40.000 euro spaargeld: het ultieme doel?

40.000 euro spaargeld

Het leuke van diensten als Blogger (of natuurlijk gewoon Google Analytics) is dat je ook kunt kijken op wat voor manier mensen op jouw blog of website komen. Af en toe kijk ik daar even naar, gewoon omdat ik benieuwd ben hoe mensen hier terecht komen. Soms haal je daar ook leuke vragen uit, waar je bijvoorbeeld weer een blog over kunt schrijven.

40.000 euro spaargeld

Zo viel mijn oog op de zoekterm ‘40.000 euro spaargeld‘. Het eerste dat ik dan natuurlijk doe, is zélf googlen op 40.000 euro spaargeld. Nu kwam ik helemaal niet bij mezelf terecht, maar dat terzijde. Waarom deze zoekterm me triggerde? Toevallig was ik dit weekend op een verjaardag, waarbij we het zo kort even een beetje hadden over spaargeld. Over mensen die flink aan het potten waren en bijvoorbeeld 1000 euro per maand konden sparen. En over potjes die mensen dan in het huis hadden, door af te lossen.

Wat is normaal?

Veel van onze vrienden zijn al jarenlang bij elkaar en zijn vanuit huis eerst gaan werken en daarna pas gaan samenwonen. Die hebben dus ook financieel gezien al een heel leven opgebouwd, ga ik dan vanuit. Heel openlijk wordt daar echter niet over gepraat. Hoeft natuurlijk ook niet, maar dat is wel iets waar ik altijd een beetje nieuwsgierig naar ben. Geen idee waarom, want de één heeft meer of minder nodig dan de ander. Bovendien weet je er niets aan, maar het geeft een idee van ‘normaal’.

Zelf heb ik alles een beetje in een aparte volgorde gedaan. Ik woonde samen voor ik fulltime werk had en toen ik eenmaal fulltime aan de slag was, had ik een soort Money Pit. Ik vond het dan ook al heel wat dat ik vóór de aankoop van dat huis ruim 30.000 euro bij elkaar had gespaard. Na die tijd is het nooit meer zover gekomen. Uiteindelijk is er een veelvoud van dat bedrag in de verbouwing en hypotheekaflossing gegaan.

Maar: ik denk dat ik in die periode maximaal rond de 12.000 euro aan spaargeld op mijn rekening heb gehad. Nog een flink bedrag, maar dat heeft er denk ik ook maar een half jaar op gestaan. Verder was het meer rond de 5000 euro. Van 40.000 euro spaargeld kon ik toen alleen maar dromen. Althans, als ik het toen had gehad, had ik waarschijnlijk gedroomd van aflossen, maar goed.

Tip: Heb jij je financiële strategie op orde? De Financiële Strategie-planner helpt je daarbij!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Langer thuiswonen bespaart veel – of niet?

Als ik dan tweeverdieners zie die ook nog mooi eerst een poosje thuis gewoond hebben, hun huis in de goede tijd gekocht hebben en verder niet bizar luxe leven, dan denk ik automatisch dat die toch inmiddels wel een mooi potje opgebouwd moeten hebben. Vanaf het moment dat ik ruim 4 ton aan hypotheekschuld aan m’n broek had hangen en de crisis toesloeg, ben ik behoorlijk bewuster met geld omgegaan. En omdat dat al vrij vroeg in mijn werk- en huizencarrière was, heb ik eigenlijk nooit een lange periode gehad waarin ik veel kon potten.

Vanwege mijn eigen ervaring ga ik er dan ook vanuit dat dat potten namelijk iets is dat iedereen zou doen, als je die mogelijk hebt hebt. Aan de andere kant: dan zou in principe iedereen in mijn vriendenkring (rond de 30, relaties van rond de 10 jaar, met huizen van om en nabij de anderhalve tot twee ton) een enorme bak aan spaargeld moeten hebben. Dat is volgens mij óók weer niet zo.

Maar, aangezien ik het ‘in het echt’ nog niet heb durven vragen, vraag ik het gewoon eens aan jullie: hoeveel spaargeld hebben jullie? En ben je pas later begonnen met sparen of ben jij/zijn jullie zo’n voorbeeld van ook nog een poosje thuiswonen, potten enzovoorts?

En: als je écht concreet aan de slag wilt, lees dan verder bij 50.000 euro sparen: zo doe je dat!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

85 Comments
 1. Ik heb nu bijna 4000 euro
  Maat nog wel een lening uitstaan bij me schoonvader. Van 7000
  Dit omdat de badkamer dringend vervangen moest worden
  Dat sparen gaat ons zeker ook niet lukken maar probeer rond de 500 pm weg te leggen
  Maar het gaat altijd wel weer op aan een upgrade aan het huis

 2. Wij hebben nu ongeveer 11.000 euro, maar daarvan is het grootste deel belegd. In noodgevallen kunnen we daar wel bij, alleen doen we dat liever niet vanwege het rendement.
  We gaan dan de komende tijd ook toewerken naar minimaal 5.000 euro echt spaargeld voor eind juni en 10.000 aan het eind van het jaar.
  Binnenkort een update met de precieze cijfers.

  1. Ben benieuwd naar de update! Jullie beleggen idd wel fors. Ik ben juist van eerst een pot waar niets mee kan gebeuren aanleggen, maar dat hakt wel behoorlijk in op het rendement. Dat op een spaarrekening natuurlijk gewoon ongeveer 0 is :S

  1. 10.000 euro vind ik ook altijd een mooi bedrag. Hoewel ik daar toch al snel weer €12.500 van ging maken, omdat ik niet direct in de 4 cijfers wilde zitten als er dan iets gebeurde. Weet je al wat je volgende streefbedrag is?

