Bezwaar maken tegen je WOZ-waarde? Dat kan gratis… als je wilt

bezwaar indienen tegen je woz-waarde

Wij kregen afgelopen week eindelijk de WOZ-beschikking op de deurmat. Ik zeg ‘eindelijk’, omdat hij er normaal gesproken wel wat eerder is. En omdat ik al weken berichten hoor over het indienen van bezwaar tegen je WOZ-waarde. Of dat handig is en hoe je dat dan kunt aanpakken, lees je hier.

Wat is je WOZ-waarde?

WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken en is de waarde die wordt toegekend aan jouw onroerend goed. Je huis bijvoorbeeld. Die waarde wordt vervolgens gebruikt om bijvoorbeeld gemeentelijke belastingen over te heffen.

Des te lager die waarde is, des te lager de belasting die je erover betaalt.

Hoewel je WOZ-waarde niet automatisch ook een 100% accurate weerspiegeling is van de marktwaarde van je woning, kun je deze waarde soms wel gebruiken om je hypotheekrente te verlagen. In dat geval kan een hogere WOZ-waarde weer gunstig zijn.

De gemeente stelt elk jaar je WOZ-waarde vast. Je krijgt hiervan een beschikking. Als je benieuwd bent naar de WOZ-waarde van je buren, of je beschikking kwijt bent, dan kun je de WOZ-waarde ook achterhalen via het WOZ-waardeloket.

Bezwaar aantekenen tegen je WOZ-waarde

Onze WOZ-waarde viel dit jaar 20 procent hoger uit dan vorig jaar. Best een forse stijging. Dat betekent ook dat onze gemeentelijke lasten omhoog gaan. Dan kan het interessant zijn om bezwaar aan te tekenen.

Dat kun je zelf doen, of je kunt het laten doen. Er zijn verschillende partijen die dit doen op basis van no cure, no pay, zoals deze bezwaarmaker. Als zij het voor elkaar krijgen om je bezwaar gegrond te laten verklaren, is de gemeente verplicht hun kosten te vergoeden. Dat is natuurlijk een mooi verdienmodel; consumenten melden zich gratis aan en besparen gemiddeld honderden euro’s, terwijl de gemeente betaalt.

Tegelijkertijd zit er ook een positieve kant aan; gemeentes worden zo gedwongen om zorgvuldiger om te gaan met het bepalen van de WOZ-waarde, wat er ook weer voor zorgt dat mensen die geen bezwaar indienen, niet standaard de mensen zijn die betalen.

Als je ervoor kiest om dit bezwaar in te laten dienen, dan zou ik deze mensen je bezwaar dus in laten dienen. Waarom? Zij bekijken alle aanvragen handmatig, in plaats van automatisch. Daarmee is hun kans op succes een stuk hoger. En dat betekent natuurlijk weer voordeel voor jou.

Je kunt ook zelf een brief indienen. Daarin kun je gewoon schrijven:

Beste…

Hierbij teken ik bezwaar aan tegen mijn WOZ-beschikking. De WOZ-waarde is vastgesteld op [bedrag] en dat is volgens mij onterecht, want….

[Je redenen]

Graag ontvang ik een herziening van de WOZ-beschikking.

Bij voorbaat hartelijk dank.

Hartelijke groet,

[Ik]

Je kunt het natuurlijk nog iets fancier maken, maar dat hoeft niet. Wat vooral telt, zijn je redenen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Hoe vergroot je jouw slagingskans?

Ik heb inmiddels wat ervaring met het indienen van WOZ-bezwaarverzoeken en weet aardig wat wel en niet werkt.

Over het algemeen wordt gekeken naar de waarde in het economische verkeer. Dat betekent dat je niet zo’n sterke zaak hebt, als er in je omgeving recentelijk veel gelijksoortige huizen zijn verkocht, voor een bedrag dat in de buurt komt van jouw beschikking.

