Met deze tips kun jij volgend jaar 300 euro besparen

Met deze tips kun jij volgend jaar 300 euro besparen

Het werd vorig jaar al aangekondigd, maar komt nu toch behoorlijk dichtbij: de btw-verhoging van 6 naar 9 procent. Dat lijkt relatief weinig, maar volgens economen van de ING zou een gemiddeld huishouden daardoor 300 euro meer per jaar kwijt zijn. En omdat de dingen die duurder worden vooral dagelijkse boodschappen zijn, lijkt er geen ontsnappen aan. Lijkt, want er zijn natuurlijk altijd mogelijkheden. Wat kun je nu al doen om die hogere kosten te voorkomen? Een aantal tips.

300 euro besparen op…

Allereerst is het natuurlijk handig om te weten wat er precies duurder wordt, zodat je slim kunt inslaan. Huishoudens zullen het vooral gaan merken in de dagelijkse boodschappen. Je tube tandpasta, je groenten en fruit, dat soort dingen. Maar ook dienstverleners als de kapper en de fietsenmaker moeten eraan geloven.

Als je al een poosje overweegt om een moestuin te beginnen, dan is dit het juiste moment. Zelfs als je maar een paar vierkante meter hebt, kun je met een efficiënte inrichting een leuk resultaat behalen. Dat is niet alleen goedkoop, maar ook nog eens heel lekker. En onbespoten natuurlijk. En als je een overschot hebt, kun je dat misschien ook weer ruilen met mensen die een moestuin hebben. Heb je écht geen ruimte voor een moestuin? Kijk dan of je kunt kopen bij of ruilen met mensen die er wel eentje hebben. Vooral ‘in het seizoen’ zie je hier bijvoorbeeld overal kratjes met courgettes.

Ook is dit een goed moment om opnieuw te kijken naar wat je allemaal weggooit. Voedselverspilling is nog steeds een groot probleem in Nederland; gemiddeld gooien we voor 140 euro aan prima eten weg. Maak een maaltijdplanning, koop niet meer dan je nodig hebt en breng die verspilling omlaag.

Lang houdbare producten kun je natuurlijk vooraf al inslaan. Dan vermijd je niet alleen de btw-verhoging, maar kun je ook nog kiezen voor aanbiedingen. Let wel heel goed op de datum en sla nooit meer in dan je binnen die periode op kunt.

Lees ook: Lage btw-tarief van 6% naar 9%

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Winkelen in Duitsland

Een andere optie is je boodschappen voortaan – gedeeltelijk – over de grens te halen. Heel veel producten zijn hier al goedkoper dan in Nederland, maar tot nu toe was het nog wel een kwestie van opletten. Met een laag btw-tarief van 7% zou je op producten met dezelfde prijs namelijk net even iets meer kwijt zijn. Straks verandert dat en kan het zijn dat meer producten in Duitsland aantrekkelijker geprijsd zijn.

Als je in het grensgebied woont, kun je ervoor kiezen om ook je verse producten iets vaker over de grens te scoren. Als je daar dan direct je tank volgooit, loopt je besparing nog verder op. De benzine is daar vaak al snel een paar dubbeltjes per liter goedkoper. Uiteraard moet je wel rekening houden met de kosten om er te komen. Als je maandelijks vanaf Zeeland naar Duitsland rijdt, dan is de kans groot dat je alsnog meer geld kwijt bent. Tenzij je natuurlijk héél voordelig rijdt én meteen met drie anderen gaat en de brandstofkosten deelt. Ook gezellig.

Lees ook: Boodschappen doen in Duitsland: Tips & Tricks

Postzegels

Je kunt natuurlijk niet de complete boodschappen voor een heel jaar al in 2018 in huis halen. En elke week naar Duitsland rijden is ook niet voor iedereen even rendabel. De rest van de besparing kun je daarom ook op andere producten realiseren. Wist je bijvoorbeeld dat de postzegels vanaf 1 januari 2019 ook weer 14,2 procent duurder mogen worden? Als PostNL voor die optie kiest, dan worden postzegels – die in 2012 nog 0,50 euro waren – maar liefst 0,95 euro.

Je kunt dan natuurlijk minder post versturen. Ik denk dat veel mensen – waaronder ikzelf – dat al doen. Een kaart sturen is leuk, maar met dit soort tarieven is de lol er snel af. Helaas lijken ze die connectie bij PostNL zelf niet te leggen… Stuur je nog wel met enige regelmaat wat, dan kun je natuurlijk ook nu al je postzegels kopen. Of in ieder geval nog in 2018. Sinds de waarde van postzegels met een ‘1’ of ‘2’ wordt aangegeven, kun je ze namelijk onbeperkt gebruiken.