 3. Wij sparen zo'n 1500 Euro per maand voor ons nieuwe huis. Nu nog dubbele woonlasten maar hopen over twee jaar echt te kunnen gaan sparen. Mijn doel is de hypotheek terug te brengen naar 50.000 Euro op mijn 50 steeds verjaardag. Dat is over 7 jaar. We leven behoorlijk lowbudget budget.

 4. Wij hebben nu zo'n 26000,- spaargeld. We sparen voor een verbouwing van ons huis waarmee in september gestart zal worden. Dit gaat zo'n 35000,- kosten. We gaan daarvoor een groot deel van het spaargeld gebruiken, maar ook nog een deel lenen van mijn ouders.

  1. We zijn ongeveer anderhalf jaar geleden begonnen met sparen voor de verbouwing. OP de verbouwingsrekening staat nu ongeveer 14000,-. Hoeveel er van de buffer afgaat is afhankelijk van hoeveel er is gespaard in september. Maar we kregen net een rekening van bijna 1000,- van de garage voor APK en ander gedoe met de auto; het sparen wordt deze maand dus minimaal.
   We dubben al een aantal jaren over verbouwen of verhuizen; sindsdien zijn we wat begonnen met sparen voor 'je weet het nooit', maar sinds we echte plannen hebben gemaakt, sparen we echt gericht ervoor.

   1. Wij hebben €36.000 spaargeld. Ik probeer dit tussen de 35.000 en 40.000 te houden. Moet nu dus weer een beetje aangevuld worden.
    Verder lossen we ook de hypotheek versneld af. Ons huis is ongeveer €330.000 waard en we moeten nu nog €88.000 aflossen.
    We willen dit binnen 10 jaar doen, dan zijn we hypotheekvrij voor ons 50ste.
    Het gaat nu alleen niet meer zo snel, aangezien we al met ‘pre-pensioen’ zijn, mijn man werkt nog maar twee dagen in de week en ik drie.
    Ook hebben we drie kinderen 14, 12 en 9 jaar oud, daar zullen ook de nodige kosten voor gaan komen qua studies.

 5. Wij hebben rond de 100.000 euro aan spaargeld. De eerste jaren als een gek lopen aflossen op ons huis wat gelukt is. Daarna zijn we doorgegaan met sparen. We zijn nog wel zoekende wat te doen met het geld we willen er een passief inkomen uit gaan halen (beleggen is een optie).

  1. Begrijp ik het goed dat jullie je hele hypotheek dan al afgelost hebben? Wat super! (En zo niet: nog fantastisch om dan zo'n bedrag bij elkaar te sparen). Ik ben nu ook net een beetje met beleggen begonnen, maar nog op hele kleine schaal. Dat zie ik voorlopig vooral als iets voor de lange termijn, dus steeds in stapjes wat inleggen en dan uiteindelijk een mooi 'gemiddeld' rendement. Het lijkt me straks ook wel mooi om iets meer te investeren in bedrijven die dividend uitkeren, dat zou een mooie manier van passief inkomen zijn waarop je niet hoeft te wachten.

 6. Wij hebben ongeveer 30.000 spaargeld en sinds dit jaar een afgelost huis. Wij zijn 70 plussers en willen onze zorg en woonsituatie zelf kunnen bepalen en betalen later. Verder verwennen wij onze kinderen soms een klein beetje en geven aan wat goede doelen. Maar het belangrijkste punt voor ons is zelfredzaamheid, ook in de toekomst

 7. Yep, lang thuis gewoond (29 was ik!), daarna huren en in 2010 in mijn eentje kopen.
  Sinds 1.5 jaar samenwonend in mijn huis (spaarhypotheek, rond de 135.000).
  Spaargeld (van mij) is nu zo'n 56.000, we dubben nog over samen een ander huis kopen, of in het huidige blijven en dan badkamer/keuken vernieuwen (zolder, voor- en achtertuin heb ik al gedaan). Hij heeft weinig gespaard (dure ex…), maar haalt nu in 😉
  Ik heb een enorm gehorig huis, meteen ook het allergrootste minpunt. En de buurt gaat wat achteruit (ik heb een ex-huurhuis, gekocht van de woningbouw. Ze zouden meer huizen gaan verkopen, maar zijn daar helaas inmiddels mee gestopt). Maar andere huizen zijn OF duur, OF er moet veel verbouwd. En op mijn werk rommelt het.

  Dus nog maar even doordubben, en vooral doorsparen. En met een half oog de huizensites in de gaten houden.

  1. Als het op je werk rommelt, kan ik me goed voorstellen dat je nog even rustig blijft zitten. Misschien als je daar meer zekerheid over hebt? Wij zijn nu ook aan het sparen voor een nieuw huis en aangezien het optimale huis toch nog niet te koop lijkt te staan, sparen we gewoon door. Nu wonen we vrij voordelig in een tussenwoning, grote kans dat die kosten omhoog gaan als we verhuizen. Dan kunnen we beter nu vast een mooi bedrag hebben. Wij doen hier wel bewust niets meer aan verbouwingen, zodat we dat geld straks in ons gezamenlijke huis kunnen steken.

