Wat als de zorgpremie écht flink omhoog gaat?

Zorgpremie 2018: wat gebeurt er allemaal?

De laatste tijd hoor ik veel geluiden dat de zorgkosten voor komend jaar een stuk hoger gaan liggen. Dat gaat dan van twee kanten: aan de ene kant gaat het eigen risico omhoog, aan de andere kant gaat de zorgpremie omhoog. Hoewel er nog helemaal niets zeker is, vind ik het toch wel handig om vast even te kijken wat dat ongeveer voor mij zou gaan betekenen.

NIETS IS ZEKER!

Ik herhaal het nog maar even een keer: niets is nog zeker! Het enige dat zeker is, is:

 1. De zorgkosten stijgen, dus er is meer geld nodig
 2. Het kabinet dat we nu hebben is demissionair, waardoor ze eigenlijk niets kunnen doen/zeggen/veranderen
 3. Er is nog geen nieuw kabinet, dus ook daarvan even geen ‘zekerheden’
 4. Naar verwachting bevat het nieuwe kabinet allerlei partijen die het eigen risico juist omlaag willen hebben

Het blijft natuurlijk altijd de vraag wat er gaat gebeuren en een verkiezingsbelofte is meestal geen garantie op het daadwerkelijk nakomen ervan, maar ik zou wel willen zeggen: probeer je vooraf niet té druk te maken over iets dat mogelijk niet komt.

[wp_ad_camp_3]

Wat zijn mijn kosten nu?

Op dit moment heb ik het basispakket bij De Friesland. Daar ben ik vorig jaar naar overgestapt, omdat zij heel veel overeenkomsten hebben met zorgverleners in Friesland. Dankzij de collectiviteitskorting via een Friese natuurvereniging, een maximaal vrijwillig risico van €500 én betaling in één keer per jaar betaal ik netto €76,39 per maand, oftewel €916,68 per jaar. Een flink bedrag ten opzichte van de €50 die ik betaalde toen ik voor het eerst zelf een zorgverzekering afsloot, zo’n 10 jaar geleden, maar een prikje in vergelijking met wat bijvoorbeeld vriend betaalt.

Maar: ik krijg er ook praktisch niets voor. Mijn lenzen vallen erbuiten (aanvullend is duurder dan gewoon zelf de lenzen kopen), ik loop maximaal (eigen) risico en ben alleen voor de echte basisdingen verzekerd. Voor mij is dat tot nu toe altijd prima geweest, want ik gebruik ook niets.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Zorgpremie in 2018

Op dit moment betaal ik dus in één keer in of voor januari de premie voor het jaar dat komt. Vervolgens stel ik in dat er automatisch elke maand €100 van de betaal- naar de spaarrekening gaat. Op die manier spaar ik de jaarpremie voor het komende jaar bij elkaar plus een beetje extra voor onverwachte dingen en om het eigen risico af te dekken. Omdat mijn eigen risico bij elkaar 885 is, had ik dat natuurlijk niet in het eerste jaar bij elkaar. Ik pas deze methode nu al een paar jaar terug en inmiddels bevat mijn potje genoeg om de jaarpremie te betalen én het maximale eigen risico, als dat nodig is.

Nu heb ik qua veranderingen in 2018 twee dingen gehoord:

 1. de premie gaat per jaar met zo’n €30 omhoog
 2. het eigen risico gaat met €15 omhoog naar €400

Nu was mijn eerste reactie natuurlijk: “Waaat?? Kunnen ze niet eindelijk de boel eens wat efficiënter inrichten en niet steeds alle onnodige verhogingen doorberekenen aan ons? HOE MOETEN WE DIT ALLEMAAL BETALEN??”

[wp_ad_camp_3]

Of je doet even rustig…

Als ik er dan nog eens goed naar kijk, dan denk ik: ik heb niets te klagen. Stel dat ik alles houd zoals ik het heb en die twee maatregelen worden inderdaad doorgevoerd. Dan moet mijn potje aan het einde van elk jaar dus gevuld zijn met ongeveer €970 + €400 + €500 = €1870 euro. Dat is dan zo’n €50 meer dan dat er nu in moet. Zolang ik geen dingen heb waarvoor ik op grote schaal aan het eigen risico kom, is het prima als ik gewoon die €100 blijf sparen. Heb ik wél een keer het eigen risico nodig en valt dat net ongelukkig, bijvoorbeeld eind 2017 en begin 2018, dan wordt het een wat ander verhaal, want met mijn €100 per maand houd ik per jaar eigenlijk maar een krappe €300 over om het eigen risico-potje aan te vullen.

