Opruimen met een nieuwe mindset

Opruimen volgens Marie KondoMisschien kun je het je nog wel herinneren: een poosje terug was Marie Kondo en haar opruim-methode helemaal het einde (mag je die uitdrukking eigenlijk nog gebruiken?). Hoewel het boek vanaf dat moment wel op mijn lijstje stond, was ik er nog niet aan toegekomen om het te lezen. Nu nog niet, maar ik heb wél de audio-versie via YouTube beluisterd. En dat heeft me toch wel een interessant en bruikbaar nieuw inzicht gegeven als het gaat om opruimen.

Opruimen: een gebed zonder end

Toen ik bezig was met het voorbereiden van mijn verhuizing (en overigens ook al tijdens mijn eerdere pogingen tot minimaliseren), was ik vooral bezig met veel dingen wegdoen. Dat lukte goed en scheelde ontzettend met opruimen, schoonmaken en later ook verhuizen, maar het voelde nooit echt of het een verhaal met een einde was. Er kwam elke keer weer nieuw spul in huis en het leek een soort gebed zonder end.

Zo min mogelijk spullen

Waar ik me tijdens dat opruimen vooral op richtte, was het minimaliseren van mijn bezittingen. Soms koos ik voor de methode van X dingen per dag weggooien, soms pakte ik het per ruimte of onderdeel aan. Soms veel in één keer, vaker was het steeds een klein beetje. Kleine beetjes helpen immers en als je steeds een klein beetje doet, dan blijft het werk te overzien. Maar dat was dus ook meteen waar het mis ging.

Andere mindset

Tijdens het luisteren leerde ik namelijk al snel een belangrijke les: het gaat niet om spullen wegdoen, het gaat om de spullen die je bewaart. Als je opruimen goed aanpakt, dan is het een soort ‘rite of passage’ naar een nieuw leven. Je doet het één keer goed en hoeft het daarna nooit meer te doen, aldus Marie. En als je dat resultaat wilt behalen, dan moet je je dus niet richten op wat je weg doet. Opvallend genoeg kwam ik dit juist niet vaak tegen in de reviews van het boek. Ik las van alles over het praktische aspect, maar niet over het idee erachter. Terwijl dat idee er bij mij nu juist voor zorgt dat ik het snap. Dat het klikt.

Ruim op met jouw perfecte leven in gedachten. Wat past daar niet meer bij? En vooral: wat wel?

Wat je dus wél moet doen, is visualiseren hoe jouw perfecte leven eruit ziet. Hoe voel je je dan als je je huis binnenloopt? Hoe ziet je slaapkamer eruit? Welk gevoel krijg jij daarvan en welk gevoel wil je krijgen? Alle spullen die je bewaart, moeten daar een bijdrage aan leveren. Die moeten ervoor zorgen dat je blij wordt als je ernaar kijkt of eraan voelt. Do they spark joy? is de vraag die Kondo voor elk artikel stelt.

De eerste stap

Marie hanteert een speciale volgorde voor het grondig opruimen van je huis en daarbij begint ze met de kleding. Hoewel ik dat best een angstaanjagend idee vind, zal ze dat niet voor niets doen. Zo meteen stop ik dus ook de laatste mand in de was en als dat klaar is, moet ik eraan geloven: alle kleding uit de kast, van zolder, uit de wasmand en uit allerlei andere hoeken en gaten op één plek verzamelen en uitzoeken. Alles door m’n handen laten gaan om te zien of ik er blij van word of niet. Zo ja, dan mag het blijven, zo niet, dan kan het naar de kledingcontainer. Wie weet wordt iemand anders er nog blij van. En als dat gedaan is? Door naar boeken, papieren, ‘komono’ (wat een beetje neerkomt op ‘allerlei’) en foto’s.

Ruim in één keer drastisch op, om Marie’s ‘Magie’ te ervaren

Marie adviseert dit allemaal zoveel mogelijk in one go te doen, dat zou het meest transformerende effect hebben. Ik ben benieuwd. Ik ga ermee beginnen, dus jullie kunnen over een poosje wel een update verwachten!

Als je het boek nog niet gelezen hebt en luisteren naar de Engelse versie niet erg vindt, dan kun je die hieronder bekijken:

Wil je de Nederlandse versie van het boek kopen, kun je daarvoor o.a. bij Bol.com (of in de bieb!) terecht.

Maar waar ik vooral benieuwd naar ben: heb jij deze methode wel eens geprobeerd en hoe vond je dat?

Met Profit First naar een gezond bedrijfGoing Dutch: rekening splitsen of delen?

Adine @ LekkerLevenMetMinder

Op Lekker Leven Met Minder schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar het 'perfecte leven'.

15 Comments
 1. Ik heb het boek gelezen nadat ik mijn mind-set al had omgegooid tot minimalisme. Ik kon er wel wat dingen uithalen maar voor mij was het ook veel hetzelfde. Sinds ik flink ontspult heb en bewust kies of ik iets koop of nodig heb is mijn huishouden snel gedaan.