 8. Wij hebben zo n 25000€ spaargeld en 7000€ buffer. Verder hebben we schulden van zo n 190 000€. (Hypotheken). Zie je, eerlijk gezegd weet je toch niet veel met die spaargelden?Je zou beter eens een pol beginnen waar mensen hun leeftijd, gezinssituatie, hun schulden, hun spaargeld en hun maandelijks spaarbedrag kunnen invullen 🙂

  1. Ja, dat is ook een goede. Ik weet dat het helemaal niets zegt, zelfs met de andere informatie kan de één bijvoorbeeld wel een jaar doen met 10.000 euro, terwijl de ander er in drie maanden doorheen brandt. En toch blijf ik het interessant vinden 😉

 9. Ik heb € 7500,- bij elkaar gespaard. Na scheiding bijna 5 jaar geleden, ontvang ( en betaal!) geen alimentatie en echtelijke woning aangekocht( na verhoging hypotheek met € 50.000 ivm uitkoop ex). Hypotheek nu € 140.000,- waarde huis plm € 200.000,- Extra aflossen lukt ( nog) niet, zou ik wel graag willen, maar wil eerst buffer van € 10.000,- ook voor vervanging huidig autootje uit 2001. Salaris € 2.000,- pm.
  Ben 54 jaar, heb 3 volwassen niet- thuiswonende zonen waarvan de jongste nog studeert ( en € 175,- pm van mij als toelage ontvangt). Na zijn HBO- studie, over 1,5 jaar wil hij zijn Master nog gaan doen, dus voorlopig gaat dat voor! Jeannette

 10. Hier 42.000 euro spaargeld. Maar vlgd maand nog maar 1 inkomen, net boven bijstandsniveau. 50+ dus 18 jaar te overbruggen voor er weer een normaal inkomen binnenkomt, dus interen op spaargeld. Eigen huis is over 12 jaar hypotheek vrij. Nooit veel op vakantie, 1x per 5 jaar, geen uitjes, niet roken en drinken dus altijd zuinig geleefd. Daardoor gaat het nu ook lukken.

 11. Hier ca €6500 spaargeld, gaat voor de zomer nog wel de buitenschilder vanaf en de man moet een implantaat ivm afgebroken kroon. Daarvoor wordt het vakantiegeld grotendeels gebruikt. Elke maand wordt hier €1000 op de aflosvrije hypotheek afgelost. Verder veel reserveringen voor onverwachte dingen als die zich voordoen. Als het nodig is kunnen we die aflossingen op de hypotheek stoppen, dat doen we elke maand handmatig.

  1. Haha, dat had ik eerder wel eens genoemd, maar in dit blogje idd niet. Ik zit op ongeveer een ton, maar dat is inclusief pensioenpotje en zakelijk spaargeld. Meer dan ik ooit heb gehad, maar ik heb op dit moment dan ook geen huis/hypotheek op mijn naam.

 12. Leuk om te lezen wat anderen gespaard hebben.
  65.000 spaargeld waarvan deels in beleggingen.
  Aflossingsvrije hypotheek van 80.000 teruggebracht naar 25.000 en spaarhypotheek van 105.000 staat een spaarpot van 42.000 tegenover. De spaarhypotheek loopt tot 2029, maar we proberen looptijd nog verder te verkorten.
  Wij zijn al lang samen, maar woonden al samen toen we nog studeerden en werken/studeerden. Eerst gehuurd en sinds 2005 koophuis.

  1. Beetje geluk en een tijdje volhouden.

   Beide goede baan
   toen kinderen klein waren nog veel kinder opvang toeslag voor het KDV
   Vaste lasten verlagen door hypotheek af te lossen en zonnepanelen op het dak. (0 op de meter)
   Geen big spenders maar wel goed leven en genieten

   en dat een tijdje volhouden 😉

 13. Spaargeld? Eigenlijk niet zo veel (nu maar een paar duizend euro), en het fluctueert ook nog eens door de maand afhankelijk van waar we in investeren. Maar het investeringspotje begint aardig op te lopen. Laten we het erop houden dat we jullie hypotheekschuld makkelijk zouden kunnen betalen.
  We zijn lang DINK's geweest en hebben redelijk zuinig geleeft. Dus het potje spaargeld ging in het begin heel erg hard (6 cijfers). Maar dit is toen de tijd allemaal opgegaan aan een huis, auto's en motoren……Pas in de laatste 3 jaar hebben we de boel drastisch omgegooid. Nu levert al dit vermogen tenmiste weer geld op!

  1. Dat huis was niet zo heel erg (al hadden we een hoop overgehouden als we niet zo'n groot huis gekocht hadden). Het meeste wat in het huis zat is nu namelijk omgezet naar assets die inkomen genereren. Die auto's en motoren waren een minder goeie actie, dat geld is verdwenen en daar zullen we ook nooit wat van terug zien. Wel hebben we er een aantal hele mooie ervaringen van over gehouden die we nog lang zullen koesteren. Wijsheid komt met de tijd!

