Van zuinige maand naar zorgeloos leven

Van zuinige maand naar zorgeloze maand

Het is alweer bijna november en sinds een paar jaar is dat voor veel mensen een maand waarin zuinig aan gedaan wordt. Je hebt het misschien al eens langs zien komen: No Spend November. De regels verschillen vaak per persoon, maar over het algemeen wil het zeggen dat je in november alleen geld uitgeeft aan noodzakelijke dingen. Wat je bespaart, kan je dan door een dure maand als december heen helpen. Hoewel ik helemaal voor zuinig leven en zo’n zuinige maand ben, kan ik mezelf eigenlijk niet zo goed motiveren om hieraan mee te doen.

Waarom een zuinige maand?

Ik ben wel redelijk fan van zuinigheid. Het is niet leuk als het moet, maar het is wel fijn als je zelf een bepaalde controle hebt over je financiële situatie. En dat je weet dat je ergens in kunt snijden als je even iets krapper zit. De makkelijkste klap die je dan kunt maken, is bijvoorbeeld besparen op de boodschappen. Of voortaan je lunch niet buiten de deur kopen, maar van huis meenemen.

Een initiatief als No Spend November zou mij dus als muziek in de oren moeten klinken. Maar dat doet het dus niet. Ik vind het effect van een zuinige maand als No Spend November namelijk niet zo duurzaam. Het idee erachter is immers dat je een maand flink knijpt (en hier en daar wat vals speelt door je boodschappen vast vooruit te doen) en vervolgens de maand daarop losgaat. En dan denk ik: wat levert dat in vredesnaam op?

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Mijn favoriete zuinige maand

Nu heb ik op zich best wel zin in een zuinige maand. Ik weet dat ik de laatste tijd de touwtjes wat meer heb laten vieren en dat dat ten koste gaat van een ‘zorgeloze’ toekomst. Nu hebben we net de laatste tijd weer wat stevige rekeningen gehad, dus dat is een mooi moment om weer eens te kijken hoe het ervoor staat. En daarvoor vind ik een zuinige maand dan weer wél een mooi initiatief. Kijken of er toch ongemerkt weer wat onnodige uitgaven ingeslopen zijn. Zien of er inmiddels weer kansen zijn om de maandlasten wat verder te verlagen. Dingen waar je niet alleen in november de vruchten van plukt, maar ook daarna.

Want dat zou mij dichter bij mijn doel van financiële onafhankelijkheid brengen. Niet een soort financieel dieet van een maand, om daarna weer stevig te jojoën. Meer een soort check-in: zijn we nog op koers? En waar kunnen we eventueel wat bijsturen?

Leestip: 5 tips om te besparen op het kleinste kamertje

No Spend November – de alternatieve versie

Ik ga dus komende maand wel een bepaalde vorm van No Spend November doen, maar niet de ‘normale’. Wat staat er dan bij mij op de agenda?

♥ Mijn beleggingsportfolio nog beter inrichten met een goede verdeling (ben ik nu wat onderzoek naar aan het doen)

♥ Wél superzuinig met de boodschappen doen, zodat we uitkomen met de helft van het normale boodschappenbudget (want: de rest hebben we eigenlijk afgelopen weekend als ‘opgesnoept’ tijdens een uitje). Voor het gemak ga ik dat ook maar even een keer pinnen.

♥ Onze en mijn eigen afschriften eens goed doornemen en kijken wat er toch weer insluipt aan overbodige uitgaven/wat ook anders kan

♥ Bewuster bezig zijn met prioriteiten; welke stappen brengen me nu écht dichter bij mijn doel en wat is ‘ruis’? Minder doen, met meer effect dus.

En in dit geval is het uiteraard de bedoeling straks gewoon elke maand even een ochtendje de tijd te nemen voor deze activiteiten. Met uitzondering van de boodschappen dan, daarvoor houd ik straks weer het normale budget aan. Ook een uitdaging, want daar letten we nu eigenlijk meestal niet zo erg op.

Als ik er zo over nadenk, dan heb ik er wel zin in. De tijd vliegt ontzettend, en hoewel ik ontzettend blij ben met de nieuwe stappen die ik dit jaar gezet heb, weet ik dat ik me makkelijk kan af laten leiden door dagelijkse dingen. Als ik echter meer ‘afmeet’ aan of het bijdraagt aan ons ideale, zorgeloze leven, dan is daar ook nog heel wat in te winnen. En dat komt allemaal een stuk dichterbij door de focus erop te leggen.

