Waarom 1 thema beter werkt dan 52 doelen

Van 52 doelen naar 1 thema

Jaren terug deelde ik op LekkerLevenMetMinder.nl altijd mijn lijsten met doelen. 52 om precies te zijn. Omgerekend één voor elke week. Nu was het ene doel binnen 52 minuten gedaan, terwijl ik voor het andere misschien wel alle 52 weken nodig had. Zo’n lijst met doelen blijkt voor mij niet goed te werken. Althans, niet zo goed als de methode die ik de laatste jaren hanteer. En daar vertel ik je graag meer over.

Waarom doelenlijsten voor mij niet (meer) werken

Oké, eerst wil ik even gezegd hebben: doelen werken voor mij wel. Ik vergelijk het graag met een ritje maken in de auto. Ga je nergens specifiek heen, dan weet je ook nooit of je er bent. En je doet er ongetwijfeld een stuk langer over, dan wanneer je vooraf besluit waar je heen wilt en vervolgens de kortste route kiest om er te komen.

Een doel stellen is wat dat betreft zeker belangrijk. Doe je dat niet, dan moet je vooral niet vreemd opkijken als er weer een jaar voorbij is en je nog steeds geen dag minder kunt werken, nog steeds niet bent begonnen met beleggen, nog steeds geen 10 kilo bent afgevallen en nog steeds geen spaarpotje hebt opgebouwd.

Dat zijn niet dingen die van het ene op het andere moment gebeuren, dat zijn dingen waar je elke dag in ministapjes aan bouwt.

Maar: die lijst met doelen maakte ik altijd op 1 januari. Of ergens in december. Met de kennis en vaardigheden van dat moment. En de prioriteiten van dat moment.

Ervan uitgaan dat die details niet veranderen gedurende het jaar, is eigenlijk even zinloos als helemaal geen doelen stellen.

Wanneer je dan met oogkleppen op t´och volledig gaat voor het behalen voor die doelen, laat je ongetwijfeld kansen en mogelijkheden liggen die je vér voorbij die doelen hadden kunnen brengen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Thema van het jaar

Wat voor mij wél goed werkt, is een thema. Gecombineerd met een aantal specifieke-maar-niet-gedetailleerde doelen.

In 2021 trek ik het thema door dat ik al eerder gebruikte: upgrade.

Daaronder hangen voor mij op verschillende thema’s doelen. Hiervoor gebruik ik het Wheel of Life van Tony Robbins, iets waar ik ook uitgebreid op in ga in mijn online cursus Master Your Money XL. De live-ronde start op 1 april.

Het thema is mijn meetlat – die helpt me om te bepalen of een actie bijdraagt aan mijn doel.

Een van mijn doelen voor 2021 is bijvoorbeeld weer fit worden. Dat doel heb ik voor mezelf uiteraard wat specifieker uitgeschreven 😉 Er zijn verschillende upgrades die ik daarvoor kan toepassen: een upgrade in voeding, een upgrade in begeleiding, een upgrade in materiaal. Noem het maar op.

Upgrade voor alle vlakken

Daarnaast is er nog een hele grote upgrade die invloed heeft op alle vlakken: opruimen. Als je al langer meeleest, dan kun je je misschien nog herinneren dat ik in de afgelopen 10 jaar enorm heb opgeruimd.

Toen ik met LekkerLevenMetMinder.nl begon, zat ik met een dikke hypotheek, een verbouwing waar geen end aan kwam en een boodschappenbudget van 20 euro in de week.

Om zoveel mogelijk te kunnen aflossen, besloot ik veel minder (lees: bijna niets) te kopen én spullen te verkopen. Puur om een praktische reden: meer geld binnenkrijgen en binnen houden.

Na verloop van tijd merkte ik echter dat het nog veel meer bracht dan alleen meer geld: meer rust en meer ruimte. Bovendien leek het wel of ik daardoor ook veel betere, mooiere en grootsere dingen aantrok.

Later realiseerde ik me dat dat niet alleen zo leek, maar ook echt zo was. Zo werkt de energie van overvloed en geld nu eenmaal.

