Waar doen ze het van?

Op 1 mei kwam het nieuwe boek van Erica Verdegaal uit; Waar doen ze het van? Hoe je rijk wordt. En blijft. Ik kreeg een recensie-exemplaar en ben al lekker aan het lezen. Ik wilde er één recensie over plaatsen, maar kwam al veel dingetjes tegen waar mijn gedachten onbewust afdwaalden naar situaties/gedachten die ik zelf heb meegemaakt/gehad en ga het daarom iets anders aanpakken; ik gebruik het boek als inspiratie voor een reeks rondom het thema en zal aan het einde van de rit een soort eind-recensie schrijven.

Voor wie nog niet van het boek gehoord heeft; de kern is:

Rijk zijn is geen luxe, maar bittere noodzaak. ‘We
krijgen een red jezelf-maatschappij en daarin heeft iedereen een gevulde
spaarrekening nodig.’
Nederlanders moeten onverstoorbaar
doorsparen. Trek je niets aan van bedrijven en ministers die het op jouw geld
hebben gemunt, waarschuwt personal finance-deskundige en econoom Erica
Verdegaal. ‘Laat je geen onnodige auto’s, huizen en woekerproducten aanpraten.
Het is niet jouw taak om de economie te redden. Red jezelf! Je hebt je geld hard
nodig voor je vrijheid, en later om voor jezelf te zorgen als de overheid dat
niet meer doet!’

En daarbij is het belangrijk om in de gaten te houden dat ‘rijkdom’ voor iedereen subjectief is. Dat je niet als een grote egoïst moet gaan leven, maar dat je wél eens kritisch naar je leven moet gaan kijken om te bepalen wat voor jou echt belangrijk is, wat jou gelukkig maakt. Want naar andere mensen kijken maakt je vaak alleen maar verdrietig, ongelukkig, jaloers en vaak ook arm. Hoeveel mensen hebben zich niet laten verleiden tot de aanschaf van het een of het ander, omdat een ander het ook had, of omdat het ‘erbij hoorde’?

Door achter je eigen beeld van rijkdom te komen, kun je voor jezelf steeds beter bepalen welke richting je moet inslaan en welke dingen je wel en niet moet doen, om die rijkdom te bereiken. Wat mij betreft een mooi streven, want we moeten niet doen alsof geld al het geluk van de wereld brengt, maar we moeten ook weer niet doen alsof het slecht is en we er vooral uit de buurt moeten blijven. De realiteit is dat geld vrijheid brengt, of – zoals Verdegaal het zelf noemt – ‘ingeblikt geluk’ is. Als je er tenminste op een werkbare manier mee om kunt gaan.

De opzet van het boek ziet er in ieder geval goed uit en het lijkt dieper te gaan dan veel andere boeken, dus vooralsnog zijn mijn verwachtingen hooggespannen. Laten we kijken of die verwachtingen ook waargemaakt kunnen worden!

Kennen jullie dit boek al? En lijkt het je wat?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

14 Comments
 1. Goed dat het boek aandacht besteed aan zelfredzaamheid.
  Jammer dat ik geen E-bok ontving, maar een html bestand moest doorwerken. Leuk dat ze mij vroegen omhet op mijnblog te zetten.

  Ze adviseert om per kwartaal een overzicht te maken van werkelijke bezittingen. Elders adviseert ze om maar een keer per jaar naar de waarde van je beleggingen om te zien. Misschien dat jij dit raadsel op kunt lossen?

  1. Daar ben ik nog niet aangekomen, maar ik denk dat ze bedoelt dat je één keer per jaar goed gaat zitten voor je beleggingen en dat je die andere 4x gewoon even de waarde noteert (net als je van je spaarrekening kunt zien wat erop staat, of gaat analyseren wat er allemaal gebeurd is) en dan verder gaat.

  1. Zo klinkt het wel, maar inhoudelijk voegt het wel echt iets toe. Het gaat niet om jezelf redden in de egoïstische zin van het woord, maar op een veel positievere manier. Tenminste, in wat ik tot nu toe gelezen heb!

  2. Toch struikel ik (ik heb nu jouw recensie gelezen en die van Opnieuw Begonnen, boek zelf nog niet gelezen) al meteen over een tegenstrijdigheid. Verdegaal stelt dat je ongevoelig moet zijn voor reclame/marketing, maar beveelt wel aan zelf te gaan verkopen, en verkoopvaardigheden te ontwikkelen. Of bedoelt ze vaardigheden zoals schoonmaken etc, verkopen. Zzp-er worden? Ik ben wel benieuwd hoe ze deze tegenstrijdigheid gladstrijkt, maar om dat te weten te komen moet ik dus eerst het boek lezen en dat kan pas als de bib 'm aanbiedt, want ik ga geen boeken meer kopen.

  3. Daar ben ik ook benieuwd naar, ik ben daar nog niet, maar ik hoop dat het gaat om b.v. dat je wat meer een handelsgeest ontwikkelt in de zin van je vaardigheden inzetten of producten van eigen arbeid verkopen, waarbij je dus beiden er wat mee opschiet en niet de een de ander een poot uittrekt. Maar we zullen zien!

 2. Als de overheid zich zo ver terugtrekt dat je alles zelf moet betalen, dan moet je wel. Jammer genoeg daalt de belastingdruk dan weer niet. Nog minder voor nog meer geld en leve Nederland. En de EU. En de bankenunie.

  Je kan vinden en doen wat je wil, uiteindelijk zal je toch zelf je schulden moeten betalen, en als wij oud zijn, ook je eigen gezondheidszorg betalen. Kan je nu wel je kop in het zand steken en nog eens een grote auto kopen of je te min voelen voor een vakantie in eigen land, dat keert zich uiteindelijk toch tegen je…

  1. Precies, en volgens mij keert zich dat tegenwoordig nog veel sneller tegen je, omdat dingen gewoon duurder worden en mensen het met steeds minder geld moeten doen, b.v. door werkloosheid e.d. En hoewel ik daarvan baal, vind ik het wel goed dat mensen weer eens naar zichzelf gaan kijken en niet allemaal dingen doen omdat een ander het ook heeft, of – en die is bijna nog erger – 'omdat ik er recht op heb'.

 3. Ik kreeg ook een recensieexemplaar, ik heb het in de koffer gestopt, ga het lekker lezen op vakantie en dan na de vakantie een recensie schrijven. Ik vind haar schrijfstijl altijd leuk, dus ik heb goede verwachtingen…

 4. Ik ken het boek niet, maar de kern, zoals jij die hier beschrijft, spreekt me bijzonder aan… lijkt me heel goed te lezen en in te verdiepen…
  Ik wens je een heerlijk weekend,
  Lieve groet,
  Mirjam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.