Gemeentelijke belastingen

Gemeentelijke belastingen

Ook hier waren ze de vrijdag voor het weekend nog even flink aan het werk, zodat ik en mijn mede-gemeenteleden in het weekend lekker konden genieten van de nieuwe aanslag voor de gemeentelijke belastingen. Heel erg schokkend is het niet. Vorig jaar betaalde ik 8 maanden lang €98,20. Nu is de totale aanslag 783,64, wat betekent dat ik nu acht maanden lang €97,96 per maand ga betalen. Zelfs nog een beetje minder dan vorig jaar dus! Ik betaal het gewoon in termijnen, omdat je toch geen korting krijgt als je dat niet doet. Bovendien hoop ik mijn huis dit jaar te verkopen en dan trek ik op dat geld liever rente, dan dat het bij een ander staat.

Dalende WOZ-waarde

Mijn WOZ-waarde is nog een beetje gedaald, misschien dat dat daarmee te maken heeft. Nu is die waarde nooit aangepast in de tijd dat ik hier woon (ja, wel omlaag met de markt mee, maar niet dat er gekeken is naar bijvoorbeeld verbouwingen), dus ik meet daar niet echt aan af of mijn huis onder water staat of niet.

Zou ik dat wel doen, dan is het antwoord op die vraag vrij snel gevonden: ja. Met een WOZ-waarde van net wat meer dan 3 ton sta ik dan nog een dikke €45.000 in de min. En als ik uit zou gaan van de oude situatie, dan komt dat bedrag goed boven een ton uit! Wat ben ik dan (en overigens ook op alle andere momenten) blij dat ik ben begonnen met het aflossen op mijn hypotheek!

Hebben jullie de aanslag inmiddels ook allemaal binnen? Betaal je die ook in termijnen of in één keer? En hoeveel waarde hecht jij aan de WOZ-bepaling?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

23 Comments
 1. Huis van de buren is net voor 20% meer verkocht dan onze WOZ waarde
  en ons huis is een stuk mooier afgewerkt.
  Dus nee. het enige wat ik wel wil is dat de hypotheek onder de WOZ waarde zit (liefst ver eronder)
  Maar verder hecht ik er geen waarde aan.

  1. Dat zou ik ook wel lekker vinden hoor! Maar als ik dan bedenk dat de 'reëele verkoopwaarde' volgens verschillende makelaars toch bijna een ton boven de WOZ-waarde hangt en ongeveer de helft daarvan boven mijn huidige hypotheek, dan slaap ik 's nachts ook nog wel 😉

  1. Dat deed ik inderdaad eerst ook altijd, maar het laatste jaar ben ik daar vanaf gestapt. Doordat ik vaak tot de nul budgetteer, is het dan toch ineens een 'verrassing'. Ik kan het wel dan van een andere rekening halen, maar dat doe ik weer liever niet. En nu neem ik het op in mijn maandelijkse plaatje en heb ik eigenlijk 4 maanden geld 'over. En nu met de verkoop helemaal; dan vind ik het zonde om het misschien wel voor een heel jaar vooruit te betalen en straks voor de helft daarvan weer terug te krijgen. Ondanks de slechte rente, trek ik dan toch liever rente 😉

  1. Ja, zo bekijk ik het ook. Ik snap wel dat een waarde niet ineens omhoog gaat als ik ergens energie in steek, maar bepaalde verbouwingen zijn gelukkig wel – ook objectief – waardeverhogend. Het is natuurlijk altijd afwachten waar je met een koper uiteindelijk op uitkomt, maar dat geldt voor iedereen.

 2. Wij betalen ook in termijnen, inderdaad omdat we er geen korting op krijgen. En bij ons inderdaad net als bij Karin wordt er in 10 termijnen afgerekend. Overigens wel hetzelfde bedrag per maand als bij jou 🙁

 3. Wij betalen in termijnen, zes om precies te zijn.
  De WOZ-waarde zien wij als een grove indicatie van de waarde. Aangezien wij geen verhuisplannen hebben, is het ook niet erg interessant. Bij verkoop zegt een gedegen taxatie veel meer.

 4. Hier in 10 termijnen, en zon beetje alles zit erbij in (gemeentelijke belastingen, waterschap, diftar afrekening etc). Dat is sinds BSGW het heeft overgenomen van de gemeente, ik vind het wel prettig.

 5. Dat OZB gebeuren is een mooi spaarpotje voor de gemeente. Ons huis is getaxeerd op 253.000 euro en dezelfde huizen staan te koop voor 219.000 en 225.000. Bezwaar maken heeft geen zin want alle argumenten worden toch onder de tafel geveegd. Het zegt mij dus helemaal niets die WOZ.

 6. Hier een €20000,= stijging van de WOZ, zo'n 8% erbij. Meest recente transactie van een vergelijkbaar pand ging voor nog eens €50000,= meer dus hij zal nog wel even doorstijgen.

  Alle gemeentelijke lasten betalen we in 1 keer. We zetten er elke maand geld voor opzij en plunderen nu dus even de spaarrekening..

 7. Ik betaal in een keer, dan ben ik ervan af. WOZ waarde is met 4000 omhoog gegaan. Ik woon in Amsterdam. Je mag in twee termijnen betalen, maar daar houd ik niet van. De aanslag was hetzelfde als vorig jaar, alhoewel de WOZ omhoog gegaan is. -M

 8. Hier in 12 termijnen, wel zo makkelijk in de begroting. Krijg ook geen korting voor betaling ineens, dus betaal lekker in termijnen. Woz is schandalig laag, zeker 40.000 onder de waarde van het huis, voornamelijk omdat ze zich baseren op de verkoop via veiling van twee huizen hier om de hoek. Die waren uitgewoond en zijn per executieveiling door de bank ten gelde gemaakt. Fijn voor ons, zijn de lasten lekker laag. Aanslag was ongeveer 500 euro, 42 pm, doe ik het voor! En mochten we willen verkopen kunnen we een herbeoordeling van de woz aanvragen, dat zal beter bij de veaagprijs passen.

 9. Onze aanslag is bijna 1300 euro en dat betalen we in acht termijnen. Ja, tis wel een heel bedrag, al zit er ook veel in: afvalstoffenheffing, OZB, rioolheffing en waterschapslasten. Ons huis werd 2000 euro hoger getaxeerd dan vorig jaar. Is nu bijna vier ton.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.