Hypotheektermen uitgelegd: de wet Hillen

Hypotheekthermen uitgelegd: wet Hillen

Hoewel ik op zich altijd wel het idee heb dat ik aardig wat van hypotheken weet, zijn er een aantal termen die ik wel een beetje kan plaatsen, maar niet helemaal. Voor mezelf weet ik dan wel ongeveer wat het is, maar als ik het moet uitleggen, dan krijg je waarschijnlijk niet heel veel meer dan een blank stare en wat ‘uh uh uh’. Nu ben ik van het type dat graag alles helemaal precies weet, dus hier was ik wel een beetje klaar mee. Zeker omdat je soms in gesprekken zit waarbij je weet dat een redenatie niet klopt, maar je ook onvoldoende kennis hebt om het te ontkrachten. Tijd om eens precies uit te vinden wat al die termen zijn. Vandaag meer over de wet Hillen.

Wat is de wet Hillen?

Ter informatie: In het nieuwe regeerakkoord is nét aangekondigd dat de Wet Hillen wordt afgebouwd. Hier is men in 2019 mee begonnen en het volledige afbouwproces duurt 30 jaar.

De wet Hillen is in 2005 ingevoerd om het volledig aflossen van hypotheken te stimuleren. Destijds waren veel hypotheken nog aflossingsvrij, waardoor de overheid bijna leegliep aan hypotheekrenteaftrek.

Zoals we eerder gezien hebben, betalen huizenbezitters een bepaalde vorm van belasting op het bezit van een huis, het eigenwoningforfait. Normaal gesproken merk je hier niet veel van, omdat je de hypotheekrente die je betaalt hiermee mag verrekenen.

Dat verandert echter op het moment dat je hypotheek (bijna) helemaal is afgelost. Dan kom je op een punt dat je meer aan eigenwoningforfait moet betalen, dan dat je aan hypotheekrente kunt aftrekken.

Ook interessant: Hypotheek aflossen: 5 redenen om NU te beginnen

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Stimulans voor volledig aflossen

Omdat de overheid graag wil dat mensen hun hypotheek helemaal aflossen, werd besloten tot de invoering van wet Hillen. Die komt er in het kort op neer dat je met een (bijna) volledig afgeloste hypotheek NIET bij hoeft te betalen. In feite komt je eigenwoningforfait dan dus te vervallen. Die besparing is uiteraard het grootst als je volledig hebt afgelost, omdat dan het volledige eigenwoningforfait komt te vervallen.

Saillant feitje: deze wet werd voorgesteld door kamerlid Hans Hillen, trots eigenaar van een afbetaald huis in het Gooi met waarschijnlijk een hoge WOZ-waarde en met weinig zin om eigenwoningforfait te betalen 😉

Belastingbijtelling

Nu was deze wet in 2005 nog makkelijk toepasbaar, maar inmiddels is het iets lastiger geworden. Tenminste, als je 51,75 procent belasting betaalt. Je mag nu bijvoorbeeld nog maar maximaal 50 procent aftrekken, terwijl je 51,75 procent belasting betaalt.

Kort gezegd betekent dit dat je in 2019 een belastingbijtelling krijgt van 2,75 procent van het bedrag dat je in de hoogste schijf aftrekt. Van 2020 tot en met 2023 stijgt deze belastingbijtelling met 3 procent per jaar.

Uiteindelijk wordt de maximaal te betalen inkomstenbelasting 49,5 procent en de maximale hypotheekrenteaftrek 37,05 procent.

Als je géén hypotheekrente aftrekt, heb je ook niet meer te maken met de belastingbijtelling!

Rekenvoorbeeld:

Je hebt een woning met een WOZ-waarde van 200.000 euro waarover je een eigenwoningforfait van 1.300 euro betaalt. Je mag 1000 euro aan hypotheekrente aftrekken tegen 51,75 procent.

De resterende 300 euro mag je dan volgens de wet Hillen aftrekken. MAAR: omdat je 1000 euro aftrekt tegen 51,75 procent belasting, krijg je een belastingbijtelling van 2,75 procent van die 1000 euro. Dit betekent dat je 27,50 euro extra belasting moet betalen. Volg je het nog?

Dit ‘nadeel’ vervalt bij volledige aflossing.

Wat gaat er veranderen?

Zoals ik eerder al noemde, zijn er in het nieuwe regeringsakkoord wat wijzigingen opgenomen. In de komende 30 jaar zal die wet afgebouwd worden, waardoor mensen dus weer gaan betalen over het bezit van een woning.

