Beleggingsupdate februari 2021

beleggingsupdate februari 2021

En zo knipper je twee keer en is het alweer 1 februari 2021. Dat betekent dat mijn verlof nu officieel voorbij is. Nou ja, ‘voorbij’… het is een datum die ik voor mezelf heb geprikt. Het voordeel van ondernemerschap is dat je daarin toch eigenlijk nog wel een beetje flexibel blijft. Maar daarover een andere keer meer 😉 Voor nu is het tijd voor de beleggingsupdate van februari 2021. Misschien heb je het al gemerkt: de markten reageren momenteel best wel heftig op van alles en nog wat.

Beleggingsupdate februari 2021

Mijn financiële maand begint altijd rond het einde van de maand ervoor. Dan zet ik automatisch 425 euro opzij om te beleggen.

Die 425 euro wordt automatisch gestort op mijn beleggingsrekening – als dat gebeurt, krijg ik een mailtje. Dan kan ik het gestorte geld ergens in stoppen en een nieuwe beleggingsupdate schrijven – die van februari 2021 in dit geval.

Hoewel de update pas nu komt, heb ik die aankoop meteen gedaan toen het geld op de rekening stond. Dat doe ik eigenlijk altijd vrijwel meteen, omdat ik elke kalendermaand een aankoop binnen de kernselectie wil doen, om zo geen transactiekosten te hoeven betalen.

Nog even alles op een rijtje…

Ik werk met een aantal accounts en investeringen:

 • Experimentje – een rekening die ik opende voor de bonus en waar ik 1 goedkope ETF heb aangeschaft. Geen transactie- of beheerkosten, dus ik laat het gewoon even lekker staan. Ik opende deze rekening goed een jaar geleden omdat ik dan 100 euro cadeau kreeg. Echt gratis geld.
 • Pensioen – voor mijn pensioen; hierop stort ik ik af en toe een wat groter bedrag – meestal het bedrag dat ik aan FOR mag reserveren. Ik heb hier sinds kort ook een spaarrekening aan gekoppeld, waarop ik het gedeelte van de FOR-reservering stort dat niet belegd is.
 • Crowdfunding – een lopende investering in La Cubanita Almere (ik krijg momenteel alleen de rente uitgekeerd, vanwege de sluiting van de horeca)
 • Mijn enige écht ‘actieve’ account: een gewone beleggingsrekening. Hier stort ik dus maandelijks geld op.
 • Vastgoedinvestering: via familie heb ik een kortdurende lening voor een vastgoedproject lopen. Hierop krijg ik maandelijks 4 procent rente.

Ook beginnen met beleggen? Open hier je gratis beleggingsrekening

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat ik deed voor februari 2021

Deze maand deed ik bijzonder weinig: ik had vorige maand al een herbalancering uitgevoerd en wat extra vrije ruimte opgemaakt.

Omdat de VWRL behoorlijk aan het stijgen was qua koers, besloot ik even mijn eitjes in een ander mandje te leggen: IDVY. Daar koop ik af en toe een plukje van, want:

 • een ETF met mooie spreiding
 • valt binnen de kernselectie van DEGIRO dus geen transactiekosten
 • levert dividend op

En ook fijn: ze zijn ‘goedkoop’. Rond de 17 euro, in plaats van 80-90. Ik kocht er 26 voor 17,826 euro per stuk. In totaal was ik daar ruim 463 euro voor kwijt. De koers staat nu trouwens weer ietsje lager.

Even wat extra toelichting voor wie dingen als ETF’s, obligaties en kernselectie als abracadabra vindt klinken….

Aandelen zijn stukjes van een bedrijf. Je kunt bijvoorbeeld een aandeel Apple hebben en bent dan voor een stukje (vaak een héél klein stukje) eigenaar van Apple. Doet Apple het goed, dan wordt jouw stukje meer waard. Gaat Apple failliet, ben jij je geld kwijt. Ik kies persoonlijk meestal niet voor aandelen, omdat ik dan te veel moeite moet doen om voor een goede spreiding te zorgen.

Obligaties zijn de wat minder risicovolle ‘broertjes’ van aandelen. Als de aandelenmarkt heen en weer slingert, blijven deze meestal redelijk op koers. Obligaties zijn fijn om je portefeuille qua risico een beetje in balans te houden.

ETF’s zijn soort boodschappenmandjes met ‘producten’, die samen de beweging van de markt volgen. In dit geval hebben gaat het om een collectie met Europese bedrijfsobligaties. Met één zo’n ETF zit ik dus in tig bedrijven tegelijk.

En dan is er nog de kernselectie; dat is een selectie van mijn favoriete beleggingsclub, waarin je eens per maand (of onder bepaalde voorwaarden) gratis kunt beleggen.

Het rendement

Mijn rendement is hoger dan afgelopen maand – toen stond ik op een dikke 4.300 euro – maar wél weer wat lager dan halverwege januari, toen ik alleen hier al op dik 5.000 euro in de plus stond. De huidige stand van zaken:

degiro-beleggingsupdate-februari-2021

Ik beleg zelf voor de lange termijn. Hoe aantrekkelijk het dus ook kan zijn om nu mijn winst te pakken; ik doe het niet. Ik kan die winst wel verzilveren, maar als ze straks op 90 euro staan en ik wil tóch weer instappen, heb ik mezelf te pakken.

Hetzelfde geldt voor verkopen met verlies; je kunt beter vasthouden (mits je een goede spreiding etc. hebt), want zolang je niet verkoopt, is je verlies ook niet concreet.

Dat stukje emotie vs. ratio in beleggen bespreek ik trouwens ook in mijn gratis eBook!

