Geldgeheim: “Ik heb 160.000 euro bij elkaar gespaard”

Geldgeheim: "Ik spaarde 160.000 euro bij elkaar"

Sparen kan best een uitdaging zijn, zeker als je geen enorm hoog inkomen hebt. Toch is D. erin geslaagd om maar liefst 160.000 euro bij elkaar te sparen. Ze heeft een prima inkomen, maar verdient niet extreem veel. Toch konden zij en haar gezin – mede dankzij haar spaardrift – onlangs een huis kopen.

Eigen koers varen

“Ik ben 37 jaar, getrouwd en heb een zoontje. Hij zit nu op de basissschool. Ik heb op zich een goede baan, maar verdien geen enorm topsalaris. Toch is het me gelukt om in de afgelopen jaren maar liefst 160.000 euro bij elkaar te sparen!

Mijn man weet hier natuurlijk van, maar verder houd ik dit het liefst voor me.

Ik vaar het liefst mijn eigen koers en ik houd er niet van als anderen zich daarmee bemoeien. Het is niet dat ik mensen bewust niets vertel, maar als het om dit soort zaken gaat, dan vinden mensen er vaak toch heel veel van. Dat is waarschijnlijk onbewust de reden dat ik dit voor me houd.”

Jaloezie

“Een andere reden om niet teveel te praten over mijn spaarsaldo is angst voor jaloezie. Ik ben bang op jaloerse reacties. Bovendien heb ik ook geen zin in allerlei verwachtingen van mensen, die denken dat ik misschien wel iets kan doen of betalen, ‘omdat ik toch genoeg heb’.

Overigens is het niet lastig om dit geheim te houden. Het is toch niet iets waar je echt heel veel over praat met andere mensen. Als mensen dit wel zouden weten, vrees ik bestookt te worden met allerlei ‘adviezen’ over wat ik ermee moet doen.

Inmiddels is er overigens iets minder over te vertellen; we hebben deze grote spaarpot namelijk gebruikt om een huis van te kopen.”

Balans

“Een van de redenen dat het me gelukt is om dit bedrag bij elkaar te sparen, is dat ik gewoon dol ben op sparen. Ik houd ervan en moet zelfs oppassen dat ik niet te ver doorschiet. Nog steeds vind ik het lastig om geld uit te geven aan leuke dingen. Daar werk ik aan, want sparen is goed, maar er mag ook geleefd worden.

Het is een kwestie van balans, en die balans vinden is soms een uitdaging.”

Bedankt voor het delen van je verhaal, D.!

Lees hier de andere Geldgeheimen >>

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Denk jij nu: dat lukt mij nooit?

Dan kun je gelijk hebben. 160.000 euro is een stevig bedrag. Toch laat alleen het verhaal van D. hierboven al zien dat het niet onmogelijk is.

Ik zal eerlijk zeggen: mij is het nog niet gelukt. Maar ik ben al heel veel verder dan pak ‘m beet 8 jaar geleden, toen de eerste blogpost op LekkerLevenMetMinder.nl verscheen. In die periode bedacht ik al eens dat ik bést wel 100.000 euro in 3 jaar wilde sparen.

Later, in 2016, pakte ik dat plan weer op. En wat acht jaar geleden nog vrijwel onmogelijk leek, bleek zes jaar later ineens een stuk beter haalbaar. Niet omdat ik gewoon op mijn krent was blijven zitten en had gewacht tot het geldschip binnen kwam. Verre van.

De belangrijkste reden dat dit plan nu ineens wél kans van slagen had, was dat ik mijn huis verkocht had. Hierdoor was ik in één klap van mijn hoge maandlasten af én lukte het me om nog een klein beetje van het reeds afgeloste bedrag op mijn bankrekening te krijgen. Daarnaast ga ik over het algemeen bewust om met mijn geld. Natuurlijk zijn er uitschieters, maar mijn structurele vaste lasten zijn laag.

Nu zeg ik niet dat je huis verkopen dé manier is om zoveel geld bij elkaar te sparen. Je moet uiteindelijk toch ergens wonen. Maar net als D. heb ik óók geen absurd hoog salaris en lukt het me toch om een mooi bedrag bij elkaar te sparen.

Het kan dus wél.