En ondanks die kennis en ervaring, is mijn huis nog steeds niet Marie Kondo-proof. Want net zoals er tijdens een dieet wel eens een taartje – en nog een, en nog een – doorheen schiet, schieten er bij mij ook zeker periodes doorheen waarin ik helemaal niet zo scherp ben op wat nu wel en niet een upgrade is.

Zo ben ik bijvoorbeeld dol op lezen en leren en voelt het heel rijk als ik iets positiefs hoor over een boek, en dat boek meteen kan kopen. Dan ligt het er maar vast.

Er komt echter een moment waarop dat boek kopen geen upgrade meer is. Dan voegt het ineens alleen maar toe aan de rommel, aan de neverending to do list.

Net als kleding kopen. Een aantal jaar terug gaf ik mezelf sessies met een personal stylist/shopper als upgrade. GE-WEL-DIG. Maar als je dat een paar keer doet en steeds wat nieuws aan je kast toevoegt, is het op een gegeven moment geen upgrade meer. Voor mij is de upgrade op dat vlak nu juist een capsule wardrobe. Al dan niet met behulp van een stylist 😉

Structurele kleine stapjes

Met het thema ‘upgrade’ in mijn achterhoofd en het gegeven dat structurele kleine stapjes je verder brengen dan een incidentele grote stap, staat opruimen nu dus elke week in het doelenlijstje dat ik in de mastermind van de Money Mind Academy deel.

Zelfs op de momenten dat er even geen ruimte lijkt te zijn voor het oppakken van grote doelen, werk ik dan aan mijn jaarthema.

En ik kan je vertellen: dat motiveert. Het is heerlijk om te weten dat je altijd iets kunt doen, ook op die dagen dat je jezelf bijna niet vooruit kunt slepen, dat je kind huilt of dat je gewoon simpelweg geen zin hebt om met je doelen bezig te zijn. Juist op dat soort momenten, zodat je jezelf mega-laagdrempelig in die opbouwende flow houdt.

Geloof me; als je daar een gewoonte van weet te maken, dan zul je versteld staan van hoeveel je in een jaar kunt doen. Maar daarover later óók meer 😉

Wat werkt voor jou het beste: doelen stellen, een lijstje maken, een thema, of doe je helemaal niets? (En om dan maar even een Oprah-vraag erachteraan te gooien: How’s that working for you?)

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

2 Comments
  1. Ik vind dat hele doelengedoe ook iets hebben van “het leven als project”; het gaat uit van een bepaalde maakbaarheidsgedachte. en hoewel ik me bést goede voornemens maak, meer of minder concreet, op allerlei mogelijke momenten in het jaar, past zo’n projectmatige aanpak van het leven écht niet bij mij. “Life is what happens while you’re making other plans”.

    1. Het leven loopt sowieso zoals het loopt, dat kun je niet voorspellen of 100% sturen. Ik merk wel dat het mij erg helpt om bewuster te genieten van de tijd die ik hier heb. Door bijvoorbeeld ook gericht bepaalde actie te nemen, in plaats van te zien hoe het komt (wat ik eerder ook vaak deed), heb ik nu de ruimte om te kiezen om een aantal dagen in de week er volledig voor onze dochter te zijn, zonder dat dat leidt tot inkomstenverlies of (financiële) stress. Dat was anders geweest als ik nog op mijn ‘oude’ manier zou ondernemen. Nog los van het geld, bestond mijn agenda toen ook uit deadlines van andere mensen. Dat combineert niet ontspannen omgaan met een baby met een eigen schema 😉 En die verandering heb ik alleen kunnen maken door er bewust actief mee aan de slag te gaan.

      Ik vind het fijn om dan een goede basis te hebben, zodat er ruimte is voor flexibiliteit in alles wat daarna komt. Een beetje zoals ik geldzaken ook zie; ik ben niet iemand die structureel kasboekjes bijhoudt – ik zorg ervoor dat mijn basis op orde is, waardoor er ruimte komt voor vrijheid. Maar wat voor mij goed werkt, hoeft natuurlijk niet voor iedereen goed te werken!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.