 14. Ben 33 jaar geleden gaan samenwonen met 2100 gulden spaargeld wat ik had verdient met bijbaantjes naast school. Woon in een dure regio, voor 250.000 heb je een rijtjeshuis met tuintje. 20 jaar geleden toen ik ging scheiden in een vlaag van verstandsverbijstering het huis van 3,5 ton bij ex achtergelaten. Ben inmiddels 51 jaar en heb een spaardeposito van 26000 euro en een andere spaarrekening met zo'n 6000 euro. Verder heb ik nog zo'n 35000 van mijn spaargeld gebruikt toen we ons huis kochten, moest wel anders kregen we de hypotheek niet. Verder leef ik behoorlijk minimalistisch, al lange tijd maar zeker sinds 2015 mijn inkomen gehalveerd is door de bezuinigingen in de zorg. Minder uren en een salarisverlaging. Huidig mannetje verdient ook ver beneden modaal maar is blij met zijn baan, ook belangrijk natuurlijk. Destijds ben ik ook op je blog terecht gekomen, ging zoeken op geld besparen.

 15. 45000,- spaargeld en een huis dat bij lange na niet onder water staat. Waarde is ongeveer 165000, hypotheek zal net onder de ton liggen. Ik ben nog niet halverwege de dertig en heb geen bijzonder hoog inkomen. Het moge duidelijk zijn dat ik her en der ben geholpen middels schenkingen en een erfenis.
  Wel kan ik gelukkig goed met geld omgaan dus ik had ook zeker in de plus gestaan zonder hulp.

 16. Hier een bankspaarhypotheek van ca 314K, (met een spaarpolis van 80K). en een aflossingsvrije hypotheek van 70K.

  20K beleggingen en 90K aan spaargeld.
  Het spaargeld wordt voornamelijk gebruikt voor het aflossen van de hypotheek, maar zit deels nog vast in deposito’s van 5 procent. (NIBC en Leaseplanbank). Zodra die vrijkomen worden ze gebruikt voor het aflossen van de hypotheek.

  Verder beleggen we per maand tussen de 500 en 1000. wat we overhouden gaat naar de spaarrekening en dan naar aflossingen. Ons gezinsinkomen is vrij hoog, maar de uitgaven ook. (3 kinderen)

  MC

 17. Ik heb momenteel om en na bij de € 15000 aan investeringen (ik beleg sinds bijna twee jaar in een tempo van €500 per maand) plus €13000 aan spaargeld. Waarvan ik dit jaar nog €6000 ga gebruiken voor een lange reis – normaliter houd ik het saldo op mijn spaarrekening op een buffer van 6 tot 10.000 euro en gaat de rest van het geld wat ik over heb naar het aflossen van mijn hypotheek, naar de beurs en soms naar een leuk crowdfundingproject of een grote eenmalige aanschaf zoals zonnepanelen (vorig jaar gekocht). Met extra aflossen ben ik ook al een tijdje bezig, als ik de aflossing van komende maand meereken heb ik sinds ik begonnen ben met aflossen iets van €50000 in mijn huis gestopt. Ik hoop volgend jaar het laatste stukje van het aflossingsvrije deel van mijn hypotheek te kunnen wegstrepen – de rest is een spaarhypotheek, die blijft als het aan mij ligt gewoon staan. Ik ben alleenverdiener en ambtenaar, dat gaat dus een stuk minder hard dan met 2 inkomens uit het bedrijfsleven, maar daar staat tegenover dat ik om te beginnen al geen heel duur huis had en ook anderszins lage lasten heb. Mijn enige dure hobby is het maken van verre, lange reizen 🙂

  1. Heel netjes zeg, zeker als je het als alleenverdiener doet! Hoe bevalt het beleggen met zo’n bedrag per maand eigenlijk? Ik zit nu steeds op iets van €100, maar wil het straks ook wel wat opvoeren.

 18. Leuk om de comments te lezen! Ik ben er altijd heel benieuwd naar. Ik ben nu 26 en mensen in mijn omgeving zijn niet persee van het sparen, tenzij het voor een concreet doel is zoals trouwen of auto oid.
  Zelf sparen mijn man en ik wel veel. We zijn ook al lang samen (10 jaar) en heel bewust gekozen om te sparen voor onze toekomst. We hebben nu al meegemaakt dat je soms goede en soms slechte (financiële) tijden hebt, dus dan graag een goede buffer! We beseffen ons ook goed dat we nu makkelijk kunnen sparen, 2 fulltime inkomens en geen kinderen. Dat gaat in de toekomst veranderen! We sparen minimaal €1500 per maand, maar vaak meer. We kunnen namelijk makkelijk van 1 inkomen leven en de rest sparen. Daarbij genieten we van het leven, gaan meerdere keren per jaar op vakantie. Maar kiezen gewoon bewust!
  Vorig jaar getrouwd en dat was met reis €18000. Een hoop geld, maar vonden wij dubbel en dwars waard! Ons spaargeld nu daarom rond de €35000.

  1. Wow, dat is een mooi spaarbedrag! En inderdaad, zo’n huwelijk met reis is dan een hoop geld, maar het is ook een herinnering die je leven lang meegaat. En als je het kunt doen; dat zijn dan toch juist de dingen waarvoor je spaart en waarbij je kunt genieten van dát je hebt gespaard!

 19. Ik heb een laag inkomen maar had tijdelijk veel geld toen ik bij mijn scheiding werd ‘uitgekocht’ en ik had nog de erfenis van mijn ouders. Ik heb zonder hypotheek een woning van 182.000 euro kunnen kopen en die zeer energiezuinig gemaakt. Van de bovenste verdieping heb ik een gemeubileerd appartement gemaakt dat ik verhuur.
  Mijn spaarbuffer ligt rond de 40.000 euro en daar kan ik het als ik niet meer zou kunnen werken wel tot m’n AOW mee uitzingen omdat ik ultralage woonlasten heb en maandelijks de huurinkomsten van het appartement.