En dat is eigenlijk het enige dat je moet weten én geloven. Als je vooraf al denkt dat je dat nooit gaat halen, dan lukt het ook niet.

Als je denkt dat het wél haalbaar is, dan zie je steeds meer mogelijkheden om inderdaad een flinke spaarpot op te bouwen. Denk aan:

• Downsizen en kleiner/goedkoper gaan wonen

• Je dure/extra auto de deur uit en fietsen, of gaan voor een goedkoper exemplaar

• Wél jaarlijks kijken of je niet voordeliger uit kunt zijn met je energie, je mobiele abonnement, je internet en al die andere structurele kostenposten

• Checken of meer werken je nu écht wat oplevert. Soms houd je met een parttime baan in verhouding een stuk meer over én heb je extra tijd om bijvoorbeeld een side hustle op te starten

• Tijd gebruiken. 160.000 euro in een jaar bij elkaar sparen lukt je misschien niet, maar als je vanaf je 25e begint met sparen en je zet elke maand 1000 euro opzij, ben je er – uitgaande van een rendement van 2% – binnen bijna 12 jaar. Dat zou betekenen dat jij die 160.000 euro óók op je 37e zou kunnen hebben. Gaat die 1000 euro per maand niet lukken, maar kun je wel 500 euro per maand opzij zetten, dan kost het je bijna 21,5 jaar.

Dat is best een tijdje, maar laten we het even in perspectief zetten:

• De gemiddelde levensverwachting van Nederlanders is ruim 81 jaar

• Een hypotheek is heel normaal, en die sluit je ook af voor een periode van 30 jaar (en veel mensen hebben zelfs veel langer dan 30 jaar een hypotheek)

• Als je rond je 22e begint met werken en je maakt je tijd vol tot je pensioendatum, heb je zo’n 46 jaar op de teller staan

• De genoemde 2% rendement is aan de lage kant. De spaarrente ligt nu natuurlijk sowieso lager, maar als je bijvoorbeeld belegt of investeert is de kans op een hoger rendement een stuk groter. Dan ben je er dus óók sneller.

Kortom; zelfs als je maar de helft van je werkzame leven structureel wat opzij zet en dat óók nog eens investeert, dan komt zo’n grote spaarpot ineens een stuk meer dichterbij!

Dit verhaal maakt deel uit van de serie Geldgeheimen. Het genoemde initiaal is fictief, het verhaal is echt. Wil jij jouw geldgeheim ook delen? Vul dan hier het interview in. De vragenlijst is helemaal anoniem, ik krijg zelfs je e-mailadres niet te zien.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

34 Comments
 1. Goede tips geef je!
  Persoonlijk denk ik overigens dat mensen die zeggen dat ze “een prima inkomen hebben maar niet extreem veel” wellicht het contact met de realiteit enigszins verloren hebben. Iets met rijke witte bubbel…. Dus wat dat betreft mis ik wel wat perspectief…. (1000 euro per maand kunnen sparen, hoeveel mensen kunnen dat nou echt…?!)

  1. Vergeet ook niet de huiseigenaren bubbel. Veel jonge mensen zitten nog in een dure huurwoning en kunnen moeilijk iets kopen, terwijl huiseigenaren de laatste jaren veel voordeel hebben aan de steigende huizenprijzen. Daar kan je als huurder niet makkelijk tegenop sparen.

   1. tenzij die huiseigenaren hun huis op de top hebben gekocht zoals wij. ons huis is nu bijna evenveel waard als we het gekocht hebben in 2007

     1. Ja 🙁 Ik was net wat later met kopen (2009), maar het resultaat was eigenlijk hetzelfde. Fijn dat het bij jullie in ieder geval weer bijna op hetzelfde niveau is! Het is een beetje zuur dat er dan al die tijd eigenlijk niets bij is gekomen, maar het is allicht beter dan ook nog dik verlies draaien. En ik denk dat je daar straks weer een enorme groep van krijgt; mensen die nu op de top kopen en straks de waarde weer zien kelderen…

 2. Ik weet niet of zij 1000 euro per maand kan sparen hè, dat heeft ze er helaas niet bij aangegeven (en omdat het anoniem is, kan ik dat dus ook niet alsnog navragen). Ik zat alleen voor mezelf even te rekenen of het haalbaar is of niet. En dan denk ik: als je 1000 euro kunt sparen in de maand, dan heb je daar dus ‘maar’ 12 jaar voor nodig. En als je op je 21e met je eerste baan al begint met sparen, dan heb je dus nog behoorlijk wat marge in aantal jaren dat je kunt sparen, of in kiezen voor een lager spaarbedrag. Het gaat mij er meer om om eens te laten zien wat er mogelijk is, als je gebruik maakt van tijd, zonder direct te roepen dat het onmogelijk is omdat dat NU zo lijkt.