Als je echter voor een heel gezin moet betalen, of je hebt wél veel zorgkosten, dan is het een heel ander verhaal. Vriend is bijvoorbeeld zijn eigen risico al standaard kwijt, dus zijn maandbedrag zit nu al op ongeveer €150. En dat is óók nog maar één persoon. Ik las al verhalen van mensen die sowieso al rond de €300-400 kwijt zijn aan zorgkosten in de maand. Als daar dan nóg meer bijkomt, dan kan ik me voorstellen dat je wel even in spanning zit rondom wat er nu uiteindelijk écht gaat gebeuren. Maar voor nu heeft dat gewoon nog geen zin, er zijn nog té veel onzekerheden.

Hoe sta jij hierin? Maak je je al zorgen of zie je het allemaal wel?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

25 Comments
 1. Ik vind het toch altijd weer verwonderlijk als er elk jaar weer ophef wordt gemaakt over de prijzen van de gzondheidszorg. Je hoort niemand als de vakantiereizen of de Iphone’s duurder worden. Blijkbaar hebben we dus minder geld over voor onze gezondeheid dan voor onze vakantie of telefoon….
  De enigen die zich zorgen moeten maken zijn de mensen die echt in armoede zitten, en waar die paar tientjes het verschil zijn tussen wel of geen nieuwe schoenen, ter vervanging van het laatste kapotte paar of die extra verse groenten. De rest van ons kan moeiteloos hier en daar iets bezuinigen om de kosten te dragen. We hebben een van de beste gezondheidstelsel in de wereld en schreeuwen moord en brand als we hier ook iets extra’s voor moeten betalen. Begrijp me goed, ik ben ook niet dol op verhogingen, maar weet dat ik er niet over moet klagen. Kijk eens om je heen naar landen als Amerika, waar de premies zo hoog zijn dat veel mensen ze niet kunnen betalen, waar je dus falliet kunt gaan aan een operatie. Of landen waar niet eens goede gezondheidszorg is. Nee we hebben het heel goed hier en we beseffen het niet eens meer. * wacht tot iedereen over haar heen valt. 😉

  1. Nou… over die iPhones! 😉 Ik ben het wel met je eens, ik houd niet van verhogingen, maar dit is te overzien en als je wél wat nodig hebt, dan krijg je er genoeg voor terug. Ik betaal liever dit bedrag elke keer en dat ik het niet nodig heb, dan dat ik veel terugkrijg, maar ook hoge vaste zorgkosten (en dus problemen) heb. Overigens zou ik wel graag zien dat er eens wordt gekeken naar bijvoorbeeld monopolies op medicijnen e.d. Ik denk namelijk dat er in de zorg nog best wat te besparen valt, zonder dan naar de daadwerkelijke zorg (dus arbeidskrachten) te kijken. En daar is natuurlijk iedereen bij gebaat!

 2. Ik ben het geheel met Ineke eens, maar ik heb dan ook gemakkelijk praten, want geen financiële zorgen. Al jaren betaal ik te veel omdat ik er gelukkig! geen gebruik van hoefde te maken. Toch blijf ik uit gemakzucht hoog verzekerd, want stel dat…… en mijn bijdrage aan het solidariteitsbeginsel 🙂
  Alleen mijn kosten van mondverzorging haal ik er uit.

  In ons land klaagt iedereen steen en been als er weer eens iets wijzigt in het pakket, bepaalde zaken niet meer vergoed worden, maar waarom voetstoots aannemen dat je overal recht op hebt? Hou me ten goede, als je het echt niet kunt betalen en je hebt hulpmiddelen nodig, dan moet je die natuurlijk krijgen. Maar als je wel je rollator, scootmobiel, rolstoel o.d. zelf kunt betalen, waarom moet de gehele maatschappij daar dan aan bijdragen? Ik moet m’n eigen fiets en auto ook betalen.

