Hier kun je heerlijk leven van een basisinkomen

Hier kun je lekker leven van een basisinkomen

In Nederland zijn veel zaken ontzettend goed geregeld. We hebben een mooi sociaal stelsel mét vangnet, we hebben de basics als schoon drinkwater, voldoende scholen, enzovoorts. Maar Nederland is niet speciaal heel goedkoop. Als je hier een basisinkomen zou hebben van 1000 euro, dan moest je toch nog wel een beetje creatief zijn om rond te komen. Bovendien had je dan waarschijnlijk een aantal van de sociale voorzieningen écht nodig. Maar dat is niet overal zo. Er zijn ook verschillende landen waarin het leven een stuk goedkoper is en waar je heerlijk zou kunnen leven van een basisinkomen.

Leven van een basisinkomen?

Momenteel hebben we nog niet echt een basisinkomen in Nederland. We hebben wel bijvoorbeeld de bijstand, maar ook daarvoor moet je voldoen aan bepaalde eisen. Bij een basisinkomen zou daar geen sprake van zijn. Een basisinkomen is een inkomen dat door de overheid aan elke burger/inwoner gegeven of gegarandeerd wordt, ongeacht de overige inkomsten of het verdere vermogen dat die burger heeft.

Het gaat hier om een onvoorwaardelijk inkomen.

In de afgelopen jaren is er veel gediscussieerd over het basisinkomen en zijn er ook mensen geweest die daar experimenten mee hebben gedaan. Meestal ging het dan om het leven van een basisinkomen van 1000 euro.

Voorstanders menen dat het een mensenrecht is, vinden dat er veel idealistische en sociale redenen voor zijn en denken dat basisinkomen onder meer zou leiden tot minder ziektekosten, een evenwichtigere arbeidsverdeling en minder armoede.

Tegenstanders denken dat te veel mensen juist stoppen met werken of bijleren en vinden dat het principieel onjuist is om niet te hoeven werken voor je geld (de uitzondering van niet kunnen daargelaten). Bovendien zou de financiering hiervan problematisch zijn.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Waar kun je lekker leven van een basisinkomen?

In Nederland kun je rondkomen met 1000 euro in de maand, maar een vetpot is het niet. Als zo’n basisinkomen ingevoerd zou worden en het onvoorwaardelijk was, dan zou je ook kunnen verhuizen. En dan zijn deze vier landen hele goede opties. Hier kun je stuk voor stuk lekker leven met zo’n 1000 dollar (ruim 800 euro) per maand.

Mexico

In Mexico zijn met name de woonkosten vrij laag. Voor ongeveer 200 euro heb je een leuk appartement en daar komt dan nog zo’n 50 euro bij voor gas/water/licht. In een restaurant betaal je voor een maaltijd zo’n 5 euro, dus thuis koken is nóg voordeliger. En een auto hoef je hier niet echt te hebben, want het openbaar vervoer is ontzettend goedkoop.

Als je niet helemaal gezond bent, is Mexico ook geen gekke keuze: de gezondheidskosten liggen hier een stuk lager dan bijvoorbeeld in buurland de VS. En de kwaliteit is vaak gelijk of zelfs nog beter!

Thailand

Ook Thailand is ontzettend betaalbaar. Voor een leuke woonruimte inclusief gas/water/licht en internet kun je hier al voor zo’n 400 euro klaar zijn. Ook hier is eten weer ontzettend goedkoop. Veel meer dan een paar euro per dag hoef je niet kwijt te zijn en dan heb je wél heel gezond én meer dan genoeg te eten.

India

Steeds meer bedrijven besteden hun werk uit aan mensen in India. Zij kunnen namelijk tegen ontzettend lage uurlonen werken. En niet omdat ze blij zijn met elk werk, maar omdat hun leefkosten heel laag liggen.

Voor een all-in woonplekje moet je hier rekenen op zo’n 250 euro. En dat is nog ruim gerekend! En ook hier kun je weer heerlijk eten voor hooguit een paar euro per dag.

