Groen én goedkoop: ook je energie haal je bij de boer!

Groen én goedkoop: ook je energie haal je bij de boer!

Biologisch vlees, groenten, eieren… Tegenwoordig halen we steeds meer bij de boer. De kwaliteit die je dan krijgt is vaak een stuk beter en qua prijs zit je een stuk lager dan wanneer de supermarkt iets labelt als ‘duurzaam’. Dat dit voor eten geldt, is inmiddels wel bekend. Maar wist je dat je tegenwoordig ook je energie bij de boer vandaan kunt halen? Toen ik dát las, werd ik ineens een stuk enthousiaster over het onderwerp ‘energie’. Want eerlijk is eerlijk: ik vind het elk jaar vooral interessant om te weten waar ik mijn groene energie het goedkoopst kan halen. Niet omdat ik per se alleen maar op het geld wil zitten, maar vooral ook omdat er verder in mijn beleving maar weinig belangrijke punten zijn waarop je kunt vergelijken. En dan is het leuk als je daar ineens een verrassing tegenkomt!

Nederland wekt maar weinig groene energie zelf op

Wist jij dat zo’n twee derde van de Nederlanders kiest voor groene stroom, maar slechts 13% van de stroom ook echt duurzaam in Nederland wordt opgewekt? De rest van de ‘groene energie’ die hier geleverd wordt, is in feite grijze energie die wordt groengewassen met buitenlandse duurzaamheidscertificaten. Zo wordt in Scandinavië alle energie al duurzaam opgewekt. Wat zij ‘over’ hebben, kunnen ze doorverkopen aan Nederland. Dat gebeurt dan via certificaten. Je hebt het dan eigenlijk over sjoemelstroom: grijze stroom die met een certificaat verkocht wordt als ‘groene’ stroom.

Dat is natuurlijk een vreemde gang van zaken. Bovendien: waarom zou je daar als Nederland genoegen mee nemen? Wij hebben immers zelf ook behoorlijk wat wind en water. Zon misschien iets minder, maar vast nog meer dan in Engeland. Daar moet toch veel meer mee te doen zijn? Ik bedoel: die bel onder Slochteren blijven leegpompen lijkt me ook niet echt een werkbare langetermijnstrategie.

Nu kun je natuurlijk een deel van je energie (of zelfs alles) zelf opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Ik ben ooit wel eens op bezoek geweest bij een boerderij die een nog uitgebreider systeem had en vrijwel zelfvoorzienend was qua energie. Als je dan wat over hebt, kun je het eventueel opslaan, maar delen met je buren is niet mogelijk. Dat is best een beetje jammer, want dat zou het opwekken van duurzame energie nóg aantrekkelijker kunnen maken.

>> Bekijk hier welke energieleverancier jou het goedkoopst én het best van energie kan voorzien

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Duurzame energie van lokale ondernemers

Wat je steeds meer ziet, is dat bijvoorbeeld boeren een windmolen in hun tuin en zonnepanelen op hun daken laten plaatsen. Daarmee wekken ze dan voldoende energie op om hun bedrijf te laten draaien. Maar wat als die energie ook gebruikt kon worden voor ‘gewone’ mensen? Als je die gewoon via de boer kon kopen? Dan zou je én duurzaam bezig zijn én je ondersteunt een lokale ondernemer. Boeren hebben het de laatste jaren niet echt makkelijk gehad en ze zijn wel hard nodig. Als je die extra kunt ondersteunen, dan is dat natuurlijk alleen maar mooi.

En dat blijkt dus tegenwoordig te kunnen.

Ik loop een klein beetje achter, want het volledige verhaal was voor mij nieuw. Maar nu ik het weet, ben ik er écht enthousiast over. Wat is namelijk het geval: je blijkt die energie wél van de boer te kunnen kopen, via energiemarktplaats Vandebron. Dat is geen energiemaatschappij, maar een energiedienstverlener. Via Vandebron kun je zelf kiezen van welke boer (of andere partij) je energie wilt afnemen. Die energie komt dan – via het energienet – netjes bij jou terecht.