  Ik kan niet goed oordelen of de ziektekostenmaatschappijen ten onrechte schreeuwen dat ze moeten verhogen of niet, wil ook niet in de hype meegaan van iedereen die gelijk op de achterste benen gaat staan. Wel weet ik dat veel mensen ongezond leven en de kwalen haast over zich af roepen. Willen daarvoor maximale zorg, terwijl ze er zelf vaak heel veel hadden kunnen voorkomen. Op zich dus vaak geheel onnodige kosten. Ik denk dat als we hieraan eens iets zouden kunnen doen, we een stuk voordeliger uit (kunnen) zijn.

 3. O ja, en wat meer efficiency in de gezondheidszorg en hulpverlening lijkt me ook niet verkeerd. Over besparen gesproken. Als je soms leest dat een kind met moeilijkheden langs tien instanties moet, die lekker langs elkaar heen leven, dan word je er haast moedeloos van.

 4. We hebben het nog steeds over ‘Gezondheidszorg’ in Nederland maar we zouden het natuurlijk over ‘Ziekenzorg’ moeten hebben. Er wordt natuurlijk bar weinig gedaan om mensen daadwerkelijk gezond te maken. Er zijn bijna geen dokters die de levensstijl en voeding meenemen bij een behandelplan. Op deze manier blijven de kosten wel doorstijgen, dat heeft weinig met een laagje managers meer of minder te maken maar veel meer met de mentaliteit 😉

 5. Ja dat er in de gezondheidszorg nog veel te besparen valt door efficienter werken is inderdaad een feit. Ze kijken vaak aan de personeelskant en bezuinigen daar op, ipv dat ze aan de handelingenkant kijken.
  Ook moeten mensen inderdaad hand in eigen boezem steken en wat gezonder gaan leven. Een andere levensstijl is in sommige (veel) gevallen zeker een oplossing ipv een pil, maar nee een pil of spuit is gemakkelijker…. Ik ken iemand met suikerziekte die, als ze ongezond eet, gewoon zonder blikken of blozen zeg: dan spuit ik toch straks wat extra insuline? Daar zakt mijn broek nou echt van af. Ondertussen gaan je organen sneller kapot en ga je gewoon sneller dood, zo simpel is het. We hebben het hier niet over aangeboren suikerziekte (hoewel daar natuurlijk door gezonde levensstijl ook veel te winnen valt), maar over verworven suikerziekte van een te zwaar persoon met een ongezonde levensstijl.

 6. zolang er nog voor het personeel in ziekenhuizen scholingspotjes per persoon zijn die niet gebruikt worden voor bijscholing maar voor bv nieuwe prive mobiele telefoons, zouden ze de premies niet omhoog mogen gooien, ook het uitbesteden van technische werkzaamheden kan veel goedkoper , die gaat soms via 2 externe partijen( uitzendbureau en ict bedrijf) wat natuurlijk alleen maar extra kosten met zich meebrengt omdat er nog een extra partij tussen zit. En zo zijn er denk ik nog wel meer dingen waar op bezuinigd kan worden in alleen al een ziekenhuis. Maar het is gemakkelijker om de premie omhoog te doen, dan daadwerkelijk iets aan deze overbodige kosten te doen.

  1. Ziekenhuizen zijn vaak toch een beetje instellingen waarbij ook leveranciers wel eens het idee kunnen hebben ‘dat het niet op kan’. Ik ken wel ondernemers die voor ziekenhuizen werken, en het tarief ligt daarvoor vele malen hoger dan voor een ‘reguliere klant’. Als daar inderdaad eens wat beter naar gekeken wordt, denk ik wel dat er nog veel ruimte is voor verbetering. Aan de andere kant; aan al die leveranciers hangen natuurlijk ook weer mensen met een salarisstrookje; als je aan de ene kant zwaar bezuinigt, waardoor aan de andere kant mensen weg moeten, dan kun je je ook afvragen wat je op bent geschoten.

