Kun jij een week geen vlees eten?

Kun jij een week geen vlees eten?

Eigenlijk ben ik al een beetje laat met de aankondiging, maar deze week is het de Nationale Week Zonder Vlees. Het is de eerste keer dat deze week gehouden wordt en het initiatief is bedoeld om mensen wat minder vlees te laten eten. Want: elke dag vlees eten is niet meer van deze tijd.

Besparingen bij geen vlees eten

Als je een week geen vlees eet, dan bespaar je behoorlijk. Misschien niet direct op je eigen rekeningen, maar wel op ‘de wereld’. Voor de productie van een dagelijkse portie vlees is bijvoorbeeld 1476 liter water nodig. Door een week geen vlees te eten, bespaar je bijna 7 maanden douchewater.

Ook in de CO2-uitstoot maak je verschil: een week geen vlees eten bespaart de uitstoot van 114 km autorijden. Ik weet overigens niet wat ik dan schokkender vind; dat je die besparing realiseert, of dat de uitstoot van auto’s zo enorm is. Om deze CO2-uitstoot weer te corrigeren, heeft een boom 7 maanden de tijd nodig.

En daarnaast bespaart het natuurlijk ook nog vlees. Over een week gezien kan dat bijvoorbeeld het verschil tussen een levende of een dode kip zijn.

Bespaar je ook geld?

Of je ook geld bespaart tijdens zo’n week, hangt een beetje af van wat je normaal gesproken doet. Koop je normaal gesproken de kiloknallers en ga je nu voor de vegaburgers? Dan denk ik dat je boodschappenbonnetje zelfs nog wel wat duurder uit kan pakken.

Kies je normaal voor het biologische vlees en eet je nu wat meer champignons, eieren en falafel? Dan denk ik dat je wel goedkoper uit kunt zijn.

Lees ook: Een maaltijdplanning maken

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Meedoen?

Hoewel ik het een geweldig initiatief vind, denk ik niet dat ik me speciaal ga aanmelden. Ik eet al niet speciaal heel veel vlees en vind het ook niet erg om het vaker te laten staan. Ik denk niet dat een week echt veel verschil gaat maken in mijn denken daarover.

Wél vind ik het supergoed dat ze hier wat extra aandacht aan besteden; voor veel mensen is het normaal om elke dag vlees te eten, maar is het nu echt nodig? En is het ook echt gezond? Ik denk dat een paar dagen zonder ook prima voor je is. Misschien nog wel beter. Bovendien is al het vlees dat wij kopen biologisch, dus ik weet ook dat een beetje minder een leuke bijwerking heeft op het boodschappenbudget.

Mocht je wel mee willen doen, dan kun je je nog aanmelden. Je krijgt dan een handig magazine, vol recepten om die week door te komen. Dat klinkt overigens wél weer heel handig 😉 Ook Scoupy springt handig in op deze week; die geeft je nu een gratis maaltijdmix voor een dagje geen vlees plus gratis rijst!

Eet jij veel vlees? En wat zou voor jou een goede reden kunnen zijn om wat te minderen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

15 Comments
 1. Eet al meer dan 180 weken geen vlees meer, tis zo makkelijk (zelf voor en verstookte vlees eter die ik was). Mis het niet eens! En mijn lijf (en de planeet) is er zo blij mee 🙂
  En voor iedereen die zegt dat ze het “niet kunnen”, gelul, je wil gewoon niet. Zeg dat dan 😉

  1. Goed bezig! Dan zijn de douchebeurten die jij de wereld al bespaard hebt amper meer te tellen! En inderdaad, dit is net als met zoveel dingen: niet kunnen, of niet willen 🙂 Wordt vaak door elkaar gebruikt, maar is toch écht iets anders!

