Duurzaam beleggen: hoe doe je dat?

Ik zal het maar eerlijk zeggen: ik ben een luie relaxte belegger. Mijn eerste prioriteit was over de drempel stappen. Mijn tweede prioriteit was structuur aanbrengen in mijn beleggingen. Mission Accomplished. En hoewel ik niet bewust in wapenhandel en kinderarbeid ga zitten, zoek ik mijn fondsen daar momenteel ook niet uitvoerig op uit. Maar ik kréég wel regelmatig vragen over duurzaam beleggen. Over hoe je dat net zo makkelijk kunt aanpakken als ik het nu doe, maar dan dus duurzaam. En wat blijkt: dat is nog niet zo gemakkelijk.

Greenwashing

Ik kwam ze laatst nog tegen: supermilieuvriendelijke tandenborstels. In een plastic verpakking. En niet van het biologisch afbreekbare type. Dit soort greenwashing, waarbij je de indruk krijgt dat iets heel milieuvriendelijk en/of duurzaam is, terwijl het niet zo is, kom je overal tegen. In tandenborstels, maar ook in beleggingen.

Er zijn verschillende ‘duurzame beleggingsproducten’ te vinden, maar als er dan eens grondig onderzoek naar wordt gedaan, blijkt het allemaal helemaal niet zo heel duurzaam te zijn.

Dat maakt duurzaam beleggen best ingewikkeld. Want hoe weet je écht dat je goed zit?

Mijn indruk: je weet het nooit 100 procent zeker. Duurzaamheid verkoopt nu eenmaal, maar niet-duurzaam is goedkoper. Dus er zullen altijd partijen zijn die niet- of minder-duurzaam verkopen voor de prijs van duurzaam. Of met een groene verpakking.

Maar dat betekent natuurlijk niet dat je op geen enkele manier iets meer duurzaam kunt beleggen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Waar je op kunt letten met duurzaam beleggen

Zo ontdekte ik tijdens mijn zoektocht al vrij snel dat veel fondsen met een duurzame insteek de code SRI meekrijgen. Dit staat voor Socially Responsible Investing. Hierbij staat het maatschappelijk belang centraal.

Daarnaast heb je nog fondsen met de code ESG; dat betekent dat de fondsen voldoen aan de criteria Environment (milieu), Social (maatschappij) en Governance (goed ondernemingsbestuur).

Als je daar bij je eigen beleggingspartner op zoekt, dan komen daar ongetwijfeld al een aantal resultaten uit. In mijn (gratis) beleggingsaccount kom ik dan bijvoorbeeld VanEck ESG EW tegen. Hoewel ik daarvan nergens precies kan vinden hoe duurzaam ze zijn, kom ik dit huis wel tegen in het artikel van Morningstar, over de top 5 Nederlandse fondshuizen die het hoogst scoren op ESG. Hierin vind je ook beleggen via Triodos Bank en ASN Bank terug.

Ik moet wel zeggen: het aanbod vind ik niet enorm. Naast die VanEck kom ik uiteindelijk nog twee ESG iShares-trackers (IE00BF553838 en IE00BKLC5874) tegen die aan de Euronext in Amsterdam zijn genoteerd. Ik vind slechts één SRI-tracker aan de Euronext, ook van iShares (IE00BGDPWW94).

Ik kijk dan bewust naar wat in Nederland is genoteerd, omdat ik dan geen aansluitkosten voor een nieuwe beurs zou hoeven te betalen. Bovendien is de notering dan sowieso in euro’s, waardoor er ook geen sprake is van valutarisico (als je iets hebt in dollars en de dollar wordt ineens fors minder waard, dan daalt dus ook de waarde van je beleggingen, nog los van hoe de bedrijven waarin je belegt het doet).

Beleggen via duurzame banken

Deze trackers heb ik opgezocht via mijn online broker, maar je kunt natuurlijk ook beleggen bij duurzame banken. Ik ben zelf niet zo’n fan van beleggen via (groot)banken, omdat die kosten vaak veel hoger zijn. En kosten hebben veel impact op je rendement.

Maar als je gemakkelijk duurzaam wilt beleggen, dan kan beleggen via Triodos Bank of ASN Bank natuurlijk wel een optie voor je zijn. Beide banken doen het volgens de Eerlijke Bankwijzer behoorlijk goed. Alleen op gendergelijkheid is nog wat winst te boeken. En Triodos scoort op Bosbouw een puntje hoger dan ASN.