Colombia

Als je net ‘Narcos’ gezien hebt, dan is Colombia misschien niet het eerste land waar je aan denkt als je ‘lekker leven’ hoort, maar het Colombia van nu is zeker niet meer het Colombia van toen.

Tegenwoordig vind je hier heel veel supermoderne steden en is het een aantrekkelijke plek voor onder meer expats. Voor een all-in plekje in de stad moet je hier rekenen op een kleine 300 euro per maand. Eten? Een paar euro per dag is méér dan voldoende. En als je dan toch niet aan het werk hoeft, dan maak je gebruik van het goed ontwikkelde ov-netwerk in de steden, waar je voor een enkeltje amper 50 cent afrekent…

Denk jij dat het basisinkomen er ooit zal komen? En als het mag, zou je dan overwegen om te emigreren, zodat je er wat ruimer van kunt leven?

Hier kun je heerlijk leven met een basisinkomen
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

23 Comments
 1. Als ik – zoals jij – bijna (of misschien wel helemaal geen) zaken zou doen via internet en (nog) geen kind zou hebben, zou ik een bestaan als “digitale nomade” zéker overwegen. Precies om de reden die jij noemt: je hebt weinig nodig om van te leven, dus je kunt óf veel minder werken, óf veel meer sparen zodat je vervolgens de rest van je leven (iets) minder zou kunnen werken.

  Waarom doe je dat eigenlijk niet? Een jaartje of zo…?!

  1. Dat lijkt me wel echt heerlijk, maar hoewel ik mijn werk inderdaad overal kan doen, kan vriend dat niet. Ik kan het eens voorstellen, maar ik denk niet dat die er wat voor voelt om zijn vaste baan (waar hij het naar zijn zin heeft) op te geven voor een jaar en daarna weer verder te zien… Ik had al wel eens een paar keer gepolst naar mogelijkheden voor een sabbatical/onbetaald verlof, maar dat zou voor hen weer niet werken, helaas.

 2. Hmm… doe mij maar Mexico, de medische zorg is daar ook erg goed in mijn ervaring. Nou weet ik niet, of het hotel voor mij nou een duurdere toeristen dokter had gebeld. Humor had ie trouwens wel, hij legde mij aan een maskertje met astma-medicatie en ging relaxed op m’n balkon een fijne Cubaanse sigaar zitten roken met de deur open.
  Alleen is veiligheid wel een puntje in Mexico.

  1. Ik heb me ook laten vertellen dat de medische zorg in Mexico erg goed is. Veel artsen gaan vanuit Amerika in Mexico aan de slag, omdat ze daar tegen veel lagere kosten kunnen werken én leven. En medisch toerisme is in de VS weer een groot ding, omdat ze zich daar blauw betalen aan medische zorg. Als het dan in Mexico minstens zo goed is, maar veel goedkoper, dan is de keuze snel gemaakt…

 3. Ik denk niet dat dat er ooit zou komen. Zou wel erg gemakkelijk zijn en dan zouden er zeker weten heel veel mensen zijn die niet meer gaan werken. Plus het zou ons sowieso dan extra belasting gaan kosten, want het geld moet ten slotte ergens vandaan komen. En of je dat nou moet willen..
  Maar ik zou er gemakkelijk mee rond kunnen komen. Ik ben nu zelf bezig met de hypotheek versneld aflossen. Stel dat de woonlasten maximaal 200 euro per maand zouden zijn, dan zou ik incl. goed sparen dus makkelijk rond kunnen komen van 1000 euro.
  Dit heb ik toevallig laatst uitgerekend wat ik nodig zou hebben als ik geen woonlasten meer zou hebben. Toen kwam ik dus uit op 800 euro per maand voor mezelf alleen (naar boven afgerond incl. sparen). Vond ik toch wel een goede motivatie om vooral heel hard door te sparen en extra af te blijven lossen zodat die maandelijkse kosten zsm omlaag gaan.

