Ligt een nieuwe economische crisis op de loer?

Ligt een nieuwe economische crisis op de loer?

Als ik één moment moet kiezen waarop ik de kracht van de economische crisis het hardst gevoeld heb, dan was het ongeveer halverwege 2011. Toen ging mijn huishouden van 3,5 inkomen naar anderhalf, het einde van de verbouwing was nog lang niet in zicht en er moest elke maand ruim €2300 naar de bank overgemaakt worden voor de hypotheek. Zeggen dat ik toen wat paniekmomentjes had, is een redelijke understatement. Maar: what doesn’t kill you makes you stronger en ik ben er nog steeds. En volgens mij gaat het met heel Nederland een stuk beter. Daarom was ik behoorlijk verbaasd om te lezen dat er nog een grote kans is op een nieuwe economische crisis!

Schulden blijven een probleem

Mijn eigen nijpende situatie had behoorlijk wat te maken met schulden. De hypotheekschuld om precies te zijn. Voor wie het zich niet helemaal meer kan herinneren; die was maar liefst €412.188 (ik geloof niet dat ik dat bedrag ooit nog ga vergeten) en daar moest dan ook nog gemiddeld 5,8% rente op betaald worden. Al met al een behoorlijk bedrag. En omdat ik ondernemer ben, moest ik de hypotheekrenteaftrek steeds met de aangifte achteraf verrekenen. Gedurende het jaar moest dus gewoon het bruto maandbedrag betaald worden. Je begrijpt: geen feestje.

Mijn schulden zijn allang niet meer wat ze geweest zijn. Sterker nog: ik ben sinds 2 augustus 2016 volledig schuldenvrij. Ik heb zelfs geen hypotheek meer!

Maar dat geldt dus niet voor iedereen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwt voor oplopende schulden bij huishoudens. Die schulden zouden sinds de crisis van 2008 niet gedaald zijn, maar wereldwijd juist toegenomen. Hypotheken worden hier ook in meegenomen.

Gerelateerde link: Twijfelmomentje: toch aflossen op de hypotheek?

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Van schulden naar economische crisis

In de meest ontwikkelde landen – inclusief Nederland – bedroegen de schulden van huishoudens vorig jaar maar liefst 63 procent van het bbp. In 2008 was dit nog 52 procent. Dat is weer een heel ander bericht dan de melding dat Nederland weer een plekje op is geschoven op de lijst met rijkste landen!

Doordat mensen meer schulden hebben, zijn ze toch wat behoedzamer met het uitgeven van geld. Dit is op de lange termijn minder goed voor de economie. Nederland blijkt hier een soort schoolboekvoorbeeld van te zijn. Dat is dan ook één van de redenen waarom het hypotheekstelsel hier wordt aangepakt en mensen steeds minder kunnen lenen. Vanaf volgend jaar mag je nog 100% van de woningwaarde lenen, maar het IMF ziet het liefst dat we dat zo snel mogelijk verlagen naar 90%.

Gerelateerde post: Je hypotheek aflossen: 5 redenen om NU te beginnen

Dus… maar geld gaan uitgeven?

Als ik dit soort berichten lees, dan moet ik eerlijk zeggen dat ik daar een beetje een dubbel gevoel bij heb. Aan de ene kant zit ik natuurlijk helemaal niet te wachten op een nieuwe economische crisis. Man, ik ben allang blij dat alles nu weer wat aantrekt! Je kunt wel zeggen dat de vorige in 2008 was, maar in 2008 merkte ik er niets van, en de naweeën hebben voor mij wel tot zeker in 2013-2014 geduurd!

Tegelijkertijd vind ik het gewoon heel vreemd om te moeten constateren dat een economie blijkbaar vooral gedijt als mensen geld uitgeven. Hoe duurzaam is dat? Eigenlijk is het dan dus niet goed als je investeert in dingen die langer mee gaan. En als dan ook nog blijkt dat mensen veel geld uitgeven dat er niet is, maak ik me best zorgen. Dat is toch vragen om nieuwe problemen op de lange termijn?

Een fantastische oplossing hiervoor heb ik niet. Wel merk ik dat ik zelf een stuk bewuster ben in mijn koopgedrag. Ik ben weer op de ‘zuinige’ toer, koop geen overbodige prullen en bedenk me eerst of ik iets überhaupt wel nodig heb, voor ik me verdiep in de beste, langst-meegaande koop. En ik investeer gewoon eens lekker in mezelf. In gezond eten, lekker sporten, leuke boeken en in cursussen waarmee ik steeds meer nieuwe dingen leer. Als de economie dan alsnog een keer crasht, dan heb ik in ieder geval een mooie set aan skills om me er dan ook wel weer uit te slaan!

