Ben ik erin gestonken?: Recyclix

— update mei 2017: vooral hier niet aan meedoen, was inderdaad een Ponzi-scheme! —

Zoals waarschijnlijk de meesten van jullie, heb ik de afgelopen tijd best regelmatig berichten over Recyclix gelezen. Voor wie het niet kent: het is een soort online manier om te investeren in recycling. Jij investeert in afval, ‘zij’ maken er ‘granules’ van en die worden vervolgens weer verkocht. Het basismateriaal (het afval dus) kost €0,20 per kilo. Als het gesorteerd is, is het €0,30 per kilo waard. Als grondstof vervolgens €0,40, gespoeld €0,50, geëxtrudeerd €0,55 en uiteindelijk (dat is je doel) €0,60 als granules. Je kunt het verkopen als grondstof of als uiteindelijk materiaal. De hele route, van afval tot granules, duurt 5 weken.

Je kunt maximaal 5000 kilo afval ‘in bezit’ hebben. Als je je aanmeldt en daarbij ook je echte naam en je geboortedatum doorgeeft, krijg je de eerste €20 vast op je account. Daarmee kun je dus 100 kilo aan afval kopen. Als je zelf geld bij wilt storten, kan die via je creditcard, via BitCoin of via overschrijving. Als je je account helemaal vol wilt storten, dan zul je dus zelf – naast je €20 bonus – nog €980 bij moeten storten.

De uitbetalingen werken als volgt:
Na drie weken heb je grondstoffen, daarover krijg je een rendement van 6% uitbetaald. Na nog eens 2 weken heb je granules, dan krijg je 8% uitbetaald. Maximaal (dus bij een inleg van €1000) levert dit je dus €140 per 5 weken op. Je hebt dan 7 cycli (35 weken) nodig om je eigen ingelegde bedrag van €980 er weer uit te trekken.

Dat klinkt best goed, toch?

Wat heb ik gedaan?

Als eerste heb ik me aangemeld via een andere blogger, die er al eens op gewezen had. Ik heb er niets minder om en voor een ander is het weer een extraatje. Vervolgens heb ik de €20 die ik als aanmeldbonus geïncasseerd heb omgezet in afval.

Het ‘nadeel’ van dit programma is dat je pas bij een opbrengst van €20 kunt uitbetalen. Daarvoor moet je in totaal dus €145 investeren. Nu had ik hier inmiddels wel een goed gevoel bij, dus besloot ik €150 extra over te maken. Eerst wilde ik mijn creditcard hiervoor gebruiken (dan hoefde ik niet naar beneden te lopen voor mijn pinpas), maar dat zou 5% extra kosten. Dus toch maar even heen en weer gelopen. Waarom €150? Dat vond ik een mooi bedrag. Bovendien had ik nog ruim €125 in mijn Verbouwingspotje en dat heb ik voorlopig toch niet nodig. Of misschien wel helemaal niet. En ik wilde gewoon snel een hoge opbrengst hebben. En ik voelde me ook wel even dapper. Dus.  Ik had ook eerst een cyclus kunnen afwachten, maar heb bij andere bloggers (waar ik wel een goed gevoel bij heb) al gelezen dat het werkt, dus dat leek me zonde van de tijd. En had ik al gezegd dat ik me even dapper voelde?

Mijn totale inleg is nu dus €170. Dat betekent dat ik over drie weken €10,20 zou krijgen. Twee weken daarna, dus in totaal over 5 weken vanaf nu, komt daar nog eens €13,60 bij. Voorlopig is het mijn plan om dit geld te laten staan en de cycli automatisch opnieuw te laten starten, waarbij het rendement weer opnieuw wordt ingezet. Zo vergroot ik mijn ‘pakket’. Op een gegeven moment wil ik dan mijn inleg weer terughalen Vanaf dat moment is dan eigenlijk alles ‘gratis geld’. Het duurt nog wel even voor het zover is, dus ik ga me niet vast rijk rekenen, maar het is wel een mooie stap verder in de route naar extra passief inkomen, waar ik jaren terug al eens over schreef.

Ben ik erin gestonken?

Als je online gaat kijken, kom je ook heel wat commentaar over Recyclix tegen. Het is tot nu toe (voor zover het lijkt) niet zo dat iemand zijn geld niet gekregen heeft, de uitbetalingen schijnen zelfs heel erg prompt te zijn. Maar het heeft volgens veel mensen wel wat weg van een Ponzi-scheme; iets waarbij de eerste investeerders betaald worden van geld van de daarop volgende investeerders. Op gegeven moment is dat geld natuurlijk op en klapt de boel in. Ook zijn er mensen die onderzoek doen naar de bewuste fabrieken en maar weinig op concrete antwoorden (in positieve of negatieve zin) stuiten. Dus… ben ik er nu in gestonken? Ik weet het niet. Het is denk een beetje een kwestie van time will tell. Wel ga ik uiteraard eerst zorgen dat ik mijn inleg er weer uit heb. Dat heeft hier overigens niets mee te maken, dat vind ik altijd wel een goed plan. Daarna is en blijft gewoon alles meegenomen. Normaal gesproken ben ik niet zo van de risico’s, maar soms denk ik dan ook: als je altijd alles hetzelfde doet, krijg je ook altijd hetzelfde resultaat. Uiteraard zijn dat natuurlijk dingen die je allemaal voor jezelf af moet wegen.

