#FreedomFriday: leven in Nederland is zo slecht nog niet

#FreedomFriday: Leven in Nederland is zo slecht nog niet

Met je laptop of notitieboekje aan het strand zitten, tenen in het water en om je heen niets anders dan wit zand en palmbomen. En niet voor die ene week vakantie, maar voor ‘lang’. Want je betaalt voor je appartement in een complex met zwembad maar 300 euro per maand en je kunt voor een paar euro per dag heerlijk (uit!) eten. Je werkt een paar uurtjes per dag en doet verder leuke dingen. Klinkt dat niet als ultieme vrijheid?

Voor veel mensen is dit tegenwoordig mogelijk. Dat geldt ook voor mij. Ik kan mijn werk overal doen en het maakt daarvoor eigenlijk niet uit of ik in Nederland zit, of op een jaloersmakend mooi, Instagramwaardig strand in Thailand lig. Geo arbitrage (dat wil zeggen dat je ergens gaat wonen waar het goedkoper is, zodat je meer geld overhoudt om bijvoorbeeld FIRE te bereiken) is niet voor niets een ‘ding’ tegenwoordig. Maar soms is het ook goed om te beseffen dat het leven in Nederland helemaal zo slecht niet is. Want:

Onze zorg is betaalbaar

Je bent niet eeuwig jong en zelfs jong zijn is geen garantie op een goede gezondheid. Dan is het prettig om te weten dat de zorg in Nederland realistisch gezien betaalbaar is. De verplichte basisverzekeringspremie ligt nu ongeveer op 100 euro per maand. Dat is ongeveer 7 procent van het netto minimumloon voor mensen ouder dan 22. Met dat minimumloon kom je in aanmerking voor de maximale zorgtoeslag van 94 euro per maand.

Dat is een schril contrast met de honderden euro’s die Amerikanen per maand kwijt zijn. Of de tien- tot honderdduizenden euro’s die je kunt betalen aan een behandeling als je niet verzekerd bent. Want: zorgverzekering is daar niet verplicht en met dergelijke bedragen ook niet betaalbaar voor iedereen.

Natuurlijk kun je te maken krijgen met je eigen risico (minimaal 385 euro) en zorgkosten die buiten de basisverzekering vallen, maar over het algemeen is ons zorgsysteem goed op orde.

Familie en vrienden bezoeken is betaalbaar

Een poosje terug zag ik op tv een interview met een vrouw die haar zus al jaren niet had gezien. Ze kon het zich niet veroorloven om bij haar op bezoek te komen. Nu dacht de presentator – ik weet even niet meer wie dat was – dat die zus dan wel minimaal in Australië moest wonen, maar dat bleek niet het geval. De zus woonde in Almere, op een treinkaartje van 12,20 euro afstand van de vrouw, die zelf in Amsterdam woonde.

Maar: dit soort situaties zijn hier meer de uitzondering dan de regel. Nederland is niet heel groot en we hebben openbaar vervoer, bijna iedereen kent wel iemand met een auto en misschien heb je zelf wel een auto. De kosten om familie of vrienden te bezoeken staan in schril contrast tot de ruim 300 euro die je minimaal kwijt bent voor een retourticket Thailand – Nederland.

En als je hier reist, dan kun je daarvoor gebruik maken van een goed onderhouden spoornetwerk (meestal) en goed onderhouden wegen. Hierdoor ben je niet langer onderweg dan nodig is.

Gezond eten is betaalbaar

Ik heb het hier al vaker gezegd: ik ben dol op Amerika. Dat had ik zelfs al voordat ik er überhaupt ooit een keer geweest was. Maar één van de dingen waar ik altijd weer naar terugverlang als ik in de VS ben, is het eten. Het is namelijk een ongelofelijke uitdaging om hier – want ik schrijf dit terwijl ik in Amerika ben – gezond eten voor een betaalbare prijs te krijgen. Voor een zak appels betaal je hier zo 4 tot 5 dollar, terwijl ik ze rond deze tijd van het jaar bij de Lidl voor amper 2 euro per (grotere) zak koop. Voor lekkere kaas betaal je zo drie keer zoveel als bij ons en iets als frambozen of aardbeien durf je bijna niet eens uit het rek te pakken om de prijs te bekijken.

