Voorkom voedselverspilling en bespaar 140 euro per persoon

Voedselverspilling tegengaan en bespaar 140 euro per jaar

Het is bijna niet te geloven, maar ongeveer 13 procent van het eten dat we kopen, verdwijnt ongebruikt in de afvalbak. Per persoon is dat zo’n 40 kilo goed voedsel, waar je ongeveer 140 euro voor betaald hebt. Per persoon! Voor ons bescheiden huishouden van 2 personen zou dat dus gaan om zo’n 280 euro per jaar. Bijna een maand aan boodschappenbudget! Nu letten wij altijd aardig op en het lijkt me sterk dat het bij ons om zoveel geld gaat, maar toch komt het me vaker voor dan me lief is. Dan is bijvoorbeeld net de week wat anders gelopen dan gedacht. Of zijn we gewoon dingen vergeten. Voedselverspilling is natuurlijk zonde. Niet alleen van het geld, maar ook van het eten en de moeite die erin is gegaan om het te maken. Maar hoe ga je dat nu tegen?

1. Koop op maat

De belangrijkste tip is wel: koop op maat. Als je een boodschappenlijstje maakt, het liefst aan de hand van een maaltijdplanning, dan zou je volgens de statistieken al 40% minder weg hoeven gooien. Check voor je gaat winkelen dan eerst even de voorraad, koop alleen aanbiedingen of grootverpakkingen als je die ook daadwerkelijk op tijd op krijgt. Verse producten koop je het beste meerdere keren in de week.

Ik doe dat zelf op dit moment nog één keer per week en merk dat dat niet altijd handig is. Eén onverwachte avond niet thuis en je houdt al iets over. Als dat dan nét niet zo heel lang goed blijft, zit je al.

Koop daarnaast ook aantallen op maat. Het Voedingscentrum adviseert volwassenen om toch ten minste 250 gram groente per dag te eten. Het liefst een beetje gevarieerd. Mijn voedingsprogramma heeft het over 200 gram groente en 200 gram rauwkost. Dat is best heel veel! Maar dat betekent dus ook dat je veel overhoudt, als je het een dag niet doet. Probeer het dus gewoon netjes elke dag te eten.

Lees ook: Een week glutenvrij, koolhydraatarm, deels plantaardig eten – hoe bevalt het?

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

2. Bewaar slim

Als wij iets weggooien, dan is het meestal omdat dat product niet goed meer is. Dan heeft het gewoon te lang gestaan, of is het niet goed bewaard. De koelkast slim indelen kan daarbij helpen, dan verdwijnt er in ieder geval niets in een donker hoekje. Bij een temperatuur van 4 graden zouden producten het beste blijven. Dat geldt overigens weer niet voor tropisch fruit, tomaten, paprika en aubergine. Die kun je weer beter buiten de koelkast bewaren, om ze te beschermen tegen ‘koudebederf’.

Daarnaast is bewaren natuurlijk eigenlijk helemaal niet zo’n fantastisch idee. Maak restjes liever op voor je weer wat nieuws aanbreekt. Restjes groente kun je gemakkelijk kwijt in een ovenschotel of soep, restjes fruit lenen zich perfect voor iets als een smoothie. En voor veel ander eten geldt; het is vaak écht nog wel wat langer houdbaar dan na de aangegeven datum. Ruiken en kijken helpt je te bepalen of iets nog eetbaar is.

3. Kook op maat

Als je standaard teveel maakt en dat niet altijd op krijgt, kun je beter eens proberen om op maat te koken. Toen ik nog voor mezelf kookte, was dat niet zo’n probleem. Dan eet je het gewoon de volgende dag op. Maar als je voor meerdere mensen kookt, is dat niet altijd handig. Dan heb je nog één restje, wat bij lange na niet genoeg is voor alle eters. Dat kun je natuurlijk invriezen, maar in de praktijk bewaar je het even, om het vervolgens weer weg te gooien.

Als je op maat kookt, heb je dat probleem niet. En anders kun je natuurlijk altijd nog een wekelijkse kliekjesdag inlassen. Zijn al die restjes ook op! Bovendien geeft dat ook nog eens een heel goed gevoel, als je eigenlijk ‘gratis’ en met relatief weinig werk de tafel voor een dag kunt vullen.

Lees ook: Een maaltijdplanning maken

4. Laat voor je koken

Too Good To GoEn dan bedoel ik niet dat je overal aanschuift, zodat je zelf geen moeite hoeft te doen 😉 Nee, je hebt tegenwoordig allerlei apps en websites, waarmee je heel voordelig een goedkope maaltijd kunt aanschaffen. Een voorbeeld is Too Good To Go.

Als gebruiker van die app zie je welke bedrijven maaltijden aanbieden die bij hun restaurant of winkel zijn overgebleven. Die kun je dan voor een paar euro ophalen. Ook kun je hier de zogenaamde ‘Magic Box’ bestellen. Wat daar precies in zit, weet je nooit van tevoren. Maar dat het veel goedkoper is dan in dat restaurant of in de winkel, dat is zeker.

Qua prijs is dit overigens wél nog duurder dan from scratch een maaltijd maken. Dit is dus ook een stukje gemak. Wel gezond eten, op een betaalbare en relatief moeiteloze manier. Een soortgelijk initiatief is Thuisafgehaald. Daarbij kun je een maaltijd bij een particulier ophalen, tegen betaling. Die site zou je overigens óók kunnen gebruiken om zelf maaltijden te verkopen. En je kunt natuurlijk ook gewoon een keer maaltijden uitwisselen met je buren. Zie je die ook eens.