Bij ons is dat bijvoorbeeld het geval. Natuurlijk ga ik het via die bezwaarmaker proberen (want als ik de kans op succes niet zo groot acht, kan ik maar beter iets grover geschut inzetten), maar hier zijn onlangs een paar huizen verkocht tegen nóg veel hogere bedragen dan onze WOZ-waarde.

Dan kun je natuurlijk nog beargumenteren dat de staat van jouw huis veel beroerder is. Als dat het geval is, kijk dan of je foto’s van die andere huizen van Funda kunt plukken en onderbouw je verzoek uitgebreid met eigen foto’s.

Wat ook kan meetellen, is het bedrag waarvoor je het huis zelf hebt gekocht, als dat nog niet heel lang geleden is. Of als er een bepaald onderdeel nog wel op de WOZ-beschikking staat, maar niet meer aanwezig is. Zo had mijn vorige huis oorspronkelijk een zwembad in de tuin, dat voor 20.000 euro was opgenomen in de waardebepaling. Toen ik er kwam wonen, was dat zwembad echter al veranderd in een vijver. Maar: mijn bezwaar daartegen viel in het water, omdat ik dat huis dus zelf net had gekocht voor een bedrag dat hóger was dan de beschikking.

Het huis dat ik daarvoor had, zou volgens de gemeente binnen een half jaar met ongeveer 30.000 euro in waarde zijn gestegen. In de Randstad misschien niet gek, maar we hebben het hier over 2007-2008 (net voor de kredietcrisis) en het noorden van Groningen. Mijn WOZ-bezwaar was daar wel succesvol 😉

Wat levert bezwaar maken tegen je WOZ-waarde op?

Een lagere WOZ-waarde betekent lagere gemeentelijke lasten, maar ook een lager eigenwoningforfait; het bedrag dat bij je inkomen wordt opgeteld, omdat je een huis hebt. Bij elkaar levert elke 10.000 euro die je van je WOZ-waarde kunt halen ongeveer 60 euro op jaarbasis op.

Volgens deze bezwaarmakers besparen consumenten die zich bij hen aanmelden gemiddeld zo’n 272 euro. Dat hangt natuurlijk ook wel weer samen met de waarde van je huis; op een huis van een miljoen kun je er misschien makkelijk een ton (= 10×60 euro) naast zitten, maar op een huis van 150.000 euro zit misschien maximaal een besparing van 10-20.000 euro (laten we zeggen: anderhalf x 60 euro).

Overigens wil ik dan natuurlijk niet zeggen dat je het dan niet moet doen: alle geld is geld 😉

Tip: alleen bezwaar maken als je écht denkt dat je kans maakt (of het in ieder geval geen kwaad kan)

Als het gaat om bezwaar maken tegen je WOZ-waarde, dan zou ik zeggen: doe het alleen als je denkt dat het kans van slagen heeft. Doe het vooral niet als je huis eigenlijk wel het dubbele in waarde is gestegen, maar dat niet zichtbaar is op de aanslag.

Er is namelijk ook altijd nog een kans dat de gemeente eens extra goed naar jouw huis én je aanslag gaat kijken. Gebeurt dat en blijkt dat je eigenlijk helemaal niet zo’n slechte inschatting had. Dan zou je aanslag ook nog wel eens hoger uit kunnen vallen.

Let ook op met bezwaar maken als je je huis wilt verkopen. In principe hebben de WOZ-waarde en de verkoopwaarde helemaal niets met elkaar te maken. De WOZ-waarde zegt niets van hoeveel het écht waard is en voor hoeveel je je huis kunt verkopen.

Maar… de publieke opinie denkt daar soms wat anders over. Je wilt ze de kost niet geven die menen een laag bod te kunnen doen, ‘omdat de WOZ-waarde ook laag is’. Bovendien gebeurt het ook nog wel eens dat de WOZ-waarde wordt meegenomen in een taxatie, waardoor je potentiële kopers minder kunnen lenen voor de woning.

Slaat echt helemaal nergens op, I know, maar het gebeurt.

Ga jij bezwaar indienen tegen je WOZ-waarde, of vind je het zo wel prima?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
  1. Die 10k is precies wat ik van mijn WOZ-waarde af heb gekregen, dus toch een mooie besparing in totaal!

