Beleggingsupdate januari 2021

beleggingsupdate januari 2021

Hoewel het eigenlijk nog 2020 is, begint mijn financiële maand altijd net even wat eerder. Vandaar dat ik op de valreep van 2020 tóch al mijn beleggingsupdate voor januari 2021 post. Wat deed ik deze maand allemaal, wat leverde het op en wat zijn de plannen voor de komende tijd? Je leest het allemaal in deze update.

Beleggingsupdate januari 2021

Mijn financiële maand begint altijd rond het einde van de maand ervoor. Dan zet ik automatisch 425 euro opzij om te beleggen.

Die 425 euro wordt automatisch gestort op mijn beleggingsrekening – als dat gebeurt, krijg ik een mailtje. Dan weet ik dat ik kan inloggen, m’n aankopen weer kan doen en de volgende beleggingsupdate kan schrijven. Nu dus die voor januari 2021!

Ik moet je zeggen: deze maand is echt voorbij gevlogen. Nu was ik vorige maand al vrij laat met het schrijven van de update en heb ik in de tussentijd niet heel veel nieuwe blogs geschreven, omdat ik nog herstellende ben van onze gezinsuitbreiding. Misschien dat het daardoor ook lijkt of de tijd vliegt.

Maar goed, dat maakt niet uit, dat betekent óók dat ik er geen stress of spanning van heb gehad.

Nog even alles op een rijtje…

Ik werk met een aantal accounts en investeringen:

 • Experimentje – een rekening die ik opende voor de bonus en waar ik 1 goedkope ETF heb aangeschaft. Geen transactie- of beheerkosten, dus ik laat het gewoon even lekker staan. Ik opende deze rekening vorig jaar, omdat ik dan 100 euro cadeau kreeg. Echt gratis geld.
 • Pensioen – voor mijn pensioen; hierop stort ik ik af en toe een wat groter bedrag – meestal het bedrag dat ik aan FOR mag reserveren. Ik heb hier sinds kort ook een spaarrekening aan gekoppeld, waarop ik het gedeelte van de FOR-reservering stort dat niet belegd is.
 • Crowdfunding – een lopende investering in La Cubanita Almere (ik krijg momenteel alleen de rente uitgekeerd, vanwege de sluiting van de horeca)
 • Mijn enige écht ‘actieve’ account: een gewone beleggingsrekening. Hier stort ik dus maandelijks geld op.
 • Vastgoedinvestering: via familie heb ik een kortdurende lening voor een vastgoedproject lopen. Hierop krijg ik maandelijks 4 procent rente.

Ook beginnen met beleggen? Open hier je gratis beleggingsrekening

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat ik deed voor januari 2021

Deze maand begon ik met het herbalanceren van mijn pensioenbeleggingen. De verdeling stond momenteel op 70 procent aandelen / 30 procent obligaties. Mijn voorkeursverdeling is mijn leeftijd in obligaties en de rest in aandelen; in dit geval 36 procent obligaties en 64 procent aandelen. Waarom ik dat zo doe, kun je o.a. lezen in dit gratis eBook.

Deze herbalancering is heel eenvoudig door te voeren; een kwestie van wat schuifjes verzetten. In dit geval ging het gepaard met 5 euro aan transactiekosten. Beetje zonde, maar daarom doe ik dit ook meestal hooguit 1x per jaar.

Een andere verandering was dat er een aantal posities automatisch werden verkocht. Die werden door mijn broker niet meer ondersteund. Hierdoor had ik deze maand wat extra vrije ruimte te besteden.

Die telde ik op bij mijn 425 euro, en daarvoor ging ik weer shoppen.

Een van mijn actiepunten van vorige maand was inzichtelijk maken hoe de verdeling in mijn portefeuille bij DeGiro was. Dat heb ik inmiddels gedaan en daaruit bleek vrij duidelijk wat ik moest doen 😉

Momenteel is die verhouding 87/13 (aandelen vs. obligaties). Ook hier is mijn streven 64/36, dus het was weer tijd om extra obligaties aan te schaffen.

