Iedereen financieel adviseur?

Wat is het slechtste financiële advies dat jij ooit gehad hebt?

Als je een beetje serieus bezig bent met je financiële zaken, dan kan het zijn dat je ook wel eens advies vraagt van een financieel adviseur. Misschien niet eens op eigen houtje; als je een hypotheek of een verzekering afsluit, ‘krijg’ je het er vaak zo. Zo’n adviseur kan het goed vertellen en geniet meestal veel vertrouwen. Maar is dat terecht? In tegenstelling tot bijvoorbeeld een ‘financieel planner’ of ‘AA-accountant’ is ‘financieel adviseur’ geen beschermde titel en je hoeft niet aan specifieke eisen te hebben voldaan om je zo te noemen. Dus levert zo’n advies je echt wat op? En hoe zit het met adviezen van ‘gewone’ mensen?

Sceptisch

Misschien is het niet helemaal terecht, maar ik heb een gezonde sceptische houding ten opzichte van ‘echte’ financieel adviseurs. Ik heb er gewoon nog bar weinig goede ervaringen mee gehad. Eén adviseur heeft me – via mijn ouders dan weliswaar – een woekerpolis opgeleverd, een andere een ondoorzichtige hypotheek met heel veel hoge kosten en erg weinig inzicht in eventuele risico’s.

In januari van dit jaar schreef ik al dat het me nu nog wel eens handig leek om iets aan financial planning te doen, maar door mijn gezonde wantrouwen is het er eigenlijk nog niet van gekomen. Natuurlijk krijg ik af en toe wel eens wat aan advies van de accountant en zoek ik zelf veel uit, dus het is ook weer niet zo dat ik er helemaal alleen voor sta.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat is ‘goed advies’?

Nu met die ontwikkelingen rondom de Bitcoin, vraag ik me ook wel af wat precies een ‘goed advies’ is. Het lijkt momenteel wel een beetje of iedereen adviseur is. En de één roept dat nog harder dan de ander. Op NRC.nl las ik bijvoorbeeld gisteren nog een oproep van iemand om vooral in bitcoins te investeren, want ‘dat is nog nauwelijks op gang gekomen’. Om af te sluiten met: ‘Ik wil u op deze plek geen financieel advies geven. Ik zeg alleen: steek al uw geld in de bitcoin. U zult er voorlopig geen spijt van krijgen.‘ – Geen idee in welke categorie ‘advies’ dat dan wel moet vallen, maar goed.

Nog los van wat ik wel of niet van de bitcoin vind; als ik dit soort dingen lees, dan heb ik toch het idee dat het helemaal niet gek is om een beetje een sceptische houding te hebben als het gaat om de financiën.

Jouw slechtste financiële advies?

‘Helaas’ wórdt er wel heel veel ‘financieel advies’ gegeven. En als je niet weet dát het slecht is, dan kan het zomaar zijn dat je er wat mee doet. Zo sloot ik een hoge hypotheek af zonder me te realiseren welke risico’s daaraan hingen, zette ik flink wat geld weg bij Icesave voor een hoge rente en stonk ik erin bij Recyclix. En dat zijn dan alleen nog maar de slechte adviezen die ik kreeg en waar ik wél wat mee gedaan heb. En waar ik dan nog redelijk ongeschonden uit ben gekomen.

Ik hoorde laatst echter een bloemlezing van echt beroerde financiële adviezen én grootschalige gevolgen voor de mensen die ze hadden opgevolgd. Vaak handelend uit vertrouwen, want: ‘je hebt zo’n financieel adviseur toch niet voor niets’. En als je er dan niet vanuit gaat dat die vooral handelt op basis van hoge commissies, dan kun je daar vervelend je neus aan stoten.

Juist hierom vind ik het heel belangrijk om zelf goed op de hoogte te zijn van financiële zaken. Daarin is voor mij – maar ik denk ook voor heel veel mensen – nog een hoop te leren. Als je dan een keer met iemand anders hierover praat, kun je samen misschien wel tot een geniaal idee komen, maar sta je er in ieder geval wel gelijkwaardig in.

