Samenwonen: wat moet je regelen?

Samenwonen: wat moet je allemaal regelen?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om te samenwonen. Waar ‘vroeger’ veel van de financiële zaken al geregeld werden door te trouwen, moet je nu vaak zélf aan een aantal dingen denken. Daar kwamen wij ongeveer anderhalf jaar geleden achter, toen we zélf gingen samenwonen. Wij hebben inmiddels zo’n beetje alles geregeld, maar daar ging wel wat tijd overheen. In dit artikel lees je bij welke dingen je toch écht even stil moet staan als je wilt samenwonen.

Huis

Als het goed is, ga je samenwonen in een huis. Maar van wie is dat huis? Delen jullie een koop- of huurhuis? Of staat het op naam van één van de twee? Als het huis op beide namen staat, dan dragen jullie allebei evenveel verantwoordelijkheid voor het huis én de lasten. Ten minste, als de hypotheek (bij een koophuis) óók op beide namen staat.

Als je intrekt bij iemand, dan kan het handig zijn om zelf wat extra te sparen (bij een koophuis, als de ander dus eigenlijk waarde in het huis opbouwt, maar jij niet) of ingeschreven te blijven staan bij de woningbouw (bij een huurhuis, zodat je wel punten blijft sparen).

Zelf ben ik ingetrokken bij vriend, in zijn koophuis. Omdat hij een relatief lage hypotheek heeft en er ook nog niet zo lang woonde, hebben wij ervoor gekozen alle kosten 50/50 te delen. Het bedrag dat ik dan meebetaal aan zijn rente en aflossing staat niet in verhouding tot wat ik anders voor een eigen huis zou betalen. Bovendien willen we straks toch wat voor ons samen hebben en dan komt die aflossing ook weer 50/50 terug.

Lees ook: Twijfelmomentje: toch aflossen op de hypotheek?

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Samenlevingscontract

Als je gaat samenwonen, dan ga ik er voor het gemak even vanuit dat je niet direct ook kiest voor trouwen of een geregistreerd partnerschap. Dan heb je nog steeds twee keuzes: je regelt niets of je gaat een samenlevingscontract aan.

Als je niets regelt, dan hoeft dat in principe geen probleem te zijn. Het wordt alleen lastig op het moment dat één van jullie iets overkomt, of de relatie in onrustig vaarwater komt.

Om wél vast te leggen wat er in zo’n geval moet gebeuren, sluit je een samenlevingscontract af. In de eerste instantie hadden we hier helemaal niet speciaal aan gedacht. Voor ons is alles wel helder en we hadden niet het idee dat we daar – als het ooit nodig zou zijn – niet uit zouden komen.

Toen we echter net een paar maandjes samenwoonden, kregen we het nieuws dat vriend aan zijn hart geopereerd moest worden. En dat er ook een kans was dat hij het niet zou redden. In de eerste instantie wilden we er toen nog niet echt aan, maar vriend vond het sowieso een prettiger idee als er wél wat geregeld was. En zelf dacht ik eigenlijk ook: hij is voor mij de logische eerste erfgenaam, maar als ik dat niet regel, dan is hij dat wettelijk gezien niet.

Dus maakten we toch de gang naar de notaris. Wij vulden online vast een hoop documenten in, zodat we bij de notaris alleen maar hoefden te tekenen. Kostenplaatje: 395 euro. Daarbij hadden we dan ook meteen allebei een (heel basic) testament. Het samenlevingscontract maakte van ons fiscaal partners en het testament zorgde ervoor dat we ook erfgenaam van elkaar werden. Dit heeft ook weer impact op de erfbelasting die de ander zou moeten betalen.

Gelukkig is de operatie goed afgelopen, maar het is wel fijn om te weten dat we dit vast geregeld hebben.

Samenwonen en geld

Ook niet onbelangrijk: hoe zit het met de geldzaken? Als je gaat samenwonen, is het fijn om te weten hoe de ander ervoor staat en wie voor wat gaat betalen. Deel je alles 50/50? Verdient de één meer of minder en gaat alles naar rato?