Ga jij komende maand nog iets bijzonders doen? Een No Spend November, of je eigen variant erop?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

29 Comments
 1. Ik heb een paar weken geleden mijn uitgaves van een jaar op een rij gezet, en kwam er achter dat ik toch wel veel geld uit gaf aan kleding en eten. Ik wil de komende tijd gaan minderen en heb mezelf voor kleding op een lager budget gezet. In oktober is het me goed gelukt om onder mijn budget uit te komen en dat wordt ook mijn streven voor november. Het is inderdaad beter om te kijken waar je structureel op kan bezuinigen, dan 1 maand bezuinigen en dan weer los gaan.

 2. Een zuinige maand vind ik niet heel zinvol. Makkelijk zat, ik kan mijn boodschappengeld misschien wel tot 20% terugbrengen als ik besluit deze maand mijn voorraadkast en diepvries leeg te eten, maar dat is verschuiven van uitgaven. Wél nuttig: een kasboekje bijhouden met een aantal rubrieken, zodat je weet waar je geld naartoe gaat en kunt vergelijken met andere maanden en jaren. Elke maand opnieuw!

 3. Ik ben altijd al heel zuinig dus van 1 maand knijpen zie ik ook niet zo het nut in. Ik zoek altijd wel een nieuwe uitdaging en dit is bij mij nu: minder geld uitgeven aan boodschappen maar toch net zo gezond blijven eten. Wil ook meer zelf gaan bakken qua koekjes, want iets lekkers bij de koffie moet, iedere dag. 😉
  Wellicht kan ik nog wat nieuwe gewoontes aanleren.

  Wel gisteren uitgerekend wat mijn katten per maand kosten (ik heb er 5 sinds kort) en daar schrok ik toch wel een beetje van. Maar goed, hierop bezuinigen ga ik niet doen. Het was ook nooit de bedoeling dat ik er 5 zou hebben maar dat heb je soms als je als vrijwilliger op een asiel werkt. 😀 Nu ga ik door natuurlijk verloop weer wat minderen, een stuk of twee/drie is eigenlijk genoeg.

  1. Met dieren kan het hard oplopen ja! Maar daar heb ik idd ook nog nooit echt een bezuinigingsmethode voor gevonden. Ja, af en toe eens kijken of de dierenarts nog wel de beste optie is, voor mij bleek er bijvoorbeeld eentje in hetzelfde dorp te zitten die een wat minder chique ontvangstruimte had, maar wél minstens zo deskundig en een stuk voordeliger was. Dat is dan mooi geluk, maar dat moet je ook net treffen.

   Jouw uitdaging vind ik trouwens een hele mooie; minder uitgeven en minstens zo gezond blijven eten. Ik merk vaak wel dat het soms juist voordeliger is om gezond te eten, maar dan moet je idd wel een beetje ‘all-in’ gaan. De helft gezond en de helft ongezond is weer duurder.

   1. Ben inderdaad wel naar een goedkopere dierenarts gegaan maar het blijft een dure hobby. Gelukkig ben ik verder niet zo van het geld uitgeven en de dieren geven me veel plezier en ik kan ze een goed leven geven, dus het is het wel waard. Gewoon een paar minder is beter. 😉
    Wel uitgezocht hoe ik ze voordelig zo gezond mogelijk kan voeden. Vooral natvoer maakt het duur maar is zo belangrijk voor ze. Alleen brokken is goedkoper maar dat vind ik geen optie want niet gezond.

    Ik eet zelf al heel gezond maar laat nu ook de sporadische glaasjes wijn staan door de weeks. Verder, meer in bulk koken met goedkope ingrediënten van het seizoen. Dat scheelt allemaal.

 4. Wij geven structureel eigenlijk best weinig uit; minder kopen, minder snoepen en meer tweedehands.
  Als ik zuiniger aan zou willen doen dan zou ik nog minder snoepen maar zo af en toe een tony chocolonyreep is toch te lekker;)
  Wij koken al een paar jaar zonder pakjes en zakjes, drinken alleen met feestjes pakken sap/flessen. Wel verse thee, water en zelfgemaakte fruitsapjes/fruitwater. En sinds kort ook heel weinig vlees. Veel fruit en groente van de markt. En wat overige boodschappen bij de super of turkse groothandel in de buurt.
  Het begon allemaal vanwege gezondheidsredenen maar ik merk ook dat het scheelt in sjouwen en op de portemonnee.
  Ohja we hebben ook bewust geen eigen auto. Lezen liever een boek in de trein en voor ons als gezin is het ook zelfs goedkoper (weekendabbonnement).

