Financiën weer op orde. Soort van dan.

De salarissen zijn weer binnen en de hypotheek is weer afgeschreven. Dat betekent dat het weer tijd was om de lijstjes goed bij te werken. Aan de ene kant leuk om te doen, want er zit toch altijd wel wat progressie in, aan de andere kant ziet alles er vaak toch veel fleuriger uit vóór die (nu) €2.248,58 aan hypotheekkosten (inleg, OVR, rente, ex. HRA) wordt afgeschreven.

Maar goed, voorlopig zal het nog wel even zo gaan. Omdat het was gelukt om in maart in totaal €1000 af te lossen, wist ik dat de rente nog iets zou dalen. De laatste aflossing was namelijk pas op 25 maart en telde voor de betaling van 1 april maar voor een paar dagen mee. op 1 mei bleek er dus nog €2,41 aan rente vanaf te zijn gegaan. Op 1 maart betaalden we nog €266,85 op die hypotheek en op 1 mei was dat bedrag gedaald naar €261,33, een verschil van €5,52 in de maand (en over de rest van de looptijd bij een zelfde rente nog eens grofweg €1300). Dat lijkt niet zoveel, maar als ik zie dat we vóór we extra aflosten op deze hypotheek €325,68 per maand aan rente betaalden, dan betekent dat nu toch dat we ‘gratis’ telefoon, internet en tv hebben. Of anderhalve week kunnen eten. Natuurlijk had het mooi geweest als ik het afloslicht iets eerder had gezien, bijvoorbeeld toen we nog behoorlijk wat geld binnenkregen, maar aan had-ik-maar’s heb je niets.

Verder ziet het er eigenlijk wel een beetje hetzelfde uit als vorige week, na het verdelen van de salarissen. Het is nu een kwestie van even flink rustig aan doen. Op dit moment is er gewoon even niet zoveel ‘vrij’ geld, zowel zakelijk als privé. Dankzij de vast ingeplande (kleine) overboekingen naar de bufferrekening groeit dat saldo langzaam door. Van de verbouwingsrekening heb ik vorige week zo’n €100 gehaald voor de aanschaf van een spade en een bosmaaier. We zullen binnenkort ongetwijfeld ook nog een rekening krijgen voor dat rioolgrapje, het zou me niets verbazen als dat minimaal €150 wordt. Hopelijk niet, want des te lager die kosten, des te meer we overhouden voor verbeteringen in de tuin. Tot nu toe is dat vooral arbeid, maar straks zullen we ook materialen nodig hebben.

Volgende geldschip
Wanneer het volgende geldschip komt en hoe groot dat is, is even afwachten. Ik verwacht nog twee betalingen die waarschijnlijk uiterlijk halverwege de maand allebei binnen zijn. Alleen hoeveel het precies is, is even afhankelijk van hoeveel ze verwerkt hebben én wat de wisselkoers doet. Hopelijk valt dat allemaal een beetje gunstig uit, want dat kunnen we wel gebruiken. 

In ieder geval is vandaag weer een mooie dag om wat facturen uit te sturen, zodat ook het zakelijke saldo wat omhoog kan gaan. Volgende maand moeten gewoon de rekeningen weer betaald kunnen worden én in deze onzekere tijden kan een buffer wat dat betreft echt geen kwaad. Ondertussen is het overigens wel heel mooi om te zien dat de ‘gewone’ buffer langzaam maar zeker een indrukwekkende vorm aan begint te nemen. Ik hoopte dit jaar op de €5000 uit te komen, maar als het zo doorgaat, zou ik dat doel wel eens naar boven bij kunnen stellen. Maar goed, dan zou het ook echt zo door moeten gaan en dat weet je van tevoren nooit. Ook in mijn branche is de crisis te merken, dus laat ik daar maar niet te hard op hopen.

Voor nu zijn alle lijstjes in ieder geval weer mooi bijgewerkt en komt het erg mooi uit dat het mooie weer me wat van de computer weghoudt en in de tuin bezighoudt. Da’s uiteindelijk vaak toch voordeliger 😉

Is bij jullie de nieuw financiële maand ook weer begonnen? En moet je deze maand wat rustiger aan doen, of kun je de teugels wat laten vieren?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. Bij mij zijn vanaf afgelopen week alle potjes voor 2013 gevuld. Wij gaan echter morgen voor een week op vakantie en het verblijf moet natuurlijk ook betaald worden.De reis was wel al betaald, dus alleen het eten nog.
  Vanaf volgende maand gaan wij weer beginnen met aflossen en af en toe een extraatje gunnen. Ik heb wel veel respect voor jou dat je zoveel per maand moet aflossen en toch nog kans ziet om extra af te lossen. Erg knap hoor.

 2. Lekker joh om je buffer te zien groeien 🙂
  Voor ons betekent deze maand de binnenkomst van een deel vakantiegeld en met overwerk erbij zitten we weer aardig ruim.
  groet

 3. Ook ik denk vaak had ik maar…
  Mijn exman en ik hadden allebei een goede baan toen ik 17 was en hij 18. Gezondheidszorg en Rijksoverheid. Ex had niet een gat in zijn hand, maar gewoon geen handen. Alles moest altijd groter, mooier en nieuwer. Als ik er over nadenk kan ik er soms beroerd van worden…
  Sinds 5 jaar leef ik met nieuwe allerallerallerliefste man. We hebben veel minder inkomen dan in onze vorige huwelijken maar hebben nog nooit zoveel geld gehad. In 4 jaar tijd losten we een lening af van 30000 euro en inmiddels zijn we begonnen met het aflossen van de hypotheek. Bovendien hebben we spaargeld! We zijn pas een weekje samen weg geweest dus de komende tijd even rustig aan doen.

 4. Hier is het inderdaad ook weer begonnen. Het huishoudgeld weer gepind, er is weer een bedrag naar de spaarrekening… en zo gaat alles toch een beetje door. En toch ook weer kijken naar hoe we zo veel mogelijk kunnen besparen elke keer.

 5. Het vliegt er uit deze maand, afgesien van omderhoud, ook nog eens extra kosten zoals 45 euro eigen risico vitamine Dd op recept huisarts, als ook jaarbedrag autoverzekering, bovendien klopt de gemeente maandelijks een bedrag uit mijn zakken. Ik betaal geloof ik liever de gemeentelijke belastingen in een keer. Irritant die afschrijvingen.
  Hogheemraadschap begon ook al over betalen in tien maanden, maarik betaal de uiterste vervaldatum de 251 euro die het slechts voor mijn kleine woning en gelukkig nog steeds voor een persoon werd aangeslagen.

  Dan het dure onderhoud, wat er voor zorgt dat ik ook niet echt overzicht heb.

  Maar dat bedrag datjullie aanhypotheek betalen is bijna netzo hoog als mijn maandsalaris.
  Brrr…

 6. Nou onze zakelijke buffer is gegroeid naar 5000 euro zonder het lopende geld. Lijkt weinig maar is gelukt door twee maanden minus de BTW is het best keurig en we hebben een nieuwe klant. Ik mail je binnenkort even want ik gebruik jou manier voor het zakleijke gedeelte nue en dat bevalt echt uitstekend!

 7. Hier zijn de inkomsten vast en de uitgaven ook een soort van vast, met zo hier en daar een uitspattinkje. We hadden voor de verbouwing van onze badkamer al heel wat spullen van te voren aangeschaft, dus niet alles hoefde de afgelopen maand bekostigd te worden, scheelt toch. Zeker als je bedenkt dat we veel bij aanbieding hadden aangeschaft…
  Ik wens je alvast een heerlijk weekend,
  Lieve groet,
  Mirjam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.