  1. Mooi dat je op die manier van vervelende gebeurtenissen toch iets positiefs kunt maken. Ook mooi dat je eraan gedacht hebt om een appartement te maken! Ik las in een van je vorige reacties dat je ‘in een doodgewoon rijtjeshuis’ woont, dus is niet direct voor de hand liggend. Heel slim gedaan!

 20. O ja, ook nog een bankspaarrekening uit vroeger tijden met een saldo van 33.000 euro dat vaststaat tot ik 65 ben, dit wordt straks uitgekeerd als lijfrente. Waarschijnlijk heb ik dat geld dan niet echt nodig, maar ik heb twee studerende kinderen die maximaal lenen en dan is het leuk als je ze na hun studie kunt helpen aflossen door ze een jaarlijkse schenking te doen. Zelf ben ik mijn ouders enorm dankbaar dat ze het door hun spaarzame leven mede mogelijk hebben gemaakt voor mij om nu (na hun dood) financieel praktisch onafhankelijk te zijn. De kinderen, daar doe je het allemaal voor, toch 🙂
  Ook nog vergeten: een lening aan mijn oudste dochter, zij betaalt hier maandelijks rente (=voor haar aftrekbare hypotheekrente) over en dat levert aanzienlijk meer op dan geld op de bank. Dat is uiteraard ook spaargeld/vermogen van mij, alleen zit het vast in de stenen van haar huis tot ze het verkoopt.

 21. Ons huis is afbetaald en we hebben een ton opzij voor ons pensioen want ik heb via de pgb gewerkt en niks opgebouwd. Momenteel ben ik zelfs werkeloos en leven we van 1 inkomen en doen rustig aan. Zonder de erfens van mijn ouders hadden we dit alles niet kunnen doen. Zelf sparen ging wel toen we werkten maar niet in die grote bedragen en het geld ging dan of naar de kinderen of op aan reparaties aan het huis of de auto. Zou ik nu nog werk krijgen, dan gaat de helft van het loon de spaarrekening op en met de andere helft werken we de laatste klusjes af.

 22. Ik heb 48.500 euro spaargeld. Ben 26 en woon nog thuis.
  Zou graag op mijn 28 de ouderlijke woonst verlaten en alleen een huis kopen.

  Twijfel nog of dit goed mogelijk gaat zijn alleen..

  1. Dan heb je ook al een mooi bedrag bij elkaar gespaard! Aan het ‘woonst’ denk ik op te maken dat je uit België komt; geen idee hoe het daar zit met de woningprijzen, maar hier maakt het wel echt verschil of je zelf ook geld hebt. Zonder lukt het bijna niet meer om een woning te kopen. Maar je salaris is natuurlijk ook belangrijk. Misschien kun je vrijblijvend eens gaan praten met bijvoorbeeld een hypotheekadviseur en kijken wat voor jou de mogelijkheden zijn? Dan heb je eventueel nog 2 jaar de tijd om je plan daarop aan te passen!

 23. Interessant om dit allemaal te lezen.
  Ik ben 21 en woon nog thuis.
  Op het moment heb ik een redelijk betaalde vaste baan en daarvoor heb ik ook altijd meer gewerkt dan dat ik op school te vinden was.
  Na ook een deel geschonken te hebben gekregen en vrijwel nooit echt geld uit te hebben gegeven heb ik nu ongeveer €150.000,- bij elkaar gespaard.

  1. Bedankt, ik besef soms niet hoeveel het eigenlijk wel niet is.
   Uiteindelijk wil ik wel mijn eigen huis en een auto etc. maar ik ben helemaal niet zo van luxe want ik ben bang dat dat alleen maar zorgen met zich mee brengt.

 24. 60 jaar oud, we hebben een woning ergens tussen 250.000 en 300.000 waard 32000 hypotheek nog, dus ik denk dat die over 5 jaar wel is afgelost. Nog lijfrentes die gaan uitkeren als we 67 zijn in totaal zal het gaan om minimaal 50.000 euro. Banktegoed 40.000 euro en nog garageboxen 25.000 euro. We zijn nog aan het doorsparen voor dat ik eerder kan stoppen. Mijn pensioen is niet goed heb pensioenbreuken, dus alternatief extra aan het aflossen. Eigenlijk vind ik dat we het aardig voor elkaar hebben. Leven redelijk zuinig maar wel heel tevreden.

 25. 32 & 35 jaar. 9 jaar geleden huis met hypotheek rond de 200.000 gekocht. De afgelopen 3 jaar heb ik ieder jaar de maximale 10% afgelost. Totaal zo’n € 30.000 euro. Plan is om binnen 7 jaar de aflossingsvrije helft af te lossen. De andere helft is een bankspaar hypotheek die zichzelf aflost over nu nog 21 jaar. Plan is ook om op mijn 56e hypotheek vrij te zijn.

  Mijn vriendin en ik hebben gezamenlijk € 70.000 euro aan spaargeld. Geen kinderen, en rijden lease auto.

  Mijn salaris is de afgelopen 7 jaar stapsgewijs omhoog gegaan van € 1500,- naar € 3000,- euro bruto. Mijn vriendin heeft altijd part time baantjes gehad met een variatie van tussen de € 800,- en € 1400,- bruto per maand. Er zijn ook veel maanden geweest waarbij ze helemaal geen werk had omdat ze er weer 3 of 6 maanden tussenuit moest vanwege die wetgeving.

