5 tips om te besparen op het kleinste kamertje

5 tips om te besparen op het kleinste kamertje

Omdat je met besparen niet altijd direct voor de grote klappers kunt gaan, maar soms ook wel eens klein moet beginnen, heb ik 5 tips bedacht om te besparen op het kleinste kamertje: het toilet.

1. Verminder je wc-papier gebruik

De meeste mensen (mezelf inbegrepen) geven een flinke slinger aan de toiletrol. Je hebt dan uiteindelijk veel te veel wc papier in je hand en de kans op verstoppingen is veel groter. Knijp even in de rol zodra deze hangt en je zult merken dat hij helemaal niet zo hard meer gaat.

Je kunt ook nog een stapje verder gaan en velletjes tellen: voor grote boodschappen is het wat lastig in te schatten, maar voor kleintjes zou je met 2 tot 3 velletjes toe moeten komen. Ben je vast voorbereid als je op vakantie bij een toilet komt waarbij de toiletjuffrouw je – afhankelijk van haar humeur – voorziet van toiletpapier.

2. Vul de stortbak

Bij veel moderne toiletten is dit niet mogelijk, maar in toiletten waarbij je de stortbak nog open kunt maken, kun je een steen of een fles gevuld met water stoppen. Per spoelbeurt wordt dan minder water verbruikt. Let op: wat je erin doet, wordt op een gegeven moment glad. Kijk dus heel goed uit als je het eruit haalt.

3. Spoel naar behoefte

Je kunt wel elke keer een flinke jas op de knop geven, maar je kunt ook spoelen naar behoefte. Met kleine en grote knoppen, maar ook door de knop niet zo ver in te drukken of deze snel weer terug te halen. Als je alleen woont kun je ook overwegen om niet altijd door te spoelen, maar doe dit niet te lang: met een nare stank en gele aanslag in je pot ben je veel verder van huis.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

4. Kies voor LED- of spaarlampen

Ongemerkt breng je nog aardig wat tijd op het toilet door. En als jij er niet op zit, dan is het wel iemand anders. Hang daarom LED- of spaarlampen op het kleinste kamertje, om de energierekening niet te veel te belasten. Denk er ook aan dat je niet altijd het licht aan hoeft te hebben. Als je b.v. alleen thuis bent, kun je misschien ook de deur wel op een kiertje houden of misschien heb je wel een raampje.

5. Val niet voor dure toiletverfrissers

Het is maar een klein kamertje, maar je staat er versteld van hoeveel spullen er verkrijgbaar zijn voor het toilet. Loop daar voorbij en houd je bij de basics: chloor voor de pot, een gewoon doekje voor bril etc. en een pakje lucifers voor het maskeren van geurtjes. (Dit vond ik zelf een hele leuke manier om die neer te zetten) Je kunt verder natuurlijk zelf nog veel dingen zelf maken, zoals luchtverfrissers van lavendel of een leuk bloemstukje om het toilet wat op te frissen.

Weet jij nog meer manieren om te besparen op het kleinste kamertje?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

23 Comments
 1. @LZV: die durfde ik er eigenlijk niet bij te zetten! Ik vind persoonlijk doorspoelen met de gieter (regenwater) ook een goede, maar die is praktisch ook niet altijd even goed door te voeren, zeker als je niet alleen woont.

  1. bij het spoelen van groenten en fruit vang ik het water op, gaat in een emmer, zodra hij vol is zet ik hem " in het kleine kamertje" om door te spoelen, idem met douchewater.

 2. Hier alleen een luchtverfrisser die gebruikt wordt na de grote boodschap.
  Meestal ga ik boven naar het toilet. Daar heb ik licht van een groot dakraam.
  Het toilet spoel ik door met het eerste water van het douchen en van het water dat in de kruiken zit. Een groot deel van het jaar heb ik een kruik nodig om te kunnen slapen.

  Groetjes, VeggieMo

 3. Qua schoonmaak doe ik niet zo aan chloor (kan enorm slecht tegen de lucht). Gebruik simpele azijn en schuur regelmatig uit.
  Maar verder zijn er dus ook daar een heleboel simpele dingen om uiteindelijk op jaarbasis best veel te besparen.
  Als je in elke kamer kijkt voor zulke kleine simpele besparingen, scheelt het aan het eind van het jaar enorm veel.

 4. Ik denk gelijk aan maandverband en tampons. Maandverbandjes zijn ook in katoen te verkrijgen. Uitwassen en opnieuw gebruiken. Beter voor milieu en uiteindelijk voor de knip! 's morgens moeten we vaak allemaal achter elkaar plassen. Eerst de kleintjes en dan ik, natuurlijk maar 1x spoelen. Scheelt weer 2x spoelen. Met de ukkies wc papier gebruiken ipv natte doekjes. Idd geen licht aan in de wc. Wordt heel normaal op den duur 😉

 5. Grappig, vandaag blogde ik ook over wc-papier….
  Wij hebben een raampje in de wc en ook een led-lamp. Ik koop ook niet het allerduurste wc-papier, maar ook weer niet het allergoedkoopste want daar houden onze billetjes niet van 😉

 6. Ik druk de wc rol ook eerst plat zodat hij minder makkelijk afrolt. Scheelt papier. Chloor gebruik ik niet maar zelfgemaakte allesreiniger van marseillezeep en soda (ook voor de was). Luchtverfrisser maak ik van wodka met etherische olie in een verstuiver en verder hanteer ik meestal de bespaarknop bij het spoelen. Na het dweilen gooi ik de emmer sop door het toilet. Ik kan dus niet echt veel tips toevoegen aan je stukje.

 7. @Marion: goed idee! Ik zou 'm alleen niet aan durven houden i.v.m. brand, maar dat is denk ook niet nodig.

  @VeggieMo: Dat van die kruiken is ook een goede, ik vul ze niet zo vaak, maar vraag me wel altijd af wat ik met dat (toch wat stinkende, want plastic kruik) water moet doen.

  @Lotte: Daar breng je me meteen op een idee voor neen heuse blogjesserie 😉

  @Crediet: minder vaak doorspoelen helpt idd echt heel erg. Zelf maandverband maken zie ik nog niet zo zitten. Ik vraag wel altijd overal proefmonsters van aan, dat scheelt weer.

  @Lisette: Ik zag het! Heel toevallig, want ik had deze net gisterenavond vast klaargezet.

  @Goud en Zilver: Doe ik ook, maar meestal kom ik toch uit bij niet aanbiedingen. Die tweevellige rollen van de C1000 zijn hier het goedkoopst, 4,99 voor 24 rollen.

  @mevrouw Jee: werkt die allesreiniger ook goed? Klinkt een stuk vriendelijker voor de neus… (en mijn kleding, want ik heb al best veel rode chloorstippen :?)

  @Plukdedag: Nee, valt tegen he! Ik probeer het kopen ook meestal zo lang mogelijk uit te stellen.

 8. In plaats van tampons kun je ook een mooncup aanschaffen. Dat is 1 x aanschaffen en jaren gebruiken. Ook handig voor het no waste principe. Hij kost 30 euro.

  M'n ouders hebben overigens altijd een emmer regenwater in de WC staan.

 9. Neem een poreuze mooie steen, giet er een drupje lekker ruikende goede kwaliteit olie op en je hebt een prima luchtverfrisser. Bijvullen naar behoefte. Geen vies afval, geen chemicalien en altijd een lekker luchtje op het toilet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.