 2. Ik vind het een goed idee deze week. Hoop dat mensen zich realiseren dat ze vlees niet nodig hebben. En na die week kiezen voor minder vaak vlees eten, dat zou al enorm schelen.
  Ik zit in een fb groep over zuinig leven en dat posten de mensen vaak berichten over wat ze eten. Bijna alle dagen vlees en dan ook nog van het bewerkte soort, zoals wordt en schnitzels en zo.
  Ik eet nu sinds een jaar vegetarisch op twee keer vis eten na. Als je dingen als vegaburgers koopt ben je idd niet goedkoper uit. ik eet meestal peulvruchten, noten en eiwitrijke dingen als Quinoa. Zuivel eet ik niet, op enkel wat geraspte harde kaas na. Een volgende stap is dat ook te laten staan en eieren maar daar hik erg tegen aan.
  De rest van het gezin eet wel vlees, hooguit drie x per week en bio, lokaal ingekocht.

 3. Prima als mensen geen vlees eten, ik ben zelf vegetarier (wat neer komt op voornamelijk veganistisch met heel matig ei en kaas) dus ik juich dit alleen maar toe. Het lijden van de dieren in de vleesindustrie komt echter niet aan de orde en dat vind ik apart. Is dat omdat mensen daar doof voor geworden zijn en ze dus andere argumenten nodig hebben? Ik denk zelf dat we in dat opzicht nog niet genoeg geinformeerd zijn met zijn allen. Je eet lijden en teveel mensen sluiten daar nog steeds hun ogen nog voor.

 4. Ik doe zeker niet mee aan deze aktie, eet overigens niet iedere dag vlees of vis. Dit is omdat ik eigenlijk wel goed vind, dat de mensen in het algemeen beter nadenken over het vlees wat we kopen in supermarkten. Zelf haal ik mijn vlees voornamelijk bij een boer weg, die zelf het vlees slacht en weet ik hoe goed deze dieren het hebben gehad. Zo eet ik ook geen vlees van jonge dieren.

 5. Ik eet zelf al bijna een jaar vegetarisch, dus voor mij is dit inmiddels gewoonte 🙂 Ik ben echter niet gestopt met vlees eten vanwege het dierenleed, maar omdat ik nogal heftig op hormonen reageer en er in veel vlees natuurlijk een hoop rotzooi zit. Hoewel ik totaal geen moeite meer heb met het laten staan van vlees mis ik af en toe nog wel een lekker kroketje of een pizza salami.

 6. Ik ben meer vegetarisch en veganistisch beginnen eten. Ik ban vlees niet volledig maar ik eet het zo weinig mogelijk.

 7. Ben ik dan zo’n uitzondering? Ik eet zo goed als iedere dag vlees. Ik kan makkelijk zonder hoor, maar ik vind het gewoon heel erg lekker. Daar durf ik best voor uit te komen. Ben aan de andere kant ook echt een dierenvriend. Misschien voor sommige niet te rijmen, maar het is echt zo. Moet wel zeggen dat ik in ieder geval wel de echte kiloknallers en zo absoluut laat liggen. Vlees wat wij eten heeft wel een goede afkomst. Daar bestel ik het speciaal voor.

 8. Ik vind het een super goed idee om met zn allen 1 week geen vlees meer te eten. Ik ben wel een echte vlees liefhebber! Daar is naar mijn mening niks mis mee

 9. Een week geen vlees, heb er totaal geen moeite mee omdat ik nu ook al weinig vlees eet.
  Vind het ook goed dat er aandacht voor is, zo kweek je bewustzijn dat vlees niet nodig is om een gezond te leven. Vooral de ouderen onder ons denken nog steeds dat vlees noodzakelijk is voor je gezondheid en hebben geen of weinig kennis hoe ze een vegetarische maaltijd kunnen bereiden.

 10. Ik vind het een goed initiatief. Wij eten steeds vaker geen vlees en eigenlijk is er niemand in het gezin die daar dan bezwaar tegen maakt. Maar heel eerlijk vind ik af en toe een stukje vlees ook best wel lekker

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.