Wat dingetjes om in de gaten te houden:

 • In je account kun je aangeven wat je wilt dat het systeem doet met je inkomsten en de volgende cyclus; wachten op jouw acties, automatisch herstarten en winst opnemen of automatisch herstarten en ‘compound profit’. Dat ‘compound profit’ betekent dat het geld dat je verdient weer op je account wordt bijgeschreven. Je kunt daar dan wél nieuw materiaal van kopen, maar je kunt het geld in je account NIET opnemen. Let daar dus op!
 • Als je je account 12 maanden niet gebruikt, wordt deze inactief en krijg je sowieso al je geld terug. Daarnaast zijn er nog een aantal manieren om je geld terug te krijgen, zie het Refund Policy.
 • Je moet erg goed opletten met het verkopen van je granules. Als je je winst steeds opnieuw investeert, krijg je het volle pond. Als je echter verkoopt, krijg je slechts 25%. Dan moet je er dus goed op letten dat je eerst voldoende cycli draait om je hele bedrag in bonussen terug te krijgen. Er zijn nog andere manieren om dat te doen, onder meer door andere mensen uit te nodigen voor het programma, of door – zodra je bij de 5000 kg bent – recht van vruchtgebruik te kopen. Je winst kan dan oplopen tot 50%.
 • Het is mij niet helemaal duidelijk of je ook ál je geld uit je account kunt halen. Het lijkt erop dat dat alleen kan via een cash out, maar dan krijg je dus maar 25% van de waarde van je product op dat moment. Overigens stijgt die waarde wel weer vrij snel; met mijn €170 had ik er binnen een dag bijna een tientje bij. Om mijn eigen geld terug te krijgen via een cash out, moet mijn materiaal tenminste €600 waard zijn (4 x €150). Met het tempo waarin het tot nu toe gaat, zou dat met ongeveer 45 dagen zijn. Het rendement van die cycli verkorten die periode. Als ik bijvoorbeeld over 5 weken ruim €23 aan bonus heb, hoeft mijn spul nog ‘maar’ €508 waard te zijn (25% van €508 is €127, plus de €23 aan bonus = €150. Dat zou ongeveer betekenen dat ik binnen 5 weken al mijn geld weer terug zou kunnen hebben, in theorie. Nadeel is natuurlijk dat je bij een cash out ook je bronmateriaal ‘weggooit’, waardoor je bonus dus lager wordt en je stroom op gegeven moment weer opdroogt Maar je verkleint zo wel weer je risico. Dat is dus iets wat je af moet wegen.

Kortom; houd het eerst bij de gratis bonus van €20 of gebruik alleen geld dat je écht voorlopig niet nodig hebt.

Lijkt dit je ook wel wat en wil je je aanmelden? Dan kun je dat rechtstreeks doen via de de website, maar je kunt hiervoor ook mijn affiliatelink gebruiken. Kost jou niets, levert mij een kleine bonus op.

Investeer jij al (in wat dan ook) om passief inkomen te genereren? En hoe bevalt dat je? Nog tips voor de starter op dat gebied?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

18 Comments
 1. Zoals je misschien weet heb ik ook geïnvesteerd in recyclix. Ik heb het bij 20€ eigen geld gehouden omdat ik ook de verhalen over ponzi gelezen had. Ik heb sinds maandag mijn 20€ weer terug en zit nu dus op 0€ investering. Nu ga ik ook weer via compound mijn hoeveelheid vergroten totdat ik elke cyclus 20€ verdien ermee…

  1. Wat is vroeg, ben half april begonnen. Ik heb 1 referral, en heb nu denk ik 5 cycli erop zitten. Grootste deel van het terugverdienen was wel door de stortingen van de referral. Daar krijg je zelf 10% van. Omdat ik toen al bijna bij 20 euro was heb ik dat daarna met een halve cyclus maar volgemaakt..

  2. Idd, wat is vroeg… Maar dan heb jij er in ieder geval al wel een paar cycli op zitten, dus kun je het al wat aankijken. Ik heb de boel sinds maandag geactiveerd, dus ben nog even aan het ontdekken. Ik heb wel bewust wat meer gestort, zodat ik met elke cyclus een uitbetaling kan aanvragen. Of niet, daar moet ik nog even naar kijken.