  Voor hetzelfde geld spaart D. al vanaf haar 16e elke cent en heeft ze nu – 21 jaar later – daarom zo’n groot bedrag bij elkaar gespaard. Zonder ooit een maand 1000 euro opzij te hebben gezet.

  (Ik snap trouwens wel wat je bedoelt met dat realiteitsgebeuren hoor, zeker met oog op de inkomens die in de Slack-groep voorbij kwamen 😉 Maar hier kan het dus allebei zijn; het kan de tijd zijn, maar het kan ook een voordemeestemensentochwelhoogsalaris zijn)

  1. Ik kan me voorstellen dat dit voor jou realistisch is, gezien de hoge woonlasten die jij altijd gehad hebt en nu niet meer. Inderdaad heeft het niet alles met inkomen te maken maar ook met je uitgavepatroon…
   …. maar voor mensen die nu nul euro sparen , zijn de bedragen uit je stukje misschien een stap te ver qua bed-show en helaas voor een hele grote groep sowieso een droom….

   Het kan inderdaad allebei: hoge bedragen in een korte tijd en lage bedragen in een lange tijd inclusief het compouding effect.

   Dat probeer ik mijn dochter nu ook te leren, wij sparen samen voor de #fteling (met soms wat dividend van mij extra)… maar vooralsnog lijkt zij vooral te zoeken naar hoge bedragen sparen in korte tijd en dan volgende week lekker ernaartoe! 😉

   1. Wat leuk dat jullie samen zo’n doel hebben! En dat kwartje van het compounding valt vanzelf, ik geloof dat ik ook niet heel veel geduld op zou kunnen brengen als me als 7-jarige een uitje naar de Efteling in het vooruitzicht werd gesteld 😉

 3. Denken vanuit mogelijkheden, ok, maar ik hou ook geen 500 euro over hoor. Single moeder, kinderen, geen recht op toeslagen en een huurwoning. Verdien niet slecht, maar als je 1000 kan sparen verdien je minimaal het dubbele, dat is gewoon geen klein inkomen. Of je bent inderdaad tweeverdiener…

  1. Nogmaals; we weten dus niet óf zij ook daadwerkelijk 1000 euro in de maand spaart, dat is een voorbeeldberekening die gewoon laat zien wat een optie is. Wat hier misschien wel een inspirerend voorbeeld in is, is het verhaal van Eline. Zij komt met haar gezin rond van 300 euro ONDER de bijstandsnorm. Drie kinderen, géén tweeverdieners en tóch een paar honderd euro ruimte om te sparen. Nu krijgt zij bijvoorbeeld weer wél huurtoeslag, maar het geeft wel aan dat het niet alleen maar af hoeft te hangen van je inkomen. Keuzes spelen ook een hele belangrijke rol.

   1. Daar ben ik het helemaal mee eens hoor! Als ik dingen zou laten, kon ik meer sparen. Maar de genoemde bedragen zijn voor mij alleen haalbaar als ik inderdaad de extraatjes wegzet. Voorbeeldbedragen zijn prachtig, maar als ze niet realistisch zijn slaan ze je motivatie vaker dood dan dat het aanzet tot… Maar ik vind sparen (naast leuk leven, je weet maar nooit wanneer het stopt) wel van belang en heb dat ook in gang gezet nu ik weer wat extra ben gaan verdienen. Ga het verhaal van Eline nog even lezen!

