Samenwonen om kosten te besparen

Samenwonen om kosten te besparen

‘Vroeger’ ging je samenwonen als je al een X aantal jaar samen was. Dan was dat de volgende stap, zoals ze dat zo mooi noemen. Tegenwoordig lijkt een relatie van een paar weken al genoeg reden om bij elkaar in te trekken. Voor de één zal dat zijn omdat hij of zij weet dat het met de ware is, maar voor ruim een vijfde van de jongeren heeft liefde daar maar bar weinig mee te maken. Daar gaat het gewoon om geld!

Goedkoper

Want: samenwonen is goedkoper dan alleen wonen. Je kunt de hoogste lasten (huur, elektriciteit etc.) namelijk delen! Volgens een Amerikaans onderzoek was dit voor maar liefst 22% van de mensen tussen de 18 en 34 jaar oud dan ook de reden om samen te wonen. Bijna een kwart van die leeftijdsgroep denkt alleen helemaal geen kans te maken op de huizenmarkt. Van de stellen die al een huis hebben, denkt 27% dat ze daar niet eens zouden kunnen blijven wonen als ze niet samen waren. Bovendien geeft een groot aantal jongeren aan maar wat minder te socializen, om geld te sparen voor een eigen huis. Een klein deel besluit zelfs in te trekken bij één van de ouders.

[wp_ad_camp_3]

Not my cup of tea…

Hoewel wij nu beiden inderdaad veel geld besparen nu we samenwonen, zou ik niet om geld gaan samenwonen. Als je dat doet, kun je namelijk misschien ook sneller het idee hebben dat je niet meer weg kunt. Als het dan in je relatie niet meer goed gaat, dan lijkt me dat niet echt prettig. Hetzelfde geldt voor een huis met iemand kopen; in het verleden heb ik misschien wel te lang gedacht dat het onhandig was om dan de relatie te beëindigen, want ja: je hebt een huis. Nu bekijk ik dat wat praktischer; 1) niet zomaar doen, 2) iets kopen dat je ook beide apart kunt betalen en 3) het niet zien als grootste goed en gewoon weer apart gaan wonen als dat beter zou zijn.

Nu is dat hier gelukkig niet aan de orde, maar ik vond het best heftig. Ik weet dat huizen tegenwoordig best duur zijn, dat banken moeilijk doen met geld verstrekken en dat je zeker in bepaalde regio’s niet eens meer alleen kunt kopen. Tenminste, dat hoor je dan. Of dat betekent dat er écht niets is, of dat er niets is dat kant-en-klaar-af is zoals jij wilt, dat is me dan niet helemaal duidelijk. Gelukkig valt dat hier in Friesland nog mee. Als je per se wilt kopen, kun je hier gewoon nog wel wat leuke huisjes (en garageboxen) voor onder de €50.000 kopen.

Ben jij wel eens gaan samenwonen om het geld, of zie je dat ook om je heen? En wat vind je daarvan?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
  1. Dat familieleden gaan of blijven samenwonen om financiele redenen kan ik me nog enigzins voorstellen, maar ook dan moet je het redelijk goed met elkaar kunnen vinden. Bij elkaar intrekken alleen om de centen is een slecht idee denk ik. Betaal ik liever alles alleen. 😉 ik denk dat het vragen om moeilijkheden is en tja, kun je dan nog weg?

  2. Ik ben eigenlijk om praktische redenen gaan samenwonen. Ik kwam toch al zowat iedere dag bij haar over de vloer. We doen alles samen, ook boodschappen doen. Plus: ik moest m'n oude huis uit en ik mocht nog 5 jaar op de wachtlijst staan voor een goedkoop appartement in de randgemeente van de stad waar ik woon.

    Het scheelt enorm in de kosten, maar het voelt zo enorm goed. Ik ben erg blij dat ik ben gaan samenwonen. Ik kon wel mijn hele leven gaan LAT-ten, maar met haar wil ik 90-plusser worden.

  3. Wat een leuke huisjes voor dat geld. Ik zag het zo voor me, opknappen en dan rustig wonen.

    Wij zijn gesteld op onze rust en privacy dus met anderen in 1 huis, dat zie ik niet zitten. Dan woon ik liever klein maar zelfstandig.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.