Beleggingsupdate oktober 2018

Beleggingsupdate oktober 2018

Wat doe je als de rente op je spaarrekening nog niet eens voldoende is om de inflatie te dekken en je niet direct aan de slag wilt als huisbaas? Ik koos er ruim een jaar geleden voor om te gaan beleggen. Sindsdien leg ik maandelijks structureel geld in op mijn beleggingsrekening. Niet in aparte aandelen, maar voornamelijk in trackers. Op die manier maak ik misschien niet ineens enorme winsten, maar draai ik ook niet ineens enorme verliezen. En om de ontwikkeling van mijn vermogen op die manier een beetje te tracken, plaats ik maandelijks een update. Vandaag: de beleggingsupdate oktober 2018.

Actuele stand van zaken

De ‘werkbare’ maand september eindigde een beetje abrupt met mijn lastminute keuze om naar FinCon18 te gaan. Waar ik normaal gesproken dan ook ontzettend uitkijk naar het moment waarop de verschillende spaar- en beleggingspotjes weer gevuld worden, overviel de melding deze maand dat er weer 375 euro was bijgeschreven op mijn account van DeGiro me zelfs een beetje. Uiteraard niet genoeg om dat bedrag heel lang te laten staan, want dat laat ik liever voor me werken.

Via deze gratis beleggingsrekening profiteer ik niet van speciale belastingvoordelen en hij telt gewoon mee voor mijn vermogen in box 3. Ik kies er bewust voor om hier maandelijks een bedrag in te storten, zodat ik:

1) gestaag een mooie beleggingsportefeuille opbouw – het zorgt voor ritme en ik hoef er dus niet steeds over na te denken of ik deze maand wel of niet koop;

2) niet verleid word tot het timen van de markt (want: onmogelijk); en

3) mijn aankopen automatisch een beetje middel. De ene keer koop ik ze misschien wat duurder, de andere keer weer wat goedkoper.

Daarnaast heb ik inmiddels ook een pensioenrekening bij BrandNewDay. Dit is wél een zakelijk potje, waarop een fiscaal voordeel van toepassing is. Aan het einde van de looptijd moet ik dit geld gebruiken om een pensioenvoorziening van aan te schaffen. Dán betaal ik pas belasting. Als ik tegen die tijd in een lagere categorie val, omdat ik dan bijvoorbeeld niet meer zou werken, scheelt dat ten opzichte van nu. Uiteraard is het dan wel zaak om ervoor te zorgen dat er aan het einde minimaal genoeg in de pot zit om die belasting te kunnen betalen.

Het fiscale voordeel is fijn, maar het legt je ook wat vast. Daarom ben ik hier nog voorzichtig met het bijstorten. Waarschijnlijk stort ik aan het einde van dit jaar wat bij om weer tot een mooi rond bedrag te komen, maar voorlopig doe ik hier geen maandelijkse stortingen.

Tot slot heb ik een investering in een crowdfundingsproject (La Cubanita) lopen en heb ik nog een account bij Peaks, een app waarmee je kunt beleggen met je wisselgeld.

Lees ook: Financieel plan voor Q3 en Q4: beleggen

Mijn activiteiten

Deze maand kocht ik me wederom in bij het VWRL-fonds van Vanguard. Dit is een mooi gespreid fonds, dat tot nu toe fijne rendementen oplevert. Vorige maand kocht ik hier 5 aandelen voor 74,18 euro per stuk. Deze maand waren ze iets goedkoper en kreeg ik er 5 voor 73,93 euro. Mijn vrije ruimte zit nu op bijna 50 euro. Afhankelijk van de koers kan dat betekenen dat ik er volgende maand mogelijk 6 kan kopen.

Bij BrandNew Day stortte ik deze maand wederom niets bij. Bij het crowdfundingsproject kreeg ik mijn maandelijkse terugbetaling weer netjes bijgeschreven op mijn rekening. De looptijd hiervan is 48 maanden, waarvan ik er nu 14 gehad heb. Het duurt nog ruim 2 jaar voor ik mijn investering terug heb. De laatste +- 8 maanden levert dit pas rendement op.

Bij Peaks heb ik de functie om wisselgeld automatisch te beleggen vrijwel meteen uitgeschakeld. Ik budgetteer altijd tot de nul, dus vind het niet praktisch als mijn saldo dan afgeroomd wordt. Maar: ook deze maand maakte weer iemand gebruik van de mogelijkheid om zelf 10 euro op zijn/haar account te krijgen, waardoor ik óók 10 euro bijgeschreven kreeg. Bedankt daarvoor!

