Beleggingsupdate maart 2018

Beleggingsupdate maart 2018

In februari werd een behoorlijke correctie ingezet, wat ook invloed had op de waarde van mijn beleggingen. Hoewel het natuurlijk verleidelijk is om juist dan regelmatig even te kijken hoe het gaat, heeft dat niet zo heel veel zin. Dan heb je er namelijk een dagtaak aan, terwijl ik me juist op de lange termijn richt. Maar: één keer in de maand even checken en een update verzorgen, dat is natuurlijk niet zo erg. En daar zijn we nu alweer aan toe!

Actuele stand van zaken

Ik doe nog steeds het meeste via mijn beleggingsrekening bij DeGiro. Die opende ik in 2016 en bevalt me nog steeds erg goed; voldoende mogelijkheden voor wat ik wil, lage kosten en overzichtelijk.

Als je zelf ook overweegt om een beleggingsrekening te openen, dan kan ik je DeGiro zeker aanbevelen. En als je dat via deze link doet, dan sponsor je LekkerLevenMetMinder.nl ook nog een beetje. Dat is weer goed voor je karma-punten 😉

Tot zover mijn (overigens 100% oprechte) enthousiaste mededeling.

De actuele stand van zaken dus. Vorige maand doken de cijfers het rood in. Ik stond toen ineens op een totaalbedrag van ruim 23 euro in het rood. Het gekke was: een week later was het weer 80 euro in het groen (ja, ik heb nog een keer gespiekt).

Mijn aankopen

Afgelopen maand stortte ik weer 275 euro op mijn rekening. Daarvan kocht ik 3 x VWRL, Vanguard FTSE All-World UCITS ETF. Voor 4 stuks had ik net niet genoeg, dus ik heb nog wat geld over dat er de volgende keer weer bij kan.

De keuze voor deze VWRL was ingegeven door het feit dat VTI en VXUS via DeGiro (tijdelijk?) niet meer verkrijgbaar zijn, omdat de documentatie voor die fondsen nog niet beschikbaar is in het Nederlands. Nu zou dat binnenkort weer anders kunnen zijn, dus ik houd het in de gaten, maar op het moment van kopen (en schrijven) was dat nog niet zo. Bij Binck bieden ze deze opties momenteel overigens nog wél aan. Dat onderzoeken staat uiteraard op mijn lijstje.

De combinatie van VTI en VXUS is vrij populair als beleggingsstrategie, omdat je dan bijna kunt rekenen op een goed rendement, een goede spreiding én het heel overzichtelijk is.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Het rendement

Vorige maand zat er zo’n €2750 in mijn account en stond ik per saldo ruim 23 euro in de min. Inmiddels is mijn account gegroeid tot bijna 3000 euro en sta ik nog bijna 12 euro in de min.

Minder dan vorige keer, maar ik heb wel gezien dat dat elk moment kan veranderen.

Beleggingsupdate Maart 2018

Als ik kijk naar de totale resultaten, dan is dat vrij duidelijk: 11 van de 15 dingen die ik heb staan momenteel op een totaalresultaat in de min. Bij de één gaat het dan om een totaal van 22 cent, maar er zitten ook hogere dalers bij.

Aandachtspunten voor komende maand

Voor komende maand verwacht ik eigenlijk niet veel dingen anders te doen dan nu. Ik ga ervan uit dat de schommelingen die nu aan de gang zijn nog wel even duren. Volgende maand komt er weer een keer 275 euro in mijn potje bij. Het enige wat ik daarvoor hoef te bedenken is of ik het volledig in VWRL steek, of dat ik ook een deel steek in het fonds dat het eigenlijk al vanaf het begin ontzettend goed doet.

Gelukkig heb ik nog een paar weken om daar over na te denken 🙂

Daarnaast wil ik me komende maand verdiepen in de mogelijkheden die BinckBank biedt. Dat was ik al eerder van plan, maar het was er tot nu toe niet van gekomen. En aangezien ze nu nog een leuke actie hebben waarbij je 200 euro transactietegoed krijgt, lijkt me dit nu wel een goed moment.

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

21 Comments
 1. Ik beleg al langer, dus ondanks de correcties sta ik bij Meesman nog flink positief. Ook daar natuurlijk flink ingeleverd. Bij Degiro (waar ik sinds april 2017 beleg) ook inderdaad flink in de min maar ik schrik er niet meer van. Dat geld is voor de lange termijn. Ik kijk iedere dag even en ben van plus € 1200 naar, na de correctie, naar min € 1200 gegaan. Dit is alweer deels gecorrigeerd. Op dinsdagochtend sla ik een PDF van de stand van het moment op bij beide rekeningen, dat vind ik zelf prettig. Verder blijf ik iedere maand een vast bedrag inleggen, hoe de beurs ook staat. Ik verkoop niets, ik heb trouwens alleen indexfondsen.

