Ik heb een tuintje in m’n huis…

Ik vind dagen als Koninginnedag heerlijk. Iedereen trekt naar waar iets te doen is en bij ons is het heerlijk rustig. Met wat mooi weer erbij was het prima om met tuindingen bezig te zijn. Eerdere jaren dat we hier woonden had ik daar lang niet zoveel tijd voor en dat vind ik bij nader inzien best wel jammer. Want als je niet echt daar dingen opbouwt, maar gewoon wat neerzet dat er even leuk uitziet, ben je vaak veel geld kwijt, levert het een hoop frustratie op en is het werk eigenlijk helemaal niet zo leuk. Als je er meer betrokken bij bent, doordat je het zelf ‘omhoog’ hebt gekregen, is het veel leuker. En dan denk ik dat ik nog wel een flinke weg te gaan heb, want tuinieren is nog niet mijn hobby, maar ik begin er wel steeds meer schik in te krijgen.

Nieuwe bak
Gisteren heb ik in ieder geval nog even snel gebruik gemaakt van de tijd die ik nog voor 15 mei heb, om een nieuwe bak in te zaaien. Ik had al boontjes e.d. ingezaaid en die doen het zo goed, dat ik ook een poging ga doen met courgettes, komkommers, paprika’s en tomaatjes. En bloemkool, dat werd vorig jaar verschrikkelijk aangevreten toen ik het als kleine plantjes rechtstreeks in de tuin zette. Hopelijk komt het wat op en kan ik het vervolgens overzetten in de tuin en kunnen we er straks heerlijk zelf van eten! Ik ben begonnen met een stuk of vier plantjes van alles, behalve de bloemkool (die zaadjes waren te klein om te tellen), gewoon om te zien of en hoe het werkt. Het voordeel van voorzaaien voor mij is dat ik weet of het onkruid is of niet. Eerder in de tuin liet ik alles wat opkwam maar staan, omdat ik niet goed kon zien of iets nu goed was, of dat het onkruid was. Dat probleem heb ik straks als het goed is niet meer.

Verplanten
Een ander projectje van gisteren was het verplanten van een boom. Ik ben er eindelijk achter dat het een Ribes is, een mooi ding. Eerst was er geen doorkomen aan, want de grond bleek vol met stenen te zitten. Met het kleine schepje verder uitgraven hielp gelukkig wel heel goed en hij staat nu op z’n nieuwe plek. Hopelijk redt hij het, want eigenlijk schijnt dit er de tijd niet echt meer voor te zijn. Ik heb ook nog een sering van ongeveer 1,5 meter die nu wat groen begint te krijgen en die ik eigenlijk op een andere plaats wil hebben. Zou dat nog kunnen, of moet ik daar echt mee wachten? Ik wil het het liefst geregeld hebben, zodat we ook weer verder kunnen (die sering staat strak tegen het huis en daar willen we graag een grindpaadje), maar ik wil hem ook niet doodmaken. Ik zal die Ribes in ieder geval dagelijks water geven, zodat de worteltjes door kunnen groeien. Iemand nog ‘hoop’ voor het nu verplaatsen van de sering, of is dat een echte no-go?

Werk
En wat dan echt bizar is; ik heb me afgelopen weekend en maandag helemaal de *** gewerkt om alles af te krijgen en vandaag, morgen en overmorgen is mijn agenda gewoon leeg. Of bijna leeg, op een klein klusje na. Dat wil overigens niet zeggen dat ik niets te doen heb; ik kan mooi verder met de dingen die geen vaste deadline hebben, maar zo langzamerhand wel eens moeten gebeuren, maar het is wel opvallend. Ook wel even lekker, want als er nog kansen zijn om die sering te verplaatsen, denk ik dat ik daar geen dag langer mee moet wachten dan nodig is.