Ik krijg daarover trouwens regelmatig vragen, bijvoorbeeld of ik het wel verstandig vind om te (blijven) beleggen op het moment dat de koersen zo stijgen.

Allereerst: wat ik vind, is mijn persoonlijke mening. Dat wil niet zeggen dat het waar is. Maar ik vind: de markt is niet te timen. Dus soms koop ik wat duurder, soms wat goedkoper. Ga ik echter wachten tot ‘hét moment’, dan koop ik waarschijnlijk maanden niets. Dat kost véél meer geld dan af en toe iets wat duurder aanschaffen.

Uiteraard wel in combinatie met het idee van de lange termijn. Als alles nu keihard crasht, dan heb ik nog 20+ jaar om het recht te trekken.

bnd-beleggingsupdate-februari-2021

Mijn pensioenrekening ging ook weer omhoog. Vorige maand stond die op 20.541 euro en nu op 20.859 euro. Mijn eigen inleg tot nu toe is 17.362 euro, dus dat betekent een totale plus van 3.497 euro.

Dividend en kosten

Ik kreeg deze maand geen dividend en maakte ook geen kosten.

Totaalresultaat: ruim 8.100 euro in de plus.

Ik krijg trouwens regelmatig vragen over dit rendement. Dit is het totale rendement sinds ik zo’n 3 jaar geleden ben begonnen met beleggen. Je kunt het natuurlijk terugrekenen naar maand/jaar etc., maar omdat ik maandelijks inleg en die inleg óók nog steeds toeneemt, vind ik dat heel ingewikkeld worden. Ik ben nu eenmaal geen bèta-wonder 😉

Aandachtspunten voor volgende maand

Voor komende maand heb ik nog één punt openstaan, waar ik ook afgelopen maand nog geen definitieve beslissing over heb genomen:

 • Onderzoeken óf ik mijn volgende 20.000 euro bij een andere broker wil stallen vanwege de garantieregeling voor beleggingsrekeningen en zo ja, bij welke broker dan

Daarnaast wil ik ook even kijken naar een beleggingsrekening voor onze spruit. De spaarrekening hebben we inmiddels geopend (ja, een Zilvervlootrekening), maar eigenlijk wil ik ook graag voor haar beleggen.

Wil jij je geld in 2021 ook voor je laten werken?

Dan kan ik je mijn favoriete gratis beleggingsrekening van harte aanbevelen. Als je jouw rekening ook opent via die link, dan sponsor je LekkerLevenMetMinder ook een beetje. Dat kost jou helemaal niets en daarmee scoor je natuurlijk wél een hele berg karma-punten ?

Het heeft mij járen gekost voor ik het durfde, maar nu vind ik het best jammer dat ik niet eerder begonnen ben. Het is absoluut géén manier om snel rijk te worden, maar als je gaat voor de lange termijn, rendeert het historisch gezien veel beter dan spaargeld. Zeker met de huidige spaarrentes. Jeweetwel, 0 enzo.

En als je dan gratis een rekening kunt openen bij een verder uitzonderlijk goedkope broker; waarom zou je het dan niet eens proberen? Openen is de eerste stap, en je bent niet verplicht om ook direct (of ooit!) geld in te leggen. Je kunt zelf kiezen wanneer je wat doet, en met welk bedrag. Alles kan gewoon in je eigen tempo.

En mocht je liever wat meer keuze hebben; ik heb hier nog een aantal andere alternatieven genoteerd.

Voor wat meer informatie kun je ook altijd even het gratis eBook Beleggen voor Beginners aanvragen; te vinden in de rechterzijbalk (of helemaal onderaan de pagina als je dit mobiel bekijkt).

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
 1. Super tof om weer mee te kijken! Je hebt een mooi bedrag nu bij DEGIRO. Zelf heb ik in augustus van vorig jaar besloten om een deel weg te halen daar en het bij mijn bank te zetten vanwege die 20K grens. Je moet voor jezelf even kijken qua kosten, maar voor mij was het het voordeligste om het bij mijn eigen bank te doen.

  Doe je vrij beleggen bij BND of heb je gekozen voor een bepaald portfolio? Ik beleg daar ook sinds een aantal maanden voor mijn pensioen en ben wel benieuwd waar je voor kiest en waarom?

 2. Hoi Adine, ik ben benieuwd wat straks je conclusie is over het beleggen van je volgende € 20.000 bij een andere broker. Ik dit met dezelfde vraag. Het lijkt me veiliger, maar ook gedoe. Wat als je straks € 100.000 hebt ingelegd, zit je dan bij 5 verschillende brokers? En wat als je rendement erg goed is en je bij je verschillende brokers ook weer dik boven de € 20.000 komt? Lijkt me een leuk onderwerp voor een blog 🙂

  1. Inderdaad een leuk onderwerp voor een blog 😉 Momenteel merk ik wel dat ik nog niet speciaal haast maak met verplaatsen/verdelen, maar ik zal er binnenkort inderdaad eens over schrijven. Helpt mij vaak ook wel om mijn gedachten extra goed op een rijtje te zetten!

 3. Hoi! Hoe zit dat precies met het beleggerscompensatiestelsel? De giro zegt dat doordat je beleggingen in een apart bewaarbedrijf zijn ondergebracht, ze veilig zijn, maar dit geldt dus niet in alle gevallen? Wij zitten ook te twijfelen om voor de volgende 20k naar een andere broker te gaan, maar de bedoeling is natuurlijk dat het door de jaren heen meer wordt, dus ben benieuwd waar jij op uit gaat komen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.