  1. Ik kan me voorstellen dat dat een goede motivatie is! Het geeft echt een hoop vrijheid als je weinig nodig hebt. Dan kun je zelf kiezen wat je wilt met werk; meer werken en meer geld, maar misschien minder tijd, of juist meer vrije tijd. 800 euro is een heel mooi bedrag om inclusief sparen van rond te komen!

 4. Ik denk dat een basisinkomen best betaalbaar is (uit de vele andere uitkeringen en toeslagen die dan niet meer hoeven te worden uitgekeerd, er is ook wel eens iemand geweest die het had berekend). En ik denk ook niet dat iedereen massaal zal stoppen met werken, tenminste ik zou zelf zeker meer uren dan nu besteden aan werk buitenshuis alleen beslist niet meer in mijn huidige functie (maar aan iets dat ik zelf leuk en zinvol vind) . Dus dat verwacht ik wel dat een probleem zal zijn: het “rotwerk” in bijv nachtdiensten ofzo dat veel mensen nu juist doen vanwege het inkomen, dat zal dan misschien lastig ingevuld kunnen worden. Veel banen (controleurs, uitkeringverstrekkers etc) zijn dan overbodig, maar dat wil niet zeggen dat die mensen dan opeens graag iets zinvols willen gaan doen als vuilnis ophalen ofzo. Ik denk niet dat het er komt, ik denk dat Nederlandse politici liever ons bureaucratische oerwoud van regeltjes en toeslagen houden, er wordt veel meer op de korte termijn gedacht dan op de lange termijn, waarvoor ik een basisinkomen best kansrijk vind. Jij merkt het nu misschien zelf in je experiment, dat je je blik echt verruimt omdat je je (eventjes) niet afhankelijk maakt van je baan/inkomen?

  1. Ik zie het inderdaad ook niet snel gebeuren. En wat je zegt: grote kans dat het ‘rotwerk’ blijft liggen. Ik weet om eerlijk te zijn ook niet of ik nu echt een voorstander ben. Natuurlijk is het lekker; als ik 1000 euro kreeg, dan had ik meer dan genoeg om mijn kosten te dekken, dus hoefde ik alleen aan het werk voor de extra’s. En dan zou ik juist veel makkelijker kunnen doen wat ik leuk vind en waarin ik denk dat ik iets kan bijdragen, dan puur iets wat ik doe om geld te verdienen. Ik denk dat dat wel voor meer mensen geldt. Of het dan werk voor henzelf is, of bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Maar ik denk wel dat er eerst dan een stevige overgangsperiode is; over het algemeen zijn we hier volgens mij helemaal niet gewend om niet te werken…

 5. Hoi Adine,
  Ik lees al wat langer met veel plezier je blogs. Deze raakt toch wel een wat gevoelige snaar bij mij omdat het m.i. onder andere gaat over waar tegenstanders van het basisinkomen bang voor zijn; dat het verstrekken van een basisinkomen leidt tot het individueel afwegen hoe mensen zo veel mogelijk voordeel kunnen verkrijgen voor zichzelf ten koste van zo min mogelijk nadeel (in dit geval zoveel mogelijk welstand voor zo laag mogelijke kosten). Hoewel dit nu met een ‘normaal’ inkomen ook zo is, staat er nu over het algemeen een dienst en een beloning tegenover (uitzondering en toeslagen daargelaten), waar de maatschappij profijt van heeft (althans, dat hopen we dan maar).
  Ik volg meerdere blogs over consuminderen, bewust leven, basisinkomen etc en vind het opvallend dat relatief veel mensen structureel of op een bepaald moment hun werk niet zinvol (meer) vinden. Ik krijg de indruk dat veel van deze mensen werkzaam zijn in de commerciële sector en ben benieuwd of deze gedachte klopt… Zelf ben ik werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg, ik baal ook weleens van mijn werk maar vind het over het algemeen zinvol. In mijn werkveld is de tendens meer en meer dat het bieden van werk/een baan de beste zorg is die je mensen met psychische problemen kunt geven. Het draagt bij aan structuur, zingeving, ergens bij horen… Ik vraag me dan ook af of het basisinkomen niet een Paard van Troje zou zijn. Waarbij de ‘als… dan’-gedachte speelt, die in de praktijk toch vaak blijkt tegen te vallen (als ik minder zou werken dan zou ik meer sporten ?). Wellicht wat vreemd commentaar en ik verwacht ook niet dat je antwoorden voor me hebt… Ben wel benieuwd naar je reactie en die van jouw volgers hierop.
  Groet

