Verpakkingsvrij boodschappen doen

Een tijdje terug hadden we hier te maken met een raadsel waar Agatha Christie bijna jaloers op zou zijn. Het ene moment stond onze container nog netjes aan de weg, het andere moment was ‘ie weg. Verdwenen. Opgegeten door de kar? Meegenomen door buren? Gebruikt als laatste rustplaats voor vuurwerk? Geen idee. Maar weg was ‘ie. En daarmee ook onze opslagplek voor afval. Op zulke momenten merk je pas écht hoeveel afval je hebt. En dan dacht ik altijd nog wel dat ik daar redelijk bewust in was.

Jong geleerd…

Oké, niet zo bewust als mijn moeder dat vroeger was. Ik kan me nog herinneren dat zij met papieren broodzakken naar de bakker ging. Die leverde ze netjes in, waarna ze het brood weer terug kreeg in diezelfde zakken.

En dankzij een uitgebreid recyclesysteem in de schuur, waarbij aluminium, blik, plastic etc. eens in de zoveel tijd verzameld naar de kringloopwinkel werd gebracht, hadden we eigenlijk ook nooit volle kliko’s.

Dat is bij mij dus niet het geval.

Ik scheid afval. Ik koop groenten en fruit altijd zonder zakjes (en heb ook wel eigen zakjes voor als dat niet kan). En ik neem natuurlijk ook altijd eigen tassen mee naar de winkel. Als het kan, koop ik in bulk. Maar ik heb ook gewoon wegwerpluiers. En heel veel dingen kún je niet eens zonder verpakking kopen. Althans, dat dacht ik.

Verpakkingsvrije standaard

Ik kwam namelijk onlangs een initiatief tegen dat dat wél mogelijk maakt: Pieter Pot. Die bezorgen al je boodschappen in glazen statiegeldpotten. Je hoeft ze dus niet zelf te kopen, dat scheelt al. En je hebt dus ook geen verpakkingsmateriaal meer.

Hoewel ik behoorlijk medelijden heb met degene die dat allemaal moet bezorgen, lijkt het mij wel wat. Ik heb mezelf dus op de wachtlijst laten zetten. Het kan nog wel even duren voor ik aan de beurt ben; ik kreeg van de week mail dat ik op nummer 4575 sta.

Maar wat mij betreft is het het wachten wel waard: ze hebben vorig jaar alleen al 1 miljoen wegwerpverpakkingen bespaard. En dat nog zónder de 4574 mensen die samen met mij op de wachtlijst staan en dus nog niet kunnen bestellen. Kun je nagaan wat dat in 2022 kan gaan doen.

Uiteraard ben ik wel benieuwd naar de prijzen; ik vind het inmiddels niet erg meer om extra te betalen voor kwaliteit of duurzaamheid, maar blijf me natuurlijk wél bewust van uitgaven die elke keer terugkomen.

Kende jij dit initiatief al? Vind je ’t wat?

(Oh, en de container hebben we nooit meer teruggezien. Na aangifte gedaan te hebben van vermissing, hebben we van de gemeente een nieuwe gekregen. Niet erg milieuvriendelijk, maar wel fijner voor ons eigen leefklimaat.)

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

3 Comments
  1. Mijn GFT container verdween keer op keer – ik geloof dat ik nu aan nr 3 van deze winter bezig ben. Heel vervelend!
    Ik had gehoord van die verpakkingsvrije winkel, ga vaak zelf naar de markt of de landgoedwinkel, dat werkt ook goed!

  2. Ik heb vroeger voor de school van mijn kinderen oud papier opgehaald en op1 avond verdwenen er wel drie in de wagen. We waren onthutst maar de chauffeur haalde er zijn schouders over op. Mensen die hun containers misten, konden gewoon naar Omrin bellen voor een nieuwe.
    Ik zie de kar nog steeds “chomp chomp” de containers naar binnen trekken!
    Het was een oude wagen met een mankement.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.