 7. Ik betaal 110 euro per maand, en dat is na aftrek van collectiviteitskorting. In augustus was ik al over mijn verplicht eigen risico heen. Ik heb tot dusver geen verzekering kunnen vinden die dezelfde dekking biedt voor een lager tarief. Ook heb ik medische kosten die buiten de verzekeringen vallen (basic tandheelkunde, bril). Dus ja, ik moest wel even diep zuchten toen ik de krantenkoppen zag. Ik denk met weemoed terug aan het ziekenfonds van vroeger. Dat werd door sommigen wel als een soort armeluisvoorziening gezien maar ik werd altijd keurig geholpen voor alles wat ik nodig had. Ik vond het heel jammer toen we zelf moisten verzekeren.

  1. In die tijd viel ik nog onder de polis van mijn ouders en waren wij particulier verzekerd, maar dat was ook ‘maar’ 60 euro. Dus ook voor die groep was dat in ieder geval voordeliger. Vergelijk je de opties wel elk jaar? Met De Friesland heb ik – behalve het aanmelden – nog niet echt ervaring, maar ik heb jarenlang naar volle tevredenheid bij Anderzorg gezeten; die zijn qua prijs altijd heel erg scherp.

 8. Toen we de kinderen nog thuis en 18+ hadden, ging mijn salaris naar de zorgverzekering.
  Ik was zo blij dat ik werk had omdat dat anders niet te doen was geweest en daarin kan ik meevoelen met mensen die uit moeten komen van een uitkering. Stel je voor dat je moet kiezen tussen de aanvullende verzekering of eten?

  Het is dus wel één van de aspecten van het budget om op te letten maar we gaan er niet minder door slapen. Dat lost niks op.

  Alles wordt duurder en hoewel het in mijn ogen ook efficiënter kan, als ik oppervlakkig kijk naar de zorg, kan ik daar niet over oordelen. Ik ken niet alle feiten, kostenposten of het eisenpakket want bijvoorbeeld een verzorgingstehuis inrichten via de kringloop, dat zal niet “veilig” zijn. Al zou ik dat wel zo gezellig voor de bewoners vinden. Nu mogen ze wel spullen meenemen naar de kamer die ze krijgen.

  1. Dat lijkt me inderdaad moeilijk en je ziet het best vaak; in van die tv-programma’s waarin mensen met schulden aan het woord komen, komt best vaak naar voren dat het dan gaat om schulden die ontstaan zijn door het niet betalen van de zorgverzekering. Daar is dan zo’n keuze gemaakt, die vervolgens nog tien keer zo hard terugkomt. En dan zeg ik keuze, maar in hoeverre heb je die, als het echt gaat om eten of een verzekering?

 9. Mensen beseffen denk ik niet voldoende dat de zorg in NL zó ingericht is, dat dit óók geld kost wanneer zij helemaal geen dokter of andere zorgverlener zien. Ik bedoel… de ramen van dat ziekenhuis moeten toch gewoon gewassen worden…

  De neiging om moord-en-brand te schreeuwen bij wat voor prijsstijging dan ook , zeker wanneer die van de semi-overheid of overheid komt, is erg groot. En dat terwijl heel veel mensen (en nee, waarschijnlijk zijn dat NIET de lezers van jouw blog, Adine…) geen idee hebben hoeveel ze überhaupt betalen. En ondertussen bestellen ze voor eenzelfde bedrag als die verhoging dure pizza’s en laten deze bezorgen, terwijl die pizza’s veel lekkerder, gezonder en VEEL goedkoper zijn wanneer ze ze zelf zouden maken….

  Anyway. Ik vind het een storm in een glas water.

  Overigens bezie ik – sinds de privatisering en commercialisering – die grote verzekeraars met argusogen. Dat wel. Ik vertrouw ze niet, ze zitten met hun core business te dicht bij de grootbanken en dergelijke bedrijven doen de economie geen goed….

  Oh ja. Adine, mijn complimenten over de onderwerp-keuze van de laatste tijd op je blog. Het is duidelijk zichtbaar dat je van je huidige blog een verdienmodel wil maken en als je dat doet door én over je persoonlijke dilemma’s te vertellen plus ook vanuit je persoonlijke zienswijze in te gaan op actualiteiten zoals jij dat doet, vind ik daar helemaal niets mis mee (alleen jammer van de advertenties die tussen de tekst door staan….).