Dit keer koos ik voor DBZB – Xtrackers II Global Government Bond UCITS ETF 5C (ISIN: LU0378818131). Die zijn wat duurder en vallen niet binnen de kernselectie, waardoor ik er ook transactiekosten voor moest betalen. Ik kocht er 2 voor 244,77 euro per stuk en betaalde ruim 4 euro aan transactiekosten.

Daarna had ik nog 100 euro over, waarvoor ik nog één VWRL ETF kocht voor 85,89 euro. Die vielen binnen de kernselectie van mijn broker, waardoor ik er geen transactiekosten voor betaalde.

Even wat extra toelichting voor wie dingen als ETF’s, obligaties en kernselectie als abracadabra vindt klinken….

Aandelen zijn stukjes van een bedrijf. Je kunt bijvoorbeeld een aandeel Apple hebben en bent dan voor een stukje (vaak een héél klein stukje) eigenaar van Apple. Doet Apple het goed, dan wordt jouw stukje meer waard. Gaat Apple failliet, ben jij je geld kwijt. Ik kies persoonlijk meestal niet voor aandelen, omdat ik dan te veel moeite moet doen om voor een goede spreiding te zorgen.

Obligaties zijn de wat minder risicovolle ‘broertjes’ van aandelen. Als de aandelenmarkt heen en weer slingert, blijven deze meestal redelijk op koers. Obligaties zijn fijn om je portefeuille qua risico een beetje in balans te houden.

ETF’s zijn soort boodschappenmandjes met ‘producten’, die samen de beweging van de markt volgen. In dit geval hebben gaat het om een collectie met Europese bedrijfsobligaties. Met één zo’n ETF zit ik dus in tig bedrijven tegelijk.

En dan is er nog de kernselectie; dat is een selectie van mijn favoriete beleggingsclub, waarin je eens per maand (of onder bepaalde voorwaarden) gratis kunt beleggen.

Het rendement

Nog steeds merkt mijn portefeuille nog niets van een aanstaande crisis; vorige maand maakte ik een flinke sprong naar 4.000 euro in de plus, inmiddels is dat meer dan 4.300 euro:

beleggingsupdate degiro januari 2021

Ik beleg zelf voor de lange termijn. Hoe aantrekkelijk het dus ook kan zijn om nu mijn winst te pakken; ik doe het niet. Ik kan die winst wel verzilveren, maar als ze straks op 90 euro staan en ik wil tóch weer instappen, heb ik mezelf te pakken.

Hetzelfde geldt voor verkopen met verlies; je kunt beter vasthouden (mits je een goede spreiding etc. hebt), want zolang je niet verkoopt, is je verlies ook niet concreet.

Dat stukje emotie vs. ratio in beleggen bespreek ik trouwens ook in mijn gratis eBook!

(En ja, natuurlijk kan die 4.300 euro straks ook weer minder zijn, maar ik ga ervan uit dat dat op de lange termijn uiteindelijk véél meer wordt)

beleggingsupdate januari 2021 bnd

Mijn pensioenrekening ging ook weer omhoog. Vorige maand stond die op 20.504 euro en nu op 20.541 euro. Mijn eigen inleg tot nu toe is 17.362 euro, dus dat betekent alsnog een totale plus van 3.179 euro.

Dividend en kosten

Er werd deze maand 4,60 euro aan dividend bijgeschreven. Ik zag bovendien dat er weer een nieuwe dividenduitkering aan komt van een paar tientjes; die zal ik volgende keer wel mee kunnen nemen in de update. Ik maakte ongeveer 10 euro aan kosten; zo’n 5 euro voor het herbalanceren en ruim 4 euro transactiekosten.

Totaalresultaat: bijna 7.500 euro in de plus.