En omdat er natuurlijk geen betere leerschool is dan de praktijk: wat is het allerslechtste financiële advies dat jij ooit gekregen hebt? (Hoeft niet per se van een ‘echte’ adviseur te zijn) Wat heb je daarmee gedaan?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

25 Comments
 1. Wij hebben nog niet veel financieel advies gekregen. Als er uit de familie iets komt proberen we ons hier niet te veel door te laten beïnvloeden. Ik merk wel hoe weinig mensen om ons heen soms weten van hun eigen geldzaken. Het lijkt me lastig om met adviezen uit je omgeving om te gaan als je er zelf niet veel verstand van hebt.

 2. Financieel advies hebben wij ingewonnen bij het afsluiten van de hypotheek voor onze eerste woning. Dat was een spaarhypotheek. Na twaalf jaar bedachten wij ons dat het anders kon en zijn we gaan aflossen. Drie jaar later konden we het restant aflossen met de spaarpolis. Bij deze hypotheek werd ons een dure polis aangesmeerd voor arbeidsongeschiktheid, een paar jaar geleden nog een naar de polis gekeken. Eigenlijk alleen de eerste tien jaar had je wat aan de polis. Gelukkig niet nodig gehad. Dit was een slecht financieel advies, maar een goede voor de adviseur “mooie provisie”.
  Voor wat betreft de hypotheek, we zouden nu gewoon lineair kiezen en tussen door extra aflossen.
  Bitcoins heb ik niet, en kopen we niet. Persoonlijk vind ik dat de prijs te ver opgelopen is. Zul je zien stappen we in stort de prijs in. Persoonlijk ga ik liever voor iets tastbaar zoals vastgoed. Voorlopig nog een toekomst droom, eerst sparen.

 3. Toen ik mijn huidige hypotheek afsloot heb ik de rente voor 20 jaar vast gezet. Dat is op zich ok, want ik wil weten waar je aan toe bent. Maar ik had moeten kijken of er een aanbieder was waar je meer dan 10% per jaar mocht aflossen. En dat heb ik niet gedaan. Ik had dus verder moeten zoeken en niet gewoon aannemen dat de hypotheek adviseur alles wist.

 4. @Marjolijn…heb je de voorwaarden m.b.t. je hypotheek goed doorgelezen voordat je de hypotheek afsloot? Het wordt namelijk vermeld in de voorwaarden. Heeft je hypotheekadviseur expliciet aangegeven dat er bij een hypotheek niet meer dan 10% mag worden afgelost? Of specifiek bij deze? Goede communicatie van beide partijen is zo belangrijk! WMT

 5. Mijn ervaringen met financieel adviseurs zijn niet heel prettig. Dat heeft wellicht te maken met naïviteit en onwetendheid, maar achteraf gezien had het ons veel geld en zorgen gescheeld. Wij zijn ooit akkoord gegaan met een aflossingsvrije hypotheek (want rente aftrekbaar / lage maandlasten) en een beleggingsverzekering voor uiteindelijke aflossing. Natuurlijk was dit een woekerpolis waar alleen de aanbieder en tussenpersoon wijzer van zijn geworden…door schade en schande zijn we wijzer geworden 🙂

  1. Oh, dat is ook vervelend! Ik had het toen met mijn spaarhypotheek ook hoor, het verhaal klinkt heel goed en je denkt dat je veilig zit, tot je je realiseert wat er allemaal NIET verteld wordt. Maar goed, de provisie hè.. Hebben jullie het wel weer recht kunnen trekken?

   1. Ja na zo’n 13 jaar hebben we het omgezet naar annuïtair, tegen een veel lagere rente. Het is een fijn gevoel om eindelijk goed af te lossen. Het bedrag dat we hadden opgebouwd is afgestort in de hypotheek en daarmee daalde het openstaande bedrag al een beetje, inmiddels hebben we onze aflossing verdubbeld en hopen we ipv in 17 jaar binnen 9 jaar klaar te zijn.

 6. Nooit een financieel adviseur gehad, maar in de familie (en ik zelf inmiddels ook) genoeg nuchtere mensen met verstand van zaken.

