50.000 euro sparen

Af en toe kijk ik wel eens even bij de statistiekjes van Blogger om te zien hoe mensen op mijn blog terechtkomen. Meestal zijn die niet zo uitgebreid als op Analytics en de zoekwoorden zijn ook al lange tijd een beetje hetzelfde (zo doet mijn review over de vochtvreters van de Action het al tijden erg goed), maar dit keer kwam ik ook best even wat aparte (en grappige: ‘altijd eigen mening hebben’) varianten tegen. En het onderwerp van vandaag: 50.000 euro sparen.

5000 of 50.000?

Zo zijn er namelijk een aantal mensen geweest die graag 5000 euro wilden sparen en op die manier op mijn blog uitkwamen. En een nog ambitieuzere categorie ging voor 50.000 euro sparen. Nu lijkt mij dat natuurlijk ook wel wat, vooral die 50.000 😉 En aangezien ik voor mezelf ook best wel regelmatige reminders kan gebruiken over wat ik kan doen en laten om die 50.000 euro (of in mijn geval: 100.000 euro) te sparen, besloot ik eens wat dingen op een rijtje te zetten. Een combinatie van dingen die ik zelf doe of gedaan heb en dingen waar ik me wat meer in wil verdiepen/waar ik nog wel kansen zie. Dus hier zijn ze…

50.000 euro sparen: 5 tips

(en dat bedrag kun je eigenlijk wel aanpassen naar jouw doelbedrag, maar ik richt me hier wel even bewust op tips die wat meer focussen op ‘het grotere geld’)

Stel een budget op.

Zó belangrijk! Je moet gewoon weten wat er allemaal binnenkomt en wat eruit gaat. Dat is de enige manier om vooraf te bedenken wat je kunt sparen en je daar ook daadwerkelijk aan te houden. Bovendien kun je dat budget weer als uitgangspunt gebruiken om je kosten te verlagen en je spaarbedrag te verhogen. Of misschien nog wel beter; je inkomen te verhogen. Want je kunt altijd eens om je heen kijken naar een andere baan, misschien meer uren of bij je huidige baan onderhandelen over je salaris/extra onkosten- of reiskostenvergoeding, enzovoorts.

Tip: Heb jij je budget op orde? De Financiële Strategie-planner helpt je daarbij!

In het verlengde daarvan: Pay Yourself First!

Dit principe kwam ik tegen toen ik me voor het eerst wat meer verdiepte in (snel) sparen en dat soort dingen. Het idee is dat je je beoogde spaarbedrag direct als je inkomsten binnen zijn overboekt naar je spaarrekening. En het werkt! Doe maar eens een experimentje met jezelf; pak bijvoorbeeld afgelopen maand en kijk wat je gespaard hebt en doe het de volgende maand eens andersom, dat je dus op basis van je budget bepaalt wat je die maand kunt sparen en dat direct op je spaarrekening zet.

Voor je gevoel heb je het geld dan nooit gehad, waardoor het sparen veel makkelijker wordt. Bovendien wordt het bedrag op je rekening sneller lager (je spaarbedrag is er immers nu al vanaf, in plaats van dat je aan het einde van de maand afroomt), waardoor je automatisch wat meer knijpt. Bij mezelf kan dit echt honderden euro’s in de maand schelen. Niet omdat ik zo’n verkwister ben of geld over de balk smijt, maar gewoon omdat het ontbreken van dat bewustzijn en overzicht funest is als het gaat om geldzaken.

Extra inkomen

Heb je trouwens onregelmatig inkomen of komt er ook nog wel eens wat extra’s binnen, bijvoorbeeld via geldterugacties, spaarprogramma’s, mysteryshopping e.d.? Stel dan alerts in op je betaalrekening en maak dat bedrag óók direct over naar je spaarrekening zodra het binnen is. Ik ontdekte die alerts pas een paar weken geleden, maar gebruik ze nu volop. Van die kleine bedragen die anders toch weer op de hoop verdwijnen, gaan nu direct door. Zo was de eerste €100 extra ook alweer gespaard! Geldt overigens ook voor grote extra’s als vakantiegeld. Het is geen verplichting om daarvan op vakantie te gaan of om er die nieuwe tuinset van te kopen. Je kunt gewoon doorleven zoals je altijd gedaan hebt, maar dan met een bak meer geld op je rekening.