Beleggen bij Triodos: kosten en opties

Triodos heeft een aantal eigen fondsen waarin je geld dan wordt belegd. Je past je keuze wat dat betreft dan aan op het risico dat je wilt lopen én de mate van duurzaamheid. Zo heeft het Impactfondsen, waarbij je veelal belegt in bedrijven en overheden die bijdragen aan duurzame oplossingen, en Themafondsen, waarbij je focus bijvoorbeeld ligt op eerlijke economie, schone energie of groen.

Wanneer je je beleggingen vanaf een andere bank overboekt naar Triodos, dan vergoeden zij de kosten daarvan, tot 250 euro. Wil je weer weg, dan betaal je voor het overzetten 35 euro per fonds.

Verder betaal je tot 50.000 euro aan belegd vermogen 0,48 procent per jaar aan beheerkosten. Van 50.000 euro tot een miljoen is dat 0,40 procent per jaar en vanaf een miljoen worden er geen beheerkosten gerekend. Voor afschriften op papier betaal je 5 euro per kwartaal per rekening.

Dan betaal je ook nog fondskosten die verwerkt zijn in de koers (dat is overigens heel gebruikelijk) én transactiekosten; 0,4 procent aan aan- en verkoopkosten (0,9% voor het Triodos Renewable Europe Fund).

Beleggen bij ASN: kosten en opties

Bij ASN kun je kiezen tussen doelbeleggen (met een mixfonds) of een beleggingsrekening, waarbij je zelf uit 12 duurzame fondsen kunt kiezen.

Bij ASN betaal je 0,85 procent aan fondskosten (deze kosten worden in de koers verwerkt). Daarnaast betaal je 0,3 procent aan servicekosten. Dit geldt voor al je belegde vermogen én met een maximum van 300 euro per jaar.

Ook leuk: wanneer je investeert in het ASN Groenprojectenfonds, dan heb je een vrijstelling van 59.477 euro zonder fiscale partner en 118.954 euro met fiscale partner. Dat betekent dat je over dat bedrag dus géén vermogensbelasting hoeft te betalen. Het Triodos Groenfonds valt hier trouwens ook onder, maar bij hen vond ik hier geen duidelijke reclame voor. Gemiste kans?

Een complete lijst met door de overheid aangewezen fondsen met belastingvoordeel vind je hier (pdf).

Beleggen via Peaks

Peaks is van de Rabobank en de Rabobank is volgens mij niet specifiek een duurzame bank. Scoort ook niet speciaal fantastisch bij de Eerlijke Bankwijzer. Maar: Peaks heeft haar fondsen wel geselecteerd op duurzaamheid.

En hoewel ik Peaks qua kosten nog wat aan de hoge kant vind zitten, zijn ze mogelijk – afhankelijk van hoeveel je wilt beleggen – wél weer voordeliger als je ze afzet tegen de andere banken. Ik vergelijk het nu natuurlijk met de 0 euro kosten die ik momenteel maak.

Duurzaam beleggen bij Vanguard

Zoals je in mijn maandelijkse beleggingsupdates kunt lezen, investeer ik regelmatig in fondsen van Vanguard. Die doen het namelijk goed, hebben een mooie spreiding én staan bekend om hun lage kosten.

Heeft Vanguard ook een duurzaam fonds? Jawel. Het Vanguard SRI Global Stock Fund. Maar dat lijkt in Nederland slecht verkrijgbaar te zijn. Althans, ik kon het nergens vinden. Ik noem ‘m hier toch, omdat jij misschien andere mogelijkheden hebt dan ik.

Wat ik ook tegenkwam is het in 2017 gelanceerde Vanguard SRI FTSE Developed Europe II Common Contractual Fund. Een hele mond vol, maar ook die trof ik niet aan bij mijn broker.

Welke ik wél terugvond, was het Vanguard FTSE Developed Europe UCITS ETF (EUR, IE00B945VV12). Maar: als ik dan weer in deze rating kijk, dan scoort hij helemaal niet zo fantastisch op ESG. Het lijkt er dus op dat dit niet de FTSE Developed Europe Index is die in het overzicht van de link hieronder staat.

Voor alle duurzame fondsen van Vanguard (pdf) geldt dat ze bedrijven uitsluiten als ze niet voldoen aan de eisen rondom mensenrechten, arbeid, milieu, corruptie en wapens.

