Vooroordelen over (geen) geld

Vooroordelen over (geen) geld

Op BNNVARA wordt momenteel de serie Typisch Wielepôlle uitgezonden. Dit is een docuserie over verschillende bewoners in de wijk Wielepôlle in Leeuwarden. Een achterstandswijk, die bij sommigen ook bekend zal zijn uit de serie Probleemwijken. Elke week komen er een paar bewoners in beeld, die vertellen over hun leven en een aantal dagen gevolgd worden. Ook horen we van mensen die aan de hulpverleningskant betrekken zijn bij de wijk. Wij kijken het graag: het geeft een mooi inkijkje in de (belevings)wereld van anderen. Tegelijkertijd bevestigt het ook weer een hoop vooroordelen over (geen) geld. Maar is dat nu écht hetgeen dat je uit zo’n serie moet halen?

Wat zijn vooroordelen over (geen) geld?

In de afgelopen jaren zijn er al veel verschillende documentaires gemaakt over en onderzoeken gedaan naar armoede en rijkdom. Ik heb even een rondje gemaakt langs de verschillende ‘vooroordelen’ die daaruit naar voren komen.

Vooroordelen over het niet hebben van geld:

 • Dan ben je vast lui
 • Of je kunt niet met geld omgaan
 • Het is in ieder geval je eigen schuld
 • Je zou wél geld hebben als je niet zoveel zou roken en/of drinken
 • Dat is het gevolg van domme keuzes
 • Je hebt gewoon pech gehad

Maar ook ‘rijke’ mensen doen het niet snel goed. Er zijn ook een hoop vooroordelen over het wél hebben van geld. Denk aan:

 • Rijke mensen zijn graaiers
 • Als je geld hebt, dan heb je dat gekregen ten koste van een ander
 • Je hebt gewoon geluk gehad
 • Rijke mensen zijn gierig en hebben niets over voor een ander
 • Jij hebt tóch genoeg, dus kun je ook wel een hoop voor een ander betalen
 • Je doet vast wat crimineels
 • Rijke mensen weten precies hoe ze belasting moeten ontduiken en worden zo nog rijker
 • Rijke mensen kennen geen tegenslagen

In een land als Nederland zijn we in theorie allemaal best rijk. Toch klagen we graag. De één vindt dat hij teveel moet betalen, terwijl de ander vindt dat hij te weinig krijgt.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Ik heb ze zelf ook wel…

En ik moet zeggen: ik merk dat ik zelf ook wel een paar (voor)oordelen heb. Hoewel ik mijn best doe om niet te oordelen, lukt me dat niet altijd. Als ik dan iemand de ene met de andere sigaret aan zie steken en diegene hoor zeggen: “Ja, we hebben nu gewoon geen geld meer om te eten”, dan denk ik onbewust toch: van het tientje dat je tegenwoordig kwijt bent voor een pakje shag, kun je ook een paar dagen eten.

En als één van de bewoners dan wat bozig is omdat ze ‘maar één opleiding vergoed krijgt‘, denk ik ook wel: de meeste mensen moeten hun opleiding zelf betalen.

Bovendien heb je het hier over mensen die van allerlei kanten hulp krijgen, terwijl er dus ook nog een groep werkende armen is, waar ik dan toch nét even wat meer mee te doen heb. Overigens is het niet zo dat iedereen in die docuserie niet werkt; er zijn er meerdere met een baan. Maar over het algemeen vind je hier niet de allerrijksten van het land.

“Het bezit van de rijken…”

Tijdens mijn kleine onderzoekje naar vooroordelen over (geen) geld kwam ik een mooi Turks spreekwoord tegen: “Het bezit van de rijken en de mond van de armen maken je moe.”

Ik lees daarin: richt je maar gewoon op jezelf. Maak je niet druk om wat ‘rijken’ hebben en luister niet naar wat ‘armen’ te zeggen hebben over jou of over die rijken. Je weet nooit hoe het is om in de schoenen van een ander te staan.

Voor mij als niet-roker is het bijvoorbeeld heel makkelijk om te denken: laat die shag staan. En voor iemand die gewend is dat overal ‘potjes’ voor zijn, is het misschien makkelijk om te denken dat geld voor andere mensen komt aanwaaien.