Verwacht jij op de niet al te lange termijn weer een economische crisis?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

22 Comments
 1. Natuurlijk komt er ooit wel weer een crisis. Maar dan ben ik er beter op voorbereid dan nu.
  En verder vind ik dit zo’n deprimerend en nutteloos onderwerp…. een beetje alsof je op een mooie zonnige dag gaat roeptoeteren dat het ooit wel weer gaat regenen en dat je dan nat wordt. ?

 2. Ga eens wat vaker lezen op sites zoals Zerohedge. De problemen zijn nu nog veel groter dan in 2007. Dat veel mensen dit niet willen weten komt ook doordat de overheid wil dat mensen denken dat de crisis voorbij is. Anders gaan ze maar op hun geld zitten.

 3. Natuurlijk gaat die crisis er komen en er zullen nog steeds heul, heul veul mensen zijn die niets van de vorige hebben geleerd. Die bijvoorbeeld blij zijn dat hun huis met aflossingsvrije hypotheek met de huidige vastgoed bubbel weer boven water staat.

  Goed dat je erover nadenkt en je er al op bent voorbereid.

 4. Natuurlijk komt die crisis, het kan tenslotte niet altijd maar omhoog. 😉 Niet zinnig dus om je er druk om te maken en tegen die tijd zijn de fondsen weer lekker goedkoop. Ik zit er niet mee, je kunt het toch niet tegen houden.

 5. Ze spreken niet voor niets van 7 vette jaren die op 7 magere volgen. Ik laat me v.w.b. de financiën niet de put in praten en wij zijn voorlopig – met de koop en verbouw van ons nieuwe huis – bezig de economie te spekken;-)

  1. Goed bezig! En ik zou me ook zeker niet de put in laten praten. Daar wordt het echt niet beter van. En andersom ook; je realiseren dat iets eraan komt, maakt waar je mee bezig bent ook niet anders. Ik zie het langskomen, verbaas me er even over en ga dan gewoon weer over op de orde van de dag 😉

 6. Ik denk ook dat er nog wel iets gaat gebeuren. Zeker met de huidige gekte op de huizenmarkt, lijkt me niet dat dat lang zo kan blijven. Heb niet genoeg verstand van de hele economie om er iets zinnigs over te zeggen.

  We hebben onze situatie gelukkig zo geregeld dat we van 1 inkomen rond kunnen komen. Mocht er dus een van ons z’n baan verliezen kunnen we nog vooruit. Ik verwacht niet dat we allebei zonder werk komen te zitten, en anders zien we tegen die tijd wel hoe we het oplossen 🙂

  1. Slim geregeld! En inderdaad; het is ook maar afwachten, dus ik zou me vooral nog niet te druk maken. Je zaken goed regelen lijkt me voor altijd handig, of er nu wel of niet een crisis voor de deur staat. En als je daar altijd wat focus op hebt, zit je volgens mij ook al snel goed!

 7. De economie wordt gemeten aan de hoeveelheid geld die er in rondgaat. En de hoeveelheid geld groeit alleen maar doordat er schulden aangegaan worden. Het is dus een kip-ei verhaal. Als we de schulden naar beneden brengen door fors af te lossen op onze schulden, zal de economie vanzelf krimpen. Er is namelijk gewoon minder geld in omloop.

 8. Ik denk dat er wel weer een crisis komt. De huizenprijzen stijgen de pan uit en ik denk dat niet houdbaar is. Ook door de mechanisering zullen er banen verdwijnen en worden er meer mensen werkeloos. Waarschijnlijk zal het nog wel een paar jaar duren voordat het zover is, maar ondertussen probeer ik te sparen zodat ik het desnoods een tijdje zonder werk uit kan zingen.

  1. Ja, die huizenprijzen valt idd op! Ik dacht eerst nog dat het herstel was van de afgelopen jaren, maar merk nu dat bijvoorbeeld zelfs huizen in totaal niet speciaal aantrekkelijke dorpen hier al snel voor de vraagprijs weg gaan. Dat zegt toch wel wat, denk ik.

 9. Schulden zijn goed ik trouwe werknemers te houden. Maar schulden maken van de werknemers ook slecht presterende mensen. Schuldslaven. Enz.

  Fijn dat je het hebt overleefd. Goed dat je vermogen opbouwt, zeker als ZZP-er.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.