Ultiem recyclen: Friezen maken fietspad van gebruikt toiletpapier

Ultiem recyclen: Friezen maken fietspad van gebruikt toiletpapier

Na bijna 10 jaar Friesland ken ik de Friezen inmiddels niet alleen als een nuchter, hardwerkend en spaarzaam volk, maar ook als behoorlijk innovatief. Zo werd ‘hier’ bijvoorbeeld vorig jaar de eerste Tiny House-straat van Nederland geopend en wordt  gebouwd aan een biobased, duurzame fietsbrug. Ze bewijzen echter ook dat je van oude materialen hele mooie nieuwe dingen kunt maken. Zo ligt er tussen Leeuwarden en Stiens een fietspad dat geheel gemaakt is van gebruikt toiletpapier.

Bruikbare grondstof

Als je wc-papier doorspoelt, dan hoop je het eigenlijk niet meer terug te zien. Meestal gaat dat ook goed. Maar na het doorspoelen is het natuurlijk niet echt weg. Het gaat door het riool naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie. Daar wordt het papier vervolgens verbrand.

Omdat we met z’n allen in Nederland jaarlijks zo’n 180.000 ton toiletpapier doorspoelen, en de zuivering van het rioolwater heel veel geld en energie kost, leek het de provincie Friesland en partners een goed idee om te kijken of daar niet iets mee gedaan kon worden. Het resultaat was het project Van Afval naar Asfalt. Binnen dit project sloegen overheid en bedrijfsleven de handen ineen om van de papiervezels die terechtkomen in de rioolwaterzuiveringsinstallaties cellulose te maken. Dat is weer geschikt voor de aanleg of reparatie van wegen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Eerste fietspad van gebruikt wc-papier

Het resultaat van dit project is te bewonderen tussen hoofdstad Leeuwarden en Stiens. Daar ligt nu een fietspad dat gemaakt is van (her)gebruikt toiletpapier. Het is het eerste wc-papier-fietspad ter wereld. Zo op het oog zie je het verschil niet eens met gewoon asfalt. De weg ziet er gewoon zwart uit, net als ander asfalt.

Na de succesvolle aanleg van het fietspad, is deze methode ook gebruikt voor de versteviging van een dijk op Ameland én de parkeerplaats bij een kinderboerderij in Groningen. En dat is ongetwijfeld pas het begin. Het lijkt misschien een gek idee om over gebruikt wc-papier te fietsen of te lopen, maar daar zie of merk je eigenlijk niets meer van. Of de besparing door recycling opweegt tegen de kosten van de ontwikkeling van dit project, is nog niet geheel duidelijk, maar het heeft in ieder geval potentie.

Meer toepassingen

Cellulose kan in principe voor heel veel andere toepassingen gebruikt kan worden, maar de toepassingen van cellulose uit gebruikt wc-papier zijn wel iets beperkter. Zo kun je het bijvoorbeeld gebruiken in isolatiemateriaal, biobrandstof, textiel, papier en filters.  Maar: het mag – om hygiënische redenen – niet gebruikt worden in producten die rechtstreeks in contact komen met mensen.

Overigens zouden we met al het toiletpapier dat wij gebruiken nog lang niet alle fietspaden of wegen in Nederland kunnen repareren. Hiervoor moeten we niet alleen wc-papier recyclen, maar ook ander afval, zoals luiers en pakjes drinken.

Maar wie weet: voor hetzelfde geld worden dit soort projecten straks steeds meer mainstream en kun je straks ook je huis (of tiny house!) isoleren met gerecycled toiletpapier!

Wat vind jij van dit soort innovatieve recyclingsprojecten? De moeite van het uitzoeken waard?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

3 Comments
 1. Heel leuk…

  Wat ik dan meteen denk:
  – er worden niet minder bomen gekapt wanneer wc-papier herbruikt wordt
  – in het filmpje wordt geen informatie gegeven over op welke grondstof van asfalt bespaard wordt
  – er wordt helaas ook niets verteld over of en zo ja, hoeveel CO2 er bespaard wordt, wanneer gebruikt wc-papier verwerkt wordt in asfalt in plaats van verbrand.

  Dus… tja… leuk zo’n innovatie… maar… wat levert het op aan milieurendement…?!

  Ik heb het even proberen te googlen maar dat antwoord is nog niet zo eenvoudig te vinden.

 2. Wat ik vind…meestal stranden die unieke projecten, het zijn meestal geen goedkope projecten en de kosten laag houden is meestal eerste prioriteit bij een gemeentelijke aanbesteding.
  Zo hebben we hier “het eerste verwarmde fietspad”…daar hoef je swinters niet te strooien. Nou ja afgelopen winter wel want toen was het fietspadverwarming stuk. Net toen het erop aan kwam. Je hebt verlichte fietspaden, met vloerverlichting dus.
  Mooie unieke projecten. Na “het eerste —-fietspad” zie je de unieke toepassing niet meer terug. Zolang er op kosten gestuurd wordt verandert er weinig.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.