  2. 2000 euro netto is nog onder modaal. Dat is op 200 euro na mijn salaris. Ik heb een eenpersoonshuishouden, geen hoge maar ook geen extreem lage hypotheek in de randstad en ik spaar zo’n 18.000 euro per jaar (inclusief vakantiegeld, eindejaarsuitkering, en HRA). Ik werk fulltime in de zorg op mbo-niveau en ik heb ook nog eens een donkere huidskleur. Ik geloof ook dat er meer mogelijk is dan mensen soms denken….

    1. Dus als ik even reken. (er vanuitgaande dat die 200 euro verschil postief is)
     Inkomen 2200
     Sparen 1500

     Dan kom jij dus rond van 700 euro per maand +(HRA/vakantiegeld/eindejaaruitkering)?
     Das best knap.

     1. 2200: 1000 om rond te komen, 1200 sparen. De rest krijg ik per maand of per jaar, dus vandaar het totaalbedrag van 18.000 per jaar. Kan op de fiets naar het werk, dat scheelt. Geen dure boodschappen en geen kledingtic….helpt ook.

     2. Op de fiets naar het werk en geen vriendje met een auto-obsessie scheelt heel veel ^^.

 4. Super dat je zoveel hebt gespaard, dat scheelt je maandelijks een behoorlijke duit aan hypotheekrente. Genieten is ook belangrijk, maar dat kun je ook in het bos met een eigen thermoskan met koffie/thee. Daarvoor hoef je niet bakken met geld over de balk te gooien.

  Verstandig om het niet aan de grote klok te hangen, in de omgeving wordt het vaak niet begrepen. Of krijg je adviezen die uiteindelijk niet goed uitpakken. Gewoon sparen geeft rust en rust is ook een vorm van genieten, wanneer het iets minder gaat op je werk dan raak je minder snel in de stress.

  De een kan van een minimum salaris al sparen terwijl een ander met een goed salaris niks overhoud, het draait voor een groot deel om keuzes denk ik.

  1. Hier ben ik het helemaal mee eens. Het is heel makkelijk om te denken dat een ander dan wel ‘veel zal verdienen’, maar het draait meer om keuzes dan om inkomen. Dat zag je ook wel bij bijvoorbeeld Een Dubbeltje Op Z’n Kant: mensen die een royaal inkomen hebben en geen cent overhouden, terwijl anderen in de bijstand nog geld overhouden. Het is vaak meer dat stukje mindset dat spreekt, niet wat wel of niet kan. Genieten kan inderdaad prima in het bos met een eigen thermoskan thee of koffie. Net zoals je prima kunt sporten zonder sportschoolabonnement of en dat je ook niet per se bakken met geld uit hoeft te geven om er leuk uit te zien, om maar wat voorbeelden te noemen.

   Om eerlijk te zijn denk ik dat zelfs alleen die gedachte er al voor kan zorgen dat je inderdaad geen steek verder komt. Want wanneer is het dan genoeg? En in hoeverre ben je dan in staat om je creativiteit te gebruiken of kansen te zien?

 5. Ik heb ook nooit veel verdiend, zelfs weinig met 1500, maar heb wel keuzes gemaakt door direct veel in te zetten op het aflossen van de hypotheek.
  Daar pluk ik nu de vruchten van omdat mijn vaste maandlasten zeer laag zijn zonder hypotheek en nu kan ik dus ook meer sparen.
  Het is inderdaad welke keuzes je maakt, maar zelfs met weinig kun je toch ook nog veel bereiken!

 6. Het is maar net hoe je het bekijkt. Ik heb tot mijn 26e 2 krantenwijken gehad naast mijn ft baan. Die 500 extra pm heb ik jarenlang opgespaard. Ik heb er mijn studie en rijbewijs mee betaald en twee keer een auto van gekocht. Ik ben inmiddels van baan geswitched en weer in deeltijd gaan studeren. Door dat ik daarna 6 dagen pw ben blijven werken kon dit. Het heeft ook met wilskracht en doorzettingsvermogen te maken. Ik had toen een huurhuis, nu een koophuis. Iedere euro helpt uiteraard, een kleiner spaarbedrag op jaarbasis is ook goed…!

  1. Zeker, dat getuigt echt van wilskracht en doorzettingsvermogen! Gaaf dat je zo je eigen doelen hebt kunnen bereiken tot nu toe.

