Beleggingsupdate

Beleggingsupdate

Eind vorig jaar opende ik – na veel dubben – eindelijk een beleggingsrekening. Ik stortte 100 euro en liet het daarna weer een paar maanden zitten. Tot ik er langzaam maar zeker van overtuigd raakte dat beleggen helemaal niet zo verkeerd hoeft te zijn. Op de korte of middellange termijn kun je dan wel geld verliezen; op de lange (30+ jaar) termijn is er historisch gezien altijd sprake geweest van een stijging. En aangezien ik hopelijk die 30+ jaar wel heb, kon het geen kwaad om in te stappen. Zo gezegd, zo gedaan. En hoe gaat het tot nu toe?

Wat was het plan ook alweer?

Nadat ik een beleggingsrekening opende, duurde het dus nog even voor ik aan het idee van beleggen gewend was. Vervolgens ontwikkelde ik een heuse strategie en maakte ik een plan: ik wilde dit jaar nog €2500 beleggen. En dan het liefst van ‘gratis’ geld, dus geld dat ik bijvoorbeeld met programma’s als Euroclix verdiend heb.

Daarnaast maakte ik afgelopen maand ook een automatische boeking aan, waarmee er elke maand €250 automatisch over wordt gemaakt op mijn beleggingsrekening. Zelfs met een relatief bescheiden rendement van 4% is dat over 30 jaar een aanzienlijk potje dat bijna twee keer groter is dan mijn inleg.

Gerelateerde link: Mijn beleggingsstrategie (en hoe ik van bang naar believer ging)

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Het resultaat

Inmiddels heb ik €800 gestort in mijn beleggingspotje bij DeGiro. Je moet ergens beginnen aan die honderdduizend hè 😉 Het geld zit vooral in beleggingsfondsen. Daarin stijg je misschien niet zo hard als je met ‘gewone’ aandelen kunt doen, maar je daalt ook niet zo hard. Daarnaast heb ik een paar losse aandelen van bedrijven waarover ik wat goede dingen gelezen of gehoord heb. Ook heb ik twee setjes bij bedrijven die dividend* uitkeren. Daar wil ik me straks iets meer op gaan richten, zodat de pot ook op die manier aangroeit.

* Dividend is een winstuitkering. Bedrijven kunnen ervoor kiezen om dividend uit te keren. Hoeveel dit is, kan per keer verschillen. Je hoeft daarvoor niets te verkopen; het is vaak juist een beloning voor het vasthouden van aandelen.

Inmiddels is mijn potje aangegroeid tot bijna €860. Dat is een mooi rendement!

Het ’totaal verschil’ duidt aan wat het verschil is tussen mijn inleg en het actuele totaal, het ’totaal account’. Hier zie je dus dat ik op dit moment €58,44 winst heb. Dat betekent dat ik net wat minder dan €800 zelf heb ingelegd. Ik ben geen enorm wiskundig wonder, maar volgens mij betekent dit nu al een rendement van 7%.

Uiteraard is het pas ‘echte’ winst op het moment dat ik mijn aandelen zou verkopen en alles uit zou laten betalen. Dat doe ik natuurlijk niet, want dan is het hele idee van ‘de lange termijn’ weg. Als ik daarna weer opnieuw zou beginnen, moet ik de stukken die ik nu heb weer duurder kopen en schiet ik er niets mee op.

[wp_ad_camp_3]

Tot het einde van het jaar…

Om aan het einde van het jaar €2500 gestort te hebben, moet ik nog ongeveer €1700 toevoegen. Ik verwacht dat dat wel moet lukken. Met drie maandelijkse stortingen van €250 heb ik de eerste €750 al binnen. Daarnaast komt er straks een uitbetaling van Euroclix van €850 aan, waardoor het gat nog maar €100 is. Ik weet zeker dat ik de komende maanden nog wel iets verzin om dát ook nog ergens te verdienen.