Op deze manier wordt het voor bijvoorbeeld boeren aantrekkelijker om te investeren in duurzame energie en heb je als consument de mogelijkheid om het aandeel van duurzaam opgewekte energie in Nederland flink te laten toenemen. Inmiddels – ze zijn er in 2013 mee gestart – heeft het bedrijf al meer dan 120 energiebronnen, waarmee meer dan 120.000 huishoudens van energie worden voorzien. Het doel is zo snel mogelijk naar 100% duurzame energie in Nederland. En dat begint dus héél lokaal.

Als ik even in mijn omgeving kijk, dan kan ik bijvoorbeeld zonne-energie afnemen van de familie Hoekstra, of gaan voor windenergie van Sjoerd en Pieter Thys. Dat maakt het toch meteen een stuk sympathieker!

Geen winst op energie

Meer duurzame energie in Nederland en lokale ondernemers ondersteunen. Daarmee scoor je bij mij wel punten, maar ik ben natuurlijk ook niet gek. ‘Duurzaam’ en ‘groen’ staat tegenwoordig steeds vaker gelijk aan ‘duur‘. En echt, het milieu gaat me aan het hart, maar dat betekent niet dat ik meteen mijn maandbedrag flink omhoog wil gooien. Ik heb ook andere dingen waar ik rekening mee moet houden.

Wat daarin wel interessant is, is dat Vandebron geen winst maakt op energie. Zoals ze zelf zeggen: “We willen geen belang hebben om meer energie te verkopen, wij vinden het juist belangrijk dat mensen minder energie gebruiken. Daarom vinden we het maken van marge op de verkoop van energie onlogisch.” Daarom gebruiken ze het vastrecht om hun kosten te dekken. Nu heb je misschien nog onthouden uit mijn artikel over het overstappen met een dikke bonus, dat dit vastrecht niet bij elke partij gelijk is.

Dus hoe zit het met de prijsstelling?

Bij Vandebron betaal je voor vastrecht (op dit moment) €75 per product per jaar. Als je dus gas en stroom afneemt, zit je op een jaarbedrag van €150. Ik heb dat even vergeleken met een aantal andere opties en daarmee zitten ze wel wat aan de hogere kant, vooral in vergelijking met de minder duurzame partijen. Het duurst zijn ze hierin niet, maar ook niet het goedkoopst. Qua eenheidsprijzen voor stroom en gas zitten ze wel echt aan de lage kant. De vaste kosten zijn dus mogelijk wat hoger dan nu, de variabele kosten lager.

Verder gaat al het geld dat opgehaald wordt naar de leverancier. Dus: als jij inderdaad stroom afneemt van de familie Hoekstra uit Nij Beets, dan krijgen zij elke cent die jij voor hun stroom betaalt. Alleen het vastrecht gaat naar Vandebron. In feite gaat het geld dat normaal gesproken winst voor het energiebedrijf is, dus ook naar de bron. Naar die kleine ondernemers.

>> Bekijk hier welke energieleverancier jou het goedkoopst én het best van energie kan voorzien

Is het wat?

Nu klinkt dit natuurlijk allemaal heel mooi, maar is het ook wat? Ik kom eigenlijk uit op de volgende conclusie:

Pro:

☀️ Ondersteunen van lokale ondernemers
☀️ Meer duurzame energie uit Nederland
☀️ Stimuleren van duurzaam energieverbruik (je kunt bijvoorbeeld ook bekijken of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen en in hoeverre dat aantikt qua besparing)
☀️ De insteek van ‘minder verbruik is beter’ – dat is geen praktisch voordeel, maar het sluit wel veel beter aan bij mijn eigen waarden

Con:

Minder verbruik bespaart je minder dan wanneer je ook voor de winst van de energiemaatschappij betaalt. Een bepaald deel van je totaalbedrag per jaar ben je immers al ‘kwijt’ aan vastrecht. Aan de andere kant: dat is natuurlijk ook zo bij ‘gewone’ maatschappijen. En: de eenheidsprijzen voor gas en stroom liggen wél onder het gemiddelde.

