Beleggingsupdate februari 2022: gaan we richting uitverkoop?

Beleggingsupdate februari 2022

Ook deze maand was het weer een ‘op het nippertje’. Vanaf het moment dat ik mijn order inschoot, kroop de koers van wat ik wilde kopen weer omhoog. Daardoor moest ik tot twee keer toe mijn ‘bod’ ophogen, wat ervoor zorgde dat ik in januari tóch een aankoop kon doen. Nou ja ‘kon’. Dat kan natuurlijk altijd, maar ik zorg er graag voor dat ik elke kalendermaand iets doe, zodat ik mezelf daarmee transactiekosten bespaar. In ieder geval is het weer gelukt en dat betekent dat er ook weer een beleggingsupdate kan worden opgemaakt – voor februari 2022.

Beleggingsupdate februari 2022

Ik krijg wel eens de vraag of ik geen workshop kan geven over hoe ik dat aanpak met beleggen. Mijn antwoord: ik zou niet weten hoe. Mijn strategie kost me hooguit 10 minuten in de maand en is erop gericht om vooral zo simpel mogelijk te zijn. Hoe moet ik dáár in vredesnaam een uur over volkletsen? Laat staan een hele dag ?.

Zodra mijn financiële maand begint, en dat is op de 24e van de voorgaande maand, dan wordt er automatisch 444 euro overgemaakt naar mijn beleggingsrekening. Dan krijg ik een mailtje, log ik in en stop ik dat geld ergens in. En dan schrijf ik dus mijn maandelijkse beleggingsupdate, die voor februari in dit geval.

Voor ik verder ga met waar ik dat geld precies in stop, is het handig om even een overzicht te hebben van mijn huidige beleggingen:

 • De enige account waar ik echt ‘actief’ beleg: een gewone beleggingsrekening. Hier gaat dus maandelijks die 444 euro heen
 • Experimentje – een rekening die ik opende voor de bonus en waar ik 1 goedkope ETF heb aangeschaft. Het is de bedoeling dat dit wordt overgebracht naar DEGIRO, waardoor het is overgenomen, maar dat is nog niet automatisch gebeurd.
 • Pensioen – voor mijn pensioen. Hierop stort ik af en toe een FOR-reservering, maar dit doe ik (nog) niet structureel
 • Crypto’s: ik heb daar in 2017-2018 wat van gekocht en sinds dit jaar koop ik af en toe een klein beetje bij. Een heel klein beetje. Die markt beweegt mij veel te snel en ik haak ook af bij té technische verhalen, maar… ik héb ze wel. Een deel heb ik bij Coinbase, een vrij overzichtelijk systeem (met deze link krijg je zelfs nog een mini-bedragje aan bitcoin als je na openen voor meer dan 81 euro handelt) en een deel bij Binance.
 • Gratis-geld-actie: ook een soort experiment, dat me gratis 65 euro én koerswinst heeft opgeleverd.
 • Duurzaam beleggingsaccount – deze heb ik onlangs geopend en hier heb ik in één keer een groter bedrag in gestort, zodat ik geen maandelijkse inlegverplichting heb.
 • Beleggingsapp – vooral voor de leuk, hier stort ik ook niet actief op, maar geef ik wél gratis aandelen weg aan wie een account opent via die link 😉

Ook beginnen met beleggen? Start hier en open je gratis beleggingsrekening

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

In februari deed ik dit voor mijn beleggingen

Bij het maken van mijn keuze voor de aankoop van de maand, kijk ik meestal naar een aantal factoren:

 • Hoe is de verdeling in mijn portefeuille; kan ik beter voor obligaties of voor aandelen (in mijn geval beiden ETF’s) gaan?
 • Zijn er koersdalers die interessant zijn om juist nu aan te schaffen?
 • Levert hetgeen waar ik naar neig ook dividend op?

Deze maand kocht ik vooral op basis van nummer 2: die koersdalers. Ik ging wederom voor iShares Core S&P 500 UCITS ETF, maar betaalde dit keer 39,54 euro, waardoor ik er 13 kon kopen.

Vorige maand was dat ook al een dingetje, toen werd die ineens ook extra populair, waardoor ik dus ook mijn ‘koopbod’ meerdere keren moest aanpassen. Mijn gemiddelde aankoopprijs ligt nog steeds wat hoger, op 40,66 euro (ze noemen dat bij DEGIRO tegenwoordig ‘Break-even prijs’ zie ik), dus ik vond het voor mezelf een goede deal.

De AFM wil ook graag dat ik mijn belang hierin benoem en daar sta ik een beetje dubbel in. Aan de ene kant is het natuurlijk zo dat als allemaal mensen deze ook gaan kopen, dat wat voor de koers doet (meer vraag = in de regel koersstijging). Dat is theoretisch gezien een belang. Tegelijkertijd zit ik daar natuurlijk helemaal niet op te wachten, want dan zijn we dus met z’n alleen de koers kunstmatig aan het oppompen, zonder dat de onderliggende waarde meestijgt. Daar heeft volgens mij niemand wat aan.

Dus wellicht ten overvloede, maar ik zeg het toch: dit is wat ik deze maand gedaan heb, omdat het voor mij goed voelde. Doe zelf vooral wat voor jou goed voelt. En laat je vooral niet meeslepen in allerlei hypes. Beleggen doe je – althans, dat is mijn visie – in de basis niet op koersen, maar op achterliggende bedrijven, visies, groeipotentie, etc.

Tot zover deze huishoudelijke mededeling 😉

Verder dacht ik nog even na over mijn account bij BND. Ik kreeg bericht dat zij de kosten hebben verlaagd en dat maakt het voor mij wel wat aantrekkelijker om daar meer te doen. Onderzoekspuntje.