Ik krijg trouwens regelmatig vragen over dit rendement. Dit is het totale rendement sinds ik zo’n 3 jaar geleden ben begonnen met beleggen. Je kunt het natuurlijk terugrekenen naar maand/jaar etc., maar omdat ik maandelijks inleg en die inleg óók nog steeds toeneemt, vind ik dat heel ingewikkeld worden. Ik ben nu eenmaal geen bèta-wonder 😉

Aandachtspunten voor volgende maand

Voor komende maand heb ik nog één punt openstaan:

 • Onderzoeken óf ik mijn volgende 20.000 euro bij een andere broker wil stallen vanwege de garantieregeling voor beleggingsrekeningen en zo ja, bij welke broker dan

Daarnaast wil ik ook even kijken naar een beleggingsrekening (en spaarrekening) voor onze kleine spruit. Ik ben daar afgelopen maand ook al mee bezig geweest, maar voor de spaarrekening moet je persoonlijk langskomen. Dat moet dus even wachten tot ik weer mag autorijden.

Wil jij je geld in 2021 ook voor je laten werken?

Dan kan ik je mijn favoriete gratis beleggingsrekening van harte aanbevelen. Als je jouw rekening ook opent via die link, dan sponsor je LekkerLevenMetMinder ook een beetje. Dat kost jou helemaal niets en daarmee scoor je natuurlijk wél een hele berg karma-punten ?

Het heeft mij járen gekost voor ik het durfde, maar nu vind ik het best jammer dat ik niet eerder begonnen ben. Het is absoluut géén manier om snel rijk te worden, maar als je gaat voor de lange termijn, rendeert het historisch gezien veel beter dan spaargeld. Zeker met de huidige spaarrentes. Jeweetwel, 0 enzo.

En als je dan gratis een rekening kunt openen bij een verder uitzonderlijk goedkope broker; waarom zou je het dan niet eens proberen? Openen is de eerste stap, en je bent niet verplicht om ook direct (of ooit!) geld in te leggen. Je kunt zelf kiezen wanneer je wat doet, en met welk bedrag. Alles kan gewoon in je eigen tempo.

En mocht je liever wat meer keuze hebben; ik heb hier nog een aantal andere alternatieven genoteerd.

Voor wat meer informatie kun je ook altijd even het gratis eBook Beleggen voor Beginners aanvragen; te vinden in de rechterzijbalk (of helemaal onderaan de pagina als je dit mobiel bekijkt).

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
 1. Moest je toch alvast een spaarrekening willen openen voor de kleine: bij ASN kan dat gewoon allemaal online 🙂

  Ik snap dat het geld-rendement een overweging is om voor een bepaalde bank/rekening te gaan, maar persoonlijk is voor mij het rendement dat je de wereld geeft (en dus de toekomst van je kleine) door bij een duurzame bank je geld te stallen óók wel wat waard!

  Ieder z’n ding natuurlijk, maar wilde ik wel eventjes als food for thought meegeven 🙂

  Hele fijne dagen met jullie verse spruit en sterkte nog met het herstellen!

 2. Waaauw! Je hebt wel al een hoog bedrag op je pensioenrekening bij Brand New Day staan. Ik heb juist meer geld in aandelen en minder geld in pensioenbeleggen. Interessant om zo mee te kijken. Ik ben (denk ik) wel iets jonger, maar dan nog. Super interessant om te zien welke wegen er nog meer zijn.

 3. Hoi Nadine,

  Houd je er rekening mee dat als je teveel pensioen in jouw pensioenbelegging nu doet, dat de winst omlaag gaat en door de geboorte van jullie kleintje de heffingskortingen en voornamelijk inkomensafhankelijke combinatiekorting kan drukken? Dat vertelde mijn accountant. Zoek dat dus goed uit. ??

 4. Sorry, mijn autocorrect maakte er Nadine van. Adine bedoel ik. ?

  Het kán financieel dus lonender zijn om het geld privé te beleggen. Iedere persoonlijke situatie is uiteraard verschillend.

 5. Hoi Adine,

  Misschien een hele domme vraag. Maar hoe doe je dat met het dividend van VWRL wat binnen komt? Ik heb dat deze maand voor het eerst gekregen en zie dat het in een geldmarktfonds zit? Het idee erachter snap ik, maar ik heb ook een rekening bij Flatex en zou het daar graag op willen hebben staan.

