Sonja lost af: “De hypotheeklasten + extra aflossing zijn nu maandelijks 1.800 euro”

hypotheeklasten aflossing huishoudboekje Sonja

Lezen over wat andere mensen met hun geld doen blijft interessant. Daarom kun je hier bijvoorbeeld terecht voor aflosverhalen, geldgeheimen en verhalen over geld en relaties. Maar soms zijn die geldverhalen wat lastig in perspectief te plaatsen. Daarom leek het me interessant om deze series aan te vullen met een kijkje in het huishoudboekje van lezers. Vandaag doen we dat bij Sonja. Zij en haar man proberen momenteel zo min mogelijk uit te geven, zodat ze maximaal kunnen aflossen op hun hypotheek. Hierdoor zijn hun ‘hypotheeklasten’ nu eigenlijk 1.800 euro per maand.

Inkomen

“Mijn naam is Sonja, ik ben 38 en ik ben getrouwd. Ik heb twee kinderen, eentje van 10 en eentje van 12. In het dagelijks leven ben ik zelfstandig ondernemer; ik werk als pedicure.

Hier komt maandelijks ongeveer 3.000 euro binnen. Soms verdien ik nog wat bij met het invullen van enquêtes of deelname aan geld-terug-acties.

Ik weet dat we met dit inkomen niet in de categorie ‘lage inkomens’ vallen. Wel proberen wij min mogelijk uit te geven, zodat er zoveel mogelijk kan worden gespaard of afgelost.

In het begin was dat écht wennen. Nu gaat het voor ons wel goed, maar merk ik ook weer dat het tegelijkertijd lastiger wordt. Alles wordt gewoon duurder, dus je moet écht blijven opletten.

Nog steeds gaat een groot deel van onze inkomsten op aan onze vaste lasten, denk aan belastingen, zorgverzekeringen en allerhande heffingen.”

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat gaat eruit?

“Onze grootste maandelijkse kostenpost is de hypotheek. We hebben momenteel 800 euro aan hypotheeklasten. Verder geven we ongeveer het volgende uit:

Energie: 60 euro

Verzekeringen: 60 euro

Belastingen: 300 euro

Zorgverzekeringen: 197 euro

Abonnementen (tv, telefoon): 100 euro

Sportclub kinderen: 125 euro

Daarnaast zijn we maandelijks nog ongeveer 500 euro kwijt aan variabele lasten. Dit geld gaat dus naar dingen als boodschappen, kapper, kleding, verjaardagen, enzovoorts.

De uitgaven zouden we dolgraag verder naar beneden brengen, maar we weten gewoon niet meer waar en hoe. Onze inkomsten zijn prima; daar zijn we tevreden mee.”

Bewust kopen

“Een van de belangrijkste dingen die wij doen om onze geldzaken onder controle te houden, is bewust inkopen doen. We doen niet zomaar grote uitgaven, maar denken echt goed na of we ze willen én kunnen doen.

Ons boodschappenbudget per maand pinnen we ook, zodat we het contant in de portemonnee hebben; dan houden we er meer controle over dan wanneer alles maar met de pinpas gaat.

Over het algemeen leven we ook misschien wat minimalistischer dan andere mensen. We hoeven niet alles te hebben. We hebben andere prioriteiten.”

Sparen voor de hypotheekaflossing

“Ik zei net dat onze grootste kostenpost de hypotheek was; dat is niet helemaal waar. En toch ook weer wel. We proberen namelijk ook maandelijks 1.000 euro te sparen om extra af te lossen op de hypotheek. Als je het zo bekijkt, zijn onze maandelijkse hypotheeklasten eigenlijk 1.800 euro. Maar: van de aflossing hebben we natuurlijk ook weer voordeel.

Ook sparen we maandelijks 40 euro voor de kinderen en 20 euro voor een vakantie die we ergens in de toekomst nog willen nemen.

Dit sparen gaat overigens nóóit ten koste van dingen die noodzakelijk zijn en gezond eten. Medicatie die niet vergoed wordt, kopen we gewoon. En gezond eten kan ook met bijvoorbeeld fruit en groente uit het seizoen.

Voor mij draait het vooral om leven met minder, maar niet met een tekort. Ik zoek graag rijkdom in de kleine dingen.

We weten ook waar we het voor doen; over 5 jaar hopen we een groot deel van de hypotheek te hebben afgelost. Dan kunnen we dankzij lagere hypotheeklasten ook sparen voor een mooie buffer, om eerder te stoppen met werken.”

Gouden tip

“Wat ons ontzettend goed helpt is creatief blijven, bijvoorbeeld met de boodschappen. We eten regelmatig minder vlees en doen onze boodschappen net over de grens, in Duitsland. Voor ons scheelt dat belachelijk veel.

Ook pakken we regelmatig de fiets in plaats van de auto en houden we onze verzekeringen scherp in de gaten. Sommige dingen kunnen we misschien wel overslaan, of kunnen weer voordeliger via een andere maatschappij.

En: we stappen elk jaar over naar een andere energieleverancier. Wij krijgen bijna elk jaar wel weer een nieuwe welkomstbonus.”

Bedankt voor het delen van je verhaal!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
 1. Wat leuk om terug te lezen. Is best een tijd geleden dat ik dit heb toegestuurd. Situatie is nog altijd hetzelfde. Zijn een mooi eind op weg. ??

 2. Wauw, wat een goede focus op je prioriteiten.
  Veel mensen denken dat je jezelf te kort doet als je flink aflost, terwijl je ook kunt denken dat je in je “vette “jaren inlegt op de “magere ” jaren.
  Bovendien heeft genieten naar mijn idee niet altijd met het spenderen van geld te maken.

 3. Volgens mij hebben jullie het – gezien het inkomen – goed voor elkaar! Bezig met extra aflossen, bewust inkopen en blijven kijken naar andere mogelijkheden. Top, heel veel succes verder! 🙂

 4. wauw een hele mooie aflossingsmindset. Dat ga je op den duur je zeker merken in de maandlasten.
  Inderdaad wat hier eerder ook al wordt gezegd is het tijdens ‘vette’ jaren inleggen voor de ‘magere’ jaren een heel verstandige insteek, zeker als je eerder wilt stoppen met werken.
  Keep going ??

 5. Wat een mooie mindset hebben jullie, zo bewust bezig met de toekomst maar tegelijk ook met nu. Je hoeft niet op een houtje te bijten om bewust met geld om te gaan. Veel succes met verder aflossen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.