Wat ik zelf niet deed, maar wat wel gebeurde: Shell kreeg te maken met een ISIN-wijziging, waardoor mijn aandelen van Royal Dutch Shell A automatisch verkocht werden en ik daar voor hetzelfde bedrag aandelen SHELL PLC voor terug kreeg.

Het rendement

Voor het rendement heb ik weer een tabelletje gemaakt, dat is wat overzichtelijker dan al die screenshots elke keer:

AccountInleg (totaal)Huidige saldoVerschil
Centraal Beheer522 euro617,47+ 95,47
DEGIRO23.064,99 euro30.846,71 euro+ 7.775,35 euro
Pensioenrekening17.844 euro23.283 euro+ 5.439 euro
> Spaarrekening BND0 euro0 euro
Coinbase1.900 euro*1.564,02 euro- 335,98 euro
Binance500 euro*1.737,82 euro+ 1.237,82 euro
Bux10 euro96,13 euro+ 86,13 euro
Meesman10.000 euro10.049 euro+ 49 euro
Flatex7 euro10,40 euro+ 3,40 euro

* Van de crypto’s weet ik niet helemaal zeker of dit de inleg is geweest; ik heb mijn best gedaan dit zo goed mogelijk terug te rekenen, maar destijds hield ik dat nog even niet bij. En toen alles crashte, vergat ik het liever 😉

In de titel van het bericht staat het al: gaan we richting de uitverkoop? Want ook nu is mijn rendement weer gedaald. Als je het een beetje gevolgd hebt, dan weet je dat de boel in de afgelopen jaren behoorlijk geëxplodeerd is. Eigenlijk tegen de verwachtingen in, in combinatie met corona. Maar nu merk ik toch wel een steeds sterker wordende neerwaartse beweging.

Mijn totale rendement komt hiermee op ruim 14.000 euro. En dat is gewoon dik 3.000 euro minder dan vorige maand. Ook logisch, want waar vorige keer één of twee accounts lager stonden, staat nu zonder uitzondering élk account lager dan vorige maand.

Toch betekent dit niet dat ik ga verkopen. Dat past namelijk niet binnen mijn Buy & Hold-strategie en:

 • steeds in- en uitstappen vind ik heel onrustig (wanneer doe je wat?)
 • en levert vaak onnodige transactiekosten op die je óók weer moet terugverdienen
 • ik wil ook niet dat mijn geld helemaal niets voor me doet

Dat stukje emotie vs. ratio in beleggen bespreek ik trouwens ook in mijn gratis eBook!

Ik zit erin voor de lange termijn en daar horen dit soort pieken en dalen bij. Als ik nu verkoop, verzilver ik eigenlijk het verlies van die afgelopen maand, terwijl de koers uiteindelijk ook weer gaat opkrabbelen. Daar ben ik – met mijn combinatie van lage kosten en grote spreiding – van overtuigd. Daarom verschuif ik mijn aandacht gewoon van het rendement naar het voordeel van de lagere inkoop.

Dividend en kosten

Hoewel ik belegde binnen de kernselectie, maakte ik deze maand wel 7,50 euro aan kosten omdat ik actief ben op drie verschillende beurzen. Daarvoor betaal je per beurs, per jaar 2,50 euro. Ik kreeg geen dividend uitgekeerd.

Aandachtspunten voor volgende maand

M’n gedachten nog eens laten gaan over een eventuele spreiding naar of uitbreiding bij BrandNewDay. Ik spaar daar nu voor mijn pensioen en baalde altijd een beetje van de stortingskosten, maar die zijn nu in bepaalde gevallen weggevallen en dat maakt het weer een stuk aantrekkelijker om er wellicht ook privé iets  mee te doen.

Wil jij je geld ook voor je laten werken?

Dan kan ik je mijn favoriete gratis beleggingsrekening van harte aanbevelen. Als je jouw rekening ook opent via die link, dan sponsor je LekkerLevenMetMinder ook een beetje. Dat kost jou helemaal niets en daarmee scoor je natuurlijk wél een hele berg karma-punten ?

Het heeft mij járen gekost voor ik het durfde, maar nu vind ik het best jammer dat ik niet eerder begonnen ben. Het is absoluut géén manier om snel rijk te worden, maar als je gaat voor de lange termijn, rendeert het historisch gezien veel beter dan spaargeld. Zeker met de huidige spaarrentes. Jeweetwel, 0 enzo.

En als je dan gratis een rekening kunt openen bij een verder uitzonderlijk goedkope broker; waarom zou je het dan niet eens proberen? Openen is de eerste stap, en je bent niet verplicht om ook direct (of ooit!) geld in te leggen. Je kunt zelf kiezen wanneer je wat doet, en met welk bedrag. Alles kan gewoon in je eigen tempo.

En mocht je liever wat meer keuze hebben; ik heb hier nog een aantal andere alternatieven genoteerd.

Voor wat meer informatie kun je ook altijd even het gratis eBook Beleggen voor Beginners aanvragen; te vinden in de rechterzijbalk (of helemaal onderaan de pagina als je dit mobiel bekijkt).

Daarnaast heb ik dit – en meer – ook in een online training over Beginnen met Beleggen gestopt. Die loodst je in twee modules door de basics heen en helpt je om een start te maken met je eigen beleggingsportefeuille. Iets voor jou? Je kunt ‘m hier meteen aanschaffen.

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

1 Comment
 1. Je moet nu juist niet verkopen. De daling in jouw portefeuille heeft namelijk weinig tot niets te maken met dat de onderliggende bedrijven op serieuze problemen afstevenen. Extra bijkopen is eerder het devies, alleen de vraag is wanneer precies.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.