Wat kost je geen eigen risico?

Nu praktisch alle zorgverzekeraars hun premies bekend hebben gemaakt, is prijsbewust Nederland op zoek naar de voordeligste optie. Helemaal veilig zitten kan al jaren niet meer; het verplichte eigen risico dat werd ingevoerd is door de jaren heen opgevoerd tot maar liefst €360. Daar bovenop kun je nog kiezen voor €500 extra eigen risico. Als je weinig tot geen zorgkosten hebt, dan kan het interessant zijn om daarvoor te kiezen, omdat dat je ongeveer €20 per maand aan premie scheelt.

Om daarin een goed afgewogen keuze te kunnen maken, is het wel handig om te weten wat je niet hoeft te betalen als je wel een (hoog) eigen risico hebt.

Dit valt NIET binnen je eigen risico:
– Bezoek aan de huisarts, wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Eventuele voorgeschreven medicijnen komen wel voor eigen rekening/risico, maar daarin kun je keuzes maken. Je kunt bijvoorbeeld de neusspray bij de apotheek ophalen voor €15, of voor €2,50 de variant van de drogist halen.
– Griepprik
– Verloskundige zorg en kraamzorg*
– Krukken of andere hulpmiddelen in bruikleen
– Bevolkingsonderzoeken (b.v. voor borstkanker)
– AWBZ-zorg*
– Nacontroles voor donoren
– Zorg voor mensen die jonger zijn dan 18 jaar
– Zorg die via je aanvullende verzekering vergoed wordt
– Zorg door medisch specialisten en in ziekenhuizen**

*) Hiervoor kunnen eigen bijdrages gelden, maar die worden niet vanuit het eigen risico betaald.
**) Voor de spoedeisende hulp geldt dit sowieso niet, voor de rest zijn hierover vooral wat tegenstrijdige berichten te vinden, dus ervaringen delen is wat dat betreft wel handig!

De basisverzekering wordt dit jaar niet verder uitgekleed ten opzichte van 2013. Wel is daar in de afgelopen jaren steeds wat vanaf gehaald, dus het is altijd verstandig om dat even te controleren, voor je een keuze maakt.

Kies jij (bewust) voor een hoog eigen risico? Of zit je liever aan de veilige kant?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!


Het varken spekken: tips
Niet zo Wel Koop 🙁


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

20 Comments
 1. Ik heb voor het tweede jaar op rij voor een eigen risico van 500 extra gekozen. Als ik niets breek o.i.d ben ik in ieder geval dit afgelopen jaar door. Nog zo'n jaar plus een paar maanden en dan heb ik de kosten en dus het risico er uit. Voor mijn man heeft dit geen zin i.v.m medicatie en vaker arts en ziekenhuisbezoek. Wel is ook de tandartsverzekering al een jaar geleden opgezegd en dat hebben we voor dit jaar al uit qua kosten. Als je een potje hebt waar je het eventuele hoge eigen risico van 860 in hebt zitten, is het vaak goedkoper gebruik te maken van deze optie. Ook mijn studerende dochter doet het al voor het tweede jaar zo en is zich bewust van het te lopen risico. Maar doordat er voldoende gespaard is, kan het.

  1. Er was een tijd sprake van een regeringsvoornemen waarin mensen die op eigen initiatief en zonder medische indicatie naar de eerste hulp (dus niet de huisartsenpost) gingen, dus zonder doorverwijzing van de huisarts, extra zouden moeten betalen. Omdat dit zowel wettechnisch als praktisch niet uitvoerbaar bleek is dit voorstel in de prullenbak gegaan. Praktisch is het niet uitvoerbaar omdat ter plekke op de eerste hulp onderzocht moet worden hoe urgent de hulpvraag van de patiënt nu werkelijk was (met alle mogelijke tumult en agressie als gevolg). Maar ook wettechnisch niet omdat als je een eigen bijdrage voor de eerste hulp gaat vragen voor eerste hulp zorg die toch al onder het eigen risico zou vallen , je in strijd met de Zorgverzekeringswet handelt. Een heel ondoordacht voorstel van de regering dus. Maar goed dat het de prullenbak in is gegaan. De huisartsenpost (al dan niet in het ziekenhuis) is wel kosteloos, daar zouden mensen naar toe moeten gaan.

