100.000 euro sparen in 3 jaar: nu dan?

100.000 euro sparen in 3 jaar: nu dan wel?

Ik weet niet eens precies waarom, maar hij staat al jaren in mijn Spaarplan*: het tabbladje 100.000 euro sparen in 3 jaar. Ik zal ooit eens bedacht hebben dat dat een goed idee was, maar het is er tot nu toe natuurlijk nog nooit van gekomen. In je eentje, met een niet extreem hoog salaris, een hypotheek ophoesten van ruim 3,5e ton helpt daar gewoon niet aan mee. En het onderhouden van een compleet landgoed natuurlijk ook niet.

Maar nu…

Hij blijft gewoon wat rondzingen en ik heb het idee dat dit nu wél eens het moment zou kunnen zijn om dat plan waar te maken. Een aantal goede redenen:

 • Vriend en ik willen ongeveer 3 jaar in zijn huis blijven wonen en daarna iets voor ons samen zoeken (3 jaar! Wat een toeval!)
 • Het is geen kwestie van bij 0 beginnen, want ik heb nog een beetje van mijn eigen geld uit mijn huis kunnen halen
 • We sparen vanaf volgende maand ook samen een mooi bedrag, dus het is niet zo dat ik het alleen hoef te doen. Wel zou ik waarschijnlijk sowieso maandelijks ook zelf nog wat sparen, gewoon omdat ik toch niet speciaal ergens geld aan uit hoef te geven (op het moment dan) en het altijd handig is.
 • Onze lasten zijn lager, waardoor we dus kúnnen sparen
 • Een deel ervan zouden we misschien nog uit het huis van vriend kunnen halen, qua verkoop/aflossing, wat natuurlijk ook sneller gaat dan sparen.

Al met al zou 100.000 euro sparen ontzettend prettig zijn voor onze toekomstplannen. We denken wel eens over zelf bouwen en met dat bedrag kun je bijvoorbeeld zelf het perceel al kopen. En als we niet zouden bouwen, dan heeft het toch een aanzienlijke invloed op de maandlasten, iets waar ik dit keer uiteraard een stuk beter op let. Ik houd er sowieso niet van om me zorgen over geld te maken, ook niet als er bijvoorbeeld ooit eens sprake zou zijn van gezinsuitbreiding of één van ons gewoon wat minder wil of moet werken.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Plannen

Dus heb ik voorzichtig mijn tabbladje opnieuw bewerkt. Op dit moment blijft er van mijn salaris ongeveer €500 over om privé te sparen en sparen we samen per maand ongeveer €1100. Over drie jaar genomen is dat al meer dan de helft. Mits er geen tegenslagen zijn natuurlijk. Of uitverkoop bij mijn favoriete schoenenwinkel. Als ik straks zakelijk alles wat beter op orde heb, pas ik misschien mijn salaris weer wat aan, waardoor ik wat meer kan sparen. Of geef ik mezelf een kerstbonus 😀

Voorlopig is het allemaal nog niet helemaal helder hoe ik die 100.000 euro sparen wil in die drie jaar, maar door het zo neer te zetten, heb ik in ieder geval een stok achter de deur. Als er iets is dat ik niet wil, is het deze kans op een frisse, slimme start vergooien. En gelukkig denkt vriend daar hetzelfde over, dus dat komt mooi uit.

Heb jij ook wel eens van die ‘grote’ doelen die je eigenlijk niet eens hardop uit durft te spreken, maar die soms ineens een stuk dichterbij lijken te komen?

*) Voor als ik het nooit eerder genoemd heb: mijn Spaarplan is mijn Excel-overzicht met al mijn financiële informatie, dus voorheen de hypotheken, maar ook spaarsaldi, budgetten, e.d. En dus dit soort hersenspinsels

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

32 Comments
 1. Gewoon proberen toch? Wordt alleen geen slaaf van het sparen want dat is ook niet leuk. Ik spreek uit ervaring, was ook veel te hard aan het sparen en veel te zuinig voor mezelf. Dat heb ik nu een beetje los gelaten en ruimte gemaakt in h dagelijks budget.

  1. Dat is een goede tip. Ik wil bijvoorbeeld wel graag gezond (blijven) eten. En blijven sporten, waarschijnlijk ook in de sportschool, gewoon omdat dat op een bepaalde manier voor mij werkt. Maar een doel om me op te focussen vind ik ook wel heel prettig! En zeker als het me een beetje weerhoudt van onnodig geld uitgeven, voor een hoop dingen kunnen we nu immers wel bedenken dat we dat beter in het nieuwe huis kunnen steken.

 2. Wij wilde. Al heel lang een vrijstaand huis. Dat begon al toen we net getrouwd waren. En deels door geluk (twee huizen kunnen verkopen met overwaarde), manlief deed opleidingen en beter werk en daardoor een hoger inkomen. Daarbij bleven we voorzichtig met geld en spaarden. En nu bijna twee jaar geleden hebben we ons vrijstaande huis gekocht 🙂
  Succes met jouw doel!

