Gemeentelijke belastingen: de laatste keer! (hoop ik)

Gemeentelijke belastingen: hopelijk voor het laatst

Ik zag de aankondiging van de incasso alweer klaarstaan in mijn Rabo-app: bijna 70 euries voor mijn voormalige gemeente. De gemeentelijke belastingen lopen namelijk gewoon door als je verhuist. Je verrekent dan die kosten met de nieuwe bewoners (bij de overdracht al) en krijgt het geld voor de komende maanden als het ware voorgeschoten. En dat betekent dus dat je ze zelf nog moet betalen, ook als je ergens niet meer woont.

Verlaging gemeentelijke belastingen

Eerder was het bedrag bijna €100 in de maand, maar doordat ik bezwaar in heb gediend tegen het gebruikersdeel (dat is wél persoonlijk en stopt dus zodra je verhuist), is het een stuk omlaag gegaan. Wel was ik eens benieuwd wanneer dit op zou houden. Ik heb namelijk het geld dat ik na de overdracht overhield apart gehouden voor het nieuwe huis, wat betekent dat deze kosten (en de waterschapslasten) steeds nog gewoon uit mijn maandelijkse budget moeten komen. En als ik de aanslag goed begrijp, dan is deze betaling ook direct de laatste! Daar staat namelijk als laatste vervaldag 31-10-2016.

Dat zou even lekker zijn!! Dan kan ik in die laatste twee maanden van het jaar toch nog even weer €140 extra sparen. Bovendien kan ik daar dan verder ook een streep onder zetten. Hoewel het dus verrekend is, voelt het toch een beetje zuur om steeds nog te betalen voor iets waar je niet meer woont. Ik vermoed dat het waterschap nog wel tot het einde van het jaar loopt, want daar betaal ik bijna 40 euro per maand aan en het nog openstaande bedrag is daar €119. Dat kan ik wel meteen overmaken, maar zó erg zit het me nu ook weer niet dwars.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Maandelijkse overzicht

Ik heb natuurlijk meteen even mijn maandelijkse plaatje opnieuw bekeken en als dat Hefpunt straks ook weg is, dan zit ik qua persoonlijk en gezamenlijk op een spaarpercentage van 51% en omdat ik niet tot de 0 gebudgetteerd heb, is dat sowieso op te voeren naar 61%. Niet gek! Ik weet overigens niet of ik het dan goed bereken, maar daarmee bedoel ik dat ik dan 51% van mijn inkomen spaar (en straks hopelijk 61%). Volgens het grafiekje van Mr. Money Moustache zou het betekenen dat als ik dat doorzet, ik over 12,5 jaar met pensioen kan. Ik wilde net tikken ‘zo’n vaart zal het wel niet lopen’, toen ik bedacht: waarom niet? Als ik er bij voorbaat al vanuit gaat dat het niet lukt, dan lukt het natuurlijk helemaal niet. En met pensioen kunnen is natuurlijk niet hetzelfde als met pensioen gaan.

Ik denk trouwens dat ik dat spaarpercentage wat vaker terug ga laten komen. Dat is natuurlijk ook wel een leuk getal om een doel aan te koppelen. En om het vast wat omhoog te werken, heb ik direct maar mijn VEH-lidmaatschap opgezegd. Daar kunnen we altijd weer lid van worden als het handig is voor het nieuwe huis, maar ik vind het een beetje zonde om dat in die tussenliggende periode (die waarschijnlijk wel een paar jaar in beslag neemt) aan te houden. Ondanks dat leuke boekje.

Reken jij wel eens in spaarpercentages? Oh, en dat klopt toch, dat de gemeentelijke belastingen tot eind oktober qua betalingen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
 1. Dat zou mooi zijn! Volgens mij is het bij ons in oktober ook altijd de laatste, ik ga het zo gelijk even checken in mijn overzicht van vorig jaar. (…) Ja! Altijd weer leuk he 🙂
  Ik vind het wel mooi wat je zegt, dat iets kunnen niet hetzelfde is als iets moeten. En weten dat het kan, maakt het in ieder geval een stuk relaxter.

  1. Ja, dat heeft op mezelf ook wel een prettig effect! Want als ik denk aan over 12,5 jaar met pensioen gaan en ik denk er meteen achteraan: 'oh, dat hoeft dan nog niet!', dan zorgt dat soms ook voor een beetje zelfsabotage. Ik hoef dan nog niet met pensioen, dus waarom zou ik eigenlijk veel sparen? Terwijl ik op het moment meer spaar omdat het kan, dan omdat het moet. En geld komt altijd wel een keer van pas, dus zelfsabotage dient mij daarin helemaal niet!

  1. Ik heb het inderdaad ook wel eens gehoord van 10 maanden… Ik heb eigenlijk geen idee hoe de gemeente waarin ik nu woon dat bijvoorbeeld doet. Daar hebben we laatst het (aangepaste) gebruikersdeel maar wel even in één keer betaald, anders wordt het allemaal helemaal onoverzichtelijk.

  1. Dat snap ik, eigenlijk heeft dat mijn voorkeur ook wel. Of elke maand, of een keer, maar niet half om half. Maar goed, water en gemeente bij elkaar waren voor mij toch iets van 1300 euro samen en dat is dan per maand toch weer wat prettiger, zeker als je geen betaalkorting krijgt.

 2. Hij assumed wel dat je 5% rendement haalt op je investeringen. Dat lijkt mij aan de hoge kant?
  Plus dat er geen rekening wordt gehouden (denk ik?) met dat je lasten ook dalen als bv je hypotheek afgelost is en je dan minder nodig hebt dan nu? Wellicht snap ik iets niet hoor 🙂
  Dat percentage is wel erg interessant! Ook leuk om daar een doel in te stellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.