Werk aan passief inkomen

Dat is inkomen waarvoor je niet echt uren voor geld ruilt en dat ook door kan stromen als je dus gewoon ligt te slapen. Dat betekent niet automatisch dat het ‘slapend rijk worden’ is, vaak moet je wel eerst flink wat tijd steken in wat opzetten, maar als het eenmaal loopt… Dat staat echt al járen op mijn lijstje en elk jaar breid ik het weer een beetje uit.

Op dit moment zijn het echter vooral nog allemaal de kleine dingetjes, zoals spaarprogramma’s, AdSense en dat soort dingen. Ik zie in Nederland ook steeds meer soort coaches naar Amerikaans voorbeeld (Simone Levie, Laura Babeliowski), die daar op zich heel slim in zijn, door hun diensten als programma’s en pakketten aan te beiden. Met psychologische prijzen (let maar eens op de 7 die vrijwel altijd aan het einde staat), een oplopende druk (straks wordt de prijs hoger!) en een nadruk op wat je allemaal krijgt (vooral gespekt met ‘gratis extra’s ter waarde van ongeveer 2x de programmaprijs’, wat vooral nattevingerwerk lijkt te zijn, want laten we wel wezen; hoeveel mensen betalen bijvoorbeeld €147 voor een eBook?).

Hoewel ik het zelf een beetje doorzichtig vind, vind ik het ook ontzettend slim. Als ik er geen moeite mee had mezelf zo in beeld te zetten, zou dat ook wel wat voor mij zijn. Maar goed, dat heb ik wel, dus ik moet wat anders bedenken. En dat briljante idee is nog in de maak 😉

Diversificeer.

Daar had ik het laatst toevallig met vriend nog over. Hij wil bijvoorbeeld graag gaan beleggen en is wel een beetje van de snelle winst. Dan denk je misschien: wie niet? Nou ja, ik dus. Ik heb liever een wat steady lager rendement, dan dat ik steeds schommelingen moet verwerken. Beleggen doe ik tegenwoordig ook.

Mijn idee hierbij is grofweg met name te investeren in bedrijven die dividend uitkeren, zodat je het niet alleen van kopen en verkopen hoeft te hebben. Maar alleen beleggen zou ik nooit doen. Ik heb ook graag wat spaargeld (direct beschikbaar, bijvoorbeeld voor noodgevallen), een deposito (nu niet vanwege de lage rente, maar straks misschien weer wel), geld in stenen (als ik niet ongeveer €70.000 had afgelost op mijn hypotheek, was ik nu nog elk jaar ruim €20.000 aan rente en aflossing kwijt geweest en had ik mijn huis de komende tien jaar niet kunnen verkopen).

Daarnaast lijkt een mooi crowdfundingproject me ook wel weer wat. Het rendement is dan vaak wat hoger. Je loopt wel een risico, maar websites als CrowdAboutNow maken steeds een redelijke inschatting van het risico, waardoor je alsnog wel verstandige beslissingen kunt nemen.

Wil minder.

Dat is misschien voor iedereen anders, maar ik merk bij mezelf dat het nu allemaal pas écht hard gaat, nu ik niet zoveel meer nodig heb. Nu ik geen achterlijk hoge hypotheek meer heb, is de druk om een X-bedrag aan omzet te draaien weg. Nu doe ik het meer omdat ik het leuk vind. Terwijl ik natuurlijk tóch gewoon nog lasten heb, dus het is niet zo dat de noodzaak van een inkomen is weggevallen ofzo. En ik merk ook – maar misschien is dat de leeftijd – dat mijn prioriteiten wat verschuiven. Bij materiaal denk ik al snel: waar moet ik dat kwijt?? Dus waar ik eerder niet los ging in bijvoorbeeld de Action, omdat ik het geld er niet voor kon/wilde missen, doe ik het nu niet omdat ik gewoon geen zin heb in die spullen.

