#FreedomFriday: Waarom ik van gemiddeld niet blij (meer) kan worden

#FreedomFriday: Waarom ik van gemiddeld niet (meer) blij kan worden

In Nederland hebben we een beetje een ‘zesjescultuur’, zoals ze dat soms kunnen noemen. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. En gemiddeld is prima. Dat heb ik óók heel lang gevonden. Het leuk doen op school, maar niet structureel tienen halen. Het leuk doen met werk, maar geen miljonair worden in een paar jaar. Wat rommelen, maar vooral niet teveel risico lopen. Gewoon, gemiddeld. En dat staat me steeds meer tegen.

Gemiddeld is niet fijn

Het voelt bijna een beetje vreemd om hardop te zeggen dat ik niet meer blij kan worden van gemiddeld. Maar dat heeft best een goede reden. Ik ging namelijk eens kijken naar een aantal statistiekjes en kwam tot de volgende ontdekking over de gemiddelde Nederlander van mijn leeftijd. Die:

 • sport 1 tot 4 uur in de week en komt daarmee vaak niet eens op het ‘verplichte’ halve uurtje per dag
 • heeft matig overgewicht
 • rookt 9 sigaretten per dag
 • drinkt 5,1 glazen alcohol per week
 • verdient bruto 30.523 euro per jaar (netto ongeveer 2000 euro per maand)
 • werkt zo’n 33 uur per week
 • heeft (zonder hypotheek) per huishouden zo’n 11.000 euro schuld
 • kijkt per week zo’n 21 uur tv
 • leest per jaar gemiddeld 6,3 boeken helemaal uit
 • spendeert 2 uur per dag op social media

En met die combinatie, heb je dan – als gemiddelde Nederlander van mijn leeftijd – een levensverwachting van 84 jaar.

Nou, dat worden nog 51 lange jaren…

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

‘Gemiddeld’ is goed gezelschap, of niet?

Het idee was altijd, dat je met ‘gemiddeld’ altijd goed zat. Je steekt aan geen enkele kant gek af bij andere mensen, valt dus niet op en kunt mooi een beetje je dingetje doen.

Maar als ik kijk hoe die gemiddelde Nederlander eruit ziet, dan word ik daar eigenlijk helemaal niet blij van.

Ik wil niet veel meer tv kijken en social media-stalken, dan dat ik boeken lees. Ik wil geen overgewicht hebben. En ik wil meer bewegen dan dat halve uurtje per dag. En ik wil die beweging niet teniet doen door vervolgens te gaan roken of drinken.

Oh, en ik zit ook niet te wachten op schulden én wil eigenlijk wel meer verdienen dan die 2000 euro netto in de maand. En bij voorkeur voor een kortere werkweek dan ‘gemiddeld’.  There, I said it.

Lessen in ‘afwijken’

In een hoop van deze dingen wijk ik al redelijk af van de gemiddelde Nederlander. Gelukkig maar, zal ik zeggen. Maar ik merk wel dat ‘gewoon doen’ diep ingebakken zit.

En ook al heb ik geen overgewicht, rook ik niet en heb ik geen schuld, zijn er nog meer dan genoeg dingen die mijn leven ‘gemiddeld’ maken. Dus hoe kom ik daar vanaf? Dat past wel in #FreedomFriday, dacht ik. Want hoe doen de echt vrije mensen dat?

In mijn zoektocht kwam ik een lijstje tegen met gewoontes van self-made miljonairs die ook nog eens gelukkig zijn. Wat blijken die te doen? Ze:

 • jagen hun eigen dromen na en niet die van een ander
 • oefenen als ze ergens goed in willen worden
 • vertrouwen niet blindelings op passie of motivatie; die brengen je maar tot op een zeker punt
 • stoppen nooit met proberen, ook niet als het een keer misgaat. Of 1000 keer.
 • zijn zuinig, maar kunnen daardoor vaak wel meer genieten van de dingen waar ze hun geld wél aan uitgeven
 • roddelen niet. Want dat is zonde van je tijd en vaak ook nog eens slecht voor relaties.
 • lezen om te leren, het liefst ten minste 30 minuten per dag
 • experimenteren en zoeken net zo lang tot ze iets vinden dat werkt
 • vragen om feedback van anderen en overwinnen hun angst voor kritiek
 • ze maken een blueprint van het leven zoals zij dat graag willen. Want: als je niet weet hoe je ideale leven eruit ziet, hoe moet je er dan ooit komen?