Als je dan bijvoorbeeld eens wat moet versturen dat je via Marktplaats verkocht hebt, dan kun je zelfs wat verdienen. Je berekent dan immers de actuele portokosten door, terwijl je zelf minder voor deze postzegels betaald hebt. Kansen!

Nederlandse economie

Natuurlijk heeft deze btw-verhoging ook een andere kant. De maatregel is bedoeld om extra geld op te halen, zodat er straks een nieuw belastingstelsel ingevoerd kan worden. Daar zouden we in principe allemaal profijt van moeten hebben. Maar dat betekent natuurlijk wel dát er gekocht moet worden. Hier in Nederland. Als iedereen massaal gaat besparen, dan heeft dat ook impact op de Nederlandse economie.

Boodschappen blijven mensen wel doen, maar hoe zit het met bijvoorbeeld die fietsenmaker of kapper? Zij hebben twee keuzes; hun tarief verhogen, of hun tarief gelijk houden en hun inkomen verlagen. En als klant heb je ook twee keuzes: je blijft het betalen, of je zorgt ervoor dat je de diensten niet meer nodig hebt. Je plakt zelf je band of knipt bijvoorbeeld je kinderen zelf. Een mooie uitbreiding van je set met life skills, maar minder fijn voor die ondernemers. Die zelf óók weer bijdragen aan de economie. Door belasting te betalen, maar ook door werk te creëren.

Daarom is het ook goed om bewust keuzes te maken. Zelf zal ik waarschijnlijk van dat soort diensten gebruik blijven maken, ook al worden ze iets duurder. Zo vaak heb ik ze niet nodig. Die vaardigheden zelf onder de knie krijgen kost me bovendien veel meer tijd en die tijd kan ik ook gebruiken om zélf te ondernemen. Om zélf geld te verdienen. Dan sla ik liever vooraf postzegels in en shop ik af en toe bij de buren. Dit is een keuze die ik kan maken; dat geldt misschien niet voor iedereen. Toch is het wel iets om even bij stil te staan; op welke manier laat jij je stem doorklinken via je portemonnee?

Verwacht jij dat de btw-verhoging de manier waarop je boodschappen doet straks gaat veranderen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

7 Comments
  1. Mooie tips. Ik ben nu op vakantie in Duitsland. Ik was al van plan om het een en ander in te slaan, maar ga nu toch nog iets bewuster rondkijken.

  2. Ik heb toevallig gisteren een lijstje zitten maken met dingen die ik dit jaar nog wil kopen/ inslaan zodat het mij begin 2019 niet gelijk raakt. Zakken met pasta en flessen olijfolie zijn altijd lang houdbaar dus die ga ik ook ff goed inslaan, wanneer er een aanbieding komt! Lijstje is nogal lang geworden! Haha, maar ach nog een paar maanden de tijd om rustig aan in te gaan slaan! Zo kwam mijn moeder van de week met 2 pakken vaatwastabletten aan omdat ze dacht dat ze wel weer bijna op waren en omdat ze in de aanbieding waren. Thanks mam! Want ik had nog anderhalve verpakking staan, dus dit is dan gewoon alvast voorraad voor volgend jaar! Scheelt mij weer wat inslaan 😉
    En de kapper, tja dat stel ik gewoon langer uit, dan maar rondlopen met haar wat iets lelijker is. Petje op en niemand die het ziet. En natuurlijk in december vlak voor de kerst nog even gaan! (wel ruim van tevoren een afspraak maken ervoor, anders zitten ze sowieso vol, want dat doet natuurlijk iedereen!)

  3. Fijne tips! Ik zou best willen leren om B z’n haar te knippen (zou veel besparen want hij moet nogal vaak naar de kapper), maar hij vertrouwt me niet met een schaar in de buurt van zijn haar haha!

  4. we zijn nu ondertussen over de helft in 2019 en ik merk zeker dat de boodschappen duurder zijn. Waar ik vorig jaar met €40 per week redelijk rond kon komen voor de boodschappen, zit ik nu tegen de €50 als ik niet oppas. Dus extra opletten met acties, zowel qua boodschappen als kleren voor de kids.

  5. Tanken in België is nog goedkoper dan in Duitsland, scheelt al gauw €0,25 met de goedkopere benzinepompen in Nederland. Maar voor dagelijkse boodschappen hoef je er niet naar toe. Misschien bier en tabak, maar dat zou ik niet weten. Op benzine is sowieso ook wel te bezuinigen. Ten eerste door je rijstijl, maar ik kies steeds vaker de route met de minste stoplichten en kruispunten, ook al is dit een paar kilometer om. Als je een constante snelheid aanhoudt rijdt je een stuk zuiniger.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.