En hoewel ik nog wel dat doel heb van die 100.000 euro in drie jaar, lijkt het wel gewoon veel meer vanzelf te gaan. De motivatie is meer afkomstig vanuit iets positiefs (ik heb al genoeg) dan iets negatiefs (ik heb te weinig). En dit wordt overigens niet alleen ingegeven doordat ik nu met geld geen krapte meer voel. Ik vind ook dingen als mijn gezondheid, ervaringen en persoonlijke ontwikkeling belangrijker. Ook dat lijkt de behoefte aan geld uitgeven enorm te drukken.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Jouw beurt!

Dit waren voor nu mijn 5 tips om 50.000 euro te sparen. Binnenkort volgt daar nog wel meer over. Ik heb nog een aantal interessante boeken in mijn kast staan die ik de komende tijd met jullie wil delen.

Heb jij nog goede tips om een groot bedrag bij elkaar te sparen?

Lees ook: 40.000 euro spaargeld: het ultieme doel?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

18 Comments
 1. Het boek In 10 jaar binnen spreekt over de noodzaak om de investeren in vastgoed. Ken je dit boek? Ik ben er in bezig, maar wil het jou anders graag doorsturen als ik het uit heb.
  Ramona

  1. Er zou ook een versie voor Nederland zijn. Wellicht is die dan interessanter voor jou. Want op vlak van huizen kopen en huren is het toch helemaal anders dan hier in België
   Ramona

  2. Ik heb dat boek vorig jaar tijdens de zomervakantie gelezen. Het kan nooit kwaad om jezelf extra informatie en kennis aan te reiken. Toch had ik er een aantal bedenkingen bij: 1. Vooraleer je kan investeren in vastgoed heb je al een flink startkapitaal nodig. Het is niet voor iedereen weggelegd. Wel een mooie opportuniteit als je bijvoorbeeld een bepaalde som erft. Bedenk ook dat huurders je op alle mogelijke en onmogelijke momenten kunnen opbellen voor herstellingen en dat niet iedereen even voorzichtig met je bezittingen zal omgaan als jijzelf. Bovendien is het in het kader van de mogelijke vermogensbelasting steeds waarschijnlijker dat je op de werkelijke verhuurinkomsten zal worden belast. Dit is perfect mogelijk omdat huurcontracten nu al geregistreerd moeten worden, dus de fiscus weet wat je binnenkrijgt, je zal de bedragen dus niet naar beneden toe kunnen herzien. 2. Het gedeelte over naar Luxemburg gaan werken omdat je daar minder belastingen betaalt op arbeid, is voor de meeste mensen gewoon praktisch niet haalbaar. Vanwege je gezinssituatie, het werk van je partner of gewoon omdat je een beroep hebt waar weinig vraag naar is of niet goed betaald wordt. 3. Ook het idee om van een deel van je huis een B&B te maken en dit te verhuren is niet voor iedereen weggelegd. Je huis moet groot genoeg zijn voor aparte ingang, aparte badkamer, etc. Een haalbaarder alternatief kan natuurlijk zijn om een kamer te verhuren via Airbnb. Maar let op, deze inkomsten moeten aangegeven worden bij de belastingen!

  3. Klopt, dat heb ik van dichtbij gezien. Niet die wietplantage, maar wel dat huurders praktisch niet weg te krijgen zijn, zelfs niet als ze maanden niet betalen e.d. Verhuren zou ik zelf denk ik alleen overwegen als ik bijvoorbeeld een caravan/vakantiehuisje had, maar niet voor de langere termijn.