Eerlijk is eerlijk: de keuze is hierin niet direct ‘reuze’. En als je dan gewend bent min of meer gratis te beleggen, dan lijken deze alternatieven niet heel aantrekkelijk. Want zodra je iets met een omweg moet vinden, zijn de kosten ook weer hoger.

Conclusie over duurzaam beleggen

Duurzaam beleggen kan. Maar het is best een zoektocht, zeker als je je eigen portefeuille wilt samenstellen. Als dit echt een ontzettend belangrijk ding voor je is, dan kun je overwegen om het via een duurzame bank te doen. Dan betaal je misschien wat meer, maar weet je ook wat je hebt.

Wil je dat niet, dan is het dus een kwestie van op zoek gaan naar aanbieders die wél de groene fondsen bieden. En daarvoor kun je bijvoorbeeld screenen op ‘SRI’ en ‘ESG’ in de naam.

Om te dubbelchecken hoe het door jou gekozen fonds het doet, kun je ‘m nog opzoeken bij Morning Star. Hier kun je trouwens ook filteren op de meest duurzame trackers.

Voor het eerder genoemde iShare-fund (IE00BGDPWW94) krijg ik dan het volgende te zien:

duurzaam beleggen morningstar

Onderin zie je de historische (boven) en huidige (onder) duurzaamheidsscore. Wat je niet kunt zien (mijn scherm was niet groot genoeg voor een screenshot), is dat er onderaan nog staat dat dit fonds dan 4 scoort op Environmental, 8 op Social en 8 op Governance. Ondanks dat de balkjes niet compleet in het groen staan, staat bij al die scores ‘Bovengemiddeld’.

Alternatief voor duurzaam beleggen

Wat je doet met je geld, kun je zien als stemmen voor het type wereld waarin je graag leeft. Dus waar jij in belegt, heeft wat dat betreft invloed. En ik kan me voorstellen dat je je keuzes dan wel een beetje bewust wilt maken. We hebben immers maar één wereld.

Maar dat wil niet zeggen dat het de enige manier is om ermee om te gaan. Je kunt er ook voor kiezen om misschien niet 100 procent duurzaam te beleggen, maar de – mogelijk wat hogere – opbrengst van je beleggingen wél weer te gebruiken voor duurzame doelen.

Dat kun je breed zien: je kunt het geld steken in crowdfundingsprojecten, in ontwikkelingswerk, maar je kunt het ook inzetten om minder (betaald) werk te gaan doen, zodat je vrijwilligerswerk kunt doen.

Daarnaast is beleggen natuurlijk niet het enige duurzame dat je kunt doen. Je kunt ook kiezen voor groene energie, voedselverspilling beperken en eens wat minder nieuwe dingen je huis inslepen.

Dus: laat je niet afschrikken. Misschien is op deze manier duurzaam beleggen wel helemaal perfect voor je. En als dat het op dit moment nog niet is, laat het je er dan niet van weerhouden om op andere manieren een bijdrage te leveren aan een mooiere wereld!

Heb jij nog goede tips voor duurzaam beleggen?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
  1. Mooi artikel, fijn uitgelegd! Zelf ben ik niet specifiek met duurzaam beleggen bezig. Gelukkig ben ik wel enigzings duurzaam bezig, zoals zonnepanelen en hergebruiken.

  2. Interessant artikel en precies waar ik de laatste tijd naar opzoek ben. Heb toch nog steeds twijfels over starten met beleggen bij een niet duurzame partij. Ik ben wel benieuwd hoe jij tegen bijvoorbeeld Lend a Hand aan kijkt als alternatief? Of zou je dan, je winst deels daar weer in investeren?

    1. Ik heb geen ervaring met Lend A Hand, maar ben over het algemeen niet zo’n grote fan van crowdfunding. Ik vind het op zich een mooi systeem, maar tegelijkertijd is het ook héél goed letten op de risico’s én kun je tussentijds meestal niet bij je geld. Voor nu kies ik er persoonlijk niet voor om daar iets mee te doen, behalve het project dat ik nu heb lopen (bij een andere partij). Maar goed: er zijn ook heel veel mensen die hier wél heel enthousiast over zijn, juist om de kans om te investeren in wat je belangrijk vindt. En je kunt heel erg duidelijk zelf selecteren waar je in investeert en er zijn ook mooie rendementen mogelijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.