Financieel klaar voor 2024: dit moet je nog regelen

Wat moet je financieel nog regelen voor 2024 begint? Hier deel ik mijn overzicht + een paar aanvullingen met je.

Het einde van het jaar is niet alleen tijd voor feestjes, maar ook voor afronding van het oude jaar en het begin van het nieuwe jaar. Mentaal, maar zeker ook financieel. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik vind het juist daarin fijn om nog even de puntjes op de ‘i’ te zetten en bepaalde dingen op tijd te regelen. Wat handig is om op financieel vlak te regelen voor 2024, deel ik hier met je.

Financieel regelen voor 2024: je vermogen

Als je een bepaald vermogen hebt, dan betaal je daarover vermogensrendementsheffing. Je vermogen is de optelsom van je bezittingen (hier telt je huis niet in mee) minus je schulden. Een deel van dat vermogen is vrijgesteld van vermogensbelasting. Voor 2023 was dat 57.000 euro voor een alleenstaande en 114.000 euro wanneer je een fiscaal partner hebt.

Er wordt dan gekeken naar het saldo op 1 januari van het jaar waarover je aangifte moet doen. Voor 2023 kun je hier dus niets meer in doen, maar je kunt wél zorgen dat je vermogen op 1 januari 2024 binnen de grenzen valt. Die grenzen blijven voor 2024 gelijk.

Je kunt bijvoorbeeld nog wat kopen, je zorgverzekering in één keer betalen, je hypotheek (deels) aflossen, een schenking doen of iets anders creatiefs bedenken. En misschien heb je nog wel wat betalingsachterstanden die je kunt wegwerken. Het is óók fijn om zoveel mogelijk met je administratie op orde het nieuwe jaar in te gaan.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Slim schuiven met je beleggingen

Ook goed om te weten, in het verlengde van het vorige punt: er wordt sinds 2023 onderscheid gemaakt tussen belegd vermogen en spaargeld, waarbij er vanuit wordt gegaan dat je op belegd vermogen veel meer rendement maakt én dus ook meer belasting betaalt.

Nu is het wel even uitdagend om te bedenken wat je daarmee doet. Je kunt een deel tijdelijk (in ieder geval rond 1 januari) van je beleggingen uit laten keren en op een spaarrekening zetten, maar dat levert je waarschijnlijk wel transactiekosten op én het kan zijn dat je juist op een ongunstig moment uitstapt. De markt is wat dat betreft niet te timen, maar je kunt wél je beslissing zo bewust mogelijk nemen.

Overstappen naar een andere zorgverzekeraar

In theorie heb je hier heel de maand januari ook nog voor, maar áls je wilt overstappen, moet je wel voor 31 december van het lopende jaar je oude verzekering opzeggen. Ik heb er vorig jaar voor gekozen te switchen, dus hoef alleen even te checken of die optie nog steeds het meest handig is. Als jij ook nog wilt checken of je gunstiger uit kunt zijn, kijk dan vooral even hier.

Denk er ook aan dat de collectiviteitskorting in 2023 is weggevallen.

Aflossen op de hypotheek

Wij doen dit meestal al aan het begin van het jaar, maar als dat voor jou niet het geval is, is dit hét moment om te kijken of je nog iets wilt aflossen. Vrijwel iedereen kan namelijk binnen het kalenderjaar een deel boetevrij aflossen. Als je daar elke keer gebruik van maakt, kun je binnen veel kortere tijd van je hypotheek af zijn, zonder dat je daarvoor een boete hoeft te betalen.

En het loont om daarin een beetje vooruit te kijken. Misschien betaal je nu wel dusdanig lage rente, dat je het niet interessant vindt. Maar tot hoe lang loopt die rente nog? De hypotheekrente loopt momenteel namelijk stevig op en dat kan problemen opleveren als je straks moet oversluiten.

In het verlengde hiervan: in 2024 wordt de jubelton helemaal afgeschaft. Nu geldt nog een vrijstelling van 27.231 euro, maar die verdwijnt straks helemaal. Wil je nog iets doen met een schenking voor een huis, dan is dit dus je moment om dat fiscaal aantrekkelijk te doen.

Jaarruimte afstorten voor je pensioen

Als je zelf een pensioenvoorziening regelt, dan kun je gebruikmaken van je jaarruimte. Het is handig om dat bedrag ook in december vast af te storten. Daarmee spaar je immers fiscaalvriendelijk (lees: je betaalt pas in een later stadium belasting) voor je pensioen.

Je toeslagen checken

Het is misschien al aan de late kant, maar check vooral ook even hoe je zit met je inkomen en of er nog wijzigingen doorgegeven moeten worden aan de Belastingdienst. Zo voorkom je in ieder geval dat je veel te veel geld terugkrijgt, wat op een later moment weer afgerekend moet worden. En kom je er wel achter dat je te veel hebt gekregen, dan is het ook fijn om dat financieel vast voor 2024 helder te hebben en te regelen, want dan kun je in je nieuwe financiële plan rekening houden met een eventuele betalingsregeling.

Let er ook op dat bijvoorbeeld voor huurtoeslag en zorgtoeslag een vermogenstoets geldt. Dat betekent dat je geen recht hebt op toeslag als je vermogen boven een vooraf vastgesteld bedrag uitkomt.

Hypotheekrente vooruit betalen

Als je hypotheekverstrekker hiermee akkoord gaat, dan kun je in 2023 alvast maximaal 6 maanden hypotheekrente vooruit betalen. Ik zou dit momenteel wel alleen doen als het handig is voor het verschuiven van je vermogen. Door een aanpassing in de tarieven van de belastingdienst is het aftrektarief in 2024 met 36,97 procent namelijk iets hoger dan in 2023 (36,93 procent).

Financieel plan maken

En tot slot: een financieel plan maken voor 2024. Hoe zit het met je inkomen? Welke posten zijn misschien wel flink omhoog gegaan? Waar is ruimte gekomen of waar moet je juist een beetje schuiven?

Of misschien moet je zo’n financieel plan voor 2024 nog helemaal regelen, juist omdat je merkt dat het nu steeds belangrijker wordt. Dan kun je ook altijd even hier kijken, voor mijn beste tips om je eigen budget op te stellen.

Wat moet of ga jij financieel nog regelen voor je met een frisse blik 2024 induikt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.