   Zelf ben ik sinds ruim 6 jaar afgestudeerd, gelukkig niet zonder werk gezeten en meteen hard ingezet op studieschuld aflossen. Daar was ik binnen twee jaar vanaf, toen kon ik bij vriend intrekken waardoor we lage woonlasten hielden (klein huurappartement). We kochten geen auto terwijl we dat wel konden betalen en het voor mijn werk ook iets makkelijker zou zijn, maar met het ov kom ik er ook. Door al dat sparen hadden we een flink voordeel met het kopen van ons eerste huis: kosten koper en verbouwing uit eigen zak, daarnaast extra eigen geld erin gestoken om iets lagere hypotheek en lagere hypotheekrente te kunnen krijgen.

   Dat betekent dat we nu wat strakker op het verbouwingsbudget zitten, maar door heel veel zelf te doen gaat dat goed. Ik vind het superleuk om zo ons eigen geld te investeren, en hoop over een paar jaar ons huis naar onze zin te hebben en te beginnen met extra aflossen op de hypotheek. Nog even kijken hoe dat past met onze kinderwens.

   1. Lekker bezig! Dat soort keuzes geven je volgens mij echt een flinke voorsprong, vooral omdat je dan nog niet echt in de lifestyle-inflatie-valkuil stapt. In principe is extra aflossen op de hypotheek natuurlijk ook een prachtige voorbereiding op kinderen/een kinderwens; de kans bestaat dat je daarna wat minder kunt of wilt werken en als je lasten dan weer lager zijn, hoef je daar financieel niet veel van te merken.

 7. Wat mega knap dat jullie zo kunnen sparen. Ik zou echt niet weten waar we het van moeten doen. Volgend jaar verdienen we nog minder en moeten meer betalen aan eigen bijdrage van bijv de zorgverzekering.
  Mijn man is volgend jaar 65 en heeft er een piep klein bij baantje bij. En dan nog niet kunnen sparen. Nee ons geld gaat op aan mij. Ik ben chronisch ziek werkte niet toen ik mijn ongeluk kreeg nu bijna 30 jaar terug. Ik was thuis bij mijn kindje wet ik op dat moment belangrijker vond. En daar ik alleen was kon ik nergens op terug vallen. Ja ik was wel getrouwd maar echtgenoot was altijd weg ivm werk.
  Tijdens het sporten een ongeluk en nu leef ik in een lijf van 188 zeg ik altijd. De pijn is +10 zo een pijn waar je gillende gek van word ondanks de 40 tabletten per dag.
  Voor aanvragen van hulpmiddelen word een abnormale hoge terugbetaling gevraagd. Aan het einde van de rit heb je het dan ruim 2x zelf betaald. De meeste dingen krijgen we niet vergoed.
  Alles wat een gezond mens kan kopen kunnen wij ook daar gaan ze van uit, maar mijn matras komt niet van beterbed of Hästens vandaan. Het kost alleen mega veel meer. En dus weg beetje spaargeld. En zo gaat het met alles. Dus waar ga ik van sparen. Ik schrijf nu elke enquête en dan ben je 40 min verder en heb je een euro verdiend, maar de energie die het gekost heeft is het eigenlijk niet waard.
  Ik word daarom meer verdrietig van jullie sparen. Probeer het eens in mijn schoenen. Die trouwens meer dan 1.500 euro kosten en waar ik ook een heel groot bedrag aan moet betalen.
  Het kleine baantje gaat op aan deze kosten en zijn prepensioen aan de “ normale” rekeningen.

  Groet van deze verdrietige net een paar euro boven bijstand norm overhoudende ikke…

 8. Patricia wat moedig om dit te delen! Ik weet zeker dat er heel wat mensen met jou zijn die elke cent moeten omdraaien om rond te komen. We hebben het namelijk vaak met elkaar over werken zus en verdienen zo, maar wat als je inderdaad net als deze mevrouw pech hebt omdat je ziek werd toen je niet werkte? Dan is er geen uitkering die nog wat toevoegt. Nee dan zit je thuis en ben je afhankelijk. Dapper hoor dat u er wat van probeert te maken door enquêtes in te vullen! Dat is pas doorzetten!

