Belastingvrij sparen in 2019

Belastingvrij sparen in 2018

Een aantal jaar geleden was sparen nog een behoorlijk lucratieve manier van ‘je geld voor je laten werken’. Spaarrekeningen zonder voorwaarden en mét 4,5 tot 5,25 procent rente waren geen uitzondering. Tegenwoordig is dat wel anders. Als je niet oplet, mag je zelfs betalen over je spaargeld. Nu doe ik dat natuurlijk liever niet, dus besloot ik me eens te verdiepen in belastingvrij sparen in 2019. Wat zijn de regels en wat is er mogelijk?

Waarom betaal je eigenlijk belasting over je spaargeld?

Voor we in die regeltjes en mogelijkheden duiken, is het misschien wel interessant om eens te kijken naar waarom we belasting moeten betalen over spaargeld. Je zou denken dat de overheid het juist belangrijk vindt dat mensen sparen en dat dit dus zoveel mogelijk gestimuleerd zou moeten worden.

Dat is waar, maar tot op zekere hoogte.

De Belastingdienst meent namelijk dat als je een stevig bedrag op je rekening hebt staan, je hier ook een bepaald rendement over realiseert. Je krijgt immers rente. En misschien gebruik je het geld wel om te beleggen.

En daar pikt de Belastingdienst dan graag een graantje van mee. Gewoon, omdat het kan.

Als we dat weten, kunnen we kijken naar de mogelijkheden om dat graantje zo beperkt mogelijk te houden. En dat zijn:

1. Gebruik maken van de vrijstelling van 30.360 euro

Allereerst is er goed nieuws voor mensen die nu al een behoorlijk bedrag op de spaarrekening hebben staan, óf dit jaar uitgaan met een stevig bedrag op de rekening.

De grens voor belastingvrij sparen in 2019 is namelijk omhoog gegaan naar 30.360 euro. In 2018 was dit nog 30.000 euro. Ben je fiscaal partner, dan mag je samen het dubbele hebben. Vriend en ik zijn fiscaal partner en mogen dus samen 60.720 euro belastingvrij sparen. Je hoeft niet allebei evenveel te hebben; als vriend 50.000 euro heeft en ik 2.500 euro, dan zitten we samen alsnog goed.

We zouden zélfs nog goed zitten als vriend 100.000 euro op z’n rekening heeft en ik zo ontzettend losgeslagen ben bij de Wehkamp, dat ik een schuld van 40.000 euro heb opgelopen. Persoonlijke leningen, doorlopende kredieten, schulden voor de tweede woningstudieschulden en een negatief saldo op je betaalrekening mogen namelijk allemaal weer van dit vermogen worden afgetrokken. Aandelen tellen trouwens ook mee met je vermogen, maar als die – bijvoorbeeld tijdens een crisis – in de min staan, mag je deze dus ook van het totale vermogen aftrekken!

Wijziging vermogensrendementsheffing

Eerder betaalde je altijd 30 procent over een fictief rendement van 4 procent over het bedrag boven de vrijstellingsgrens.

Rekenvoorbeeld:

De grens is 30.000 euro en je hebt 40.000 euro. Dan gaat de Belastingdienst ervan uit dat je 10.000 euro (het verschil tussen de grens en je vermogen) kunt laten renderen tegen 4 procent. Dit zou je 400 euro opleveren. Daarvan moet je dan 30 procent = 120 euro afdragen. In werkelijkheid krijg je nu amper 0,5 procent, ofwel 50 euro. Je zou er dan dus 70 euro (120 – 50) bij inschieten en hebt daardoor dus een negatief rendement op je spaargeld.

30 procent van 4 procent komt effectief uit op een heffing van 1,2 procent. Als de rente onder de 1,2 procent uitkomt, lever je er dus op in.

Dat is sinds dit jaar aangepast, mede doordat de rentetarieven in de afgelopen jaren zo gedaald zijn. Nu wordt gerekend met de volgende schijven:

Belastingdienst schijven VermogensrendementsheffingBron: Belastingdienst

Wat in dit overzicht niet heel duidelijk wordt, is dat het genoemde bedrag dus het bedrag boven de 30.360 euro vrijstelling is. In feite loopt schijf 1 dus van 30.361 tot en met 102.010 euro. Tot een ruime ton ga je er met deze regeling dus op vooruit. Daarna ga je procentueel gezien meer betalen dan bij de oude regeling.

Als je graag een uitgewerkte som wilt zien in deze ‘leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’-categorie, dan verwijs ik je graag door naar dit rekenvoorbeeld van een alleenstaande met 130.360 euro spaargeld.

2. Groen sparen en beleggen

Een andere manier van belastingvrij sparen in 2019 is sparen (of beleggen) in producten met een groencertificaat.

Hier zitten wel wat haken en ogen aan, die ik in het artikel Groen sparen met belastingvoordeel wat uitgebreider bespreek. De korte samenvatting is dat je een behoorlijk vermogen nodig hebt om mee te mogen doen, dat er best wat kosten aan verbonden zijn en dat het niet overal kan.