  Hoofdregel 1: als het te goed klinkt om waar te zijn….Niet doen (zie Recyclix…..)
  Hoofdregel 2: Als je het zelf niet begrijpt…. Niet doen
  Hoofdregel 3: Als iedereen begint over beleggen in Bitcoins….. Niet doen
  Hoofdregel 4: Alleen voor een huis mag je lenen (en je studie, inmiddels), maar niet voor consumptiegoederen zoals auto’s, vakanties, telefoons etc.
  Hoofdregel 5: spaar en/of beleg altijd minimaal 10% van je inkomen

  En verder om te lezen: de boeken van Erica Verdegaal. Dan kom je een heel eind.

  Ben wel benieuwd hoe dat Recyclix verhaal ooit is afgelopen: het klonk mij eerlijk gezegd absurd in de oren en Geld is Tijd heeft op zijn blog haarfijn uitgelegd waarom het niet kan kloppen:
  http://geld-is-tijd.blogspot.nl/2016/10/de-wiskunde-achter-recyclix.html
  Is trouwens een fijn blog voor de cijfermatige onderbouwing van financiele beslissingen.

 7. Ik geloof dat hier maar één gepast antwoord op is: Amen.

  Recyclix loopt in theorie nog steeds (als in: ze doen of ze iemand vervolgen, geld terug gaan krijgen, etc. – zie net dat ze deze maand weer een update geplaatst hebben), maar in de praktijk geloof ik daar geen fluit van, dus ik ga ervan uit dat dat gewoon een gevalletje oplichting en jammer, maar helaas is. En een les, natuurlijk.

 8. Mijn slechtste advies was destijds met mijn beleggingshypotheek. Als ik me er toen beter in verdiept had, dan had ik die niet genomen. Ik heb toen besloten nooit meer op het advies van zulke mensen in te gaan en me zelf in te lezen. Toen ik dus diezelfde hypotheek ging oversluiten naar een andere vorm, en meteen te kennen gaf dat ik wilde gaan aflossen, kreeg ik weer het beroemde verhaal van ‘je geld zit dan in de stenen bla bla’. Toen ik aangaf daar niks mee te hebben en verder ging over de wet Hillen keek de man me aan en zei: zozo, u bent goed op de hoogte! Alsof dat niet zou kunnen bij een gewone consument (en ook nog vrouw, maar dat laatste verzin ik er zelf bij ?)

  Ik denk als je een beetje slim bent en je goed inleest je eigenlijk alles wel zelf kunt. Er is tegenwoordig zoveel informatie te vinden, dat was er toen allemaal niet. Het moet wel je interesse hebben maar dat is dus bij mij het geval. Ik heb destijds ook nog de spaarpolissen van Eagon gehad, ook niet zo’n goede zet, maar gelukkig niet geleend voor aandelen. Die polissen heb ik in ieder geval nog wel winst op gemaakt al heeft Eagon ons wel gewoon bestolen via de kosten die ze in rekening brachten en brengen.
  Recyclix en bitcoins liet en laat ik ook fijn voorbij gaan. Alles wat de geur heeft van snel rijk worden met weinig moeite vertrouw ik niet. Vertrouwen op de woorden van vage financiele goeroes is ook niks. Kijk gewoon welke mensen het al jaren goed doen met de gewone producten, en leer daarvan.

 9. Ik vind van mezelf dat ik een gezond wantrouwen heb in iedereen die me wat wil verkopen. Ik vraag me altijd af welke belangen de persoon of partij met wie ik in contact ben heeft. Leeft hij van provisie betaalt door iemand anders dan ik, dan is het wel duidelijk. Dan vorm ik graag mijn eigen mening.
  Dus eigenlijk vind ik dat ik nooit slecht financieel advies heb gekregen. Maar ik heb wel fouten gemaakt! Jaren geleden kocht ik een woning met mijn ex-vriend. We sloten een beleggershypotheek (niet te verwarren met een beleggingshypotheek; ik wilde perse niet een constructie waarbij de kostencomponent ondoorzichtig was; ik liet me niets aanpraten ;-)). En aangezien mijn ex best wat geld had gekregen van zijn ouders deden we een éénmalige storting in het begin. Dat was natuurlijk niet mijn geld en dus tekende ik een schuldbekentenis voor de helft van het bedrag van die éénmalige storting. Me volledig niet realiserend dat dit hetzelfde is als beleggen met geleend geld!!! Dompie, dompie, dompie dat ik was! Kort nadat de beurs een flinke val had gemaakt gingen we uit elkaar. Tja, toen was er niet genoeg geld in de aandelenpot om mijn schuld mee af te kunnen lossen. Gelukkig gingen de huizenprijzen nog goed en is alles met een sisser afgelopen. Maar leerzaam was het wel.