  2. Specialisten (en sowieso alles wat met ziekenhuis te maken heeft) vallen er wel onder! En geloof me maar, ik heb bij een zorgverzekering gewerkt, en al veel te veel mensen teleur moeten stellen die dachten goed te zitten omdat ze waren doorverwezen.

 2. Mijn medicijnen zijn heel duur, dus die 360 ben ik al heel snel kwijt. Even voor sparen dus.

  Ik ga dus niet voor een hoger eigen risico.

  Voor de aanvullende verzekering moet ik nog even goed kijken hoe en wat ik wil. Kijken wat daar nu wel/niet gedekt is. Daar zijn wel een aantal wijzigingen in aangebracht.

 3. wij hebben nauwelijks medische zorg nodig. beide dit jaar nog geen 14 euro kwijt aan eigen risico. wijhebben sinds dit jaar het ER op max gezet (850) en besparen hier dus mee. hopelijk kan dit nog lang uit voor ons. we hebben het geld op een spaarrekening staan dus als het nodig is, komen we niet in problemen. dat vond ik de belangrijkste reden om het te doen. omdat we de middelen ervoor hebben. heb je het geld niet, dan nooit die keus maken om het ER te verhogen!!

 4. Specialist gaat bij mij van eigen risico af. Reden voor mij om de controle door huisarts te laten doen. Overigens krijg ik sinds kort veel duurdere medicijnen en gebruik dus het volledig eigen risico op. dus een hoger eigen risico ga ik niet doen. Tandartsverzekering heb ik vorig jaar wel opgezegd

 5. Zoals ik al zei, specialisten zijn WEL eigen risico, net als eigenlijk alles wat er in het ziekenhuis gebeurt, op verloskundige zorg na. En ook bij dat laatste: (urine- of bloed-)onderzoeken vallen meestal onder het kopje 'onderzoeken' en dus onder het ER, en niet onder verloskundige zorg, ook niet als het wel met een zwangerschap te maken heeft.

  AWBZ is trouwens een beetje een duh-iets, dat heeft namelijk dat is namelijk een heel ander potje dan de zorgverzekering, en heeft dus niets met zorgverzekering-regels te maken 😉

 6. Vorig jaar had ik het maximale eigen risico en mijn man niet omdat hij bij de kno arts liep. Dat is nu klaar. Dit jaar draaien wij het om. Mijn man heeft het hoogste eigen risico en ik niet. Ik moet aankomend jaar een onderzoek naar glaucoom laten doen en aangezien ik nergens kon vinden wat zo'n onderzoek ongeveer kost denk ik dat ik mijn eigen risico maar op 0 zet. De tandarts hebben we er afgelopen jaar al uitgegooid. Uiteraard hebben we dat geld wel apart staan voor het geval dat..
  Ingrid

 7. Ik ga zeker weten kosten maken dus ik verhoog het eigen risico niet. Mijn man gaat zeer waarschijnlijk (net als andere jaren) geen kosten maken dus voor hem zetten we het eigen risico maximaal omhoog. Dat levert zoveel voordeel op dat het eindelijke bedrag dat je maximaal meer zou moeten betalen dan dat je het laagste eigen risico had maar 250 euro is. Is het proberen waard!

 8. Niet alle hulpmiddelen die je noemt zitten in de basisverzekering, uit eigen ervaring weet ik dat je het lenen van krukken sinds januari 2013 wel zelf moet betalen.

 9. Ik kreeg vorig jaar een eigen bijdrage rekening van het ziekenhuis voor het bloedprikken. 15 cent voor dit onderzoekje, 15 euro voor dat bloedtestje, vele euro's voor gebruik van de ruimte, enzovoort, totaal 90 euro.
  Voor mij geen bloedtestjes meer, ik kan het niet betalen bovenop het eigen risico en de premie.

  1. Het gaat ontzettend hard ja, het lijkt wel alsof ze bij dat declaratiebureau denken dat er geen 'echte' mensen aan de andere kant van de lijn zitten, die het dus moeten ophoesten. Dat merk ik overigens ook b.v. bij de dierenarts, dan betaal je ook voor elke scheet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

336x280

Lekker Leven Met Minder

De gids voor geluk, vrijheid en rijkdom.

VOLG ONS OP

Krijg minimaal 150 euro cashback