart staan voor het geval dat..
Ingrid
Ik ga zeker weten kosten maken dus ik verhoog het eigen risico niet. Mijn man gaat zeer waarschijnlijk (net als andere jaren) geen kosten maken dus voor hem zetten we het eigen risico maximaal omhoog. Dat levert zoveel voordeel op dat het eindelijke bedrag dat je maximaal meer zou moeten betalen dan dat je het laagste eigen risico had maar 250 euro is. Is het proberen waard!
Ik gebruik spuiten waarvoor ik eigen risico moet betalen en dat ben ik in januari altijd al kwijt. Dus geen hoger eigen risico. Manlief heeft het hoogste eigen risico.
Niet alle hulpmiddelen die je noemt zitten in de basisverzekering, uit eigen ervaring weet ik dat je het lenen van krukken sinds januari 2013 wel zelf moet betalen.
'k Gebruik het ER jaarlijks wel op, dus 'k vraag niet om een hoger ER,
groet
Ik kreeg vorig jaar een eigen bijdrage rekening van het ziekenhuis voor het bloedprikken. 15 cent voor dit onderzoekje, 15 euro voor dat bloedtestje, vele euro's voor gebruik van de ruimte, enzovoort, totaal 90 euro.
Voor mij geen bloedtestjes meer, ik kan het niet betalen bovenop het eigen risico en de premie.
Het gaat ontzettend hard ja, het lijkt wel alsof ze bij dat declaratiebureau denken dat er geen 'echte' mensen aan de andere kant van de lijn zitten, die het dus moeten ophoesten. Dat merk ik overigens ook b.v. bij de dierenarts, dan betaal je ook voor elke scheet.