En als je bést wilt koken, maar de afgemeten porties erg handig vindt, kun je ook gebruik maken van een maaltijdservice als Hello Fresh, Marley Spoon, Versh, Veganbox of De Familiebox.

5. Ruim af en toe je kast leeg

In plaats van elke week of maand weer opnieuw boodschappen te doen en vooral uit te gaan van wat je wilt eten: ruim af en toe je (koel)kast eens leeg. Kijk wat bijna over datum is en verwerk dat de komende week in het weekmenu.

Heb je dingen die al (bijna) over datum zijn en die je niet binnen afzienbare tijd op kunt krijgen, bijvoorbeeld omdat je op vakantie gaat? Kijk dan ook eens naar technieken om de houdbaarheid te verlengen. Denk aan wecken, inmaken, fermenteren, invriezen, enzovoorts. Van bloemkool of broccoli kun je prima een soort rijst maken en invriezen. Fruit kun je in stukjes invriezen voor smoothies. Kaas kun je geraspt invriezen (en schimmel is daar meestal gewoon vanaf te snijden). Groenten kun je in soepen of sauzen verwerken en inmaken. En hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor komkommers en courgettes. Doe je eens iets anders én heb je langer plezier van je eten!

Heb jij nog goede tips om voedselverspilling tegen te gaan?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
 1. Hoi Adine, wij zijn een tweepersoonshuishouden en verspillen zeer weinig voedsel. Ik maak een planning voor vijf dagen avondeten. We kopen de meeste boodschappen online en dat voorkomt impulsaankopen. We hebben een biologische groentetas die we wekelijks ophalen en ik koop bij de Turkse super en de gewone super ook nog het een en ander. Het meeste gaat gewoon op, we eten enorm veel groente en zijn erg creatief. De vriezer ligt ook vol en daar gaat regelmatig iets in en uit. We koken grote porties speciaal voor de vriezer. Op twee avonden in de week (meestal vrijdag/zaterdag) bekijken we op de dag waar we zin in hebben. Dat kunnen kliekjes zijn, want we proberen zoveel mogelijk kliekjes te verwerken en dat lukt heel goed. Weggooien vinden we allebei niet leuk dus dat voorkomen we zoveel mogelijk.

 2. Wij doen ook weekboodschappen maar kopen voor 6 dagen, niet voor 7. Vrijwel iedere week komt het voor dat we (onverwacht) een keer bij iemand anders eten, of een maaltijd kunnen fabriceren van de restjes van de dagen ervoor, of dat we toch een patatje gaan halen of pannenkoeken bakken (eieren, meel en melk zijn altijd in huis). Gebeurt dat allemaal niet, dan kan ik voor die 7e dag putten uit mijn voorraad in de vriezer.

 3. Wij gaan er ook heel bewust mee om om zo min mogelijk weg te gooien. We hebben een grote vriezer en een grote koelkast, koelkast op 5 graden ingesteld.
  Als ik pasta en rijst kook is het 1 kg en als er een grote portie over is wordt die ingevroren. Bij een iets kleinere portie is het een hapje voor de volgende dag en gaat in de koelkast. We zijn met z’n vieren, inclusief 2 hongerige pubers …
  Ook eenpansgerechten, maaltijdsoepen en pastasaus maak ik in grote hoeveelheden. Handig om in de vriezer te hebben voor een avond met minder zin of tijd om te koken.
  Brood gaat na aankoop de vriezer in en we halen er per dag de avond van te voren uit wat we nodig hebben.
  Ik maak graag gebruik van aanbiedingen en koop dan voorraad, voordeel van grote hoeveelheid opslag.
  Soms wel eens iets “vergeten” in de koelkast en moeten wegdoen, maar daar heb ik nu ook iets op gevonden: ik maak een lijstje van de boodschapen die een bepaalde houdbaarheid hebben, gesorteerd op datum (papiertje komt in de koelkast deur bij het rekje). Dan kan ik zien wat als eerste op moet en op die manier lukt het nog beter om niet te verspillen.
  Vroeger maakten we een periode een echt weekplan, dat was nog efficienter, maar ik ben blij met hoe we het nu doen.
  Ik heb veel ruimte in de bijkeuken, altijd rijst en pasta thuis plus sommige ingredienten die we veel gebruiken (b.v. tomaat in blik of blikjes zwarte bonen).

 4. Ik heb mijn kinderen ongeveer de helft vd week. Op de dagen dat ik hen heb, kook ik extra. Doe portie(s) vries ik in voor de dag dat ik alleen ben en/of late dienst heb. Dan hoef ik alleen maar op te warmen. Scheelt me ook nog gasverbruik. En soms zet ik v alles op tafel wat ik in de vriezer heb (soort kliekjesdag), mogen de kids kiezen wat ze eten. Ik gooi amper eten weg, dat zijn meer kleine restjes vd borden dan resten uit de pan.

 5. Wij zijn met 2 volwassenen en 2 grote honden. Ik doe 1x per week boodschappen. Vooraf maak ik een planning voor de warme maaltijden voor die komende week. We gooien zelden eten weg. Restjes die te klein zijn om te bewaren voor ons, meng ik onder de korrels van de honden, vinden ze altijd heerlijk. 🙂 En een keer in de maand hou ik een kookdag in het weekend voor een grote pot soep, spaghettisaus, lasagne etc. Dat vries ik in voor de drukke werkdagen waarop ik echt geen zin heb om te koken. Gelukkig is koken voor mij ontspanning, dus bereide maaltijden of zakjes etc kopen we niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.