  1. Dat kan ik me voorstellen! Ik vond dit idee wel echt een eyeopener, zo had ik er nooit bij stil gestaan, maar de rest was meer een soort praktische toelichting van het idee en hoe je het uitvoert. Dat had ik – als ik het boek niet gelezen/beluisterd had – zelf ook wel kunnen bedenken en had ik haar niet speciaal voor nodig gehad.

 2. Succes! Bij mij stokte het juist meteen, omdat ik van Marie bij mijn kleding moest beginnen. Toen ik gewoon begon waar ik zelf wilde beginnen, lukte het wel. En de kraan voor nieuwe toevoer van spullen is al een tijdje dicht, dus het begint nu zoden aan de dijk te zetten 🙂

  1. Ik denk wel dat ik met mijn kleding begin, maar vind dat zeker ook een drempel! Daarom wil ik het denk ik ook wel. Maar goed om te horen dat het bij jou wel goed werkte toen je op je eigen manier begon! Dat geeft de burger moed 😉

 3. Ik ben ook weer opnieuw begonnen met Marie Kondo’s opruimmethode. Ik geloof niet zo dat het in 1 keer helemaal opgeruimd gaat worden, maar feit is wel dat ik nu makkelijker en sneller klaar ben met opruimen dan voorheen. Alles krijgt steeds meer zijn eigen plekje.

 4. Ik zou het denk ik niet kunnen op die manier, omdat er bij mij nog een financieel aspect bij komt kijken; ik verkoop zoveel mogelijk van mijn spullen.
  Dus dingen die ik weg doe blijven vaak nog een poosje in mijn huis staan.
  Dat is eigenlijk wel een probleem, daardoor ziet mijn huis er nooit echt uit zoals ik het zou willen.
  Maar om het geld te laten liggen voelt ook niet goed, ik moet nog €20.000 bij elkaar sparen voor het huis 🙁

  1. Dat vind ik zelf dus ook wel een dingetje. Ik zit er over te denken om alles wat te koop gaat dan ook apart te houden en af en toe even te checken of er toch niet iets van weg kan. Dan is het wel soort opgeruimd, maar is het niet meteen weggegooid. Kondo zegt ook wel dat ‘wegdoen’ niet automatisch hetzelfde is als ‘weggooien’, maar ze praat er wel een beetje met dat gemak over. Alsof het ook echt weg is zodra jij beslist dat het weg mag.

  2. Ik heb de ruimte niet om het uit het zicht apart te houden, dus het staat in mijn slaapkamer, niet echt netjes dus.
   En ik heb een paar grote dingen die ik kwijt wil die ik aan de straatstenen niet kwijt lijk te raken: trouwjurk maat 34, rieten wieg, gietijzeren ledikant (die laatste ligt uit elkaar achter het schot). Echt heel jammer dat áls je dan eenmaal hebt beslist dat het weg mag, je er nog zo lang mee blijft zitten :/

   1. Oh, dat is wel heel vervelend ja! Kun je nog iets met de prijs doen, of lukt het gewoon echt niet? Inderdaad allemaal grote dingen, ik kan me voorstellen dat je ze niet zomaar weg doet, maar dat ze ook wel een beetje een doorn in het oog worden 🙁

    1. Heb afgelopen weekend alles er weer opnieuw opgezet met een lagere prijs, maar nog steeds weinig interesse.
     Had ook wat kleinere spullen erop gezet waar ik nog niet eerder aan toe was gekomen en die ben ik grotendeels al kwijt.
     Dus ik weet niet zo goed waar het aan ligt.
     Grappig detail; ik kreeg op mijn trouwjurk een reactie van iemand die ‘als vrouw door het leven gaat’ en gaat trouwen met haar vriend. Had gelijk gereageerd dat ze welkom is maar nu na 2 dagen nog geen reactie terug helaas.
     Ik denk wel dat mijn jurk een lastige maat is om te verkopen, tegenwoordig trouwen ze allemaal nadat ze kinderen hebben gekregen dus er zullen er niet zoveel zijn die dat nog passen. Ikzelf pas er ook absoluut niet meer in 😉

     1. Oh wat jammer! Wie weet hoor je nog wat, misschien nog even een herinnering sturen? En dat van die maat kan wel kloppen ja, dat zie je hier ook vaker. En minder vaak dat mensen na kinderen nog 34 hebben…

 5. De badkamer is verbouwd. Ik heb nu meer glas schoon te maken. Mag jij drie keer raden hoe ‘blij’ ik daar van ben geworden.

  Grrrr…… Ik vind het niet mooi ook. Wel doelmatig.

  1. Glas vind ik wel mooi, maar wij hebben voor ons droomhuis wel een waterontharder op het lijstje staan, om idd niet meer schoonmaakwerk aan het lijstje toe te voegen. Want als dat glas het straks puur moet hebben van mijn schoonmaakskills, dan kan het er net zo goed niet in.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

336x280

Lekker Leven Met Minder

Online magazine over sparen, besparen, consuminderen en financiële onafhankelijkheid.

VOLG ONS OP