Beleggingsupdate Februari 2018

Beleggingsupdate Februari 2018

Tot nu toe ging het aardig goed met mijn beleggingen. Na een eerste aarzeling (die overigens zo’n 10 jaar geduurd heeft), vroeg ik me al meerdere keren af waarom ik hier niet eerder mee begonnen was. Ik zou bijna zeggen dat ik daar nu het antwoord op heb. Met een knipoog dan, maar daar vertel ik straks wel over.

Actuele stand van zaken

Ik beleg voornamelijk via mijn beleggingsrekening bij DeGiro. De rekening zelf is gratis en veel van de producten die ik gebruik zijn óf gratis óf met hele lage kosten aan te schaffen. Wel zo fijn. Toen ik begon met beleggen, nam ik één beslissing: ik ga voor de lange termijn. Ik laat me niet gek maken!

Of zijn dat er twee?

In ieder geval: ik besloot niet dezelfde fout te maken als veel anderen en me niet gek te laten maken door eventueel verlies. En ik krijg nu de kans om dat principe ook écht vol te blijven houden.

Wat is namelijk het geval: er is een stevige correctie aan de gang. Gelukkig komt die niet helemaal onverwacht en weet ik inmiddels dat het erbij hoort. Tot zo ver gelukkig nog geen paniek dus.

Het rendement

Laten we eerst even kijken naar de verschillen ten opzichte van de vorige update. Toen had ik zo’n €2500 in mijn portefeuille en stond ik op ruim €38,18 winst. De maand ervoor was dat overigens nog dik € 104.

Nu staat er inmiddels zo’n €2750 op mijn rekening, maar dat is niet de waarde van mijn portefeuille. Die staat namelijk voor het eerst sinds ik ben begonnen in de min!

Beleggingsupdate februari 2018

En even voor je beeldvorming: amper een week geleden stond ik € 110 in de plus.

Het kan dus hard gaan!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Waar komt dit door?

De markt is veranderlijk, dat is een feit. Waar deze daling helemaal exact aan ligt, is dus moeilijk te zeggen. Een aantal factoren lijken in ieder geval een rol te spelen:

 • De inflatie neemt toe en daar maken beleggers zich zorgen over
 • Het ruime monetaire beleid van de Federal Reserve (het Amerikaanse stelsel van centrale banken) lijkt mogelijk sneller afgebouwd te worden dan verwacht, wat ook zorgt voor spanningen
 • Lonen in Amerika stijgen flink en hoewel dat goed nieuws is, is de verwachting dat dat weer tot lagere aandelenprijzen gaat leiden.

Volgens experts hebben we momenteel te maken met een lichte schrikreactie en een gezonde correctie op de eerdere stijgingen (die behoorlijk stevig waren!).

Ze verwachten dat de markt ook nog wel even volatiel blijft, maar er moet straks wel een keer een bodem aankomen. Vooralsnog is er dan wel sprake van een stevige daling, maar de brede S&P 500 zit bijvoorbeeld nog steeds op hetzelfde niveau als een maand of twee geleden.

En nu?

Zoals ik al eerder aangaf: ik zit erin voor de lange termijn. En voor die groep mensen is er één ‘waarheid’: The stock market is always going up.

Dankzij mijn eerdere ervaringen met de Bitcoin (je weet wel, die van €16000+ naar €5000 is gekelderd), ben ik inmiddels redelijk panic proof. De bitcoin had ik vanwege hoge kosten, bubbel-effect en traagheid al uit mijn portefeuille gebannen, maar de rest is toch ook zeker gehalveerd.

Het voordeel hiervan is wél dat ik precies bevestigd heb gezien wat ik het laatste jaar heb gedacht: het is vaak het beste om een beetje afstand te nemen en je niet te laten leiden door angst of gekte. Dan doe je dingen die je meestal geld kosten.

Ik zet mijn gewone strategie dus gewoon door en blijf elke maand € 250 inleggen in mijn beleggingsportefeuille. Nu is alles weer een stuk goedkoper, dus dat is alleen maar gunstig. En het kan een maand duren of 7 jaar, maar die koersen gáán weer omhoog! Daar ben ik van overtuigd. En voorlopig hoef ik toch nog niet met pensioen, dus ik heb nog even 😉

Genoeg naar overvloed

En begrijp me niet verkeerd: natuurlijk zie ik mijn portefeuille ook liever in de groene cijfers. Ik kan het alleen inmiddels wel anders bekijken dan dat ik een paar jaar geleden zou hebben gedaan. Dan had ik gedacht: ‘Verlies! Ik houd niets over! Ik word arm!’ en waarschijnlijk al het geld eraf geplukt of het beleggen gestaakt. Nu realiseer ik me dat als ik dát doe, ik dus nooit verder kom. Dan mis ik straks ook de groeimomenten weer en laat ik nu kansen schieten. En dan zet ik nooit die trein van ‘genoeg’ om naar ‘overvloed’.

Eigenlijk voelt het wel heel prettig, dat ik het nu met een bepaalde afstand en rust kan bekijken. Ik zou bijna zeggen: ‘volwassen’ 😉 Ook wel eens fijn!

