Basisverzekering zorg in 2019: dit ‘krijg’ je

Basisverzekering zorg 2019: wat zit er in het pakket?

Naast Black Friday is er in november nog iets dat om onze aandacht schreeuwt: de strijd om de laagste premies voor de zorgverzekering. Inclusief de verwarring alom en de juichmomentjes als blijkt dat je ondanks de verhogingen tóch nog wat kunt besparen. Of de frustratie als je ziet dat je premie jaar na jaar alleen maar stijgt. Of je het nu leuk vindt of niet; je moet in Nederland een zorgverzekering hebben. Al is het alleen maar een basispakket. Alleen op die manier kan de zorg voor iedereen ‘betaalbaar’ blijven. Maar wat valt er in 2019 eigenlijk allemaal onder de basisverzekering?

Basisverzekering: algemeen

De basisverzekering is verplicht voor iedereen. Deze heeft een aantal kenmerken:

 • het pakket is bij elke zorgverzekeraar gelijk, maar de manier waarop je de zorg vergoed krijgt kan wél verschillen
 • de basisverzekering is tot je 18e gratis. Tot die leeftijd betaal je ook geen eigen risico
 • verzekeraars zijn verplicht om iedereen te accepteren voor de basisverzekering, dit is niet het geval voor aanvullende verzekeringen
 • het basispakket kent een verplicht eigen risico van 385 euro. Dit kun je zelf nog met 500 euro verhogen tot 885 euro. Hier lees je welke kosten niet onder je eigen risico vallen en dus volledig worden vergoed vanuit de basisverzekering
 • de inhoud van het basispakket wordt jaarlijks bepaald door de overheid.

Grofweg vergoedt de basisverzekering in 2019 de volgende zorgkosten:

 • Farmaceutische zorg
 • GGZ-zorg
 • Geriatrische revalidatiezorg
 • Huisartsenzorg
 • Hulpmiddelen
 • Ketenzorg
 • Kraamzorg
 • Medische specialistische zorg
 • Mondzorg
 • Paramedische zorg
 • Verblijfskosten
 • Verloskundige zorg
 • Verpleging in de wijk
 • Vervoer
 • Zintuiglijk gehandicaptenzorg
 • Zvw-zorg in het buitenland

Maar: voor vrijwel elk onderdeel bestaan uitzonderingen, beperkingen en maximumbedragen. Zo worden bijvoorbeeld mondzorg en tandarts wel vergoed bij jongeren tot 18 jaar, maar geldt voor mensen ouder dan 18 jaar een dekking die zich beperkt tot röntgenonderzoek voor chirurgische tandheelkundige hulp, de uitvoer van die chirurgische tandheelkundige hulp en uitneembare prothesen voor de boven- en/of onderkaak.

Voor een exacte uitsplitsing van welke zorgkosten wel en niet vergoed worden, kun je terecht bij Zorginstituut Nederland.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor de wekelijkse inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

In 2019 meer vergoedingen dan in 2018

De basisverzekering wordt in 2019 niet ingeperkt, maar uitgebreid. Er komen maar liefst drie vergoedingen bij. Dit zijn:

 • Gecombineerde leefstijlinterventie; een programma dat mensen met matig gezondheidsrisico door overgewicht kunnen volgen. Het idee is om deze mensen te helpen met een blijvend gezondere levensstijl.
 • Oefentherapie bij COPD; nu moeten COPD-patiënten de eerste 21 behandelingen van deze therapie nog zelf betalen, maar straks verandert dat. In het eerste jaar worden dan maximaal 70 behandelingen vergoed. In de jaren daarop wordt het aantal vergoede behandelingen afgestemd op de ernst van de aandoening.
 • Zittend ziekenvervoer; als het vervoer van en naar consulten, onderzoek en controles (niet in de ambulance) verband houdt met de behandeling, dan kunnen patiënten óók gebruik maken van deze vorm van vervoer.

Maar we leveren ook in…

Er zijn ook vlakken waarop we een beetje inleveren. Zo worden bijvoorbeeld paracetamol, vitaminen en mineralen niet meer vergoed, als deze ook zonder recept bij de apotheek of drogist te verkrijgen zijn. (Tip: vooral vitaminen en mineralen kun je ook goedkoop in Duitsland aanschaffen).