Bovendien kun je je ook niet altijd aanmelden; soms zit een fonds gewoon – tijdelijk – ‘vol’. Als je eenmaal ‘binnen’ bent, dan zit je overigens wél goed.

3. Sparen voor later

Als je spaart voor een aanvullend pensioen en daarvoor een bankspaarproduct of lijfrenteverzekering hebt afgesloten, dan krijg je voor dat bedrag een volledige vrijstelling.

Spaar je binnen een uitvaart- of overlijdensrisicoverzekering, dan geldt een vrijstelling van 7.033 euro per persoon.

Heb je het geluk dat je nog voor 14 september 1999 een kapitaalverzekering afgesloten hebt, dan krijg je nog een extra vrijstelling van maar liefst 123.428 euro.

Voor ondernemers geldt dat het bedrag dat voor de FOR gereserveerd staat ook niet meetelt met je vermogen. Daarvan is het wel belangrijk om te onthouden dat je hierover later nog ‘gewone’ inkomstenbelasting moet betalen.

4. Zakelijk sparen

Ik heb het al een paar keer eerder genoemd: als ondernemer kun je ook nog zakelijk sparen. Zakelijk vermogen telt namelijk niet mee voor de vermogensrendementsheffing. Maar: dit moet wel een beetje redelijk zijn. Zo ben ik eenpitter zonder kantoor en personeel. Als ik 300.000 euro op mijn zakelijke rekening laat staan, dan is de kans groot dat de Belastingdienst daar vraagtekens bij zet. Dat riekt dan wel een beetje naar belastingontduiking.

Een bedrag tot zo’n 100.000 euro zou ik echter helemaal niet onredelijk vinden. Dan kan ik als ondernemer een tijd zonder klussen zitten, ik kan investeren in nieuw werkmateriaal of de ontwikkeling van iets dat ik weer kan verkopen en ik zou kunnen overwegen om wél personeel aan te nemen. Misschien ligt het verklaarbare bedrag voor jou hoger of lager. Dat maakt niet uit. Het gaat erom dat het echt om een realistische zakelijke reserve gaat en niet om het ‘achterhouden’ van geld.

5. Hypotheek aflossen

Dit is niet echt belastingvrij sparen, maar toch ook weer wel. Voor de vermogensrendementsheffing kijkt de Belastingdienst namelijk naar wat er op de peildatum van 1 januari op je rekening staat. Je kunt er dus tegen het einde van het jaar ook voor kiezen om een gedeelte van je ‘extra’ geld in je hypotheek te stoppen.

Dan vermijd je het betalen van vermogensrendementsheffing, je drukt direct je maandlasten en je bent weer een stukje dichter bij een schuldenvrij leven. Denk er wel even aan dat er vaak een grens zit aan het bedrag dat je boetevrij per jaar mag aflossen én dat het aflossen van je hypotheek ook gevolgen kan hebben voor je voorlopige teruggave, als je die ontvangt.

6. (Uit)geven

Een vrij eenvoudige manier om je belastingdruk te verlagen, is door ervoor te zorgen dat je gewoon niet boven de vrijstellingsgrens komt. Misschien heb je wel nét een nieuwe auto nodig, of heb je besloten om eens royaal te doneren aan een goed doel (en zulke giften zijn onder bepaalde voorwaarden ook weer aftrekbaar, dus win-win!). Of misschien wil je iemand in je omgeving wel wat schenken. En misschien heb je nog wel rekeningen liggen, die je ook nu vast kunt betalen. Je kunt bijvoorbeeld de premie van je zorgverzekering vaak al voor het hele jaar vooruit betalen, waarbij je ook nog eens een betaalkorting krijgt.

Het nadeel hiervan is natuurlijk dat je het geld wel kwijt bent.

Lees ook: Basisverzekering: dit ‘krijg’ je ervoor

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat je vooral niet moet doen

Natuurlijk zijn er nog een aantal andere, creatieve manieren van belastingvrij sparen in 2018. Ik adviseer je om die vooral niet toe te passen. Denk bijvoorbeeld aan:

Grote bedragen in je oude sok of onder je matras stoppen. Het telt gewoon mee en de verzekering dekt bij brand of diefstal vaak maar tot 2.500 euro contant. En dan moet je ook nog eens aan kunnen tonen dat je het had, iets dat natuurlijk niet kan als je het niet opgeeft.

Bedragen op 30 december van je rekening halen of overschrijven naar een minder gefortuneerde kennis/familielid, om het op 2 januari weer terug te ontvangen. Dit is niet bepaald een foolproof systeem en belastingontduiking kost je meer dan vermogensrendementsheffing.

Alles op de spaarrekening van je kind(eren) zetten. Dat geld telt namelijk gewoon mee bij jouw vermogen. Zijn je kinderen al wat ouder en sparen ze stevig? Zorg er dan voor dat je een beetje weet hoeveel geld zij hebben, zodat je niet ongemerkt belasting ontduikt.