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
 1. Ik ging met m’n index fondsen van 550 in het groen naar -200 in het rood. Ook de sterker wordende euro en zwakke dollar speelden hierin mee.

  Wel even spannend, maar ik doe er verder niks aan. Gewoon maandelijks blijven inleggen. Inmiddels is de boel al weer een klein beetje opgekrabbeld.

 2. Ik stond 500 euro in de plus, nu 675 in de min, 1175 naar beneden dus.
  jammer maar ik beleg alleen met wat ik kan missen.
  In mijn” hier mag ik mee beleggen potje” zit nog 1000 euro
  ik vraag me af of t nu een goed moment is om bij te kopen…

  1. Dat is altijd een beetje de vraag; wat is het dieptepunt? Ik denk zelf dat de markt niet echt heel goed te timen is, vandaar mijn keuze om elke maand gewoon in te leggen. De afgelopen maanden kocht ik dan (blijkt nu) wat duurder, en de komende periode koop ik dan in ieder geval goedkoper dan afgelopen maanden. Op die manier vlak je de impact van koersverschillen een beetje uit. Misschien een idee om ook zo te werk te gaan met je potje? Dus dat je het een beetje verdeelt?

   1. Bij mij ging er behoorlijk wat af, maar gisteren kwam er weer 100 euro bij. Nu weer 25 euro eraf. Lekker aan het fluctueren…

    Ik had wel wat gekocht, als ik geld had kunnen vrijmaken. Maar dat zit er bij mij op dit moment niet in. Ik denk ook niet dat “de markt timen” een kwestie is van zwart of wit. Als je de boel verschrikkelijk ziet stijgen even je geld vasthouden en dan een maand later, bij zo’n dipje, pas kopen.. mwah daar zie ik weinig kwaad in.
    Al je aandelen verkopen of kopen bij dergelijke fluctuaties,,,, dán wordt het echt gokken.

    1. Ja, dat is inderdaad – denk ik dan – ook een prima idee. Misschien ga ik daar inderdaad wel even iets meer naar kijken; dan houd ik het geld gewoon nog even in dat cash funds-gedeelte als ik echt denk dat het stevig stijgt. Goed idee!

     Ik hang nu trouwens de hele ochtend wat rond 13 euro in de min.

 3. De schade is dan best beperkt gebleven 😉 en inderdaad zolang je niets doet is er niets aan de hand.

  Hier heel kort rode cijfers maar al snel kleurde het weer groen. Nog even snel wat bijgekocht ook, wie A zegt moet ook B zeggen ten slotte. Geen idee of het een dieptepunt is, maar ik kreeg in ieder geval bijna 10% korting tov 2 weken geleden! Die daling is in ieder geval niet voor mijn rekening en het dividendrendement is ook 10% hoger.

  1. Haha, slim! Mijn ‘koopmomentje’ is eigenlijk altijd aan het einde van de maand, dus daar wilde ik maar aan vasthouden. Die 30 euro-nog-iets die ik nog in cash funds heb zetten denk niet echt meer zoden aan de dijk 😉

   Ik sta nog niet helemaal weer in het groen, maar hij blijft wel weer omhoog gaan. Zou dit het dipje dan al geweest zijn?

   1. Ik heb geen idee en dat maakt me ook niet zoveel uit 😉

    Er zijn een fors aantal bedrijven dat op torenhoge waarderingen staat, hoe je er ook naar kijkt. Daar blijf ik vanaf.

    Ook niet bijkopen als het fors stijgt kan net zo goed gevaarlijk zijn, als ‘ie wel doorstijgt moet je alsnog duurder instappen en heb je dus al een hoop rendement gemist. Bij ETF’s zou ik dus vooral lekker maandelijks inleggen. Die dip kun je pas achteraf zien, en als je die wel vooraf aan ziet komen moet je vooral professioneel gaan beleggen 😉

 4. Ik vind mijn DeGiro portefeuille al helemaal niet interessants sinds ik ook speculeer in cryptocurrencies. Het rendement en verlies, zit nog in de plus, is lachwekkend.

  Maar nu is het inkoop tijd en juist met iets meer als je nog in de beleggingen zit.

 5. Ook bij mij zijn er behoorlijk wat k’s in mijn portefeuille afgegaan. Toevalligerwijs had ik vorige week woensdag voor de dobbel een put optie februari Aex 550 gekocht. Kwestie van geluk dat de daling daarna begon. Dat compenseerde het verlies enigszins. Persoonlijk hou ik mijn kruit droog tot onder de 500, komen we daar onder dan zal ik af en toe wat gaan kopen, blijven we er boven dan koop ik niet bij. Verkopen? Absoluut niet.

 6. Gelukkig zal de koers op korte termijn naar alle verwachting weer goed gaan stijgen. Zo’n grote dip heeft ons even een stress lesje geleerd en we hebben tegelijkertijd ook vele aandelen met grote korting kunnen kopen 🙂

  1. Hier staat hij inderdaad ook alweer in het groen 🙂 De volgende keer dat dit gebeurt, zorg ik inderdaad dat ik even een extra potje heb om wat bij te kopen. Nu doe ik dat steeds op vaste tijdstippen, maar het is juist mooi om ook op dit soort momenten je kans te grijpen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.