 3. Leuk, dit is blijkbaar t spaardoel waar je naar zocht, omdat je eerder zei nu je klaar was met aflossen niet zo goed te weten wat nu.
  Ik denk zeker dat als je t nu slim aanpakt, jullie straks op een mooie plek voor lage lasten kunnen zitten. Daar heb je echt de rest van je leven plezier van.

  1. Dat denk ik dus ook, nu hebben we nog een mooie kans en daar wil ik wel graag gebruik van maken. Niet dat het later niet meer kan, maar met de kennis van nu had ik jaren eerder ook al wel dingen wat anders aan willen pakken, bijvoorbeeld in mijn eerste huis al wat meer aflossen. En als je in plaats van aflossen (met rente) vooraf kunt sparen, dan is het toch helemaal mooi?!

 4. Ha,ha, hysterisch 100.000 euro sparen in drie jaar tijd! Maar wat een prachtig, mooi doel!Lekker ambitieus ook, hoewel ik denk dat jij dat kunt. Duss…. waar wacht je op? het is tijd… Eindelijk tijd om deze mooie droom waar te maken! #echtleuk #mooietoekomst #livelifetothemax

  1. Ja zeker, nu bouw ik officieel natuurlijk niets op binnen een huis, dus lijkt het me sowieso verstandig om privé te sparen. En zoals ik al zei: ik weet ook niet echt waar ik het anders aan uit moet geven. Vakantie kan ook niet doorlopend, ik heb een goede auto en ik wil het ook niet kwijt aan 'prut'.

 5. Sparen wat kan, maar jezelf niet te kort doen.
  Zelf heb ik ook een doel om op vijf jaar volledig hypotheekvrij te zijn (nu nog meer dan 200000 euro schuld). Dat is wat vergelijkbaar met het jouwe, maar afgelopen twee maanden lukte het niet op te sparen doordat we teveel op vakantie gingen, maar ik heb er geen spijt van. Binnenkort begin ik gewoon weer opnieuw en stort ik een deel in de hypotheek…

  1. je verdiend minder dan 2021 euro per maand, oh ik had inderdaad meer verwacht. 🙂 Ik dacht iets van 4000 per maand ofzo

  2. Haha, was het maar zo! Het maximum dat ik mezelf ooit als salaris heb uitgekeerd was volgens mij €3000 en het kan zijn dat ik er toen nog wat aan loondienst bij had, dat weet ik niet meer. Maar dan hebben we het echt over 2009-2010 en misschien nog heel even in 2011, een beetje rond de periode dat ik mijn vorige huis kocht. Daarna is het echt een stuk minder geworden, maar gelukkig is het me wel altijd gelukt om mijn kosten (buiten de hypotheek) zo laag mogelijk te houden en meevallers zoveel mogelijk te sparen.

  3. Een deel ervan is ook met het opzeggen van de spaarhypotheek gegaan, dat scheelde natuurlijk ook (hoewel dat geld natuurlijk ook bij elkaar gespaard is). Maar ik vraag me ook wel eens af hoe het allemaal gelukt is, ook met verbouwen erbij. Mijn lasten/kosten gingen nog verder omlaag vanaf het moment dat ik het huis zelf overnam en de hypotheek omzette, dus ik zou ook niet willen zeggen dat het te maken heeft met dat er eerder nog twee salarissen waren.

 6. €100.000 in 3 jaar, dat verdienen wij met zijn tweeën net aan in 3 jaar!
  Dus onze spaardoelen zijn iets minder ambitieus 😉
  Wij hopen elk jaar €10.000 te sparen, dit kan ook vanwege toeslagen, kinderbijslag en belastingteruggave die wel allemaal nog bij het inkomen komen.
  Volgend jaar hopen we dan genoeg te hebben om bij te leggen om ons huurhuis te kopen en daarna als een gek gaan aflossen natuurlijk!

  1. Ik hoef niet bij nul te beginnen he! Heb het afgelopen jaar al stevig gespaard en nu dus ook nog ongeveer een vijfde van dat bedrag uit m'n huis gehaald. Anders was het hier voor drie jaar ook wat te ambitieus 😉 En zou super zijn als dat lukt met jullie huis!! Succes!

  2. Zo denken we hier ook. Het is niet zo dat er hier aan de lopende band huizen vrijkomen die wat voor ons zijn en we zitten nu toch nog aardig in de drukte, dus het is ook niet zo dat we ons al compleet hebben kunnen verdiepen in bijvoorbeeld zelf bouwen. Maar met sparen kun je volgens mij nooit vroeg genoeg beginnen. En teveel heb je ook niet snel, als het om een huis gaat.

 7. Verschillende jaren geleden toen had je dat doel. Haha, ik weet het nog zo goed. Toen heb ik gereageerd dat ik je plan erg nobel vond. 3,5 ton aflossen en een ton sparen. De hypotheek ben je kwijt en die ton sparen moet lukken met 2 personen en geen gekke kosten.

  1. Haha, heb ik het dus tóch al eens genoemd! Ik zal eens terugzoeken 🙂 Toen was het inderdaad wel een erg optimistisch doel, maar dan houdt het me blijkbaar al langer bezig. Er zijn gekkere dingen die ik inmiddels voor elkaar gekregen heb 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.