Overigens geldt dit niet alleen voor gezond eten: ook ander eten is best prijzig. Voor een zak chips betaal je zo 2 tot 3 dollar, als het niet meer is.

Gezond eten is in Nederland betaalbaar. En gezond eten is eigenlijk onbetaalbaar. Want als je gezonder kunt eten, dan kun je ook gezonder blijven. Dat drukt bijvoorbeeld weer de kosten voor de gezondheidszorg. Niet alleen voor de maatschappij, maar ook voor jezelf.

Er zijn volop ontwikkelingskansen

Voor een kenniseconomie als de onze is er veel aan gelegen om mensen zich zoveel mogelijk te laten ontwikkelen. Daarom is onderwijs hier – zelfs met de bezuinigingen – redelijk betaalbaar. Daarnaast hebben we via internet toegang tot vrijwel de hele wereld en kunnen we zonder censuur leren wat we willen. Soms ook nog gratis!

Wil je die kennis voor een baas inzetten, dan is dat prima. Wil je eigen baas worden, dan is dat hier ook relatief gemakkelijk en goedkoop.

De werkweek is best prettig

De gemiddelde werkweek duurt ongeveer 40 uur. Voor veel mensen is dat zelfs nog wat minder. Het hebben van zo’n afgebakende werkweek is best een beetje een westerse ‘luxe’. Ik mag dan zelf niet zo dol zijn op het starre dat soms in zo’n werkweek zit, maar het is wel heel duidelijk: je werkt ongeveer een derde van alle uren die er doordeweeks zijn en de rest heb je vrij. Daarnaast heb je nog minimaal 20 vakantiedagen.

In de Verenigde Staten hebben ze ook een standaard werkweek van 40 uur, maar daar ligt het gemiddelde aantal werkuren meer richting de 47. En dan heb je het over een eerste job, terwijl veel mensen er zelfs twee of misschien wel drie hebben.

En in een land als Thailand ben je niet veel beter af. Ja, als je als Nederlander werkt voor Nederlandse klanten, tegen Nederlandse tarieven. Anders werk je daar gewoon zes dagen in de week, tenzij je bij de overheid werkt. Ook in Thailand hebben ambtenaren het niet slecht 😉 Qua vakantiedagen mag je blij zijn als je aan het minimum van 13 komt.

Het is goed om ook blij te zijn met wat je hebt

Nu vraag je je misschien af: waarom deze lofzang over Nederland? Je zit zelf nu in zonnig Florida! Op FinCon! Why?

Vanaf het moment dat ik in 2014 voor het eerst in Florida kwam, heeft deze staat echt een plekje in mijn hart veroverd. Ik geniet hier dus met volle teugen. En er zijn momenten dat ik denk: ik wil hier wonen! Maar ergens op (werk)vakantie zijn is zoveel anders dan er wonen. Op vakantie kun je een romantisch beeld hebben van een omgeving. Net zoals buitenlanders misschien van ons denken dat we de hele dag met klompen en tulpen in een koffieshop rondhangen.

En als je soms op social media foto’s langs ziet komen van digital nomads die de ene na de andere bestemming verkennen, terwijl jij buiten niets anders ziet dan die regenbui die maar niet ophoudt, dan is het makkelijk om te dromen over zo’n leven.

Maar als je objectief kijkt, dan hebben we het in Nederland zo slecht nog niet. Zelfs niet als je rekening houdt met een misschien wat bekrompen cultuur, zeurende bazen, nieuwsgierige buren en liegende politici. Of met meer dagen regen en kou dan zon.