  1. Bedankt voor je uitgebreide reactie! Ik denk dat de mate waarin je zelf vindt dat je ‘zinvol’ (als in: dat het zin geeft, niet speciaal of het nuttig is) werk doet, bepaalt of je dat ook zou doen tegen een lager loon of zou blijven doen als je een basisinkomen kreeg. En ik denk ook wel dat mensen misschien meer op zoek zouden gaan naar dat soort werk, als ze al verzekerd waren van een basisinkomen.

   Misschien zou het juist wel goed zijn; mensen volgen dan meer hun hart en als ze dat doen, blinken ze denk ik ook meer uit in wat ze doen. Dat is goed voor de maatschappij.

   Tegelijkertijd denk ik dat het basisinkomen inderdaad wel wat risico’s met zich meebrengt. Want als je gewend bent om wat minder zinvol werk te doen en je krijgt ineens de kans om bijvoorbeeld 1000 euro gratis te krijgen. Is de kans dan ook niet aannemelijk dat je gaat proberen om gewoon met die 1000 euro rond te komen, zodat je meer tijd met je familie en vrienden door kunt brengen? Dat kan namelijk óók heel zinvol voelen voor je eigen leven. Tegelijkertijd kun je je dan wel weer wat onttrekken van ‘de maatschappij’.

   Je ziet het; antwoorden heb ik ook niet, en een heel duidelijke reactie volgens mij ook niet 😉 Als consuminderaar juich ik het ontvangen van gratis geld natuurlijk toe, maar als ondernemer heb ik er echt een hard hoofd in dat het een doordacht, haalbaar en realistisch plan is, voor de samenleving zoals we hem hier kennen.

 6. Dit klinkt allemaal heel aantrekkelijk, heerlijk leven van een basisinkomen in het buitenland. Er zitten echter nogal wat haken en ogen aan. Een land uit jouw rijtje wat ik wel eens overwoog is Thailand. Daar mag je als buitenlander echter helemaal geen grond bezitten. Dat maakt het niet onmogelijk er te wonen, maar zeker wel complexer. Mijn vrouw heeft een dubbele nationaliteit. Ik ben ervan overtuigd dat we hier nog weleens profijt van kunnen hebben.

 7. Nee, ik zou er niet voor emigreren. Het doet me denken aan de boeken van Sanne van Havelte! Daar leefden sommige personen ook bewust in het buitenland omdat ze daar goed rond konden komen en in Nederland niet!

 8. Ja vond ik ook een mooi bedrag! Doe mij die vrije tijd maar, dan is er tenminste ook genoeg tijd om te relaxen en genieten van de mooie dingen in het leven 🙂 ik werk om te leven en niet andersom 🙂

 9. Ik ook niet. Ik zie het meer als 2e huis in zo’n land. Heerlijk van november t/m februari. Officieel woon ik dan in Nederland en hoop aanspraak te kunne maken op een basisinkomen

 10. Zou graag willen weten hoe je rondkomt van €1000 euro, aan gezien de meeste huurwoningen €600 a €700 kosten. Dan heb je de zorgverzekering nog eens en uiteraard je andere verzekeringen je gas en licht. Waarvan wil je eten??. Met een basis inkomen vallen alle toeslagen weg. Dus wanneer je Niet meer wil of wanneer je niet kan werken dan kom je om van de honger. Dus voor mensen die alleen zijn en niet meer kunnen werken met het zorgstelsel van tegenwoordig gaan ernstige problemen krijgen. Want ook die mensen krijgen maar €1000.- ja het lijkt veel maar maar het is niets.

