#FreedomFriday: the minimalist mom

#FreedomFriday: the minimalist mom

Bloggen vind ik ontzettend leuk, maar het lezen van blogs vind ik minstens zo interessant. Je krijgt een kijkje in het leven van iemand anders en je kunt ontzettend veel goede ideeën en inspiratie opdoen. Ik krijg regelmatig leuke tips door van blogs die ik écht een keertje moet lezen. Veel daarvan blijf ik daarna ook volgen. Daarom leek het me leuk om nu zelf ook eens wat tips te delen. Om dat een beetje gestructureerd te doen – anders vergeet ik het straks weer en dat is zonde – roep ik hierbij #FreedomFriday in het leven.

Waarom #FreedomFriday?

Waar ik eerst blogs over alleen consuminderen en besparen las én scheef, merk ik dat mijn focus in met name de laatste twee jaar wat verschuift. Flink consuminderen en sparen is een tijd echt noodzaak geweest. Nu is het meer een bewust keuze die onderdeel uitmaakt van een groter doel: een vrij leven. Wat voor jou vrijheid is, kun je natuurlijk zelf bepalen, dat is niet voor iedereen gelijk. Bovendien is het – voor mij tenminste – niet in één noemer te vatten. Daarom licht ik in deze ‘rubriek’ websites en blogs uit van mensen die een bepaalde mate van vrijheid hebben die mij persoonlijk aantrekt.

Deze week: the minimalist mom.

Wie, wat waar?

Eerlijk gezegd ben ik normaal niet zo van de ‘mom blogs’. Ik ben geen moeder en kan me dus met veel van de onderwerpen waar zij het dan over hebben niet echt identificeren. Dus als ik ook maar ergens ‘mom’ in de titel zie staan, dan blader ik meestal lekker door. Maar er is één vraag waar ik oprecht graag antwoord op zou krijgen: moet je huis eruit zien als een puinhoop omdat je kinderen hebt? Ik kan het me niet voorstellen, maar het is wel wat je vaak ziet. Nu ben ik ook geen huishoudelijk wonder, maar het lijkt me echt een hel om jarenlang in een druk en rommelig huis te moeten wonen en je daarbij neer moet leggen. En ergens geloof ik ook niet dat dat moet; vroeger was het bij ons gewoon netjes. Tenminste, dat denk ik…

In ieder geval; toen kwam ik dus het blog van the minimalist mom (ook heel minimalistisch, zonder hoofdletters) tegen. En ik dacht: als iemand kan laten zien hoe je je huis gewoon netjes kunt houden, dan moet zij het wel zijn.

‘Zij’ is in dit geval Rachel. In september 2010 begon zij met haar gezin aan een minimalistische levensstijl. Ze doneerde, verkocht en recyclede toen al vijf auto’s vol met spullen. Toen haar man een paar maanden later een aanbod voor een baan in het buitenland kreeg, verkochten ze nog eens een berg spullen en vertrokken ze.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

De Freedom-factor

Rachel verwoordt precies wat mij ook aanspreekt aan minimalisme, namelijk wat het je oplevert:

 • Tijd
 • Geld
 • Ruimte

Wat wil je nog meer? Ik heb zelf in de afgelopen jaren al behoorlijk wat weggedaan en tref het wat dat betreft enorm met vriend, die écht helemaal niet om spullen geeft. Maar… hoewel ik echt overtuigd ben van de voordelen en er steeds ook echt wat van merk, heb ik toch die motivatie elke keer weer een beetje nodig. Ik ben gewoon nog niet helemaal over het kantelpunt. En voor mezelf werkt het dan het beste als ik nog weer eens een keer hoor wat het allemaal oplevert om minder spullen te hebben. Of concrete tips om bijvoorbeeld ook eens afscheid te nemen van de ‘sentimentele’ spullen.

Daarnaast, ook wel een flink puntje qua Freedom-factor: hier nu extra mee bezig zijn, kan ontzettend helpen bij onze toekomstplannen. Minder spullen hebben = je huis hooguit te kiezen op basis van X aantal kamers, maar niet op basis van vloeroppervlak, meer geld overhouden = minder geld hoeven lenen. Minder groot huis en minder hoeven lenen = meer ruimte om minder te werken, leuke dingen te doen, vervroegd met pensioen, enzovoorts.

Wat kan ik hiervan leren?

Als de voordelen van minimalisme maar vaak genoeg in beeld blijven, dan moet dat toch helpen om steeds verder te vereenvoudigen! Ik heb in de aanloop naar de verhuizing al zo’n 50% van mijn spullen weggedaan, als het niet meer was, maar er is gewoon nog veel te veel over. Vind ik dan.