Als je hier ook gebruik van wilt maken, installeer dan de app en verzilver vervolgens de code ADINELI4P. Deze code kan nog maar door 5 mensen gebruikt worden.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Het rendement

Het rendement bij DeGiro is weer wat omhoog gekropen. Vorige maand tikte ik net de 440 euro niet aan, nu zit ik over de 470 euro. Maar: ook deze maand zag ik – een beetje rond halverwege de maand – een dip. Er blijven zich dus schommelingen voordoen, hoewel het algehele beeld is dat alles nog steeds omhoog gaat.

Het overzicht:

Beleggingsupdate oktober 2018

Ook het rendement bij BrandNewDay maakte een behoorlijke schommeling mee. Halverwege de maand stond ik hier weer wat dichter bij de inleg, maar inmiddels sta ik weer extra stevig in de plus. De verdeling die ik hier hanteer is 29% obligaties en 71% aandelen. Als ik niets meer wijzig, dan zou ik op de einddatum van 01-11-2051 een eindkapitaal van 92.020 euro hebben. Het rendement van de portefeuille staat nu op 2,47%. Dit is over de gehele periode (vanaf juni/juli 2018).

Peaks ging weer een klein beetje de plus in. Deze maand kwam er weer 10 euro bij voor een gebruikte code (zie hierboven) en gingen de kosten van 1 euro per maand er voor het eerst af. Het totaalsaldo hier is nu 93,09 euro.

Dividend

Daarnaast kreeg ik in september weer dividend uitgekeerd. In totaal ging het om 8,19 euro, waar nog 0,68 euro aan dividendbelasting vanaf ging. Als het goed is wordt er deze of volgende week ook nog dividend bijgeschreven voor VWRL. Omdat ik me daar de laatste maanden vooral op geconcentreerd heb, ben ik benieuwd of dat ook resultaat op heeft geleverd.

Aandachtspunten voor komende maand

Mentaal ben ik me vast wat aan het voorbereiden op een marktcrash. Het is natuurlijk hartstikke mooi dat mijn fondsen het nu zo goed doen, maar we zitten momenteel nog steeds in een bull market. Normaal gesproken duurt zo’n markt – waarin koersen over het algemeen stijgen – ongeveer een jaar of 7. Daarna komt er weer een bear market en krijgen de koersen weer te maken met een correctie op de vlotte stijging.

Tijdens FinCon gaf Mr. Money Mustache daar een heel interessant perspectief op. Hij zei dat je eigenlijk best kon uitkijken naar een slechtere markt. Dat is namelijk op het gebied van aandelen en fondsen als het ware een grote uitverkoop. Daar heeft hij natuurlijk helemaal gelijk in. De fondsen die het nu goed doen, deden het in 2008-2009 veel minder goed. En zelfs later nog; een van de eerste keren dat ik VWRL kocht, betaalde ik hiervoor 71 euro. En dat is nog niet eens zo lang geleden.

De uitdaging zit ‘m dan ook niet in het logische van dit idee, maar in het praktische. Of misschien beter gezegd: het mentale aspect. Want hoe logisch is het niet om je hand op de knip te houden op het moment dat de koersen ineens rood kleuren? Het plaatsen van een update en regelmatig kijken is makkelijk als het goed gaat, maar lukt het me straks ook om dit door te zetten als het minder gaat? Ik hoop het! Want dat is het moment van de echte kansen!

Ook beginnen met beleggen?

Mocht je nu denken: ik wil dat beleggen ook wel eens proberen en overwegen om een beleggingsrekening te openen, dan gooi ik ‘m er toch weer even in: DeGiro is zeker een aanrader. En als je zo’n daar een gratis rekening opent via deze link, dan sponsor je LekkerLevenMetMinder.nl ook nog een beetje. Dat kost jou helemaal niets en daarmee scoor je wél weer wat karma-punten 😉

Geloof me; ik vond het zelf eerst ook ontzettend eng, maar vind het nu eigenlijk jammer dat ik niet eerder begonnen ben. Het is absoluut géén quick fix om snel rijk te worden, maar als je gaat voor de lange termijn, rendeert het historisch gezien veel beter dan spaargeld. En als je dan gratis een rekening kunt openen bij een verder uitzonderlijk goedkope broker; waarom zou je het dan niet eens proberen? Openen is de eerste stap, en je bent niet verplicht om ook direct (of ooit!) geld in te leggen. Alles kan gewoon op je eigen tempo.

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
 1. Altijd als jij iets blogt over BND, log ik daar ook even in om te kijken hoe het gaat. Maar zoals altijd nemen zij weer ruimschoots de tijd om het geïncasseerde bedrag (incasso op de 25e van de maand) om te zetten in aandelen. In de tussentijd geeft de site dan een negatief rendement.

  Ik begrijp helaas niet waarom dit bij mij langer duurt dan bijv. bij jou…. Ik participeer in maar 2 fondsen dus zo moeilijk zou het toch niet moeten zijn…..

  Ik wacht dus maar weer lekker gefrustreerd af…..