Wat kan ik hiervan leren?

Als ik in de #FreedomFriday-categorie een andere website bespreek, dan vraag ik me altijd af wat ik van die specifieke website kan leren. In dit geval is die vraag ook heel valide.

Nu ik me realiseer dat ik niet ‘gemiddeld’ wil zijn, wat zijn dan dingen die ik anders kan doen?

Met het lijstje van de miljonairs kan ik best even vooruit. Ik heb mijn eigen dromen redelijk in beeld, maar een goede blueprint die ook visueel is, zou nog een extra stapje in de goede richting zijn.

Het vragen om feedback is ook iets wat ik moeilijk vind, maar toen ik dat onlangs deed (zie: Ik heb jullie hulp nodig!), vond ik het effect echt GEWELDIG. Dus dat dat goed is, kan ik alleen maar beamen. Dat ga ik dan ook vaker doen.

Zuinig ben ik meestal wel. Ik zou willen zeggen dat ik nooit roddelde, maar dan lieg ik en da’s ook niet goed. Ik ben me er wel meer bewust van en dat scheelt.

Maar mijn grootste oefenpunt is denk het dingen doen, nooit stoppen met proberen, leren en experimenteren en gewoon oefenen. Het is niet erg om ergens een beginner in te zijn; als je nooit een beginner bent, dan word je ook nooit een expert.

Vandaag heb ik mijn make-over, dus dan doe ik meteen iets waar verschillende dingen in samenkomen: een eigen pad volgen, gewoon iets proberen, experimenteren en vragen om feedback (advies) van anderen. Weer een stap in de richting van niet-gemiddeld; ik ben benieuwd naar het effect!

Hoe zit dat met jou? Vind jij gemiddeld goed genoeg?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. Ik snap je motivatie, maarre…waarom zou je bewust willen proberen om af te wijken? Als je het fijn vindt om precies 33uur per week te werken of 5.1 glazen alcohol te drinken, dan ga je toch niet veranderen omdat iedereen het doet?

 2. Zo bezien klinkt gemiddeld niet zo fijn. Dat is veel tijd voor tv en sociale media! Die sigaretten hoef ik ook niet, net als het gemiddelde gewicht (of eetpatroon). Zelfs het werk en inkomen niet 😉 Het is fijn om je leven in te richten zoals je zelf wil, ook al wijkt dat af van de norm, en begrijpen veel mensen het niet en klagen ze liever over hun eigen leven. Dat is ook iets dat de gemiddelde persoon graag doet 🙂

 3. Ik probeer vanuit mezelf keuzes te maken… en toch zie ik veel van wat ik doe en kies terug in de CBS-trends. (getrouwd op gemiddelde leeftijd, kind op gemiddelde leeftijd, gescheiden na gemiddelde relatieduur; ZZP-er in de trend, samen gaan werken met andere ZZP-ers in de nieuwe trend,…; Nieuwe relatie na gemiddelde tijd dat mensen alleen zijn na een scheiding). Dankzij dit bericht weet ik dat ik ook het gemiddeld aantal uren per week werk. Schijnbaar worden we meer beinvloed door onze omgeving dan we denken/ willen.
  Roken en drinken doe ik gelukkig niet. TV kijken ben ik mee gestopt (overigens ook toen die trend opkwam bleek achteraf) en Social media geeft me te veel onrust, dus slechts zeer beperkt. Fijn te weten dat ik toch niet helemaal gemiddeld ben 🙂

  Grotjes Puckie

 4. Wat een intrigerend onderwerp en vraag! Zoals jij gemiddeld beschrijft klinkt het niet zo prettig, maar voor mij is gemiddeld ook tevreden zijn met wat er is. En dan vind ik gemiddeld zijn prima.