Verder denk ik dat ik vandaag vooral een beetje nuttig ga gebruiken. Ik heb wel wat sociale dingen op de planning staan en denk dat als ik helemaal op m’n lauweren ga rusten, het toch ineens weer een hoop stress wordt. Maar met een beetje geluk kan ik wel gewoon elke avond lekker voor mezelf houden én misschien dagelijks wel een uurtje of 2 buiten bezig zijn. Met de dingen die we tegenkomen is dat echt geen overbodige luxe! O, en wat ik bijna zou vergeten; we mogen deze week ook nog ergens graties een mooie tuintafel ophalen. Moet wel geschuurd en mogelijk geverfd worden, maar het is een mooie toevoeging aan de tuin die nog moet gaan komen. En graties, dus nog mooier!

Hebben jullie genoten van koninginnedag? En iemand nog tips voor de sering?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
 1. Tafels voor graties, isse mooi!

  Heb hier ook zo heerlijk weinig te doen. Alles is redelijk netjes en bij, dus ik kan lekker gaan hobby-en straks. Hoewel als ik me dat voorneem er meestal niets van komt, haha.

  Fijne dag!

 2. Gewoon verplaatsen die sering. Dagelijks water geven, dan komt ie er heus wel. Misschien dat ie dit jaar dan niet bloeit, maar dat komt dan volgend jaar gewoon weer.

 3. Gewoon die sering verplaatsen; als je er een paadje omheen hebt gelegd en je steeds ergert wil je hem waarschijnlijk toch eruit hebben en is het én extra werk én is hij groter…
  Kluit zo groot mogelijk, desnoods met 3 sterke mannen tegelijk tillen, op een zeiltje sjorren en zo door de tuin slepen. Trek er veel tijd voor uit en maak een goede gietrand op de nieuwe plek. Dagelijks een paar gieters water er bij, de hele zomer lang.
  Succes, Marjolijn.

 4. Ja precies zoals Jolanda schrijft , veel water ruim uitgraven en niet dieper planten dan die nu staat, lekker wat compost of potgrond.
  Siny

 5. Bedankt!! Ik ga meteen beginnen 🙂 En die gieters water, geldt dat ook voor die Ribes? Ik heb er gisteren al 1 bij gegooid, maar ik wilde 'm ook niet verzuipen. Weet niet eens of dat kan in de tuin, maar toch.

  Stomme is ook dat die sering maar een meter of 5 opgeschoven hoeft te worden, maar dat maakt wel het verschil van strak tegen het huis of lekker op de ruimte.

  1. Zit je op hele zware klei? Dan kan echt heel veel water een probleem geven. Als de grond na het planten meteen flink aangespoeld wordt is het voldoende om alles vochtig te houden. Voordat je wilt gieten zo'n 10 centimeter diep de grond bekijken en als die vochtig aanvoelt en niet uit elkaar valt of knalhard is hoef je niets te geven. Op zandgrond is het wat moeilijker te zien maar geef je niet zo gauw teveel. Er kunnen dan wel voedingsstoffen wegspoelen. Ga in ieder geval niet gieten als alleen de oppervlakte droog is.
   Marjolijn.

  2. Volgens mij niet, als ik je beschrijving zo lees. Wij hebben eerst grond en dan ongeveer op 20 centimeter komt een soort gelig iets dat wat korreliger is. Op 10 centimeter is het denk ik nog wel zwartig.