  Heb altijd goed kunnen sparen. Ikzelf spaar van mijn salaris € 1400,- euro per maand. Onze gezamenlijke vaste lasten, eten, hypotheek, verzekeringen, gas water licht en leuke dingen doen kost ons € 1000,- euro per maand.
  Zelf laat ik altijd tussen de € 200, en € 400,- euro op mijn lopende rekening staan, en de rest gaat naar de spaarrekening.

  Ik geef aan mijzelf waarschijnlijk nog geen € 200,- euro per maand uit, maar toch kunnen we doen en kopen wat we willen. We zijn allebei heel prijs bewust. We letter altijd op aanbiedingen, of het nou kleding is, hobby of uitjes.

  Heb veel manieren gevonden om geld te (be)sparen Ieder jaar zoek ik weer naar de goedkoopste energie, Internet, verzekeringen, mobiel etc. We hebben nagenoeg geen abonnementen en vakanties zoeken we altijd goede deals. Daarnaast doe ik nog van alles om extra geld te (be)sparen zoals enquêtes invullen online, spaarwebsites bij online shoppen, Marktplaats etc. Zo kan ik mijn hobby zowat gratis bekostigen.

 26. Ik ben 27 jaar en heb in mn eentje 124.000 euro bij elkaar gespaard, waarvan 21.000 euro overwaarde was na verkoop van mijn huis, nu ruim een jaar geleden. Ik werk in het onderwijs en heb dus geen topbaan(Maar wel een prima salaris trouwens hoor). Tijdens mijn studie was ik badmeester in een zwembad, daar spaarde ik ruim 30.000 euro bij elkaar voor mijn eerste huis. Trots op dat ik dit heb mogen bereiken, terwijl ik al sinds mijn 17e op eigen benen sta.

 27. We zijn 32 en 31 jaar en hebben 2 kinderen en een auto. 6 jaar geleden een koopwoning van €300.000 gekocht en hier de afgelopen jaren al +/-€65.000 op afgelost. In de tussentijd ook grote verbouwingen gedaan zoals de badkamer en keuken. Ik doe veel zelf zoals schilderwerk, dat scheelt een hoop geld. We hebben momenteel €113.000 spaargeld, maar dat zal snel minder worden. Er komt binnenkort weer een grote verbouwing aan, maar dan zijn we ook klaar voor de komende jaren. We hebben zuinig geleefd de laatste jaren. Wel altijd lekker op vakantie en leuke dingen doen, maar geen overbodige luxe

 28. Ik ben een 36-jarige alleenstaande moeder van een kleuter. Op de bank heb ik bijna 22.000E spaargeld. Dit is inclusief buffer en spaargeld voor de studie van mijn kind later. Ik sta er sinds de zwangerschap onverhoopt alleen voor en ben toen harder gaan sparen/ beter gaan opletten. Ik wilde 15.000E als buffer. Daar zit ik nu aan en ben een halve dag minder gaan werken. Ik spaar tevens voor een piano (net gehaald en nog niet uitgegeven) en dus ook een potje voor studie/rijbewijs van mijn mini. Dat was ook bedoeld voor zwemles, maar met alle bezuinigingen kan dat nu gewoon uit het maandbudget.
  Nu dit doel bereikt is, los ik extra af op mijn hypotheek. Er staat nog 250.560E open van de oorspronkelijke 300.000E. De looptijd is nu nog 19 jaar. Vorig jaar is de rente omlaag gegaan (stond 10 jr vast) en dat scheelt behoorlijk. Met extra aflossen hoop ik de volledige hypotheek ook binnen 19 jaar volledig af te lossen.
  Dan kan ik op mijn 55 extra sparen voor vervroegd pensioen (bouw ik op via werkgever, maar om eerder te kunnen is wat extra’s fijn). Geeft veel rust, zo’n lange termijn plan. En door de rust gaat sparen makkelijker.

 29. 35.000 euries spaargeld. ik probeer elke maand minimaal € 1.000 te sparen. hypotheek (annuïteit) is nog € 140.000 op een huis met WOZ (€ 345.000). over 13 jaar (als ik 66 ben) moet huis afgelost zijn.
  gelukkig betaalt werkgever grotendeels het pensioen (€ 750 per maand).
  ik ben al m’n hele werkzame leven bang ontslagen te worden (wat nog nooit is gebeurd) en hou daarom altijd € 20.000 aan als buffer. sparen doe ik nu voor verbouwing keuken, in 2020, wat max. € 20.000 mag gaan kosten.

 30. Ik ben 2 jaar geleden gescheiden, moeder van 2 kinderen en werk parttime in de zorg. Ik ben gaan sparen na mijn scheiding en dat is alleen maar meer geworden. Eerst spaarde ik €200 p.m. en vond dat wel prima. Na net geen jaar ben ik me gaan verdiepen in mijn financiën en zag dat ik veel meer kon sparen en besparen. Dit ben ik gaan doen en spaar nu €600 p.m. Dit lukt door allerlei toeslagen en de kinderalimentatie. Als ik echt wil, kan ik meer sparen maar ik wil ook leuke dingen blijven doen met de kinderen. En ook dan let ik op prijzen en acties. Ik probeer elke maand geld over te houden van het vrij besteedbare geld, dat zet ik dan ook op de spaarrekening.
  Ik heb op dit moment zo’n €11.000 aan spaargeld, dit zijn alle potjes bij elkaar. Daarnaast hebben de kinderen nog spaargeld. Eind dit jaar hoop ik rond de €15.000 te hebben. Ik wil geld achter hand hebben omdat ik geen partner heb om op terug te vallen, geen 2e salaris. Als ik mijn baan verlies, wil ik niet meteen in de problemen komen. Mijn doel is rond de €20.000. Meer wordt een probleem voor de huursubsidie, aangezien de helft vh spaargeld van de kinderen bij mij word meegerekend als vermogen tot ze 18jr zijn (ik kan bij het geld, dus wordt het meegerekend)