 5. Gemiddeld zoals hier omschreven ben ik ook niet, en wil ik ook niet zijn. Ik lees gelukkig meer, en kijk veel minder tv en social media. Ik heb niet eens een tv. (scheelt al heel veel tijd)

  Meer proberen en doen lijkt me wel heel leuk en goed voor me! Uit mijn comfortzone is wel een stap vooruit.

  Ik zou graag ook iets meer verdienen zodat ik andere doelen kan behalen. Doelen die niet standaard zijn als ik naar mijn ‘doorsnee’ leeftijd kijk.

 6. Ik schrik er eigenlijk wel van, om eerlijk te zijn. Waar heb jij je info vandaan, het CBS?

  Ik ben ongeveer even oud als jij en herken letterlijk niets van dit “gemiddelde” bij mijzelf of mijn leeftijdsgenoten. Okee, behalve het sporten dan 😉

  Dus nee, roken en drinken en overgewicht hebben en daarmee gemiddeld zijn, daar zit ik toch niet zo op te wachten hoor. Terwijl ik wel altijd zeg: doe maar normaal, dan doe je gek genoeg. Maar mijn beeld van wat normaal is, is volgens deze cijfers vertekend. Hmmm ik ga er eens verder over nadenken.

 7. “vroegah” deed ik mijn best om alles te vermijden wat naar “burgerlijk” riekte.

  Daarna overkwam het leven me en liep ik als vanzelf op sommige punten volledig uit de pas. Ik bedoel: liften, vage baantjes als illegale straatverkoopsters (van niet illegale zaken als sieraden ;-0 ), een eigen bedrijf, sportklimmen, winterkamperen, als alleenstaande vrouw moeder worden etcetera. Veel van die keuzes werden als avontuurlijk gezien, ik zag het gewoon als de enige manier om vakantie te kunnen betalen / eenzaamheid te ontwijken / geld te verdienen / kinderwens te vervullen…. Maar ik moest wel een dikke huid ontwikkelen en had vaak saaie gesprekken over mensen die me steeds dezelfde vragen stellen (nee er bestaat niet zoiets als een fotoboek waaruit je de perfecte zaaddonor kunt selecteren…).

  In de tussentijd leerde ik waarderen waarom veel mensen allemaal dezelfde keuzes maken. Zeker de in mijn ogen truttige keuzes ontdekte ik. Bloembollen in de tuin, bijvoorbeeld… En zelfs die binnenspeeltuin snap ik tot op zekere hoogte (als er een geluidarme ruimte is waar moeders boeken kunnen lezen).

  Mijn tussen-conclusie is dat het soms goed is om “af te durven wijken” omdat het je veel brengt, al waren het maar levenslessen.

  Ik ben benieuwd waarin jij zou willen afwijken en waarom, want afwijken om het afwijken lijkt me niet de moeite waard.

  Wel goed om die levenwijze van self made miljonairs eens op een rijtje te zien staan. Nee. Zo ver ben ik nog niet, haha!

 8. Word altijd een beetje kriegel van woorden als de gemiddelde , men, alle , allemaal en iedereen. Ook bij onderzoeken zogenaamd onder alle Nederlanders , waar het meestal op neerkomt is dat men een kleine groep mensen ondervraagt heeft en dat dan vertaald naar ruim 17 miljoen mensen. Negen van de tien keer kan ik me dan niet vinden in de uitkomst van zon onderzoek en zegt het helemaal niets over mijn koopgedrag, beleving van iets of mijn bestedingspatroon, inkomen enz. Ik zeg leef zoals jij leven wilt en doe wat jij doen wilt zolang je er maar geen kwaad mee doet of anderen benadeelt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.