  1. Ja, ik zit ook bij Brand New Day. Ze kopen maar een keer per maand aandelen bij, hè? Tja. Weet je, op de lange termijn maakt dat zeer waarschijnlijk geen ene bal uit. Dus maar geduld oefenen.

   Ik meen dat ze op een gegeven moment aankondigden dat ze dagelijks zouden gaan handelen (in ieder geval op werkdagen), maar ik zie dat tot nu toe nog niet echt gebeuren. En nogmaals, het maakt toch niet zoveel uit.

  2. Ik stort bij BND niet maandelijks bij, misschien ligt het daaraan? Ik heb 1x ingelegd (en vond inderdaad dat ze voor het verwerken erg royaal de tijd namen) en kan nu in principe wel op elk moment zien hoe het ervoor staat. Dat is eigenlijk het enige wat ik kan bedenken, want verder klinkt het of jij precies hetzelfde doet als ik..

   1. Volgens mij is de beste stap die je kan nemen qua beleggen het instellen van een automatische inleg (storting of direct in aandelen). Zo leg ik maandelijks gewoon automatisch € 500 in in een world-ETF. Dat geld is direct nadat mijn loon binnenkomt weg, ik merk het dus niet eens meer. Ik kan het ook niet timen, en het tikt aardig aan over de jaren!

    1. Hier wordt het ook automatisch na binnenkomst van salaris overgemaakt naar mijn beleggingsrekening, maar ik heb nog niet kunnen vinden hoe ik het ook direct automatisch in een fonds kan stoppen. Dat is nu dan één handeling extra, maar dat vind ik niet zo’n probleem. Alles zoveel mogelijk automatiseren hierin is inderdaad slim, dan kom je ook niet in de verleiding om te denken dat je de markt kunt timen!

 2. Vaak vind ik dat websites zoals Brand New Day en Degiro onduidelijk zijn over hoe ze je rendement berekenen. Daarom bereken ik het altijd zelf. Dit is redelijk makkelijk met een spreadsheetprogramma. Gebruik de XIRR functie. Maak een lijst met datums en bedragen. De datums zijn de datums van inleggen én eventuele datums van geld opnemen, en tenslotte onderaan de datum van vandaag. De bedragen zijn de ingelegde bedragen, de eventuele opgenomen bedragen of uitgekeerde dividenden (die doe je met een min-teken ervoor), en tenslotte aan het einde doe je het bedrag wat je er vandaag in hebt zitten; en dit doe je ook met een min-teken (alsof je vandaag je aandelen zou verkopen).

  Als je dan de XIRR-functie gebruikt op dit lijstje, dan geeft die wat je gemiddelde jaarlijkse rendement is geweest tot nu toe.

  Enig nadeel is dus dat je zelf je transacties bij moet houden, maar met mogelijk slechts 12 transacties per jaar moet dat toch wel kunnen… En voordeel vind ik dat je dan niet afhankelijk bent van externe websites zoals die van Brand New Day om je te vertellen, welk rendement jij nou echt gehaald hebt.

  1. Bedankt voor deze toevoeging!! Bij DeGiro staat in ieder geval altijd heel duidelijk het bedrag in de plus, maar ik zie daar inderdaad geen overzicht in percentages, dus daarvoor zou je deze optie prima kunnen gebruiken. Bij BND precies hetzelfde; daar staat dan wel weer een percentage, maar geen uitleg. Ik ga binnenkort eens kijken of ik dit in elkaar kan knutselen. Ben duidelijk iets minder Excel-vaardig als jij 😉

 3. Lekker bezig Adine. Wij hebben ook weer wat geld beschikbaar gekregen om een plukje VWRL te kopen. Voor alsnog doen mijn aandelen in VTI het toch een stuk beter dan VWRL. Waar VWRL voor mij 5.29% rendement oplevert doet VTI 16.96%. Dat scheelt nogal he. Het is zo verleidelijk om meer in de US te gaan investeren, maar in the long run is het verstandig om dit toch niet te doen.

  1. Dat scheelt inderdaad enorm! Ik heb maar een heel klein plukje VTI (want: te laat begonnen en toen kon ik het niet meer kopen), maar dat doet het wel slechter dan VWRL bij mij. VTI staat in de min, terwijl VWRL in de plus staat. Misschien was dat wel heel anders geweest als ik daar eerder mee was begonnen!

 4. Ik beleg via Meesman iedere maand en kijk eigenlijk niet naar het resultaat. Beleggen is voor de langere termijn en iedere keer kijken naar het resultaat heeft geen zin en zeker niet als het wat slechter gaat. Voordeel van maandelijks inleggen is dat je bij een (flinke)dip ook in de uitverkoop koopt, over 5 jaar ofzo kijk ik wel wat het resultaat is, is het slecht dan wacht ik wel weer tot een paar jaar voordat ik het echt nodig heb.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.