 10. Een goede financieel adviseur is eentje die al begint met je te vertellen dat hij je héél veel informatie en voorlichting kan geven, maar dat jij vooral eerst helder moet hebben wat je zelf wil en wat je belangrijk vindt. En daarnaast zou hij/zij je moeten waarschuwen dat je zelf ook echt aan de bak moet om de informatie die hij/zij je geeft, goed te kauwen, proeven en vervolgens doorslikken. Zodat je ook écht écht snapt wat de opties zijn voor jou en argumenten hebt om keuzes te maken.

  Ik ben er nog nooit eentje tegen gekomen.

  Mijn accountant is echter een goed klankbord. Door informatie te halen uit blogs van anderen en aan advies die mensen mij geven (wil even “Kreupelgeld” met naam noemen, deze meneer is echt tof!!!) aan hem voor te leggen, om hem zijn licht erop te laten schijnen, neem ik op dit moment beslissingen.

  Ik denk dat wij (mensen die bijna dagelijks maar toch zeker wekelijks nadenken over onze financiële toekomst) maar lastige klanten zouden zijn voor de meeste financieel adviseurs omdat deze mannetjes (meestal mannen, toch?) naar mijn idee en in mijn ervaring, vooral verkopers zijn….. en wij te wantrouwend…. hahaha…..

  1. Haha, ja, zo’n adviseur ziet ons ongetwijfeld als stelletje betweters 😉 Maar het is toch ook logisch dat je met dat soort belangrijke dingen niet blindelings op een ander vertrouwt? Althans… Eerder deed ik dat dan wel, maar deze ezel stoot zich niet nog een keer aan die steen.

 11. IceSave werd destijds ook voor gewaarschuwd vanwege het niet volledig vallen onder het garantiestelsel. Ik kreeg toen nog nieuwsbrieven van het Vrekkenechtpaar en daar werd ook het eea over verteld. Wij kozen toen voor een Turkse bank die onder het Nederlandse stelsel viel.
  Onze slechtste keuze was een spaarhypotheek. Duur, niet flexibel en niet mee te verhuizen toen dat nodig was, terwijl dit bij afsluiten toegezegd was. Toen we de hypotheek gingen afsluiten voor dit huis, heeft mijn man de akte van voor tot eind volledig gelezen. Adviseur was stomverbaasd, mijn man vond het niet meer dan logisch en ondertussen waren we wijzer. Mijn man heeft financiele opleidingen en bijbehorende baan.

 12. Financieel advies, ik weet er nog wel een paar:

  Aandelen Google? Niet doen, zo’n zoekmachine. Die houdt het niet lang. Wordt nooit iets.

  Cryptomunten? Veel te gevaarlijk. Nu heeft de Bitcoin zelfs AFM toestemming. Het huidige EU beleid om de euro te ‘sturen’ zal er mede debet aan zijn.

  Beleggen? Je hoort alleen aankoopadviezen, nadat de banken hebben aangekocht of van bepaalde aandelen af wil.

 13. In het pré-internettijdperk vaarde je toch vaak op de kennis van naar je dacht de “professionals”. Niet realiserend dat elk advies vaak een extra voordeel voor de ander opleverde. Nu is dat op zich niet verkeerd; ieder verdient tenslotte in het beroep dat hij heeft, maar de voordelen voor de ander stonden vaak niet in verhouding tot de voordelen die je er zelf mee scoorde.

  Dankzij internet zijn we nu onze eigen professionals en financiële adviseurs geworden, waarin we deels defensief acteren (bijv. bij beleggingen), deels actief (crowdfunding en cryptomunten).
  De woekerpolis destijds zelf omgezet en niet heel slecht uitgekomen, onze aflossingsvrije hypotheek teruggebracht naar de helft van de woningwaarde.