  Met ingang van juli (dan komt er een groen deposito vrij) ga ik balanceren, 20 % cash en 80 % belegd. Over 6 jaar hoop ik met stoppen te werken. Ik zorg dan in ieder geval voor 2 a 3 jaar cash leefgeld op de rekening. Mijn horizon is dus nu nog tussen de 6 jaar en tot het geld op is. Ik krijg op 60 een deelpensioen en op 67/68 een volledig pensioen. Het geld zal dus steeds langzamer op gaan. Ik heb er wel vertrouwen in.

  Wat ik er het heerlijke aan vind, is dat ik mezelf niet afhankelijk heb gemaakt van de overheid of mijn pensioenfonds. Ik heb zelf het heft in handen genomen om eerder te kunnen stoppen. Als ik eerder begonnen was met deze strategie had ik nog eerder kunnen stoppen, maar deze gedachte brengt me natuurlijk niets. Ben erg blij dat ik dit zo heb kunnen doen en over een paar jaar dus ook een leuk samengesteld pensioen heb. Niet om op de bank te gaan zitten maar om verder te gaan met mijn vrijwilligerswerk wat ik 10 jaar doe en kijken wat ik nog meer wil doen met mijn verworven vrijheid.

  Fijn dat jij al eerder dit soort stappen kunt nemen. 🙂

  1. Ik word altijd zo vrolijk van deze reacties 🙂 Jij hebt het gewoon heel goed uitgedacht en doet het gewoon! Koop jij ook steeds bij dezelfde indexfondsen bij, of heb je daar een bepaalde spreiding in? En ga je na dat moment van balanceren ook verder op die manier sparen en beleggen, dus dat je de cash steeds op 20% houdt en het beleggingsdeel op 80%?

   1. Ik koop nu ook steeds dezelfde als die jij noemde. Deze is al zo breed gespreid dat ik het niet nodig vind om nog verder te spreiden. Ik heb ook indexfondsen die momenteel niet aangekocht kunnen worden in portefeuille. Die laat ik gewoon staan en hoop ik in de toekomst weer bij te kunnen kopen. Bij Meesman koop ik momenteel niet omdat de kosten daar hoger zijn. Wat er staat laat ik staan, maar wellicht heroverweeg ik dat nog wel. Misschien verkoop ik een deel als ik ga balanceren of hevel het geheel over naar mijn andere beleggingsrekening, daar ben ik nog niet uit.

    Als ik in juli ga balanceren ga ik dat hierna ieder kwartaal doen. Tegen mijn zestigste ga ik dus genoeg geld vrijmaken om 2 a 3 jaar levensonderhoud te kunnen bekostigen. Ik weet niet welk deel van mijn ingelegde geld dat dan is omdat ik maar globaal kan berekenen wat mijn beleggingen dan waard zijn. Ik weet wat ik ieder jaar inleg, maar ik weet natuurlijk niet wat de groei (of het verlies) zal zijn.

    Ik was vroeger niet zo wijs hoor. ? Ik heb in de loop van de jaren veel opgestoken en gelezen en zo mijn strategie bepaald. Ik ben niet van het speculeren maar zit dus wel voornamelijk in aandelenindexfondsen wat op zich ook risicovol kan zijn als de beurs sterk keldert. Ik hoop het door periodieke aankopen te middelen.

 2. Leuk om te lezen hoe je het beleggen ervaart.
  Ook hier gingen de beleggingen een beetje (flink) heen en weer de afgelopen weken, tijdens de dip van begin februari heb ik nog wel extra bijgekocht waardoor ik toch snel weer in het groen was. Verder blijf ik gewoon maandelijks bijkopen, het plan is om dat de eerstvolgende 15 jaar nog vol te houden 🙂

  1. Haha, same here 🙂 Gewoon stug bijkopen. Misschien dat ik wel elke maand een klein beetje meer in mijn cash reserve op de beleggingsrekening houd, zodat ik inderdaad ook bij kan kopen op het moment dat de markten weer dippen. Dan staat het er toch al.

 3. Leuk om te lezen hoe het met jouw beleggingsperikelen gaat, we zijn immers ongeveer tegelijkertijd gestart – hoewel ik iets meer ingelegd heb vorig jaar.