 2. Tja , ik lees vaak alleen over het financiële risico van de Ponzi, maar als je eigenlijk (diep van binnen) wel weet hoe het werkt en toch meedoet en het klapt straks, voel je je dan niet medeplichtig?

  Mensen zijn altijd verontwaardigd dat achteraf iets een ponzi blijkt, maar de meerderheid is wel bereid om er aan mee te werken ondanks gerede twijfel.

  1. Ik weet het niet zo goed. Ik las dat Ponzi-verhaal dus pas erna, dus dat is een beetje koe in de kont kijken (als in: toen ik al geld gestort had). Ik had dit blogje al wat eerder geschreven, maar heb het ook aangepast met die toevoeging toen ik daar achter kwam. Er is echt wat voor te zeggen dat het zoiets is, maar er is ook echt wat voor te zeggen dat het niet zo is. Uiteindelijk verschilt het rendement niet gek veel van bijvoorbeeld crowdfunding en daar hoor je ook niemand over. Voor mij is het dus een kwestie van proberen, duidelijk de (door mij gevonden) voors en tegens op een rijtje zetten en dat delen. En daarover voel ik me niet speciaal vervelend, anders had ik het niet gedaan natuurlijk.

 3. Hier ook geïnvesteerd met het minimumbedrag (20€ eigen inleg). Eind september heb ik 20 € profit, die ik ga afhalen. Voor de rest laat ik alles dan aangroeien en zie ik wel wat ervan komt. Ik ben onvoldoende overtuigd van het programma (omwille van de redenen die je hierboven zelf aanhaalt) om er meer in te steken dan dat.Ter info: mijn initiële inleg was ergens in april als ik me goed herinner. Succes ermee!

  1. Dank je! En dan heb je er zeker straks ook ongeveer 7 cycli opzitten? Volgens mijn eigen berekening zou ik zonder compound mijn inleg met 6-7 cycli (ergens in mei) weer terug hebben. Met tussendoor cashout is dat weer eerder. En met compound zou het misschien nog eerder zijn, maar daar moet ik eigenlijk nog even een berekening voor proberen te maken.

  1. Ja dat is wel verstandig om je je er eerst goed in te verdiepen, stap klein in je kan altijd nog uitbreiden mocht alles naar wens gaan.

   Groetjes Sas

 4. Ik heb de diverse blogs gevolgd over dit onderwerp. Ik heb mij er bewust verre van gehouden. Misschien ben ik er te nuchter voor, maar dit voelt gewoon te mooi om waar te zijn. En met een dergelijk gevoel met je vooral niet instappen. Ik heb het dan ook aan mij voorbij laten gaan…

  1. Dan moet je het ook zeker niet doen! Overigens is het wel herkenbaar, ik had dat ook. En ik ben nog steeds wel benieuwd hoe het gaat lopen. Ik heb nu dan een gokje gewaagd, maar zo zie ik het ook echt: een gokje. Niet een gouden investeringskans. Daarvoor vind ik er ook nog wat teveel onduidelijkheden in zitten.

 5. Dit is vette oplichterij, het is allemaal te wazig en de zogenaamde winsten zijn te hoog. Jammer dat je ook andere mensen aanzet om hiermee te beginnen terwijl je zelf ook je twijfels hebt. Straks als er genoeg geld in zit zijn ze met de noorderzon vertrokken, let op mijn woorden. Het feit alleen al dat je maar 25% van de winst krijgt als je verkoopt zou je al argwanend genoeg moeten maken. Wanneer krijg je dan wel de volle winst? Maar ja mensen willen graag geloven en stappen met open ogen in de val door hebberigheid. Zo zonde en de oplichters lachen zich dood.

  1. Je krijgt niet 25% van de winst als je uitstapt, je krijgt van je 'account' 25% terug bij cash out. Maar die 'account' loopt dagelijks op, dus dat is op zich niet heel gek. Tenminste, dat kan ik me wel voorstellen. Als je dat op elk moment tegen 100% kunt pakken, dan is het een soort spaarrekening met een 15% rente per dag, dat kan natuurlijk ook niet.

   Het is niet mijn bedoeling om andere mensen aan te zetten tot iets wat ze niet willen, ik geef enkel mijn ervaring (tot nu toe) en mening. En daarin ben ik volgens mij redelijk kritisch. Ik geef in ieder geval ook de bezwaren aan die ik ben tegengekomen. En misschien had ik het eerst ook wel even bij die gratis €20 als ik die vooraf had gelezen, maar daar kan ik nu even niets aan veranderen. Dus kijk ik het aan en ben ik eigenlijk ook wel benieuwd.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.