Hier zijn twee redenen voor. Ten eerste spekt zoiets natuurlijk de schatkist. Daarnaast is de overheid van mening dat de wet Hillen niet meer nodig is. Het stimuleren van aflossen is niet meer nodig, nu aflossen sinds 2013 verplicht is.

Het is de bedoeling dat iedereen met een koophuis straks een bijtelling van 0,6% over de WOZ-waarde van de woning betaalt. Het maakt daarvoor niet uit of je de hypotheek wel of niet hebt afgelost.

Kortom; je gaat straks gewoon betalen voor het bezit van een woning en wordt min of meer gestraft voor het volledig aflossen van je hypotheek.

Wat is nu wijsheid?

Dit soort veranderingen zorgen er best wel voor dat ik een beetje op twee gedachten ga hinken. In principe ben ik pro-aflossen. Pro-zo-snel-mogelijk-aflossen. Dan ben je immers minder afhankelijk en geef je geen onnodig geld uit (rente). Maar: in dit geval betekent sneller aflossen dus dat je sneller moet gaan betalen. Dat lijkt ook niet heel aantrekkelijk. Als ik sneller aflos, bespaar ik de overheid immers renteaftrek. Waarom krijg ik daar niets voor terug? Of houden ze het tenminste neutraal, ook prima voor mij.

Maar goed, ik begrijp ook wel dat ze met het maken van hun regeltjes niet gaan kijken naar wat mij het beste uitkomt. Het lijkt in ieder geval sowieso aantrekkelijk om een woning met een zo laag mogelijke WOZ-waarde te hebben. Als er dan betaald moet worden, is het in ieder geval over een lager bedrag.

Maakt deze aanstaande verandering voor jou nog iets uit? Of weet je misschien net als ik nog even niet wat je ermee moet?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
 1. Er zijn nog verschillende scenario’s denkbaar, zie ook:
  https://www.consumentenbond.nl/geldgids/geldgids-uitgelicht/overwaardewoning
  https://basjacobs.wordpress.com/

  Onze spaarhypotheek keert volgend jaar uit en wij mogen dat geld ook op onze rekening laten storten (Brede Herwaarderingspolis, afgesloten tussen 1 januari 1992 en 14 september 1999) en daarvoor een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluiten.

  Weegt de lage hypotheekrente straks op tegen het afschaffen van de wet Hillen en een spaardeposito/ belegging op het uitgekeerde geld?
  Ben er ook nog niet uit om het gehele bedrag uit te laten keren i.v.m. vermogensrendementsheffing (0,86%)
  Ik heb nog wel een paar oude sokken liggen voor mijn ouwe dag, toch maar even wachten wat ze uit de hoge hoed toveren.

 2. Aansluitend op jouw voorbeeld: hypotheek helemaal afgelost. Bijtelling wordt dan 0, 6% van 200.000 is 1.200 euro. In 2021 sordt de bijtelling dan 1/30 deel daarvan is 40 euro. In 2022 wordt het 2/30 deel is 80 euro, et cetera. Het is echter wel de vraag hoelang die 30 jaar stand houdt. De overheid is niet de meest betrouwbare partner. Een afgelost huis is bijna altijd goedkoper dan een hypotheek waarover rente en aflossing betaald moet worden.

  1. Ja, je hebt er zeker gelijk in dat de overheid idd niet de meest betrouwbare partner is. Tegen die tijd zullen er ook wel weer slimmigheidjes zijn om hier omheen te werken en dan heb je in ieder geval niet voor niets nog veel te lang rente betaald. Wél aflossen dus 😉

   1. Ik ben sinds enige tijd hypotheekvrij. De afbouw van de Wet Hillen geldt dus vanaf 2021 voor mij. Met ingang van 2021 stijgen mijn maandlasten met 1 euro per maand! Wel heb ik een bijdrage aan de VvE omdat ik in een appartement woon.

 3. Als je een deel van je woning verhuurt (boven de kamerverhuurvrijstellingsgrens), komt de WOZ-waarde van dat deel in box 3. De WOZ-waarde waarover je nu eigenwoningforfait en in de toekomst een bijtelling na aflossing betaalt in box 1, is dan dus lager. Weliswaar betaal je dan vermogensrendementheffing over de WOZ-waarde van het verhuurde deel, maar de huuropbrengst (het werkelijke rendement) is vele malen hoger.
  Ook hier geldt dat natuurlijk de vraag is hoelang dit zo blijft.

  1. Wij vallen onder het “Overgangsrecht” en kunnen nog maar tot 2031 genieten van belastingaftrek, zoals zo velen met ons. Dank je voor je oplettendheid.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.