Postzegels weer duurder?

Postzegels weer duurder

Het lijkt erop dat het verhoogde tarief voor postzegels (Nu €0,54, vorig jaar nog €0,50 en het jaar daarvoor €0,46) nog niet genoeg is om PostNL uit de shit te trekken. Dus mag de postzegel vanaf 1 juli weer 6 cent duurder worden. Want, zo denkt minister Kamp, een iets duurdere postzegel helpt PostNL bij het oplossen van de financiële problemen. Waarschijnlijk gaat dat net zo goed helpen als die 7.000 (van de 11.000, met in de komende jaren nog eens 2700 tot 3500 te gaan) ontslagen uit de afgelopen jaren. Of die omschakeling naar sociale werkplaats.

Sociale werkplaats

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het hartstikke mooi als bedrijven zich inzetten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals dat zo mooi heet, maar ik vind het in het geval van PostNL erg ongeloofwaardig overkomen. Die hebben de afgelopen jaren niets anders gedaan dan tarieven verhogen, mensen ontslaan en zelfstandige rijders een poot uitdraaien. Dan kan ik niet echt geloven dat hun sociale-werkplaats-idee bedoeld is om de minder bedeelde medemens te helpen. Het lijkt eerder op een manier om kwetsbare mensen op een goedkope manier in te zetten. En die tariefsverhoging; ik verstuur zelf door die verhogingen bijna geen normale post meer. Alleen wat echt niet anders kan. Facturen gaan tegenwoordig per mail, kaarten vaak ook, of ik ga gewoon ergens op bezoek. Een poosje terug moest ik een condoleance-kaart versturen. Dat komt niet zo vaak voor (gelukkig!), dus die heb ik niet op voorraad. Zo’n kaart kost los al snel €2,25. Postzegel erbij en je zit op dik 6 gulden voor een kaart en een postzegel. Vroeger was dat ongeveer het bedrag voor een verjaardagscadeautje, nu mag je het al uitgeven voor de kaart.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Overheid

Ik denk niet dat deze verhoging de financiële problemen van PostNL op gaat lossen. Sowieso snap ik eigenlijk niet waarom het een commercieel bedrijf is geworden. Dat soort instanties zouden, net als b.v. de belangrijkste telefoonmaatschappij, gewoon van de overheid moeten zijn. Dan blijft het toegankelijk voor iedereen, blijven banen over het algemeen veel beter behouden en blijft de kwaliteit gegarandeerd. Want van dat laatste kun je op dit moment ook niet echt blij worden.

Ik ga er in ieder geval vanuit dat die verhoging er weer komt en ga dus voor 1 juli maar weer een voorraad postzegels inslaan. Eigenlijk is het tarief me te hoog, maar er zijn toch dingen die soms verzonden moeten worden en dan kun je maar beter €0,54 per postzegel hebben betaald, dan €0,60.

Denken jullie dat deze wijziging wat goeds opbrengt? En verstuur je nog veel met de post, of vind je het ook te duur worden?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

28 Comments
 1. Ik dacht direct dat PostNL weer een mooi bedrag aan subsidies binnen sleept, op deze manier.
  Post versturen is idd bijna niet meer op te brengen. Nee, hier wordt dit nog maar in hoge uitzonderingen gedaan.

 2. Op die manier zorgt Post.nl er voor,dat nog minder mensen post versturen. En kunnen ze de mensen van de sociale werkplaats er weer uit sturen. triest!

 3. Lijkt mij ook niet slim want mensen kiezen nu al voor 4 euro verzenden via DHL/Kiala en dan heb je ook nog meer zekerheid dat het aankomt 🙂

 4. Ik merk in mijn directe omgeving dat steeds minder mensen nog kaarten sturen. En zelf vestuur ik ook bijna geen kaarten meer, ook vanwege de kosten. Momenteel verstuur ik behoorlijk wat boeken, maar als de verzendkosten nog hoger worden stop ik daarmee. Kan ik ze beter in mijn houtkachel opbranden, dan is het rendement hoger… 😉

 5. Het is echt om te huilen. Iedereen ontslaan en vervolgens op deze manier weer mensen aannemen. Krijgen ze vast ook vette subsidie voor, lijkt me.

  Asociaal. En straks gaat het drinkwater ook nog worden geprivatiseerd. En de gevangenissen. 🙁

 6. Mocht er iemand nog guldenspostzegels hebben liggen: die verliezen hun geldigheid per 1/11/13.

  Verder denk ik dat door de postzegels steeds duurder te maken ze zichzelf nog meer uit de markt prijzen. Het komt op mij neer op een noodsprong.