En dan wordt het eens broeden op het plan voor 2018! Even bedenken of ik het dan bij de maandelijkse €250 houd (dat is op jaarbasis immers al €3000!), of dat ik er ook wat extra bij stop. Hoewel ik het geweldig vind om het zo aan te zien groeien, wil ik er – zeker zolang we ook nog sparen voor een huis – ook weer niet extreem veel geld in stoppen. Ik wil immers op geen enkel moment gedwongen moeten verkopen.

Maar goed, zo ver is het natuurlijk allemaal nog lang niet. Tot zo ver dus even een kijkje in mijn beleggingsresultaten. Valt het je mee of tegen? En hoe gaat het met jouw beleggingen, als je ze hebt?

Gerelateerde post: Beleggen: zorg dat je meedoet!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

23 Comments
  1. Ik zat er ook heel lang tegenaan te hikken, maar heb inmiddels wel het idee dat het over de lange termijn (en dan heb ik het dus niet over 10 jaar, maar meer in de categorie van 30 jaar) uiteindelijk gewoon veel meer oplevert dan sparen. En aangezien ik die jaren – hopelijk – nog heb, besloot ik het maar te wagen. Tot nu toe met prima resultaat. Maar dan moet ik ook zeggen; ik doe relatief weinig met ‘losse’ aandelen en verkoop voorlopig ook niets. Dat scheelt ook in de kosten, waardoor je rendement dus ook niet lijdt onder kosten. In het artikel over mijn beleggingsstrategie, waarnaar gelinkt wordt, vertel ik ook een beetje over het boek van Tony Robbins, Unshakeable, dat daar echt wel heel helder inzicht in geeft. Misschien een leestip. Hij is al even uit, dus mogelijk hebben ze ‘m ook bij de bieb!

 1. Ik beleg sinds 2000 in index funds en het dividend en rente word automatisch geherinvesteerd. Je moet er wel tegen kunnen dat je verlies kunt krijgen, in 2011 verloor ik 45% van mijn portfolio.
  Ik heb rebalancing dus naar mate dat ik ouder word, word het grootste deel van mijn investering conservatiever belegd. Dit is ook geen garantie, maar hopelijk is alles redelijk stabiel wanneer ik het wil gaan opnemen voor mijn plakband pensioen.

  1. Ja, daarom probeer ik er ook niet teveel naar te kijken. Heb jij na dat grote verlies ook gemerkt dat de beste dagen ook weer vrij snel daarop kunnen volgen, dus dat het altijd weer – over een langere periode – gecorrigeerd wordt? 6 jaar is daarvoor misschien dan nu nog te kort, maar ik ben wel benieuwd of die trend voor jou wel een beetje zichtbaar is.

   1. Ja dat verlies is gelukkig al lang weer hersteld, dat duurde ongeveer een jaar. Na 9/11 was de beurs gesloten voor een paar dagen. In 2007 was er ook een dip, maar ik wacht die allemaal uit. Heb ook niet zoveel keuzes, mijn belegging is voor het grootste deel mijn pensioen dat ik opgebouwd heb in de VS. En daar kan je niets mee doen totdat je de pensioengerechtigde leeftijd hebt.

    1. Fijn dat het weer rechtgetrokken is! En misschien voor je eindsaldo straks wel heel erg goed dat je er niets mee kon doen. Een aantal familieleden van mij hebben in die periode ook veel geld verloren. En écht verloren, omdat ze er toen meteen mee gestopt zijn. Als je echter de curves bekijkt, dan was dat verlies inderdaad inmiddels al lang en breed weer hersteld. Ik snap wel dat het moeilijk is om eraf te blijven als je verlies draait, maar uiteindelijk is dat wel de beste strategie.

 2. Al een mooi resultaat heb je behaald! Wij hebben nog een negatief rendement, dit komt vooral door de vele transactiekosten. Hebben hier en daar wat dingen geprobeerd die niet zo slim waren haha. Hebben er wel veel van geleerd dus vind het niet direct zonde van het geld. De laatste twee weken gaat het wel snel. Als het zo doorgaag duurt het niet zo lang meer tot we een positief rendement hebben 🙂

  Wij doen het ook met een klein bedrag per maand. Op de een of andere manier voelt het niet echt als geld wat we daar hebben staan, dus ik denk dat mochten we een groot deel verliezen we daar wel tegen kunnen.

