Sparen: vooruitblik en eindspurt?

Met het omslaan van de bladzijde naar deze week, werd bij mij het einddoel voor maart weer eens heel erg zichtbaar. Ik had voor mezelf een aantal spaardoelen gesteld voor maart. Even ter herinnering:

 • €2000 voor de buffer
 • €1000 voor de verbouwing
 • €500 voor de hypotheek

Daarnaast had ik op mijn lijstje in de agenda ook nog een bedrag aangegeven als privésaldo en zakelijk saldo. Die laatste twee zijn tot nu toe allebei gelukt, hoewel dat zakelijke saldo straks wel weer flink zal krimpen, als de btw moet worden afgedragen. Maar even over de andere doelen:

Buffer
Het sparen voor de buffer gaat erg goed. Dat komt natuurlijk ook door die geldboten die binnenkwamen. Die zorgden voor de beste stimulans. Met die laatste, enorme, geldboot, had ik nog maar €50 nodig om bij het streefbedrag te komen. Omdat elke cent weer een cent dichterbij het ultieme doel van €10.000 is, ben ik natuurlijk gewoon doorgegaan met sparen. Ik zit nu op bijna €2300.

Verbouwing
Voor de verbouwing wilde ik €1000 sparen. Ik zit nu op net wat meer dan €700. Dat lijkt dus niet zo goed gegaan, maar dat is weer niet helemaal waar; voor de haag waren we uiteindelijk bijna €500 kwijt, wat ik grotendeels uit dit potje heb gehaald. Als je dat erbij op zou tellen, dan zit ik wél op die €1000. Nu heeft dat nu natuurlijk niet zoveel zin, want het is er niet, maar het is op zich wel fijn om te weten dat het er was en dat het lagere saldo dus niet betekent dat er slecht gespaard is, maar dat er weer een klus achter de rug is.

Hypotheek
Hiervoor was het plan om €500 bij elkaar te sparen, voor één aflossing. Ik heb zojuist echter de tweede voor deze maand de deur uitgedaan, dus er is €1000 afgelost en er zit nu nog een klein beetje (zo’n €60) in het potje voor de volgende.

Over het algemeen is het sparen dus supergoed gegaan, ik heb me aan de percentages gehouden en ik heb bewust geen geld (behalve de 10%) op mijn rekening laten staan. Ik heb nog even gekeken wat ik deze week nog verwacht en ik ben bang dat een hele dikke eindspurt er niet in zal zitten. Ik heb nog ongeveer een tientje tegoed van een Payroll-bedrijf en de enige andere mogelijkheid om nog aan extra geld te komen, is via Marktplaats-verkopen. Die zijn alleen niet altijd even goed te voorspellen én ik heb ook niet echt superkostbare dingen meer te verkopen.    

Vooruitblik
Ik heb ook natuurlijk meteen even gekeken naar wat ik voor volgende maand verwacht en welke doelen ik daar dan aan kan koppelen, die haalbaar, maar ook een beetje uitdagend zijn. Ik kwam hierbij tot het volgende:

 • Buffer: €2750
 • Verbouwing: €1000
 • Hypotheek: €500

Bij de verbouwing geldt weer de kanttekening dat het kan zijn dat dat potje toch weer voor een (verbouwings)project geplunderd gaat worden. Het kan ook zijn dat dat pas de maand erna is, maar je weet nooit. In ieder geval zal ik dan kijken of het erin gezeten heeft, om te bepalen in hoeverre dat deel succesvol is geweest. De buffer zou op zich moeten lukken, dan moet ik naast wat ik nog tegoed heb nog ongeveer €100 extra binnenhalen. De hypotheek wordt spannender, maar dat wil ik toch proberen, vooral omdat we dan in 2013 gemiddeld één keer per maand hebben afgelost.

Hoe gaat het met jullie spaardoelen voor deze maand en heb je al iets bedacht voor volgende maand?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

18 Comments
 1. Wat een bedragen zeg… Zoveel heb ik nog nooit bij elkaar gezien. Laat staan gespaard per maand. Maar ja, ik ben dan ook student 😉 Heerlijk als het kan, toch?

  1. Het is ook wel pittig en praktisch overal op bezuinigen, maar door onze hoge maandlasten hebben we ook wel een buffer nodig. Daarnaast zijn we zo gekelderd in inkomen, dat aflossen en lasten verlagen belangrijker is dan ooit. We kunnen nu niet zo heel veel meer hebben, om het zo maar te zeggen.

 2. Ik heb nooit echt een spaardoel. Het loon komt binnen en alles wat over is, word opzij gezet. Dan op de helft van de maand weer een stukje, indien mogelijk, door het geld van de belasting en dan aan het eind van de maand het laatste restje, als dat er is. En aan het eind van het jaar bekijken we of we nog een extra aflossing kunnen en willen doen.

  1. Ja, voor ons werkt dit heel erg goed. Ik hou me wel ALTIJD aan mijn budget, wat iedere maand hetzelfde is. Hou ik over, dan stort ik dat meteen naar de spaarrekening. En de aflossing is ons concrete doel, zeg maar. Alleen wat we aflossen, verschilt. Sowieso maandelijks 100 Euro en dan dus wat we willen/kunnen missen nog.

 3. Mijn spaardoel blijft vrij algemeen zoveel mogelijk geld naar mijn spaarrekening sluizen. 10.000 zou ik ook wel graag willen halen. Dus dat is leuk om naar te streven.

  Maar met de rijlessen van mijn dochter en nog wat grote uitgaven valt het sparen momenteel helemaal niet mee…

  1. Dat geloof ik best! Ik moest mijn rijlessen destijds zelf betalen, dus weet dat dat behoorlijk aan kan tikken. Ik hoop die buffer in 2 etappen te bereiken; dit jaar €5000 en volgend jaar de volgende €5000. Zou wat zijn als dat lukt; gaan we van ongeveer 3,5 naar 1 inkomen en lukt het nog om te sparen ook.

 4. Jeetje wat ga je lekker zo. Ik vind het enorme bedragen die je zo bij elkaar spaart hoor. Mij lukt dat niet, ik heb dan ook geen echte spaardoelen. Wij sparen meestal een poosje door voor het volgende project en als dat bedrag dan gehaald is, dan wordt het project opgestart, zoals nu de badkamer. Volgend jaar willen we alle muren in de huiskamer opnieuw laten stuccen en de stopcontacten op een wat lagere plek plaatsen. Ook daar moet dan eerst weer voor gespaar worden, maar daar wordt aan gewerkt….
  Ik wens je een heel fijne dag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 5. Nou, ik mag nu wel zeggen gefeliciteerd met het behalen van je doelen. En ja, die haag mag je er zeker bijtellen. Per slot is dat bedrag toch in die pot geweest.
  Bij mij gaat het sparen ook erg goed. Ikzelf gok op einde volgende maand dat ik mijn jaardoelen gehaald heb en dan kan het grote aflossen weer beginnen. Toch wil ik elke maand ook extra sparen en niet alleen maar alles aflossen. Hoe het precies gaat lopen weet ik nog niet. Dat zie ik wel in mei.

 6. Knap van je. Je doet het erg goed.
  Sinds januari hebben wij een strak budget. Het sparen gaat een stuk minder. En de verbouwing hakt er ook behoorlijk in. Maar ik hou mij aan mijn budget.
  Ik ben al blij als onze buffer niet echt zakt.

  Liefs Frederique

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.