  Gr. Chanel

 7. Ik gebruik al jaren alleen nog maar postzegels die ik met korting heb gekocht op postzegelsmetkorting.nl. Maar ook hier worden de prijzen natuurlijk duurder door de tariefverhogingen.
  Die aanduidingen '1' en '2' op postzegels hebben inderdaad het voordeel dat je ze, als je ze nu koopt, ook nog kunt gebruiken als ze duurder worden. Maar leuk is het niet! Ik weet nog goed dat ze ooit 39 eurocent waren en ongetwijfeld zijn ze daarvoor nog veel goedkoper geweest.

  1. Misschien is de reden voor die 1 en 2 wel dat mensen er niet elke keer dat ze een zegel plakken er aan herinnerd worden hoe duur die zijn….
   Marjolijn.

 8. Ik baal er van. Ik verkoop boeken via bol.com, waar je dus al zelf rekening moet houden dat je van het uitgekeerde bedrag door bol, nog de verzendkosten eraf moet halen. Worden de zegels nog meer verhoogd, dan hou je minder over, want meer vragen voor dat boek werkt op een gegeven moment ook niet meer omdat mensen dat gewoon niet willen betalen.
  Pakketten doe ik al via DHL en niet meer via post.nl, puur door de enorme prijsverschil.

 9. Post versturen en krijgen is juist zo leuk! Zelf doe ik aan postcrossing maar ook het versturen naar het buitenland wordt natuurlijk duurder. Ik koop altijd mijn postzegels bij PMK dus dat scheelt wel wat maar het schijnt dat oude guldenzegels straks niet meer geldig zijn…:(

 10. Ik ben bang dat dit er alleen maar voor zorgt dat men nog meer alles via mail gaat sturen…
  Ik wens je een heel mooie dag vandaag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 11. Voor belabberde service te moeten betalen, en nog steeds meer betalen ook, gaat echt te ver. 'k Doe al niet meer aan kerstkaarten ( niet vanwege de prijs maar vanwege de onzin ) en andere post stuur 'k per mail of per stadspost. Zit je alleen idd nog met condoleancekaarten.
  groet

 12. En maar zeuren dat mensen geen post meer versturen, de postmarkt inzakt. met deze prijzen vind ik dat absoluut niet vreemd eigenlijk.
  ik ga ook nog maar een voorraadje inslaan, denk ik.

  Nog even en ik heb geen werk (want postbezorger bij Postnl) meer :-/.

 13. Veel te duur inderdaad. Ik stuur echt maar zeer zelden iets op per post, hooguit via marktplaats o.i.d. en dan laat ik de koper de verzendkosten betalen. Verder gaat alles per mail en voor verjaardagen of gewoon een kaartje sturen is zelfs bellen voordeliger. Ik heb een abonnement van 20 euro voor 250 belminuten (en onbeperkt sms en 500 mb internet). Als ik het sms en internet buiten beschouwing laat betaal ik per minuut (20/250=) 8 cent per minuut. In plaats van een kaart te versturen, nog even aangenomen dat die gratis is, dan kan ik dus voor de prijs van een postzegel in juli(€0.60/€0.08=) 7.5 minuten bellen. En eigenlijk nog wel langer als ik de prijs van de kaart zou meerekenen en aangezien de werkelijke belprijs per minuut lager ligt. Nou in 7.5 minuten kan ik echt makkelijk iemand een fijne verjaardag wensen en eigenlijk is het nog persoonlijker ook.

  Ik denk dat PostNL zijn eigen graf delft op deze manier.

 14. Ik denk dat mensen steeds minder post versturen. Zelf verstuur ik amper nog niets, alleen als iets naar een bedrijf moet en er geen antwoordnummer is, maar dat is niet vaak. En misschien 5 verjaardagskaarten per jaar waar ik echt niet onderuit kom. Het zal weinig helpen die verhoging. Het is gelijk ook een forse verhoging, die 6 cent erbij. Hierdoor denken mensen wel nog een keer extra na of ze een kaart versturen.

  Al die werkgelegenheidsprojecten bij bedrijven om chronisch zieken en gehandicapten aan een baan te helpen klinkt mooi en nobel, maar dat doen ze echt niet voor die mensen. Er zit een groot bedrag subsidie op en als die verdwijnt en het contract is over, dat bedrijven zelf de volle mep aan salaris moeten betalen, worden de gehandicapten weer ontslagen want dan zijn ze te duur. Ze worden gewoon gebruikt i.p.v dat ze echt geholpen worden. Grote schande als je het mij vraagt. Mensen met een handicap kunnen soms best aangepast werk doen, maar dan moet je ook zorgen dat het voor een tijd is, de mensen er zelf ook wat aan hebben en niet als oud vuil aan de kant zetten als ze te duur worden.