  3. Dat ziet er inderdaad heel erg zanderig met wat leem uit. De bovenste 20 cm is de teeltlaag waar de eenjarigen en vaste planten in staan. Die kun je niet beoordelen via een plaatje. De laag eronder is waar de struiken en bomen in staan, maar hun voeding krijgen ze ook uit die 20 cm, want deze grond is arm. Je kunt ze een betere start geven door te zorgen voor een heel compostrijke en humusrijke laag op hun wortelschijf, dit is de zelfde grootte als de doorsnede van de hele struik of boom bovengronds. Houdt die vochtig maar niet kletsnat, zorg vooral in de eerste paar jaar voor wat aanvoer van gecomposteerd materiaal en "alles sal regh kom".
   Het is vooral op zanderige grond heel belangrijk om de tuin niet leeg te halen en de grond niet kaal te laten liggen. Laat zoveel mogelijk blad, onkruid (eventueel uittrekken en op de grond laten liggen voor het zaad maakt) staan, zodat de zwarte teeltlaag intact blijft. Zo blijft de tuin vochtiger en vruchtbaarder. Kale stukken kun je met eenjarigen inzaaien, zoals Phacaelia, afrikaantjes of zo. Kost niet veel, scheelt onkruid wieden, geeft voeding, houdt vocht vast en maakt de tuin gezonder. Aardappels planten (kan nu nog net) is ook heel goed voor je tuin. En hééél consuminderig 🙂
   Pff. ik kon wel een boek gaan schrijven, ;-)))
   Groetjes, Marjolijn.

 6. Je biedt hoop! Tuinieren is van mij ook helemaal geen hobby, maar ik wíl het wel graag leuk vinden. Goed om te lezen dat het bij jou al beter wordt. Voor mij is het nog echt een verplicht nummer. Vandaag moet ik weer met mijn eierwekker.

  1. De 'moet'-dingen zijn ook nog een verplicht nummer, maar ik begin er wel meer plezier in te krijgen nu ik dus ook de tijd heb om gewoon een rondje te lopen en wat onkruid uit te trekken, zonder dat per se meteen alles moet, omdat er anders geen tijd voor is. Dat verplaatsen van die dingen, daar zit ik ook straks al 4 jaar mee en nu heb ik er dus al 1 gedaan. En de moestuin is nu ook netjes aangelegd en heb ik – ondanks het fikse formaat – al een aantal rondjes in gelopen om gras weg te halen en zelfs voorgezaaid. Dat zijn echt dingen die vorige jaren compleet onbereikbaar leken, omdat het toch een beetje 'moetjes' waren en ik me er niet toe kon zetten. Maar als je dus meer tijd eraan spendeert (en dan vooral ook een beetje geniet van het feit dat je buiten bent en in beweging), wordt het wel degelijk leuker. Had ik nooit verwacht 😉

 7. Onkruid is eigenlijk niet een goede omschrijving voor groen wat in de tuin opkomt. Dat alles is ook een plant, stuik of boom en doen ook hun best om te overleven. We noemen het alleen onkruid omdat het ons niet van pas komt.

  1. Dat is ook zo, wij hebben ook veel delen waar gewoon wel onkruid (om het toch maar even zo te noemen) staat, maar wat we hartstikke mooi vinden. Alleen in de moestuin bleek het inderdaad erg onhandig, omdat het de 'bedoelde' planten overwoekerde, maar ik het niet kon herkennen. Verder heb ik er geen moeite mee, ik moet eerlijk zeggen dat we zelfs altijd paardenbloemen overal uitblazen, want bijen zijn dol op de bloemen en konijnen op de bladeren en het ziet er zo mooi uit, een geel veld. Zo ver zijn we overigens nog niet, maar daar blazen we elk jaar hard voor 😉

 8. Sering gewoon verplaatsen, misschien bloeit hij een jaar niet.
  Koninginnedag hier rustig verlopen. Ik heb eerst mijn vrijwilligerswerk gedaan bij de demente oudjes. Ze kregen een gebakje en een oranjebitter. Ze weten bijna niks meer maar wel allemaal het Wilhelmus meezingen bij de TV! Een van de bewoonsters vertrouwde me daarna toe dat ze wel blij was dat de NSB-ers opgehaald waren…
  Dat WA koning werd begreep ook niet iedereen, dat was immers nog een baby…

 9. Je bent goed bezig!
  Heerlijk zo lekker aanrommelen in je tuintje.
  Helaas zit het er hier (nog) niet in.
  Onze tuin is nu 1 grote bouwplaats dus probeer nu wel al het een en ander in potten.
  Nog een maandje en dan is de verbouwing klaar dus kan ik weer lekker in ons tuintje aan de gang

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.