Als freelancer ontzettend gaan schuiven met zakelijk en privé-geld, met name rond het einde van het jaar. Zie toelichting hierboven. Check dan liever halverwege het jaar hoe je ervoor staat en overweeg om je salaris wat naar beneden bij te stellen, zodat je misschien wat inteert op je spaargeld of je spaarsaldo gewoon wat minder hard omhoog gaat.

Gebruik jij manieren om je belastingdruk te verlagen?

Dit artikel is in 2019 bijgewerkt volgens de nieuwe regels.

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
 1. Ik heb van jou die regel die onder punt vier beschreven staat geleerd, goed om te weten, dank daarvoor…!

  Weet je wat ik alleen wel wat gek vind? Dat je blijkbaar als ondernemer zelf op je buikgevoel bepaalt of die 100.000 die jij als voorbeeld noemt voor jezelf, “redelijk” is om aan te houden als zakelijke reserve. Ik zou het persoonlijk veel logischer vinden dat daar gewoon een regel voor zou zijn, bijvoorbeel 125% van het gemiddelde bedrijfsresultaat over de laatste drie jaar…. Dat zou dan bijvoorbeeld genoeg zijn voor die punten die jij noemt: een jaar lang inkomstenbuffer plus nog wat geld om te investeren in nieuwe ontwikkelingen….

  Wat vind jij?

  1. Ik houd persoonlijk wel van duidelijkheid, dus een streefbedrag zou me in principe wel aan moeten spreken. Tegelijkertijd vind ik ook dat de Belastingdienst daarmee weer op de stoel van de ondernemer gaat zitten. Bovendien zou ik als ondernemer juist ook in jaren met minder bedrijfsresultaat graag wat EXTRA vlees op de botten hebben. Dat wordt weer lastiger als je reserve afhankelijk is van bijvoorbeeld je bedrijfsomzet.

   In de praktijk denk ik dat de huidige ‘regel’ het best werkbaar is. Het blijft wat vaag, maar het biedt in ieder geval genoeg ruimte om je reserve aan te passen aan jouw bedrijf, je huidige situatie en je toekomstvisie.

 2. Wanneer je de zorgverzekering voor het hele jaar in december betaald, krijg je korting op de premie en je hebt dan tussen 1100 en 1500 p.p minder op de rekening staan.

  1. Klopt! Die had ik onder het kopje ‘Uitgeven’ staan. En eigenlijk is dat niet eens weg, want betalen moet je toch. Dan liever vooruit, met korting én met korting op de VRH!

   Je moet hier trouwens soms wel even tijdig voor aan de bel trekken, is mijn ervaring. Incasso’s worden vaak net te laat gedaan, maar als je het aangeeft of betaalt via acceptgiro, dan kun je het wel wat meer timen.

 3. Een voorbeeld rekensom…

  Tot 100000 euro vermogen ( spaarrekening, vastgoed etc) is sparen wel voordeliger toch? En bij alleenstaande is 30.000 euro belastingvrij sparen toch? Hmm als bij me als alleenstaande van 100.000 euro ( minder belasting) en schulden is 60.000 euro dan is het belastingvrij sparen van 30.000 euro aanwezig dus voordeliger. Uit dit verhaal kan ik dus beter gewoon tegelijkertijd sparen en schuld maken… ? Toch?.. Om te voorkomen dat hoge belasting te moeten betalen.. ? Begrijp ik goed anders graag nog eens uitleggen

  Het is voornamelijk van voorkomen met hoge belasting betalen en ook nog sparen tot 30.000 euro. Enne, schulden zijn dus van huis kopen met hypotheek, persoonlijke leningen, schulden maken van aankopen, etc? Ik ga nog eens goed door lezen, zorgverzekering in een jaar vooruit betalen, schulden maken tot ik op belastingvrij sparen van 30.000 euro zit, ertussen uitgaven per maand niet hoger dan inkomens uitkomen.. ?Leuk spel dit..

  1. Als alleenstaande hoef je inderdaad over de eerste 30.000 euro geen vermogensrendementsheffing te betalen. Schulden mag je – met een drempel – inderdaad aftrekken, maar dan zou je dat geleende geld eigenlijk wel weer ergens in moeten steken. Als je het leent en op de bank zet, dan heb je onder de streep alsnog hetzelfde 😉 Geld dat in je huis zit telt NIET mee, vandaar dat aflossen ook een optie is. De net genoemde schulden die je mag aftrekken zijn weer meer persoonlijke leningen e.d.

   Wat ik zelf nu doe is inderdaad bijvoorbeeld de zorgverzekering e.d. vooruitbetalen, maar sinds afgelopen jaar beleg ik ook meer. Dan hoef ik er in ieder geval niet te erg op in te leveren.

 4. Interessant, dank voor het delen! Weet jij hoe je als ondernemer de Belastingdienst duidelijk maakt welk deel van je spaargeld zakelijk is? Ik kom boven de 30.360 uit, maar de helft van al mijn spaargeld is bedoeld om mijn inkomstenbelasting van te betalen. Dat spaar ik nu in een apart ‘potje’ dat onder mijn gewone spaarrekening hangt, maar dat rekent de fiscus vast niet goed 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.