  Groetjes,
  Silvia

  1. Geen domme vraag hoor 🙂 Het dividend wordt weer uitgekeerd, dus dat krijg je inderdaad weer op je lopende rekening. Het zit dus niet bv belegd in een fonds (ook al doet de naam dat wel vermoeden) en je kunt het – net als de rest van je vrije saldo – gewoon overboeken naar je tegenrekening bij een bank, bv bij Flatex.

 6. DE BESTE WENSEN VOOR 2021

  Pensioenbeleggen is me op het punt van uitkeren niet duidelijk.
  Ik heb een beleggingsverzekering. Deze komt over 2 jaar vrij (58 jaar), dan heb ik een aantal uitkeringsmogelijkheden. Ik heb heel weinig ingelegd: 4.000 euro.
  Uitkeringsmogelijkheden:
  1. Voor de rest van mijn leven 8 euro per maand
  2. Gedurende de eerste 5 jaar 11 euro per maand en daarna 6 euro per maand, voor de rest van mijn leven
  3. En dan nog een beperkte uitkeringsperiode met tijdslimiet, weet daar details helaas niet meer van.
  Wanneer ik nu ga rekenen, dan haal ik met deze uitkeringen NOOIT het eindbedrag van 4.000 euro. Dus nu overweeg ik om dit af te kopen en in aandelen/etf o.i.d. te stoppen.

  Hoe zit dit bij jou? En bij andere lezers van deze website? Want je hebt inmiddels een mooi potje, maar haal je het bedrag er ook ooit uit? Iedereen zit in pensioenbeleggen lijkt het wel, maar wat als je je AOW leeftijd bereikt? Of vindt het uitkeringstijdstip eerder plaats?
  Kortom, ik snap het niet.
  Misschien kun en wil jij hier duidelijkheid over geven?

 7. Hi!

  Wat heb jij gekozen voor je beleggingsrekening van Brand New Day als uitbetalingstermijn? Ik ben nu 29 jaar en ga tot mijn pensioen nu inleggen en dan hopen dat er een planeet is en ik 20 jaar langs een fijn bedrag uitbetaald krijg.
  Wat is jouw keuze geweest om niet maandelijks een bedrag in te leggen bij BND (kosten misschien?) van je verwachtte jaarruimte. Ik heb nu 300 euro per maand gedaan voor het afgelopen jaar en twijfel nu of ik het ga verhogen voor een jaar of eenmalig een bedrag erbij ga storten.

  Bedankt voor jouw updates en top blog!

  1. Ik meende dat ik had gekozen voor een periode van 5 jaar, maar ik heb net even ingelogd om dit te checken en ik kon het zo snel niet meer vinden. Volgens mij is daar iets in veranderd toen het systeem bij BND (het dashboard) is aangepast. Zal ik binnenkort nog eens in duiken. En ik leg niet standaard per maand in, omdat ik de controle hier graag nog wat meer over houd. Wat ik nu heb ingelegd, is in feite een deel van mijn gereserveerde FOR, dus geld dat ik sowieso al apart moest houden. Wie weet ga ik ook wel beginnen met maandelijks inleggen. Qua kosten maakt dat volgens mij niet veel uit, omdat je een percentage betaalt over het gestorte bedrag, dus of je dat nu in 1x doet of in 12x, dat zou geen verschil moeten maken. Overigens vind ik de kosten daar wel hoog (in vergelijking met DeGiro), dat is ook wel een dingetje dat me wat weerhoudt van heel veel bij BND doen.

   Aan de andere kant moet ik ook wel wat meer gaan uitbreiden, want ik wil ook niet alles bij 1 partij.

 8. Bij de verwachte markt bedragen is links een knopje waar je op kan klikken en de tijdspannes kan aanpassen. Ik vind BND ook erg duur vergeleken met de GIRO, maar het belastingvrij beleggen / belastingvoordeel maakt de kosten wel minder belangrijk. Ik had aan de hand van de jaarruimte tool van de concurrent van BND (Bright) berekend hoeveel ik voor komend jaar mag wegleggen.

 9. Hoi Adine, wat is die ‘591,36’ die boven ‘EUR’ staat in t overzichtje van je DeGiro rekening?
  Dank alvast voor de reactie!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.