 5. Deze aankomende maand moeten we echt even zuiniger aandoen vanwege wat extra niet geplande uitgaven. Dus echt alleen boodschappen halen en niets meer….we hebben, zoals het nu lijkt, ook niets nodig… Hopen dat we er door komen!

 6. Zelf hou ik eigenlijk niet echt bij wat we elke maand uitgeven. En zoals je zegt wat voor zin heeft het om 1 maand zuinig te zijn en de maand erna het dubbele uit te geven

 7. Zuinige maanden worden op sommige blogs wel erg gehyped, of het nou “no spend challenge” of “spaarchallenge” wordt genoemd, het is iedere maand wel wat.
  Ik wordt daar erg hakinhetzanderig van.

  De manier waarop jij het aanpakt spreekt me wél aan: opnieuw nadenken over prioriteiten, onbewuste uitgaven, beleggen etcetera.

  Toevallig had ik voor deze maand eenzelfde voornemen: een wat meer stil staan bij mijn uitgaven. Wat heb ik daar nu echt van nodig? Voor mij was het in 2013, toen ik net begon met behoorlijk streng budgetteren, behoorlijk inzichtelijk om bijvoorbeeld “boodschappen” te splitsen in “hardstikke nodig” “best luxe want kan ook voordeliger” en “totaal overbodig”.

  Denk bijvoorbeeld aan een simpel brood, een duur brood met heerlijke pitjes en dingetjes en dure A-merk crackers.
  En een basic shirt, een drie keer zo duur shirt en een shirt dat ik vervolgens nooit aantrek.

  Qua kleding zit ik dit jaar op gemiddeld 20 euro voor mezelf en (vooral) mijn (groeiende) dochter. Maar wat betreft boodschappen heb zomaar het vermoeden dat daar wel ’t één en ander te verbeteren valt.

  1. Die reactie heb ik er dus ook een beetje op. Ik wil best meedoen aan het een of het ander, maar dan moet het voor m’n idee wel zin hebben. Op deze manier heeft dat het voor mij wel; prioriteiten opnieuw bekijken en kijken waar ik onbewust nog de ‘fout’ in ga. Of eigenlijk: waar ik geld uitgeef aan dingen die het me eigenlijk niet waard zijn. Jij zit trouwens echt heel netjes qua kleding zeg! Ik weet niet of ik dat red! Trouwens dus ook een goede om eens naar te kijken…

 8. Best een goeie! In november minder uitgeven. Zou het wel willen proberen maar ik heb een goed excuus: baby komt eraan. En moet nog van alles hebben! Schattige rompertjes enzo, haha…

 9. Ik houd eigenlijk altijd wel mijn uitgaven bij, maar heb het geluk dat het niet noodzakelijk is! Wel goed om te lezen wat voor een effect het kan hebben!

 10. Ik wil jet deze november ook gaan doen maar er staan ook afspraken met vrienden om lekker te borrelen en te eten buiten de deur. Dus dat is al een dingetje.

 11. Ik vind het wel een goed idee. ‘Aar dan mag het natuurlijk geen maand extra bezuinigen zijn op dingen die je de maand erna toch weer extra zal doen. En december is hier echt een dure maand. Dus wat extra centjes voor december zou wel leuk zijn

 12. Helemaal met je eens. Ik snap de ‘no spend’-maanden gewoon niet zo goed. Ik probeer altijd op mijn uitgaven te letten. Geen frutseltjes en prullen kopen, niet teveel boodschappen in huis halen zodat je het weer weg moet gooien, altijd zuinig zijn met energie, met regelmaat de vaste lasten doorlopen en kijken of het voordeliger kan. Je bespaart het niet in die ene maand, je bespaart het hele jaar. En dan kun je ook die ene maand dus wel een keertje uit eten, omdat je het hele jaar rond niet wekelijks uit eten gaat.

 13. Hi!
  Ik kwam op jouw blog via Mariimma en dat was een goede suggestie! Ik kan me helemaal vinden in wat je schrijft, ben zelf recent ook bezig geweest met budgetten (vooral qua boodschappen). Niet omdat het moet, maar omdat ik het overzicht helemaal niet had. En kennelijk heb ik genoeg financiele ruimte om dat te kunnen – maar dat betekende dus ook dat er genoeg uitgegeven werd wat niet echt nodig was.

  Paar goede ideeën. Voor mij ook geen no-spend maand maar een spend-wise “altijd” 🙂 Nou ja, dat is het streven haha. Ik ga je volgen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.