En die vrijheid die misschien denkt te vinden op dat strand in Thailand, vind je daar niet. Die heeft namelijk niet te maken met de plek waar je woont, maar met de tevredenheid die je ervaart. En die tevredenheid kun je heel goed én overal cultiveren. Bijvoorbeeld door eens op een rijtje te zetten waarom je eigenlijk heel blij en dankbaar mag zijn dat je hier woont. Als je dat regelmatig doet, dan denk ik dat je hier niet eens meer weg wilt 😉

Wat vind jij hét grote voordeel van wonen in Nederland?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
 1. Bedankt voor dit goede artikel Adine! Ik denk dat deze droombeelden vaak een soort vlucht zijn uit de huidige realiteit zonder dat ze daadwerkelijk iets oplossen. Ik ben inderdaad ook blij met ons kikkerlandjeben vind dat we hier in vele opzichten ook echt verwend zijn.

  P.s. die retourtickets naar Thailand voor 300 euro, waar vind ik die?

  1. Ik had even via Skyscanner gekeken en vond ze daar voor 328 euro. Ik denk zelfs dat je vaak nog meer kwijt bent, maar vond wel dat ik even moest vergelijken met de gunstigste optie, want als ik daar écht zou wonen, zou ik ook zo voordelig mogelijk willen vliegen ?

 2. Dat alles zo goed geregeld is. Toegegeven de schaduwkant van regels is er ook, maar over het geheel genomen loopt alles hier goed. Zoals dat bijvoorbeeld de vuilnis keurig wordt opgehalen en dat het opgeruimd en schoon is op straat.

 3. Het voordeel van Nederland is dat alles aan te rijden is, als je eenmaal Noorse afstanden gewend bent. Daarentegen sta je overal in de file en dat ontwent snel. Zat met vrienden in de auto en zei iets over de spits. Om half vier want dan gaan veel mensen weer naar huis van werk. ‘Waat, is DIT de spits?’ was hun reactie. Maar verder mis ik helemaal niets, ondanks dat ik hier geen nieuwbouwhuis van 150 m2 of auto van de zaak heb en heel erg basic heb leren koken omdat de prijzen hier nogal ‘Amerikaans’ zijn. Hoewel je hier en vermoedelijk ook daar echt wel je goedkope adressen kan vinden waar je als toerist aan voorbij loopt.

  Ik vond Nederland heel beklemmend omdat er niets gewoon mag ‘zijn’. Alles moet gesnoeid, ingeperkt, besproeid, gemaaid, betegeld, gereguleerd. En de school maakte mijn kinderen niet leuker. Statistisch gezien zijn we de ‘arme immigraten’ maar heb me nooit zo goed gevoeld als hier.

 4. Ik heb 26 jaar in de VS gewoond, en ik ben blij om terug in NL te zijn. Werken is relaxed hier, je hebt gewoon betaald verlof en er is z.n de ziekte wet. Pensioen is super goed geregeld. Je kan zo maar een ziekte verzekering en een tandarts verzekering afsluiten (en dit is niet aan been baan gerelateerd. De overheid is behulpzaam en de ambtenaren vriendelijk. Ik houd er van. Dat is in de VS wel minder imo.
  Openbaar vervoer is super en veilig. Auto bezit vind ik wel duur en benzine ook, maar de fiets is gratis.

 5. Ha, hier nog een emigrant 😉

  Nederland is inderdaad een fantastisch land om in te wonen. Beter nog, om in geboren te worden. Je hebt meteen zo’n giga voorsprong op de rest van de wereld! Ik ben dan ook niet geëmigreerd omdat ik Nederland niks meer vond, maar omdat wat ik wilde daar ontbetaalbaar is. En eerlijk is eerlijk, omdat ik Asturias héél erg mooi vind en heel lekker rustig. Maar het is hier voor mij mede zo aangenaam omdat ik eerst mocht opgroeien, studeren, wonen en werken in Nederland.

  En toch, als je de mogelijkheid hebt om vanuit elke locatie ter wereld je werk te doen… wat let je om af en toe voor een paar weken een tropische locatie op te zoeken?

 6. Zeker mooi land. En eigenlijk ook mooie mensen, als je erdoorheen kunt prikken/kijken.

  Als de zomer zo heerlijk zonnig blijven als afgelopen jaar (met een paar buitjes regen erbij) dan blijf ik hier zeker wonen 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.