Het makkelijkst is om samen een budget op te stellen voor de gezamenlijke kosten. Dan weet je hoeveel jullie samen in moeten brengen, om de kosten te kunnen betalen. Daarna kun je kijken naar wat dan de beste verdeling is. Een gezamenlijke rekening kan daarbij heel handig zijn.

Wij hebben hierin gekozen voor gemak: we doen alles gewoon 50/50. Ik heb mijn salaris gelijkgetrokken met dat van vriend, zodat we allebei evenveel binnenkrijgen. Dan maken we allebei hetzelfde bedrag over naar de gezamenlijke rekening, waarvan we de rekeningen betalen en samen sparen. Wat er verder aan beide kanten overblijft, dat is onze eigen zaak.

Let op: Ik hoor regelmatig verhalen van mensen waarbij de ene partner de vaste lasten (inclusief de woning) betaalt en de andere partner de boodschappen. Hierbij is het heel belangrijk om in de gaten te houden dat – als het om een koopwoning gaat – de partner die de boodschappen betaalt niets opbouwt. Als je niet getrouwd bent of andere afspraken op papier hebt gemaakt, dan sta je helemaal met lege handen op het moment dat het misgaat.

Ik zal niet met vervelende statistiekjes gaan strooien, maar zelfs als je denkt: mijn relatie eindigt nóóit, dan moet je hier écht goed over nadenken. Je staat namelijk óók met lege handen bij het overlijden van je partner!

Als je in een situatie zit waarbij je niet hetzelfde verdient of niet gezamenlijk eigenaar bent van een huis, overwegen om ten minste hetzelfde bedrag dat aan aflossing betaald wordt, apart te zetten. Zo bouw je ook vermogen op, zonder dat je per se een huis hoeft te hebben.

Verzekeringen combineren

Bij een rondje langs de vaste lasten, hebben we ook gekeken naar de verzekeringen; is er iets te combineren? Met de auto kun je bijvoorbeeld voordeliger uit zijn als je meerdere auto’s op één polis hebt en een reisverzekering voor twee personen is goedkoper dan twee reisverzekeringen voor twee personen.

Wij combineerden onze reisverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en de rechtsbijstand en bespaarden daarmee een paar tientjes per maand. De autoverzekering lieten we even zo, omdat mijn auto zakelijk is.

Handig om te weten: als je meerdere auto’s op één polis hebt, komen de schadevrije jaren op het conto van de verzekeringnemer; degene die op de polis staat. Splitsen bij bijvoorbeeld een echtscheiding is niet mogelijk. De verzekeringnemer kan ze wel officieel overdragen aan de ex-partner.

Pensioen

Heb je pensioen? Of heeft je partner pensioen? Dan is het handig om elkaar aan te merken als partner; dan kom je namelijk in aanmerking voor het partnerpensioen. Dit is het enige puntje dat wij nog moeten regelen. Partnerpensioen wil zeggen dat in het geval van overlijden de partner (een deel van) het pensioen van de pensioengerechtigde krijgt. Anders ‘verdwijnt’ dit op de grote hoop. Dat is natuurlijk zonde; je hebt er immers steeds voor betaald.

Moeilijk schijnt het niet te zijn; alleen even het pensioenfonds opbellen en dit doorgeven. Ben je geregistreerd partner (of getrouwd)? Dan is dit automatisch al geregeld. Sommige pensioenfondsen accepteren ook samenlevingscontracten, maar als je dat hebt, is het handiger om dit gewoon ook even handmatig aan te melden.

Wist jij dat je deze dingen moest regelen als je gaat samenwonen? En wat is wat jou betreft het allerbelangrijkst om geregeld te hebben?