 31. 50-plusser en zo’n 780.000 euro spaargeld. Huis ( 545.000,=) is grotendeels afgelost (belastingvoordeel) en 1 schoolgaand kind. We sparen nu minimaal (5 á 600 p/m) en kopen elke 3 jaar een nieuwe auto. Verder reizen we heel veel en gaan regelmatig lekker uit eten. Ik moet er wél even bij zeggen dat we 13 jaar geleden een lekker bedrag hebben gewonnen in de staatsloterij, inclusief een goed advies !!! Daar zijn we heel royaal van gaan leven; we hebben alles wat we willen en zijn alle drie gelukkig gezond.
  We werken nog wel allebei, daar leven we dan ook heel royaal van. Als het spaargeld wat gaat minderen, kunnen we het makkelijk weer aanvullen, da’s geen probleem. En het pensioen-verhaal? Wij gaan alle twee met 60 jaar met pensioen. Lekker reizen en genieten van de ‘ouwe dag’.

 32. 28 jaar. 34.000 gespaard. Single. Woon thuis. Inkomen 26.000 netto per jaar. Ik blijf thuis tot ik 150.000 heb staan, ik bereken dat ik tegen dan 35 ben (Ik offer verlof en weekends op voor extra geld). Op dat moment leen ik 150.000 en koop een huis dat instapklaar op zo’n 280.000 zal neerkomen. Tot 65 een hypotheeklast van 550 euro per maand. 20.000 spaargeld zal dienen voor reparaties en het vervangen van mijn auto. Klinkt dit als een goed levensplan? Of absurd?

 33. 28 jaar, samenwonend en 32.000 gespaard. We hebben 2,5 jaar terug een huis gekocht voor hypotheek van 220 (met bouwdepot) , terwijl de WOZ waarde op 270 staat nu en de gemiddelde zelfde huizen ook voor minimaal 3 ton verkocht worden. We hebben wel nog zelf flink geinvesteerd. En blijven we ook doen.

 34. Huis waard 375.000. Hypotheek 177.000. Kapitaal opgebouwd spaarhypotheek 42.000. Eigen geld 62.000.
  En ik ben schoonmaakster. Tja, het kan wel dus. Samen met mijn man. Geen kinderen.

  Man ook een gewone baan. Met werken verdiend.
  In 2011 70.000 extra hypotheek opgenomen i.v.m. ander huis. Dat in 5 jaar afgelost terwijl we nog 2 jaar dubbele woonlasten hadden.
  49 jaar nu. Op 28e ton in guldens op de bank.
  Vond ik toen wel leuk, dacht dat iedereen die werkte dat wel had.
  We willen een hutje op de hei kopen en minder werken.

 35. Ik heb op dit moment 44.000 euro spaargeld, waarvan 7.000 euro zit in Lendahand, beleggingen, altcoins en Omega. De beleggingen en vooral Lendahand wil ik wel nog meer gaan doen. Ik heb dit helemaal zelf bij elkaar gespaard, geen erfenissen, loterijen of bonussen. Ik ben gewoon niet zo goed in geld uitgeven en vanaf mijn 21e gewerkt en nog 1,5 jaar thuis gewoond. Vanaf 14 jaar altijd bijbaantjes gehad, niet de duurste auto, niet het duurste huis, etc.
  Mijn vriend heeft nu geloof ik ongeveer 110.000 euro spaargeld. Ook daarvan een deel belegd en in Lendahand, ik denk totaal zo’n 6.000 euro. Ook hij is daar nu meer mee bezig. Hier is de schuifpui en zonwering die we onlangs hebben laten doen al af ( a 17.000 euro). Bij hem zitten er wel erfenissen en bonussen bij. Daarom heeft hij die schuifpui betaald. Hij is nu gewoon een beetje meer eigenaar van het huis. Dat klinkt beter dan dat ik een schuld bij hem heb mocht het mis gaan. Allebei sparen we zo’n 750 euro per maand en soms meer. We geven het echter ook wel uit aan vakanties, maar nog steeds krijgen we ieder jaar weer meer. 😀

 36. Ik vraag me ook echt altijd wat mensen met hun geld doen… en hoe het komt dat ik altijd het idee heb dat ons geld weg vliegt voordat ik er erg in heb.
  Wij zijn net getrouwd en al ons geld is daar in gegaan. Dit betekent dat we helaas geen spaargeld over houden, behalve het geld dat we voor de bruiloft hebben gekregen. Dit is niet hoe ik het zou willen, maar soms loopt het leven zo.
  Verder reserveer ik geld, zowel om te sparen, als voor de belastingen als voor kleding. Op die manier zijn dat dat voorziene uitgaven in plaats van verrassingen.
  Verder is ons doel zeker om geld te sparen, eerst voor een buffer, dan voor grote aankopen in huis en tot slot om af te gaan lossen op de hypotheek.
  Toen wij net samen waren ging ik op mezelf wonen, daarvoor woonde ik nog thuis, maar betaalde ik zelf alles (studie, verzekeringen alles) mijn Hubby is na een jaar bij mij ingetrokken, helaas allebei zonder weinig spaargeld. 2,5 jaar geleden verhuisd naar onze nieuwbouw koopwoning en nu dus net getrouwd. Al met al veel uitgaven in relatief korte tijd!