Daarnaast betalen we komend jaar ook meer; gemiddeld gaan de premies (weer) met een tientje per maand omhoog. Mijn eigen polis (Anderzorg, minimaal eigen risico, geen aanvullende verzekering, betaling per jaar) gaat van 1199,52 euro naar 1270,68 euro. Dit is een verhoging van 71,16 euro op jaarbasis. Als ik niet per jaar zou betalen, is de verhoging ook zo’n 72 euro. Maar dan betaalde ik dus 1296 euro in plaats van 1224 euro.

>> Vergelijk hier de premies van alle zorgverzekeringen <<

Soorten basisverzekeringen

Zoals ik net al aangaf; de inhoud van het basispakket is bij elke zorgverzekeraar gelijk, maar de manier waarop kosten vergoed worden niet. Als je daarnaar kijkt, zijn basiszorgverzekeringen op te splitsen in vier soorten:

Naturapolis

Hierbij wordt de zorg alleen vergoed als de behandelaar en zorgverzekeraar prijsafspraken hebben gemaakt. Kies je zelf een specialist, dan krijg je maar een deel van de kosten vergoed. Als je alles vergoed wilt krijgen, mag je hier dus eigenlijk niet kiezen naar welke dokter, behandelaar of naar welk ziekenhuis je gaat.

Resitutiepolis

Deze polis biedt meer vrijheid. Je mag hier zelf kiezen waar je naar toe gaat, mits de rekening daardoor niet buitensporig hoog wordt. Het kan echter wél zo zijn dat je de zorgkosten eerst zelf moet voorschieten. Deze kun je dan vervolgens weer declareren bij de zorgverzekeraar.

Combinatiepolis

De combinatiepolis is een – het woord zegt het al – combinatie van beide bovenstaande varianten. Voor de ene zorg geldt vergoeding op naturabasis, voor andere zorg op restitutiebasis.

Budgetpolis

Dit is een naturapolis, maar dan met een nóg beperktere keuze aan zorgverleners. Hier zijn waarschijnlijk alleen de zorgverleners bij aangesloten die hele aantrekkelijke prijsafspraken met de zorgverzekeraars hebben gemaakt.

>> Vergelijk hier de premies van alle zorgverzekeringen <<

Dus wat kies je?

De makkelijkste manier om uit te vinden wat voor jou de allerbeste zorgverzekering is, is een vergelijker te gebruiken. En dan het liefst eentje zoals deze, waarin ALLE pakketten zijn opgenomen en niet alleen de pakketten die de maker van de module een commissie geven.

Daarnaast moet je jezelf een aantal vragen stellen:

 • Verwacht ik zorgkosten? Zo ja; welke.
 • Vallen die zorgkosten onder het eigen risico van het basispakket, of kan ik ze aanvullend verzekeren?
 • Wegen de kosten van een aanvullende verzekering op tegen de kosten die ik anders zelf zou maken? (als je alleen de tandarts of lenzen declareert waarschijnlijk niet, verwacht je een complete gebitsrenovatie, dan waarschijnlijk wel)
 • Wil ik vrije (gedeeltelijk) vrije zorgkeuze?
 • Heb ik genoeg geld om een hoger eigen risico te dekken? En kan dit uit (dit kan uit als je minder zorgkosten verwacht dan het verplichte eigen risico van 385 euro + de besparing die het verhogen van je eigen risico je oplevert)
 • Wil ik per jaar of per maand betalen? (per jaar betalen levert je in sommige gevallen korting op)

Conclusie:

Als je geen zorgkosten verwacht en een potje hebt voor onvoorziene kosten, dan kun je in principe gaan voor een basisverzekering met maximaal eigen risico. Verwacht je alleen zorgkosten die onder het basispakket vallen, dan kun je beter gaan voor alleen het verplichte eigen risico. Verwacht je hoge kosten die buiten de basisverzekering vallen? Dan is het slim om een aanvullende verzekering te kiezen die daar mooi op aansluit. Verwacht je zelf geen zorgkosten, maar heb je wel kinderen voor wie je denkt dat extra kosten gemaakt moeten worden? Zorg er dan voor dat je kind(eren) is/zijn bijgeschreven op de polis van de ouder met de meest uitgebreide dekking!

Zelf twijfel ik nog; ik ben heel tevreden over Anderzorg, maar wil ook nog even kijken of ik eventueel ook met gedeeltelijke of zonder vrije zorgkeuze uit de voeten zou kunnen. In dat geval zou ik mezelf namelijk nog bijna 100 euro per jaar kunnen besparen door over te stappen naar Zekur. In dat geval zou ik zelfs nog goedkoper uit zijn dan dit jaar. Dit zoek ik binnenkort even uit, tegelijk met de polis van vriend. Die betaalt zich namelijk al jaren blauw en wilde nu -eindelijk!- wel eens kijken of dat ook anders kan 😉

Weet jij al waar jij je zorgverzekering gaat afsluiten?