Kortom; als ons contract straks in januari verloopt, dan ga ik hier toch wel even serieus naar kijken.

Wist jij al dat je ook op deze manier aan je groene energie kunt komen? En wat vind je ervan? Maakt het voor jou verschil hoe je aan je energie komt, of kijk je vooral naar het bedrag onder de streep?

Afbeelding: © Vandebron

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

55 Comments
 1. Ik was hier ook nog niet mee bekend! Ons energiecontract loopt volgend jaar af, dan ga ik dit ook eens meenemen in de vergelijking. Groen en lokaal spreekt mij altijd wel aan. Op basis van de informatie die je hebt gegeven is dit voor ons dus zeker de moeite van het overwegen waard!

  1. Dat dacht ik dus ook! En ik zeg wel eerlijk: de prijs moet óók goed zijn, maar als ik naar ons verbruik kijk, dan kan dat best nog wel eens mooi uitpakken. En wie weet is er als ons contract verloopt – volgens mij in januari – ook nog wel een mooie aanbieding van.

 2. Ik was hier nog niet bekend mee en ik vind het super interessant om dit nu te weten! Ik sta zelf wel vrij milieubewust in het leven, dus dit is dan zeker iets voor mij om te overwegen 🙂

 3. Wat fijn dat je ‘reclame’ maakt voor groene energie! We moeten inderdaad aan het milieu denken. Ook wij in België halen die groene stroom ook nog te veel uit andere landen, denk ik!

  1. Om eerlijk te zijn weet ik niet precies hoe het in België zit, maar voor Nederland verbaasde ik me er echt over dat er blijkbaar zo weinig écht hier wordt opgewekt, ondanks de mogelijkheden die we hier hebben. En dan is dit, met dat stukje steun aan lokale ondernemers, natuurlijk hartstikke mooi!

 4. Bij Vandebron weet je zeker dat alle stroom groen in Nederland is opgewekt en dat de opbrengsten niet naar een fossiele moedermaatschappij of een voetbalclub gaan. Zelf zit ik bij Powerpeers en die gaan nog een stapje verder. Je kunt meerdere aanbieders vinden en zelf ook aanbieder worden als je zelf zonnepanelen hebt. Mijn zonnestroom van 12 panelen kun je daar ook kopen.

 5. Bij Vandebron weet je zeker dat alle stroom groen in Nederland is opgewekt en dat de opbrengsten niet naar een fossiele moedermaatschappij of een voetbalclub gaan. Zelf zit ik bij Powerpeers en die gaan nog een stapje verder. Je kunt meerdere aanbieders vinden en zelf ook aanbieder worden als je zelf zonnepanelen hebt. Mijn zonnestroom van 12 panelen kun je daar ook kopen.

 6. Wat handig dat dit mogelijk is! Zo worden we steeds duurzamer in Nederland. Mocht ik een eigen huis gaan kopen dan zou ik eerst kijken of ik zelf energie op kan wekken doormiddel van zonnepanelen, maar dit is zeker een fijn alternatief.

 7. Goh dat wist ik echt niet. Zeker iets om mij in te verdiepen. En van de grijze stroom was mij ook onbekend. Ergens wel naar dat dit soort dingen gebeuren.

  1. Dat had ik dus ook; dan denk je met groene stroom goed bezig te zijn, maar eigenlijk komt dat gewoon elders vandaan en stimuleer je (door extra vraag) nog helemaal niet extra opwekking in dit land 🙁 Zeker de moeite waard om eens naar te kijken!