Gerelateerde post: Opruimen met een nieuwe mindset

Daarnaast vind ik het ook heel mooi om te zien hoe ’the minimalist mom’ de ‘opbrengsten’ dan weer integreren in een levensstijl die helemaal bij hen past. Door veel van hun spullen te verkopen, konden ze in twee jaar een schuld van 80.000 dollar afbetalen. Door minder tijd kwijt te zijn aan opruimen, organiseren en schoonmaken, lukte het Rachel om een boek te schrijven. Als ik dit bij mezelf naga, dan weet ik dat ik nu heel vaak de dingen die écht bijdragen aan mijn ideale toekomstbeeld uitstel, zodat ik bijvoorbeeld werk kan doen dat dringend is of lijkt. Natuurlijk is dat ook belangrijk; voor mijn toekomstplaatje heb ik ook geld nodig, maar het zou niet of-of moeten zijn. Door misschien nog wat minimalistischer door het leven te gaan, kan ik me voorstellen dat dat nog duidelijker wordt.

Oh, en het huis van deze minimalist mom is inderdaad gewoon netjes opgeruimd 😉

Leuk voor jou?

Als het minimalisme jou ook trekt, dan heb je hier echt genoeg leesvoer! En wat ik zelf erg leuk vind; het wordt van allerlei kanten belicht. Zo blijkt dat de man van Rachel eigenlijk helemaal niet zo’n minimalist is. Ze had zich daarbij neer kunnen leggen en haar minimalistische neigingen ook aan de kant kunnen zetten, óf ze had haar wil aan hem op kunnen leggen, maar ze zochten een middenweg: When You’re Not Married To A Minimalist. Dat vind ik belangrijk; dat je dan wat van elkaar leert, in plaats van probeert de ander aan jouw ‘kant’ te krijgen. Andere dingen zijn ook weer heel herkenbaar, bijvoorbeeld The Spare Room Trap, waarin Rachel schrijft over die ene kamer die je eigenlijk niet nodig hebt, maar die toch altijd volgestouwd komt te staan. Met spullen die je eigenlijk óók helemaal niet wilt!

Spreekt dit blog jou aan?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
 1. Klinkt als een blog vol inspiratie, ik ga een kijkje nemen! Vooral het artikel om afscheid te nemen van sentimentele spullen lijkt me nuttig. We hebben laatst enorm veel opgeruimd, maar dan dat soort spullen hebben we nog geen afscheid willen nemen. Wel staan ze nu netjes opgeborgen in onze berging. Maar het zijn toch weer spullen die je eigenlijk niet nodig hebt, want ze staan daar maar te staan.

  1. Dat zijn ook precies de dingen die ik lastig vind. En het lijkt ook een soort olievlek; je hebt de ‘echt’ sentimentele spullen, zoals foto’s enzo, maar ook dingen die je dan van die-of-die gekregen hebt en daarom moeilijker weg kunt doen. En dan laat ik ze weer liggen, kijk ik er weer een jaar niet naar om en vergaat het me de volgende keer weer net zo! Dat mag dus wel een tandje minder 😉

   1. Ja spullen die je krijgt vind ik ook altijd een lastige! Zeker als je ongevraagde cadeaus, die je totaal niet kan gebruiken, krijgt. Ik vind het echt super lief dat iemand moeite doet om iets te bedenken. Maar het staat hier uiteindelijk maar ergens te staan. Wij zijn daar nu wel wat harder in geworden en hebben dit soort dingen uiteindelijk weggegeven.

 2. Eumm. Nou ik heb drie kinderen dus vanalles drie, en dat geeft wel veel rommel. Omdat ze nog niet heel handig zijn wordt er veel geknoeid. En speelgoed moet ook ergens liggen. Daarnaast wil ik geen slaaf meer zijn van mijn huis. Als de kinderen naar bed gaan wordt alles opgeruimd en ook als ze naar school gaan. Maar ik vond het erg moeilijk. Zelf had ik een heel minimalistische kamer, onze kinderen hebben ook een redelijk opgeruimde kamer. In de hal ligt nu een bult aan knuffels, maar ik doe de deur dicht, ze spelen er veel mee. Ik probeer me er niet te druk om te maken en mijn kinderen te motiveren om regelmatig op te ruimen. Vroeger dus voordat we kinderen kregen was ons huis heeeel netjes. Nu ook wel redelijk voor een huis met kinderen hoor 😉

 3. Leuke blog!
  Ik heb een dochter die geen minimalist is en dat is ook prima. Ik geniet ervan als ik zie hoe heerlijk zij gespeeld heeft, daar word ik blij van! Ik speel dan ook graag even mee zonder meteen daarna op te ruimen. Het is dan nog even -heel bewust- onze souvenier tot het wel tijd is om op te ruimen. Gelukkig staat mijn partner er net zo in 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.