  Ik heb sinds oktober of november niks meer gekocht en ik denk dat dat één van de redenen is dat ik na die correctie van een paar weken geleden in de plus gebleven ben. De waarde van mijn portefeuille blijft overigens erg schommelen: tussen de plus 250 euro en plus 500 euro.

  Een andere reden voor mijn positieve rendement is Netflix. Ik heb in juli twee aandelen gekocht en de waarde van die aandelen is verdubbeld….

  De rendementen die ik heb via BND zijn ook wel bijgesteld. Ik zat op 8=9% en zit nu op 6%. Nog steeds dikke prima, natuurlijk.

   1. Ja die aandelen blijven maar in waarde stijgen…! Was ook wel een beetje op logica dat ik die aandelen kocht. Zo van: in NL zijn al veel mensen over maar de rest van de wereld nog niet en er lijkt vooralsnog niet echt een alternatief te zijn die bij het grote publiek bekend is.

    Ik heb ook een paar maanden voor de Olympische Spelen Nike gekocht. Je hoort immers altijd dat dat evenement een goede reclame is voor de verschillende sporten.
    De waarde van Nike is ook gestegen, maar niet zo spectaculair als Netflix….

 4. Ja die aandelen blijven maar in waarde stijgen…! Was ook wel een beetje op logica dat ik die aandelen kocht. Zo van: in NL zijn al veel mensen over maar de rest van de wereld nog niet en er lijkt vooralsnog niet echt een alternatief te zijn die bij het grote publiek bekend is.

  Ik heb ook een paar maanden voor de Olympische Spelen Nike gekocht. Je hoort immers altijd dat dat evenement een goede reclame is voor de verschillende sporten.
  De waarde van Nike is ook gestegen, maar niet zo spectaculair als Netflix….

  ASML is ook zo’n bizarre stijger trouwens…

 5. Ja die aandelen blijven maar in waarde stijgen…! Was ook wel een beetje op logica dat ik die aandelen kocht. Zo van: in NL zijn al veel mensen over maar de rest van de wereld nog niet en er lijkt vooralsnog niet echt een alternatief te zijn die bij het grote publiek bekend is.

  Ik heb ook een paar maanden voor de Olympische Spelen Nike gekocht. Je hoort immers altijd dat dat evenement een goede reclame is voor de verschillende sporten.
  De waarde van Nike is ook gestegen, maar niet zo spectaculair als Netflix….

  ASML is ook zo’n bizarre stijger trouwens… En Galapagos doet het ook best goed.

   1. Galapagos werd door meerdere goeroes getipt. En ASML had ik zelf bedacht op basis van lekenwijsheid… ??

    Ik las ergens ooit het motto dat je alleen aandelen moet kopen van bedrijven waarvan je begrijpt wat ze doen. Dat leek me wel een goede….
    En verder blijf ik weg van de overduidelijke milieuvervuilers als SHELL.

    Hoe kies jij je individuele aandelen?

    Misschien moet ik eens een blogje schrijven over dit thema….

 6. Ik snap eigenlijk maar weinig van het hele aandelengebeuren, maar ik wíl het wel snappen. Heb je wellicht tip waar ik heldere info voor de absolute dummie kan vonden?

 7. Leuk om te lezen! Bij mij is het de afgelopen maand een beetje hetzelfde verlopen. Wel nog een klein resultaat kunnen boeken omdat ik mijn VTI en VXUS combinatie heb verkocht met winst. Nu een betere spreiding in mijn portfolio met onder andere VWRL waarbij ik ook wat obligatie ETFs heb aangekocht (bedrijfs & overheidsobligaties), deze spreiding miste ik eerder nog. Voelt wel goed dat ik het nu heb omgegooid. Nu fingers crossed voor een fijn dividend in maart! 🙂

  1. Dat zou mooi zijn, een fijn dividend! Ik wil graag inderdaad nog iets meer dingen waarop ik dividend krijg, dat is nu redelijk beperkt. Het lijkt me heel mooi om dat inkomen ook langzaam te zien groeien. Heb jij daar toevallig nog goede tips voor?

 8. Ik denk dat je al goed op weg bent door elke maand 275 euro in te leggen 😉 Het bouwt zich vanzelf op, zijn niet echt geheime trucjes voor denk ik. Wel zijn er ETFs zoals iShares Euro Dividend UCITS (ISIN: IE00B0M62S72) welke relatief veel dividend geven, gemiddeld zo’n 3,5 – 4% van de aanschafwaarde.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.