 15. Ik was een fervente post-stuurder, helemaal verslingerd aan postcrossing – was ja, want de postzegels zijn nu al te duur geworden om zomaar even kaarten te sturen. Ik doe het niet meer, kan het niet meer opbrengen. En als ik het door de prijsverhogingen al niet meer doe… Ze graven echt hun eigen graf zo.

 16. Ik heb ooit deze tip gelezen om gratis te verzenden, gebruiken of niet? Aan ieder de keuze ! Afzender op voorkant zetten en geadresseerde op achterkant, wegens niet gefrankeerd krijgt de afzender (hier dus de geadresseerde) zijn zending terug

  1. Dat vind ik gewoon diefstal, fraude, oplichting. Geen wonder dat ze dan hun prijzen moeten verhogen omdat allerlei lui 'gratis' brieven gaan versturen.

 17. ja ik stuur zeker elke maand wel 1 of 2 beterschapskaarten, felicitatiekaarten naar iemand toe. En dat blijf ik gewoon doen, ik vind een kaartje sturen veel attenter dan een e-mailkaartje. moet wel zeggen dat de meeste kaarten naar collega's gaan, want ik werk in een groot bedrijf en het is bij ons heel normaal als een zieke collega bv gemiddeld 100 kaarten krijgt tijdens ziekte (griepje oid uitgesloten dan he) en dat is de kracht van sociaal zijn en bij een sociaal bedrijf werken denk ik dan en als je dan later hoort hoeveel steun een zieke collega daaraan heeft, elke dag een feestje als de post komt…ja dan kan het mij werkelijk geen ene malle moer schelen dat de postzegels duurder zijn geworden.

 18. Ik ben een tijd terug al gestopt met postcrossing, dat was gewoon niet leuk meer. Via Greetz stuur ik nog wel eens een kaartje, daarbij spaar je punten om eens een gratis kaart te sturen en soms krijg je actiecodes voor gratis postzegels. Omdat je ze voor een jaar klaar kan zetten kan het soms wat schelen.

 19. Ik hoorde het ook en dacht gelijk "Alweer!!??". Ik verzend voor mijn werk wel van alles, maar zoveel mogelijk per mail. De bestellingen gaan natuurlijk ook per post, maar dat zijn meestal pakketten en die zijn niet veranderd.

  Ik vind het ook raar dat ze gecommercialiseerd zijn, maar ja… daar hebben wij niks over te zeggen hè…

  Ik ga dus ook maar weer een voorraadje inslaan 🙁

  Groetjes Puck

 20. Ik verstuur er geen kaart meer of minder om. Niet dat het geld me op de rug groeit maar omdat een kaart sturen (en krijgen) altijd leuk is. De kaarten maak ik (bijna altijd) zelf: niet van duur materiaal maar leuke foto's, toepasselijke cartoons uit tijdschriften, reclamematriaal etc. en plak ik op een witte correspondentie-kaart. Alleen de postzegels en condoleance-kaarten koop ik. Om nog even een vergelijking te maken: in de gulden-tijd kostte een volkorenbrood 189 centen en nu in de euro-tijd ook )

 21. Nu ze de 1 en 2 zegels hebben uitgevonden hoeven ze bij prijsverhoging geen nieuwe zegels te drukken. Het lijkt me dat de prijs dus juist omláág zou moeten gaan…..
  Mee eens dat mensen ontslaan om het werk door goedkopere krachten te laten doen verboden zou moeten worden(en het geloof ik ook al is). Iedereen heeft recht op passende arbeid, maar om mensen die soms heel lang al hun best voor onze post hebben gedaan maar naar het arbeidsbureau te sturen – achteraan aansluiten svp- dat vind ik schandalig!
  Marjolijn.

 22. Ik stuur bijna nooit kaarten, maar dat heeft meer te maken dat ik het gewoon altijd vergeet. Ik denk op de dag van de jarige pas dat hij of zij jarig is. Dan bel ik wel, net zo leuk.
  Ps. Ik heb me bij alle 4 de geld verdienen via internet linkjes aangemeld!
  Groetjes Cindy

 23. Ik kocht twee jaar geleden een voorraadje postzegels bij postzegelsmetkorting, maar bleek niet zo veel te versturen te hebben als ik dacht.
  vorig jaar moest ik dus 2 postzegels van 2 cent bij gaan plakken, dit jaar kwamen er weer twee bij wat het totaal te plakken op 6 bracht voor een enveloppe tot 20 gram
  als er dan van de zomer weer 3 bijkomenmoet ik grotere enveloppes gaan gebruiken om ze te versturen.

  Ik vind het ook een schande dat die oude postzegels straks ongeldig worden.
  We hebben er immers voor betaald.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.