Samenwonen: dit moet je regelen
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

14 Comments
 1. Wij zijn een jaar na het samenwonen al getrouwd, dus wij hebben hier nooit naar gekeken.
  Ik was ingetrokken in zijn huurappartement en we hadden ons samen ingeschreven bij de woningbouw voor een eengezinswoning die we al snel kregen.
  Nu hebben we samen gekocht en we zijn voor een bedrag van €100.000 per persoon verzekerd.
  Daar moet dan de begrafenis van betaald worden maar wat er overblijft kan afgelost worden op de hypotheek zodat de achterblijver lagere maandlasten heeft.
  Sowieso lossen we extra af op de hypotheek zodat het straks op 1 loon te dragen is én mijn man is ondernemer dus wij willen de hypotheek aflossen voordat hij de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt (hij is 48 nu)

   1. Apart afgesloten inderdaad, deze verzekering hadden we ook al toen we nog huurde.
    Vanwege de looptijd (tot 2030) hebben we met het kopen van het huis wel geprobeerd een nieuwe verzekering af te sluiten, maar ik ben hiervoor afgewezen.
    Dus laten we deze voorlopig doorlopen en gaan we gewoon sparen en aflossen, dan is het tegen die tijd misschien wel niet meer nodig om te verzekeren.

    1. Dat zou mooi zijn, als het niet meer nodig is! Ik heb er zelf ook eentje apart afgesloten en die loopt nu ook nog door, ook al heb ik geen hypotheek meer. Voelt toch op een of andere manier wel prettig om in geval van nood wat extra’s achter te kunnen laten. En omdat ik hem op mijn 29e ofzo heb afgesloten, was het ook niet eens zo heel duur.

 2. Ik vraag me af: in het geval dat jij beschrijft bouwt vriendinlief toch ook niks op. Ze lost mee af aan het huis van haar vriend. Het is zijn huis. Als ze uit elkaar gaan is het van hem, als hij het verkoopt is het geld ook van hem. Ik zan toch kiezen voor de boodschappen denk ik 🙂

  1. Als ik in die situatie zou zitten, dan zou ik het redelijk vinden om minimaal het bedrag dat de partner aan aflossing betaalt, apart te kunnen zetten. Dan bouw je namelijk ook wat op. Nu zie je vaak dat één partner (die vaak minder verdient) de boodschappen betaalt, maar verder relatief weinig overhoudt om te sparen. Lijkt ‘eerlijk’ en ‘logisch’, want de ander heeft al meer kosten. Daar is ook wel wat voor te zeggen, maar verstandig vind ik het weer niet.

   Trouwens wel goed dat je dit even aanstipt, want dan heb ik dat in de tekst niet duidelijk genoeg aangegeven. Zal ik nog even aanpassen!

   1. Hi Adine, ik weet niet precies wat je bedoelt met ‘apart zetten’, misschien kun je dat dan ook nog uitleggen in je blog :-). Er is ook moeilijk om iets algemeens over te zeggen de situaties kunnen zo verschillen. Ik zou ook nog wel wat meer willen weten over samenvoegen van de verzekeringen. Ik zit vooral te dubben met rechtsbijstand omdat ik niet zo goed weet of het makkelijk is om over te stappen van verzekering en of samenvoegen in dit geval voordelig is.

    1. Ik zal er nog een keer een wat uitgebreider blogje aan wijden, dat is misschien wel handig! In principe bedoel ik dan gewoon dat diegene dat op een eigen spaarrekening zet. En qua verzekeringen; waar zit je momenteel? In principe is overstappen vaak niet zo moeilijk, maar met rechtsbijstand is het wel even opletten op de voorwaarden. Ik geloof dat ik daar binnenkort óók maar eens in moet duiken 😉

     1. Goed idee en dan schrijf je daar een mooie blog over en ben ik ook weer wijzer. Ik moet mijn verzekering bellen maar zie er tegenop dus stel ik het uit. Kun je daar eens wat over schrijven: uitstelgedrag? Onderwerpen genoeg haha.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.