  1. Met een huurwoning in die prijscategorie lijkt me dat inderdaad heel lastig. Met een koopwoning (die je deels hebt afgelost), is dat misschien wel weer mogelijk. En het ligt er ook een beetje aan hoe je die inkomens krijgt. Als je met z’n tweeën bent en je krijgt 2000 euro, dan is dat natuurlijk ook weer een ander verhaal dan wanneer je alleen bent en alles van 1000 euro moet doen.

 11. Nou het lijkt mij wel wat hoor. Ben bijna 61 en 8 maand in de ww. Solliciteer en netwerk een slag in de rondte, doe om me niet te vervelen een paar dagdelen vrijwilligerswerk. Hoeveel kans dat al dat soliciteren nog een baan oplevert, hmmm, het loopt nu nog niet storm met de aanbiedingen (niets). Moed houden, positief blijven,maar wat zou het fijn zijn om een basisinkomen te hebben, zelf beslissen welk vrijwilligerswerk en hoeveel zou fijn zijn, nu moet je alles verantwoorden en tot mijn 67e (en 3 mnd ws.)

 12. Ik denk dat t een goed idee is. Maar dan stoppen we wel met alle toeslagen, subsidies, kinderbijslag en allerlei kwijtscheldingen van lasten. Dan is €1000 niet meer voldoende om van rond te komen. En uit al die potjes kunnen we dat basisinkomen betalen. Ik geloof absoluut niet dat mensen stoppen met werken. Heel weinig inkomen en veel vrije tijd. Dat wordt er dan niet leuker op. Ik denk wel dat meer mensen parttime gaan werken. Iets meer vrije tijd én nog n leuke aanvulling op je basisinkomen. Ik wil wel hoor. Ben t na 35 jr fulltime werken wel zat om iedere dag weer om 5u15 mn bed uit te komen. 3 dgn werken lijkt me heerlijk maar dat kan ik nu niet betalen. Met n basisinkomen wel en dan kan n ander die 2 dagen werken die ik niet meer werk. Op n paar uitzonderingen na allemaal ad slag. Wel zo eerlijk want dat is het nu totaal niet.

 13. Gaat niet lukken, ook al omdat dit een enorme aantrekkingskracht heeft op mensen over de hele wereld. Die willen hier dan gratis geld krijgen om te wonen. Bovendien heb je al de bijstandsuitkering. Dat lijkt mij al een basis inkomen.

 14. Leuk fantasietje, maar ik denk dat je geen recht hebt op een basisinkomen, als het er ooit zou komen, als je het land verlaat. Voor alleenstaanden zou 1000 euro zonder toeslagen niet genoeg zijn, maar als je met meerdere gezinsleden in 1 huis zou leven, zou het wel lekker zijn.Maar dan zullen ze wel weer iets verzinnen, zoals nu al de kostendelersnorm om dat binnen de perken te houden.

 15. jaja goedkoop leven in Thailand, ik ken mensen die er leven van 1200euro per maand geloof me maar dat hoort op met leven.
  En dan het belangrijkste ze zijn niet !!! verzekerd voor doctors kosten en ziekenhuisopname, zo n verzekering kost je ongeveer 300 tot 400 euro per maand!!!!!!!!
  Ook in Nederland vergeten veel mensen dat als je een basisinkomen zou invoeren dan ALLE subsidies ook verdwijnen, dus bv 1000euro basisinkomen en een huur van 550euro, geen subsidie meer, blijft niet veel meer over. En ga ik er maar even van uit dat ziekenfonds terugkomt

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.