   1. Ja, tot 18 wel, toch? Ik zie soms echt mensen langskomen die dan 400 euro per maand ofzo kwijt zijn aan de zorgverzekering. Dan kan ik met mijn nog-geen-80-euro echt niets zeggen. Maar dat ligt natuurlijk ook aan de dekking, leeftijd en meer. Bovendien kijkt ook niet iedereen altijd of het niet voordeliger/beter kan.

   2. Ons studerende kind is verzekerd op onze kosten, onder meer vanwege lichamelijke en psychische klachten een uitgebreid pakket en al jaren eigen risico helemaal op. Geen klachten die met aanpassing leefstijl op te lossen zijn ook. Dit kind is voor een hoger bedrag verzekerd dan ikzelf met 5oplus en chronische aandoening!

  1. Ik zal eens kijken of ik nog wat aan die advertenties kan doen… Aan de ene kant zorgen die er natuurlijk wel voor dat ik inderdaad wat overhoud aan het bloggen, aan de andere kant moeten ze natuurlijk waar mogelijk wel een beetje subtiel zijn. Zo’n gulden middenweg, zeg maar. In ieder geval bedankt voor de complimenten 🙂

   Qua verzekeraars ben ik het echt met je eens. Die zitten wat mij betreft gewoon veel te dichtbij de dingen waar ze eigenlijk helemaal los van zouden moeten staan. Dat heeft volgens mij ook veel invloed op de kosten. Dan hoef ik nog niet eens per se minder te betalen, maar als ze dat geld dan gebruiken om mensen in de zorg beter te betalen en bijvoorbeeld ouderenzorg beter te regelen, dan zou dat ook al een hele dikke plus zijn.

   1. een goede vriendin van mij werkt bij een zorgverzekeraar. Zij noemde me naïef toen ik in een gesprek liet blijken ervan uit te gaan dat de premie die ik betaal en de premie van andere mensen, bestemd is voor de zorgkosten voor de verzekerden…
    Ik had op dat moment geen zin om daarop in te gaan maar haar cynisme is me wel bij gebleven…

 10. vanochtend nog het programma kanniewaarzijn terug gekeken, ook hierin kwam weer naar voren wat voor belachelijke niet realistische onderhoudskosten voor een loopfiets van € 700 elke maand werden betaald aan welzorg, 150 euro per maand . kijk als ze op deze manier zoveel van “ons” geld met zoveel gemak blijven uitgeven, zal de premie elk jaar blijven stijgen als de overheid niks doet aan deze manier van zaken doen. Hier kan nog zoveel geld weer teruggehaald worden.
  In dit geval had deze mevrouw al voor 1800 euro aan “onderhoudskosten” betaald zien worden door de zorgverzekering aan de welzorgwinkel, terwijl de fiets nog geen onderhouddsbeurt nodig heeft gehad…….wie zorgt er nou voor wie…en zijn we dan nog verbaasd dat we nog meer premie moeten gaan betalen…..het wordt tijd dat de overheid hier iets aan doet…..

 11. Ik ben in maart mijn eigen risico kwijt aan medicatie. Ik heb lenzen, mijn man heeft een bril en mijn oudste heeft een bril. Mijn middelste van drie jaar moet steunzolen en logopedie. Mijn oudste heeft fysiotherapie, ergotherapie en logopedie. Valt gelukkig onder speciaal onderwijs. Mijn man gaat regelmatig door zijn rug. Mijn oudste moet zeker weten een beugel over een paar jaar.
  Oh en ik heb ook nog een baby van 3 maanden, die heeft nog geen problemen.
  Ja, zorg is bij ons een grote kostenpost, de grootste naast de huur. Zeker omdat we minder dan bijstand norm aan inkomen hebben (lang verhaal). Maar ik vind het wel goed geregeld in Nederland. We komen er wel. Het is een kwestie van keuzes maken. En er komt altijd wel een oplossing.
  Ja er zijn landen waar je minder hoeft te betalen. Maar daar zijn de wachtlijsten langer. Of minder ziekenhuizen. Of meer dat er buiten valt. Of waar je meer belasting betaalt.
  Als het niet uit de lengte komt, komt het uit de breedte.

 12. Je hebt er nu niets aan, maar stel dat je een kind krijgt dat een jaar in het ziekenhuis ligt, dan ben je blij dat het geld er is.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.