  Als ik terugkijk (we zijn nu (bijna) zestigers), hadden sommige financiële zaken misschien best gunstiger aangepakt kunnen worden. Maar destijds hadden we daar geen weet van, en nu geen last meer van. Er is meer dan materie; we kunnen met weinig toe, maar (of juist dankzij die levensstijl) hebben we inmiddels toch een aardig vermogen opgebouwd. Én 3 kinderen laten studeren, terwijl ons inkomen (nu 1 1/2 keer modaal) echt niet zo hoog was.

 14. Ik ben heel bij dat ik financiële dingen interessant genoeg vind om me er zelf in te verdiepen, zodat ik niet hoef te vertrouwen op een adviseur.

  De ING kon er ook wat van. Ik wilde oversluiten naar een lagere rente en vroeg om een offerte. De 1e die ik kreeg rekende een torenhoge boeterente, wat volgens een (ongevraagd) advies van ING een gouden deal was. Heb ik laten lopen.

  Paar maanden later 2e offerte aangevraagd. Een veel beter bod en ik kon zo uitrekenen dat ik de boeterente ruim terugverdiende binnen de bestaande rentevaste periode. ‘Niet doen! ‘ luidde het advies van de ING-hypotheekadviseur…

  Stel je nou eens voor dat dit soort dingen mij een beetje boven de pet gingen en dat ik zou vertrouwen op z’n adviseur? Ik kan me daar echt boos over maken.

 15. Vooral (not!) grappig: de hypotheekadviseur die je adviseert het behoorlijke bedrag voor een tussentijdse grote aflossing over te maken naar een bank waar je hypotheek helemaal niet loopt, onder vermelding van het hypotheeknummer- van de andere bank.
  Dat was nog eens slecht plak- en knipwerk uit een andere mail. Zo zie je maar- altijd zelf blijven nadenken.

 16. Heb – gelukkig – nog weinig negatieve ervaringen gehad op basis van financieel advies. Beaam het verhaal van Veggiemo, waarbij de hypotheekadviseur niet veel meer kon vertellen dan wij al wisten, na alles goed uitgezocht te hebben. Onze grootste financiële zaken/aankopen hebben we dan ook pas gedaan nadat we ons zijn verdiepen in deze zaken en hebben eigenlijk vaak erg goed uitgepakt.

 17. Goed onderwerp!! Ooit, jaren geleden, in mijn eerste grote-mensen-baan heb ik me zo’n vliegwiel van Aegon laten aanpraten door een gladde verkoper. Ik zag me al met vroeg pensioen gaan op mijn 30e (en dat was toen nog niet eens ‘hip’ zoals nu). Wat een drama…! Het was gewoon met geleend geld speculeren met aandelen voor 20.000 gulden (geloof dat het toen nog guldens was) in die vastgelegde periode. Hoef je zeker niet te vertellen dat ik er niet rijk van ben geworden en nog lang niet met pensioen kan? Ik kon het geloof ik na 7 jaar pas opzeggen en hoefde niet al te veel bij te betalen (dus eigenlijk gewoon verlies, maar ik kon er tenminste vroegtijdig van af), maar wat een schandalige constructie was het. Sindsdien vertrouw ik dit soort adviseurs niet en leer ik liever zelf over alle haken en ogen. En bij twijfel/niet snappen, doe ik het niet! Ik spaar nog liever in een ouwe sok dan weer zo’n woekerpolis!

 18. Goede blog. Wat ik begrepen heb was er in het verleden relatief weinig toezicht en best veel mogelijkheden voor financiele adviseurs om leuke bonussen op te strijken. Ongeacht of dit voordelig was voor de klant of niet. Tegenwoordig is de AFM veel strenger en moet er aan heel veel regels voldaan worden om een advies te akkoorderen. En er moeten veel meer diploma’s (zoals WFT) gehaald worden om advies te mogen geven. Dat vind ik wel een goede ontwikkeling. Net als dat de klant niet meer zoveel ‘slaapt’, maar kritischer is geworden. Dat kan allemaal zeker geen kwaad.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.