>> Vergelijk hier de premies van alle zorgverzekeringen <<

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Lid worden van de Money Mind Academy


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

15 Comments
 1. Mijn man zoekt dat soort dingen altijd uit. Dit jaar gaan we kijken of een aanvullende verzekering handig is. Een tandartsverzekering hadden we al en wordt elk jaar helemaal opgebruikt. Meestal betalen we nog extra. Wij hebben het hoogste eigen risico. Dit jaar hebben we veel kosten voor zorg gemaakt. Bijna alles voor zorg dat niet in het basispakket zit en dat we niet hadden zien aankomen. Voorbeelden zijn fysiotherapie, osteopathie, orthomoleculair arts plus supplementen. Eigenlijk wel vreemd dat je dit aanvullend moet verzekeren en dan wordt het nog een heel prijzig gebeuren. Terwijl reguliere geneeskunde vaak niet gericht is op genezen maar op klachtenverlichting. Dat betekent medicatie voor de rest van je leven. Of preventief medicatie, nog zo’n verdienmodel voor de farmaceutische industrie. Er zijn zeer weinig ECHTE geneesmiddelen.
  Bedankt voor de link van boodschappen in Duitsland. Gaan we volgend jaar eens combineren met een dagje uit. Het is voor ons helaas te ver rijden om hier maandelijks naar toe te gaan. Zou ik best willen, ik kom er graag 🙂

 2. Ik ben deze week overgestapt naar DSW. Voor mij is een aanvullende verzekering belangrijk omdat ik vaak naar de fysiotherapeut moet. Volgend jaar verwacht ik ook veel tandartskosten dus was ik ook op zoek naar een tandartsverzekering. Bij DSW zit dat gewoon inbegrepen bij de aanvullende. Ik ben straks 30 euro goedkoper uit per maand dan bij mijn huidige verzekeraar en krijg zelfs meer fysiotherapie vergoed.
  Vreemd genoeg kwam DSW bij mij op geen enkele vergelijkingssite als suggestie. En zou mijn huidige verzekeraar de goedkoopste optie zijn.
  Iemand in de fb groep voor ME patiënten wees me op DSW.
  Wat ik daarvan weer leerde is dat die vergelijkingssites alleen maar die verzekeraars laten zien die daar waarschijnlijk grof voor betalen.
  Het loont dus de moeite gewoon naar de site van afzonderlijke verzekeraars te gaan.

 3. Hij zou bij mijn vergelijker wél naar voren moeten komen 😉 Ik heb er bewust voor gekozen om ALLE aanbieders op te nemen, ook als het gaat om verzekeraars die géén commissies geven voor doorverwijzingen. Juist omdat ik het belangrijk vindt dat iemand echt iets kiest waar hij of zij wat mee opschiet.

  Natuurlijk is het mooi als er dan een optie uitkomt die wél onder een affiliateprogramma valt (ik moet ook eten ;-)), maar dat zou niet het belangrijkst moeten zijn. Vind ik dan.

  Helaas komt dat volgens mij niet vaak voor; ik werd er zelfs nog even apart op gewezen. Of ik dat niet beter NIET kon doen, zodat ik meer commissie zou kunnen verdienen.

 4. Ik zit al jaren bij dezelfde, bevalt goed, krijg pakketkorting wat fijn aantikt. Maar nu twijfel ik wel of ik niet alleen de basis zou moeten nemen. Ik heb eens bekeken wat er in mijn aanvullende zit, amper iets waar ik gebruik van maak. Ik heb af en toe eens een kraker nodig, die kan ik zo ook wel betalen denk ik dan. Wanneer ik mijn extra eraf haal bespaar ik 117 euro op jaarbasis. Ik heb een hoge tandverzekering voor de beugel van mijn kind, dus dat is nog even een paar jaar sneu, maar ik krijg dan ook bijna alles vergoed gelukkig!

  1. Het blijft altijd een gokje. Ik verwachtte dit jaar wel kosten en heb daarom in 2018 (en 2017) alleen het verplichte eigen risico gekozen. Dat is inderdaad ook helemaal opgegaan. Voor die tijd heb ik altijd op het maximum gezeten en dat heeft ook altijd goed uitgepakt. Maar je weet het gewoon nooit. Bepaalde dingen kun je plannen, maar veel dingen ook niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.