Zorgtoeslag 2024 omlaag: dit moet je weten

zorgtoeslag 2024

In de afgelopen jaren zijn de meeste toeslagen meebewogen met stijgende kosten en inflatie. Voor 2024 is dat anders: de zorgtoeslag gaat dan namelijk – in tegenstelling tot huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget – omlaag. Dat heeft vooral te maken met een extra verhoging uit 2023 die wegvalt, maar is natuurlijk wel iets om rekening mee te houden.

Zorgtoeslag 2024 voor vrijwel iedereen lager

De zorgtoeslag zal vanwege het wegvallen van de extra verhoging voor vrijwel iedereen lager uitpakken. De verlaging kan oplopen tot maar liefst 32 euro per maand en het kan zijn dat je eerder nog wel zorgtoeslag kreeg, maar nu helemaal niet meer. Als je precies wilt weten hoe het voor jou is, doe dan even een proefberekening.

Het kan ook zijn dat je inmiddels al een brief van de Belastingdienst hebt gehad met daarin de hoogte van je toeslag. Die wordt dan meestal per jaar aangegeven, maar op basis daarvan kun je uiteraard wel je maandbedrag uitrekenen.

Zelf heb ik de zorgtoeslag al jaren ‘uit’ staan. Als ik dan écht een keer een megaslecht jaar draai, dan is het altijd nog mogelijk om het achteraf aan te vragen. Liever laat gekregen, dan weer terug moeten betalen, denk ik dan maar. Dat heb ik in het verleden ook wel moeten doen en dat voelt toch minder.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Zorgkosten worden fors hoger

Al met al is de kans groot dat je zorgkosten hierdoor fors hoger worden. De premie van de zorgverzekering stijgt namelijk ook gewoon door. Dit zou met name komen door stijgende loonkosten, meer vraag naar zorg en duurdere technieken die worden toegepast. Wat kun je daar nu aan doen?

Sowieso kijken of je zorgverzekering voordeliger kan. Overstappen loont wat dat betreft echt en je kunt de verschillende premies makkelijk via een vergelijker naast elkaar zetten. Kijk ook of je inhoudelijk iets kunt wijzigen; heb je wel eens uitgerekend of een aanvullende verzekering wel écht uit kan? En kan je eigen risico misschien nog iets hoger?

Mijn premie gaat per jaar bijvoorbeeld 150 euro omhoog. Ik zou die stijging wat kunnen dempen door voor maximaal eigen risico te gaan (dat scheelt 15 euro per maand, ofwel 180 euro per jaar). Daarnaast betaal ik meestal per jaar vooruit, zodat ik daar nog een goede 33 euro betaalkorting op krijg. Daarnaast combineer ik ‘m sinds vorig jaar met a.s.r. Vitality, zodat ik ook weer een deel terugverdien in cadeaubonnen. Moet ik overigens wel weer écht wat meer in beweging komen, want de laatste bon is alweer van even geleden. Daarover gesproken…

Wat kun je nog meer doen om je zorgkosten te beperken?

De premie zo laag mogelijk houden is één ding. Ervoor zorgen dat je daarmee ook zo min mogelijk risico loopt, is wat anders. Mijn doel is niet om 2024 qua premies zo goedkoop mogelijk door te komen, maar om het jaar zo gezond mogelijk door te komen. Dat ik daardoor hopelijk geen beroep hoef te doen op de zorg, is een mooie meevaller. Die – als meer mensen er zo over denken – in theorie ook weer impact zou moeten hebben op de zorgpremies van bijvoorbeeld 2025. Meer vraag naar zorg zou namelijk óók een van de redenen zijn waarom de premies zo zijn gestegen.

Komend jaar wil ik daarom weer het maximale uit mijn Vitality-abonnement halen en mezelf inzetten voor alle weken groene vinkjes. Ook voor de cadeaubonnen – ik zou schijnheilig zijn als ik zei dat het niet zo was – maar ook omdat het fijn is om fit en gezond te zijn. Daarnaast sluit dit mooi aan bij één van mijn andere bucketlist-doelen van 2024: minimaal 20 nieuwe gerechten uitproberen. Want een beetje gezonder eten helpt ook stevig mee.

En natuurlijk begrijp ik dat dit niet voor iedereen mogelijk is; met een chronische ziekte zijn je opties daarin vaak al een stuk beperkter. Maar als je eerlijk kijkt naar je leefstijl, is er dan écht niets te doen? Kun je op geen enkele manier een kleine keuze maken die je een beetje gezonder of minder ongezond maakt?

Ik kan er voor mezelf wel wat bedenken. Te beginnen met opstaan terwijl ik dit typ 😉  Of een leuke tip die ik laatst van de osteopaat meekreeg; als je trek krijgt, eerst even twee keer de trap op en neer rennen, zodat je lijf energie gaat putten uit de ongetwijfeld nog aanwezige voorraad suikers. Scheelt ook weer, ook nog in de boodschappen 😉

Ga jij de verlaging van de zorgtoeslag in 2024 merken?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.