2021: de veranderingen in je portemonnee

veranderingen portemonnee geld 2021

Een nieuw jaar betekent ook altijd een aantal veranderingen in je portemonnee en dat is in 2021 niets anders. Voor ons zijn er wat specifieke veranderingen; zo zullen we met een kindje misschien wat meer kosten maken, krijgen we ineens kinderbijslag en hebben we (natuurlijk!) al een eerste spaarrekening geopend, waarop ook gestort gaat worden. Maar die veranderingen zijn vooral voor óns relevant. Dus tijd voor een overzicht: wat gaat er dit jaar allemaal veranderen en wat kost dat, of levert het op? Op alfabetische volgorde.

Aftrekposten

De verschillende aftrekposten die er zijn, gaan weer omlaag. Dat geldt voor de hypotheekrenteaftrek, de partneralimentatie, specifieke zorgkosten, scholingskosten. Uiteindelijk is het de bedoeling om in 2023 op 37,10 procent uit te komen. Voor dit jaar zitten we nog op 43 procent.

Dit gaat om een aftrekpost, waarbij je voordeel dus gelijk staat aan het percentage belasting dat je betaalt. Dit wil zeggen dat je er dus pas echt wat van merkt als je ook daadwerkelijk in het hoogste tarief valt en bruto meer dan 68.507 euro verdient.

Brandstofaccijns

De accijns op benzine, LPG en diesel gaat met een cent per liter omhoog. Op benzine betaal je hierdoor ruim 81 cent per liter aan accijns, op diesel ruim 52 cent en op LPG ruim 19 cent.

Trouwens best apart, dat ze zoveel brommen op dieselauto’s, maar de accijns op benzine dan weer hoger maken…

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Btw-vrijstelling vervalt

De btw-vrijstelling op pakketjes met een waarde van onder de 22 euro komt te vervallen, waarschijnlijk vanaf 1 juli. Dat betekent dat je dus mogelijk over je Aliexpress-pakketjes alsnog btw moet betalen.

Eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait, ook wel de huizenbelasting genoemd, gaat een beetje omlaag: die betaal je zo niet over 0,6 procent van de WOZ-waarde, maar over 0,5 procent van de WOZ-waarde. Aan de andere kant: de WOZ-waarde is in de afgelopen tijd flink gestegen, dus je schiet er beperkt iets mee op.

Elektrische auto’s

Wil je een elektrische auto kopen? Dan kun je hiervoor nog steeds subsidie aanvragen. De pot wordt wat verhoogd, maar het bedrag per auto blijft hetzelfde: 4000 euro voor een nieuwe en 2000 euro voor een gebruikte elektrische auto. Maar: je moet er wel snel bij zijn. Er moeten namelijk nog wat aanvragen uit 2020 worden verwerkt.

Energielabel

Het energielabel voor huizen gaat flink omhoog. Je kon dat tot afgelopen jaar nog (bijna) gratis regelen, maar moet er vanaf dit jaar een officiële adviseur voor inschakelen. Dat betekent dat je al snel zo’n 190 euro kwijt zult zijn.

Een energielabel is verplicht bij de verkoop van je woning, hoewel ik er tot nu toe nog nooit naar gevraagd ben. Oké, dat zegt niet alles, maar toch.

Energierekening

Er komt wat meer belasting op gas, maar ook een hogere heffingskorting. De verdeling op je energierekening zal dus misschien een beetje anders zijn, maar per saldo lever je hier niets op in. Dat is eigenlijk al gunstig, want dat is wel eens anders.

Huurstijging

De huren mogen per 1 juli met maximaal 2,4 procent omhoog, zowel in de sociale huursector als in de vrije sector. Bij nieuwe huurders mag er zelfs nóg meer bij, evenals bij sociale huurders met een hoger inkomen. Voor wie meer dan 44.655 euro verdient, mag een huurverhoging tot 5,4 procent worden toegepast.

Inkomstenbelasting

Het basistarief van de inkomstenbelasting daalt een beetje: van 37,35 procent naar 37,10 procent. Hierdoor houd je als het goed is een beetje meer geld over. Ik merkte het aan mijn zwangerschapsuitkering: daar bleef netto ineens 5 euro meer van over.

Kansspelbelasting

Nog niet nu, maar naar verwachting op 1 september een grote verandering: dan zou je ook online legaal mogen gokken. De kansspelbelasting gaat bovendien iets omlaag, van 30,1 naar 29 procent.

Kindgebonden budget

Heb je drie of meer kinderen, dan krijg je dit jaar een hoger kindgebonden budget. Flink, want het maximumbedrag vanaf het derde kind gaat van 297 naar maar liefst 919 euro. Als dit voor jou geldt, heb je je eerste betaling trouwens in december van afgelopen jaar al gehad.

Dit is trouwens een inkomensgerelateerde toeslag, waar je alleen voor in aanmerking komt als je niet te veel verdient óf te veel vermogen hebt.