  1. Allereerst: gefeliciteerd met jullie trouwen!! Ik weet inmiddels uit ervaring dat het geld er dan inderdaad uit kan vliegen 😉 En ook verhuizen kost inderdaad veel geld.

   Misschien is het voor jullie handig om eerst te beginnen met een noodfonds van 1.000 euro, zodat je acute problemen (denk aan die spreekwoordelijke kapotte wasmachine) kunt opvangen. De volgende stap zou dan een buffer kunnen zijn van een X aantal maanden levensonderhoud.

   Ik vind zelf dit stappenplan van Dave Ramsey een hele praktische handleiding. Met concrete doelen, zodat je ook af en toe even lekker iets kunt afstrepen.

   In ieder geval hartstikke goed dat je geld reserveert voor bepaalde kosten én je buffer. Soms heb je gewoon ook van die periodes dat je aan het opbouwen bent. Is niet erg, zolang je dan inderdaad maar ook écht aan het opbouwen bent!

 37. 33 en 34 jaar, 3 kinderen. Huiswaarde ongeveer 450k denk ik, hypotheek van 186k, 20k spaargeld, 700 aan beleggingen. Spaargeld had veel meer kunnen zijn, maar wij doen er iedere keer grote dingen mee: dakkapel, auto. Over 4 jaar hebben we al onze grote spaardoelen behaald (tuin, auto en evt 2e dakkapel). Daarna gaan we die bedragen extra bij het aflossen optellen. Ik heb nog niet uitgerekend wanneer we dan het annuitaire deel hebben afgelost. Banksparen moet tot 2033 blijven staan.

 38. We wonen samen, dus zijn inderdaad fiscaal partner. 🙂 Groen sparen en beleggen heb we wel eens naar gekeken, maar ik weet niet meer waarom we daar geen actie op hebben ondernomen. Uitgeven doen we ruim in de vorm van reizen en nu dus de schuifpui en zonwering. Aflossen doen we ieder jaar maximaal op het aflossingsvrije deel. Het spaardeel van de hypotheek hebben we bij het begin al de max in gedaan. 🙂 Aflossingsvrij is nu bijna helemaal weg, dat duurt nog 1,5 jaar met telkens alleen de max aflossen. Dan alleen nog het spaardeel, maar daar kunnen we niks meer op aflossen.

 39. Als reactie op SANDER UYLEBROECK van 8 JULI 2019 OM 01:47

  Als 28 jarige met 34.000 euro spaargeld doe je het zeer goed! Je plan om tot je 35e thuis te blijven wonen en 150.000 euro bij elkaar te sparen om je huis deels van te kopen klinkt mij wel wat absurd in de oren.

  Ik ben zelf op mijn 25e uit huis gegaan en begonnen met werken met 5000 euro spaargeld op zak. Op mijn 28e heb ik een huis gekocht met een hypotheek van 201.000 euro waarvan 108.500 bankspaarhypotheek en 92.500 aflossingsvrij.

  Inmiddels ben ik 37 en heb ik zo’n 90.000 euro aan spaargeld. Mijn inkomen is iets van 32000 euro per jaar (32 uur)
  De hypotheek is nog rond de 160.000 en met de lage rente van tegenwoordig is mijn netto maandlast 350 euro.
  Dit is inclusief 182 euro wat ik iedere maand inleg op de bankspaarhypotheek dat nog 21 jaar loopt.

  Mijn plan is om binnen 6 jaar het aflossingsvrije deel afgelost te hebben. Dat is nog 55500 euro.
  Dan zal de netto maandlast 300 euro zijn tot aan mijn 58e. Daarna ben ik hypotheekvrij.

  Mijn tip zou zijn om vroegtijdig een (goedkopere) woning te kopen en dan beginnen met sparen & aflossen.
  De hypotheekrentes zijn nu nog steeds laag en zouden over 7 jaar zomaar weer een stuk hoger kunnen zijn.

  Hoe eerder je begint met aflossen hoe eerder je straks hypotheekvrij bent (als je dat zou willen).

  De financiële situatie waar ik nu in zit met de lage maandlasten en spaargeld geven veel rust en vrijheid.
  Mijn uiteindelijke plan is om eerder te stoppen met werken, of in elk geval een heel stuk minder te gaan werken.

  Dat kan alleen als mijn maandlasten dusdanig laag zijn dat ik weinig inkomen nodig heb. Momenteel heb ik zo’n 600 euro nodig om van de leven per maand, dus in feite kan ik nu al fors minder werken maar wil nog wat meer spaargeld hebben om het toekomstige pensioengat mee op te vullen.

 40. Wij hebben zo rond de €5000 op onze spaarrekening, dat is voor speelruimte maar voor onze kinderen sparen we apart, voor 2 kinderen hebben we nu 35000 gespaard en hopelijk duurt het nog even voor ze de deur uit gaan. Verder hebben we al meer dan de helft van onze hypotheek ingelist. Al met al een heerlijk zeker gevoel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.