 2. Ik pas de meeste van je tips ook zelf toe en volgens mij gaat het allemaal veel makkelijker eens je er een paar jaar mee bezig bent. Dan pas begin je volop de vruchten te plukken. Onder het motto "time is money" nog een extra tip voor die geld-terug-acties: je kunt meteen een spaarrekening opgeven waarop je het geld retour wil krijgen, dan hoef je zelf niet meer over te boeken.

  1. Goede tip! Want inderdaad; des te meer je kunt automatiseren, des te meer werk (en tijd en geld) het scheelt. En dat idee heb ik ook, dat het makkelijker en sneller wordt als je er een poosje mee bezig bent. Ik denk dat dat ook een mindset-dingetje is; je gaat dingen op een gegeven moment anders zien, je prioriteiten verschuiven en dat maakt e.e.a. ook makkelijker vol te houden (hoewel het dan niet echt meer 'volhouden' is).

 3. En let op, de bescherming van huurders is in Nederland maximaal, je krijgt ze er bijna nooit uit. Maar zelfs Als ze bijvoorbeeld een wietplantage beginnen krijg je ze er moeilijk uit. Bezint eer gij begint.

 4. Uitermate herkenbaar, jouw punt over dingen niet kopen omdat je de spullen niet wilt, niet omdat je niet "mag" van jezelf.
  Zo werkt het voor mij ook tegenwoordig en dat is heerlijk!
  Enne, intussen maak ik deze maand de tweede extra hypotheekaflossing over. Toch echt ook door het lezen van blogs! Dus dank 🙂

  1. Goed bezig!! Daarover hoef je dan nooit meer rente te betalen én je hoeft het over tig jaar niet nog eens af te lossen. Dat heb je maar weer in the pocket 🙂 En fijn dat jij ook steeds minder wilt, ik sta er ook elke keer weer van te kijken wat voor 'bevrijding' dat eigenlijk is.

 5. Leuke blog! Ik zit ook al een tijdje te broeden op online (passief) inkomen. Die Simone Levie is inderdaad wel een fenomeen. Ongelooflijk dat die zoveel geld verdient met wat ze doet. Dat moet je ook echt in je hebben, ik geloof dat niet dat je zo'n handige ondernemersmentaliteit makkelijk aanleert. Er is ook wel wat schaamteloosheid voor nodig.

  1. Je hebt er zeker behoorlijk wat schaamteloosheid voor nodig! En ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat het ook een beetje 'fake it till you make it' is, dus die verdiensten neem ik wel een beetje met een korreltje zout, om eerlijk te zijn. Maar als het eenmaal loopt – en ik denk dat de beide genoemde dames nu wel een beetje op dat punt zijn aangekomen – dán zit je natuurlijk gebakken! Het is gewoon slim, steeds dingen gratis aanbieden en daarin standaard iets opnemen als 'investeren in jezelf, je bent het waard, blabla', waardoor mensen – ook vanuit wederkerigheidsprincipe – dan toch sneller geneigd zijn een cursus of dienst af te nemen bij die bewuste coach.

 6. Toevallig is mijn langetermijndoel om €50.000 te sparen. Ik wil namelijk een huisje kopen, waarvan ik meteen een deel vd hyootheek van af betaal: die €50.000. Dus eigenlijk wil ik meer sparen, om nog wat spaargeld achter de hand te hebben. Maar ik wil die hypotheek meteen voor een deel betalen, om lagere lasten te hebben en dus niet fulltime te hoeven werken. Ik ben een alleenstaande moeder van 2 kids (co-ouderschap) en ik werk parttime in de zorg. Waar ik eerst dacht dat ik nooit zoiets zou kunnen bereiken, zie ik dat het wel kan. Ik let nu 2/2,5jr op mijn financien en als het meezit moet ik mijn doel binnen 5jr kunnen bereiken. Misschien komt er een prins op het witte paard voorbij, dan gaat het mogelijk sneller, maar in mijn uppie is het ook haalbaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.