Overdrachtsbelasting

Ben je jonger dan 35 jaar en koop je een huis waar je zelf in gaat wonen? Dan hoef je geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Dat scheelt flink! Maar: ga je zelf niet in dat huis wonen, dan betaal je maar liefst 8 procent overdrachtsbelasting (was: 6). Ben je ouder dan 35 jaar, dan blijft je percentage gewoon op 2 procent. Bummer, dan ben ik sowieso te laat.

Sigaretten

De accijns op een pakje sigaretten gaat weer 12 cent omhoog en mogen in geen enkele winkel meer in het zicht liggen. In webwinkels mogen er ook geen afbeeldingen meer van getoond worden. Alleen voor tabaksspeciaalzaken geldt dat weer niet. Shag is 30 cent duurder geworden.

Hoewel ik graag hoop dat dit mensen helpt om te stoppen, ben ik bang dat het niet veel uitmaakt. Maar goed, als je rookt merk je het dus wel (extra) in je portemonnee.

Vermogensbelasting

De grens voor vermogensrendementsheffing gaat omhoog! Weer. De grens is opgetrokken naar maar liefst 50.000 euro voor een alleenstaande, of 100.000 euro in combinatie met een fiscaal partner. Hiervoor is relevant hoeveel geld er op 1 januari van het desbetreffende jaar op je rekening staat. Als je op 1 januari 2021 ónder de 50.000 of 100.000 euro (met fiscaal partner) zat, dan hoef je over 2021 dus geen vermogensbelasting te betalen.

In voorgaande jaren zat dat bedrag rond de 30.000 euro alleen en 60.000 euro met fiscaal partner, dus dat scheelt behoorlijk.

Vliegtaks

Hij is er eindelijk door: de vliegtaks. Dat kost je straks een kleine 8 euro per retourtje (7,845 euro om precies te zijn). Heel eerlijk: dat heb ik er gráág voor over als dat betekent dat we straks weer ergens veilig heen kunnen vliegen!

Wegenbelasting

Elektrische bestelauto’s zijn nog tot 2025 vrijgesteld van wegenbelasting. Heb je als bedrijf een bestelauto op benzine of diesel, dan ga je elk jaar een beetje meer betalen.

Heb je een gewone auto en woon je in de provincies Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland, Groningen of Flevoland? Dan ga je een beetje meer betalen. Die provincies hebben namelijk de provinciale opcenttarieven wat omhoog gedaan.

Zelfstandigenaftrek

Deze geldt alleen voor ondernemers, maar het is wel een belangrijke: de zelfstandigenaftrek – die je eerst van je winst mag halen voor je gaat berekenen hoeveel belasting je moet betalen – gaat omlaag, van 7030 naar 6670 euro. Uiteindelijk is het de bedoeling dat die in 2036 op 3240 euro uitkomt. Een behoorlijk verschil.

Waar merk jij het meeste van?

Ik geloof dat ik niet zo heel veel ga merken van deze plannen. De zelfstandigenaftrek kost me wat, maar de verlaging van de inkomstenbelasting levert me weer wat op. De ruimere grens van de vermogensbelasting vind ik wel heel erg fijn – dat geeft net even wat meer ruimte.

Waar ga jij het meest van merken? En wat vind je van deze veranderingen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments
 1. Hi!

  Voor huurders die in een sociale huurwoning zitten is er een tijdelijke huurverlaging afgesproken vanaf 1 juli 2021. Opletten dat de woningcoorperaties het toepassen en 6 weken voor juli laten weten. Op de website van de Woonbond staat goede uitleg,

  Inkomensgrenzen eenmalige huurverlaging

  Samenstelling huishouden (inkomen lager dan) | (kale huur hoger dan)
  1 persoon €23.725,- | €633,25
  1 persoon met AOW €23.650,- | €633,25
  2 personen €32.200,- |€633,25
  2 personen (minstens 1 in de AOW-leeftijd) €32.075,- | €633,25
  3 of meer personen €32.200,-| €678,66
  3 of meer personen (minstens 1 in de AOW-leeftijd) €32.075,-| €678,66

  De Belastingdienst kijkt naar het vastgestelde inkomen over 2019. Heb je na 2019 een inkomensdaling gehad, waardoor je al minstens zes maanden een lager inkomen hebt dan de inkomensgrens? Dan heb je ook recht op huurverlaging, maar moet je het wel zelf aanvragen bij de corporatie.

 2. Ik ben vooral heel erg blij dat je meer geld als spaargeld/beleggingen mag hebben voordat je daar belasting over moet betalen. Scheelt toch weer wat! En het is zonde om dat geld zomaar uit te geven aan de belasting!

 3. TONK-regeling aanvragen

  “Door de coronamaatregelen hebben veel mensen een lager inkomen dan vorig jaar. Zij hebben daardoor misschien moeite om de huur of de hypotheek te betalen. Daarom wordt de TONK-regeling geïntroduceerd. TONK staat voor Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten.”

  Bron:
  denhaag.nl – 11/03/2021

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.