Ik weet het niet. En eigenlijk maakt het me ook niet uit. Of zou het me niet uit moeten maken. Het is zó makkelijk om te veroordelen of veroordeeld te worden en je hebt er helemaal niets aan. Je bent daarmee namelijk alleen aan het vergelijken en daar voel je je vrijwel altijd slechter door. En als je je beter voelt ten opzichte van een ander, dan is het natuurlijk ook niet goed.

Natuurlijk is het makkelijk om hier een soort ‘afzeikpost’ van te maken. Maar tijdens het (eerste, leuke!) gesprek met mijn business coach was iets blijven hangen. Acties van mensen die je triggeren, zeggen vaak meer over jou dan over die mensen. En daar kun je weer wat van leren. Wat zou ik bijvoorbeeld kunnen leren van mijn eerste reactie op de mensen in dit soort programma’s? En hoe kan ik dat ombuigen naar iets positiefs?

Ik ga er eens wat bewuster over nadenken en op die manier de volgende afleveringen kijken. Want hoewel ik de meeste mensen uit de serie liever niet verantwoordelijk maak voor mijn budget, denk ik wél dat er op andere vlakken van ze te leren is.

Merk jij wel eens iets van vooroordelen over (geen) geld?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments
 1. Ik merk dat ik ook wel eens vooroordelen heb ja. Nou hoor ik zelf ook officiëel nog bij de arme groep, al heb ik het volgens mij een stuk beter dan veel anderen. Maar toen we nog bij de voedselbank liepen was ik altijd blij dat we binnen waren, want er waren altijd wel wat die in de rij buiten stonden (binnen was erg weinig ruimte) en die nog even een sigaret opstaken. Wij zaten niet zo heel ver onder de bovengrens voor de voedselbank, en ik moest er niet aan denken dat daar nog geld van roken af zou gaan. Dan is niet oordelen nog best lastig, al probeer ik het wel. Ik weet ook zeker dat er mensen zijn die over ons oordelen, en ik heb andersom weer geleerd om dat meer los te laten. Ik leef mijn leven, zij het hunne, en iedereen heeft dingen waar ze tegenaan lopen.

 2. Naar mijn gevoel wel. Al waren het maar de onuitgesproken vooroordelen die je wel voelt. Ik schreef er al eens een blog over (Hoe wij ons huis bij elkaar spaarden). Het gaat over interne en externe attributie. De manier waarop mensen het gedrag van anderen en zichzelf verklaren (in feite zijn dat vooroordelen).

  Je beschrijft je eigen vooroordelen, maar ik ben nu eigenlijk ook wel benieuwd of je te maken hebt gehad met oordelen van anderen ten opzichte van jouw situatie, want dat mis ik in dit stukje.

  Maar dank je wel voor de leuke kijktip. Ik ga het eens kijken.

  O, en bij je opmerking over dat acties van anderen je triggeren meer over jou zegt, dan over anderen, herkende ik als de theorie van de kernkwadranten van Ofman. Als je je hiervan bewust bent, kun je best veel over jezelf leren :-).

 3. Wat een goed geschreven artikel! Het is zeker een punt om over na te denken. Dat met de sigaretten herken ik heel sterk bij mezelf, ik snap niet dat mensen daaraan beginnen en vind het pure geldverspilling (en je gezondheid…), maargoed, iedereen zijn eigen keuze, en ik snap ergens ook wel weer dat dat op zo’n moment als je in een diepe put zit misschien je enige lichtpuntje is?

  Zelf merk ik ook wel dat anderen over mij oordelen. Bijvoorbeeld was ik 1 van de weinigen op werk die niet voor de leaseauto had gekozen, en dus het leasebudget bij mijn salaris opkwam. Iedereen was daar jaloers op en zei dat ik daardoor wel lekker kon sparen… Ja tuurlijk, maar ik laat dan ook wel een auto staan.. Dat vergeten vaak mensen even.. Altijd twee zijden van dezelfde munt he 😉

  Sterk ook je stuk over minder oordelen over anderen en bij jezelf te blijven. Dat is een goede manier om door het leven te gaan denk ik 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.