    Op veel websites van gemeentes of andere instanties die de gemeentelijke belastingen regelen staat het verzoek eerst gewoon te bellen voor je een bezwaar indient. Het is voor iedereen goedkoper als er iets met een telefoontje snel kan worden aangepast. Dat is dus precies wat ik gisteren succesvol gedaan hebt. Mijn tip zou ook zijn om te kijken naar vergelijkbare huizen via wozwaardeloket.nl. Mijn WOZ-waarde was opvallend hoog vergeleken met mijn buren aan beide kanten, en ik had daarmee een goede argumentatie om het omlaag te krijgen. Het is nu meer in lijn met wat logisch is.

  2. Wij zouden de WOZ waarde juist hoger willen laten inschatten, zodat we een rentetariefklasse lager kunnen gaan. Dat zou in de maandelijkse lasten best wat schelen zeker voor de lange termijn. Wij hebben al vergeleken met naaste buurhuizen die recentelijk (afgelopen jaren) zijn verkocht voor ruim hogere verkooprijzen en WOZ waarden.
    Komende week word ik hierover middels ook een rechtstreeks gemaakte belafspraak benaderd door de gemeentelijke taxateur. Ben benieuwd. Als het niet lukt kan het volgend jaar ook nog of evt via een particuliere taxateur.

  3. Eerst zelf even met de gemeente contact opnemen, voordat je via zo’n bedrijf bezwaar maakt. De kosten om een hele bezwaarprocedure af te ronden zijn enkele factoren hoger dan de besparing die jezelf krijgt. En die kosten worden dus weer ergens anders gehaald en uiteindelijk zal het betekenen dat we over de gehele linie gezamenlijk meer gaan betalen. Dan hebben we echt weer wat bereikt. Als je WOZ-waarde echt ruim te hoog is, gewoon met gemeente bellen. Is het tientjeswerk, vraag je je dan af of je het zinvol is.

    https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/a5003686/gemeenten-belasting-woz-waarde-huis-bezwaar

  4. Ook wij waren het niet eens met de WOZ-waarde en ik heb de telefoon gepakt om contact op te nemen met de gemeente. Ik ben aangenaam verrast! Een medewerker van het taxatieteam belde mij vandaag terug en kwam meteen ter zake: Ik ben het met u eens dat de waarde te hoog is en stel een nieuwe waarde wast die 40000! euro minder is. Dus binnen 10 minuten zijn we van 370000 euro naar 330000 euro gegaan. Nice! En daar was dus geen brief of bemoeienis van een duur bezwaarbureau voor nodig.

  5. Helaas zet een lagere WOZ niet zo veel zoden aan de dijk in vorm van kostenbesparing.

    Onze gemeente hanteert een OZB heffing van 0.1391 t.o.v. de WOZ waarde.
    Concreet betekend dit bij een huis van €398.000 een OZB van €553,62
    Stel je krijgt daar de hierboven genoemde €10.000,- als verlaging op de WOZ waarde.
    Dan dalen de kosten naar €539,71. Een verschil van €13,91.

    In de watersysteemheffing is het verschil zelfs maar €1,98.

    Kijkende naar de totale kosten van de RBG dan is de besparing 1%. Dat staat (voor mij) niet in verhouding met het werk dat er in gaat zitten.

  6. Heb dit jaar ook bezwaar ingediend. Vorig jaar was de stijging al vrij extreem en nu nog gekker. Heb ook even via woz waarde loket gekeken en we zitten ook tov van huizen in de buurt echt hoog. Ben benieuwd wat de reactie wordt.
    Naast de gemeente belasting heeft het natuurlijk ook nog hoogte op de hypotheekrente aftrek, omdat je eigenwoningforfait hoger wordt.

  7. Vrij late reactie, maar eindelijk antwoord op m’n bezwaar gekregen: WOZ waarde gaat 90k naar beneden. Scheelt 80 euro in belasting en een paar honderd euro op de renteaftrek. Erg blij mee.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.