 9. Ik heb een erg goed salaris, Van 2300 euro per maand en ik spaar er daar iedere maand 1400 van. Het is niet een rijke bubbel, gewoon de keuzes die je maakt. Ik kocht mijn eerste huis op mijn 21e. Zonder hulp, loste in een razend tempo af en plande voor mezelf zo een financieel onafhankelijke toekomst. Met 26 jaar heb ik meer dan een ton gespaard. En nee, 5 jaar geleden had ik dit salaris echt nog niet, toen werkte ik nog in de kinderopvang…

 10. Laatste jaren spaargeld gebruikt om rond te komen ivm opgelopen arbeidsbeperking. Maar ik ben zeer spaarzaam. Nu vroeg ik mij af of ik met flink wat spaargeld en toch een laag maandinkomen/uitkering een huis kan kopen, zonde om huurlasten te betalen. In de berekeningen bij banken staat dat er met mijn jaarinkomen geen spaargeldinleg mogelijk is, maar ik dacht dat dit de laatste jaren veranderd was en dat spaargeld wel van meer waarde is. Spaargeld denk ik wel aan 100.000 bv Woning kopen van waarde van 220.000 e. Wie weet hier meer van? Alvast dank.

 11. Tof om verhalen van anderen te lezen. Deze blog serie ‘geldgeheimen’ zou wel veel beter worden als er een paar standaard vragen beantwoord worden: verzamelinkomen, misschien nog hypotheeklasten of waarde van het huis, of mensen openstaande schulden hebben en zo ja, hoeveel dan. Laag of hoog inkomen, dat zegt De verhalen in de comments zeggen me meer dan de verhalen in de blogs omdat ik gewoon geen helder beeld krijg van de financiele situatie.

 12. Hoi, ik leef altijd zuinig en geniet voor 100 % van het leven. Mijn huis is al hypotheekvrij dus ik kan goed sparen. Heb een inkomen van 2400 netto in de maand. Iik kan zeer goed sparen dus. Dat is als het ware een hobby voor me. Ik koop kleding tweedehands koop groente en fruit op de markt aan het einde van de dag. Ben zuinig met energie. Geen licht aan waar het niet nodig is. Aanbiedingen kopen in supermarkten. Heb me bekwaamd in lekker koken en bakken en ga bijna nooit uit eten. Met dagjes uit heb ik boterhammen en pakjes drinken bij me. Ik ga pas ergens koffie drinken als ik naar het toilet moet. Cadeautjes maken doe ik op mijn naaimachine, ik maak leuke tasjes van bijv stof uit oude lange broeken. Dat is een hobby van me en ik verkoop er ook regelmatig van. Ooit moest ik zuinig leven toen mijn kinderen klein waren. Ik redde het altijd. Nu jaren en jaren later leef ik nog steeds zuinig. Ik lees met plezier hier alle tips en dan denk ik ik ben niet de enige die zo leeft. Ik praat hier niet echt over alleen tegenover gelijkgestemden want anders wordt je voor gek verklaart. Of men wil dat je steeds tracteer. Of dat je ze helpt met geld. Het is gewoon een levenswijze die ik me heb aan gemeten omdat het moest toen de kinderen klein waren door allerlei zeer nare omstandigheden. Ik ben toen een opleiding gaan volgen en kreeg een baan. Heb me wat opgewerkt met dit resultaat. Ben wel dezelfde persoon gebleven. Houdt niet van opscheppen en wil een ander niet verbeteren
  Mijn levenswijze geeft mij rust en ik geniet voor 100 % van het leven. En o ja ik heb geen auto doe alles op de fiets en anders met het ov. Boeken ruil ik in boekenkast jes aan de kant van de weg. Zo kan ik als ik vrij ben heerlijk lezen. Als ik meubels nodig heb ga ik naar de kringloop of ik kijk op marktplaats. Ik voel mij niet arm omdat ik iets tweedehands koop. Ik leg maandelijks goed opzij om mettertijd een ander huis te kopen. Ik voel mij een in tevreden mens!

 13. Ik ben benieuwd hoeveel ze heeft gespaard buiten overwaarde huis, want dat laatste vind ik niet zo knap (dat is gewoon geluk hebben). Ik heb eenzelfde bedrag in mijn eentje gespaard in 7 jaar tijd puur en alleen met werken, dus geen overwaarde of erfenis/schenking.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.