 8. Ik ken dit helemaal niet, maar nu moet ik zeggen dat mijn man over de energie gaat! En ik er dus geen verstand van heb.

  Wat goed dat het de lokale ondernemers steunt! Die hebben het soms al zo moeilijk!

  Zeker het overwegen waard, gaan er in ieder geval eens naar kijken!

 9. Wat goed dat je hier aandacht aan besteed! Hier op Ameland hebben we een eigen energie coöperatie. Erg duurzaam en Ameland staat wat dat betreft toch wel echt voorop wat betreft duurzaamheid en groene energie. Energie bij de boer vind ik ook een super initiatief!

  1. Dat klinkt wel heel goed! En ideaal natuurlijk, op een eiland kun je denk ik nog beter energie opwekken dan bijvoorbeeld middenin het land. Zijn jullie daar ook van afhankelijk, of kun je wel kiezen voor een maatschappij? Sowieso echt super dat het er is!

   1. We zijn niet afhankelijk, maar je kunt dus wel kiezen voor duurzame energie van het eiland. Daarnaast zijn er veel initiatieven die duurzame energie en zelfvoorziening bevorderen.

 10. Wij hebben ook volledig groene stroom! Het liefst zou ik zonnenpanellen laten plaatsen op het dak, maar ondanks de subsidie is het nog een flinke investering.

  1. Via wie hebben jullie de stroom? Ik heb namelijk ook ‘groene stroom’, maar twijfel daar nu wel over. Blijkbaar wordt maar héél weinig opgewekt in Nederland. De rest is gewoon grijze stroom die wordt ‘groengewassen’. Terwijl ik juist groene stroom wil, omdat ik denk dat ik daarmee ook meer opwekking in Nederland stimuleer!

  1. Dat zou ik ideaal vinden inderdaad: zelf opwekken. Dan heb je het duurzaam, ben je niet afhankelijk en heb je ook niet te maken met prijsstijgingen. Wij willen er nu eigenlijk nog niet in investeren, omdat we nog verhuisplannen hebben. Zodra we echter verhuisd zijn, willen we wel toe gaan werken naar een energieneutrale woning. Daar hoort dat natuurlijk ook bij!

 11. Ik ben sowieso voor het idee van groene energie maar zolang de politiek er zich mee moeit zal het nooit helemaal goed komen. In Belgie hebben de eerste mensen die zonnepanelen hebben gekocht nog jarenlang recht op serieuze vergoedingen waardoor de andere extra moeten betalen…

  Klopt iets niet aan dat system…

 12. Wat Lisanne ook al vertelde, op Ameland doen we dit ook inderdaad. Een super initiatief. Om het te combineren met een (boeren-) bedrijf is ook perfect. Zo snijd het mes aan twee kanten.
  Wij mogen zelf helaas geen zonnepanelen op het dak van de gemeente (beschermd dorpsgezicht) en dan is zo’n gedeelde actie zo mooi!

 13. Ik vind dit wel superinteressant en ik ga er zeker eens naar kijken of er initiatieven in de buurt zijn. Het allerliefst zou ik het dak van de schuur vol leggen met zonnepanelen en zelfvoorzienend verder door het leven gaan. Hoe gaaf zou dat zijn. Maar tot die tijd? We hebben nu groene stroom met certificaten maar je hebt gelijk, dat wringt toch wel een beetje. Want eigenlijk hou je jezelf voor de gek.

  1. Ja idd! Wat mij vooral tegenstond, was dat terwijl ik dacht dat ik de opwekking van groene energie stimuleerde door daarvoor te kiezen, dat dus helemaal niet het geval was. Mijn ideaal is straks ook zelfvoorzienend zijn qua energie, maar omdat we nog verhuisplannen hebben, willen we de investering daarin eerst uitstellen. Maar deze overstap zou dan wel een goede optie zijn, dus daar kijken we wel serieus naar. Op het moment dat we dan zelf (veel) opwekken, kunnen we altijd weer heroverwegen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.