 3. Hee wat leuk om even te lezen hoe het jou vergaat met beleggingen, we zijn immers ongeveer even “ervaren”… 🙂

  Met mijn beleggingen gaat het prima. Ik heb inmiddels via DeGiro behoorlijk wat ingelegd: meer dan 5.000 euro. En de waarde van mijn portfolio heeft in augustus even gedipt, maar de laatste twee weken stijgt deze alleen maar. Ik zit nu op 170 euro koerswinst.

  Dividend voelt best leuk, maar na hierover gelezen en gesproken te hebben bij / met mensen met veel meer ervaring dan ik, denk ik toch dat koersen belangrijker zijn. Ik heb in de afgelopen twee weken €4,30 aan dividend (netto) ontvangen. Ik zie dat als “bijvangst”.

  Ik beleg niet alleen via DeGiro maar ook via BrandNewDay. Dat is wat conservatiever en minder dynamisch. Daar zit ik op 6% rendement binnen een jaar, nu. Ook lekker, dus! Vooralsnog zijn mijn ervaringen dat er geen spaarrekening en ook geen “ik zet de verwarming een uurtje later aan” tegenop kan.

  1. Dat gaat ook goed zeg! Leuk dat je dat hier ook even deelt! En dividend als ‘bijvangst’ zien is denk ik helemaal niet gek. Wel moet ik eerlijk zeggen dat als ik soms bijvoorbeeld bij Cheesy Finance kijk, ik ook wel blij kan worden van toenemende dividendinkomsten. Dat is als het ware echt een regelmatige uitkering aan ‘passief’ inkomen.

   BrandNewDay ben ik inderdaad nu ook aan het onderzoeken, daar ben ik tot nu toe ook erg van gecharmeerd.

 4. Erg goed bezig hoor! Het begin is denk ik het lastigste. En zodra je elke maand automatisch gaat inleggen gaat het steeds harder. Je portefeuille groeit waardoor rendement (in euro’s) meer wordt. Dat rendement gaat ook weer voor rendement zorgen. Voor je het weet bouw je een enorme vaart op. Heerlijk!

 5. Klinkt goed! Je rendement is zelfs een stuk hoger dan 7%, dat zou je kunnen uitrekenen met de IRR functie in Excel als je nog een regenachtige middag over hebt 😉

  Hier loopt het ook lekker door maar dat is niet zo gek met de huidige markten. Als je met de huidige markten niets verdiend doe je iets goed fout 😉

 6. Nou nou Adine ik vind het echt wel een behoorlijk bedrag hoor €250 pm. Maar je krijgt er dan ook wat voor terug. Mag ik je vragen in wat voor beleggingsfondsen je investeerd. Zelf vind ik het leuk om in ETF’s te investeren. Vooral die van Think vind ik leuk. Leuk voordeel is dat het Nederlands is en de dividend belasting dus aftrekbaar is.

  1. Dat vind ik ook hoor! Maar het is wel echt mijn bedoeling om er dan aan het einde van die 30 jaar (bijvoorbeeld) echt een inkomen uit te kunnen halen. Als ondernemer heb ik immers geen ‘officieel’ pensioen. Nu kan ik het missen, wie weet wordt het later weer minder. Ik investeer momenteel vooral bij Vanguard en Blackrock. Daar heb ik goede ervaringen mee én veel positieve verhalen over gelezen. Het blijft natuurlijk een gokje, maar tot nu toe bevalt het goed. De Think ETF’s ga ik eens checken, bedankt voor de tip!

   1. Leuk laat maar eens weten wat je ervan vindt als je wilt. Eigenlijk lijkt het mij ook wel leuk om te weten waar iedereen zijn informatie vandaan haalt. Ik haal mijn info bij RTL-Z, Beursgorila en Finanz.nl en IEX.

 7. Vraagje!
  Hoe gaan jullie om met feit dat de beurs momenteel wat lijkt in te kakken?
  De aandelen voor etf’s zijn juist goedkoper; wel of miet bijkopen ondanks feit dat je op dit moment alleen maar verlies draait??

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.